2020-07-23 602 瀏覽
呢排非常時期,大家都好注重乾淨。呢間舖頭嘅清潔都唔錯,一入去佢會比酒精消毒液你搓手,然後就比杯熱水你,俾你浸下啲匙羹同筷子。😀👍🏼佢午市有好多選擇,平均50幾蚊。擔擔麵嘅份量好多,啲鎮江骨好似豬軟骨咁,好淋又有軟骨,好好食,啲汁酸酸甜甜,有少少薑味,好好食!!!🤓💕(啲店員仲好貼心咁,會俾個碟你,放骨😳)(我見隔離枱個上海炸排骨,都好靚好大塊,好好味咁。啲菜飯都好大碗,好抵食🤩~)佢啲豆漿係生磨,同平時百佳買嗰啲無豆味嘅,差好遠!呢杯好好飲!!!😋💕另外,佢個要+$8嘅酸辣湯,都幾好味,佢唔係正宗嗰隻,啱香港人飲😀呢間真係隱世店妮🤩🤩🤩 估唔到咁jeng💕
呢排非常時期,大家都好注重乾淨。

佢午市有好多選擇,平均50幾蚊。

(啲店員仲好貼心咁,會俾個碟你,放骨😳)

呢間真係隱世店妮🤩🤩🤩 估唔到咁jeng💕
鎮江骨擔擔麵配豆漿
鎮江骨擔擔麵配豆漿
呢間"三哥"係自家小店,唔係連鎖品牌嗰間~ 老闆娘成日都會喺舖頭裏面幫手,有幾個侍應都好落力做嘢,又好禮貌👍🏼而家肺炎新措施,冇咗晚市堂食,咁就買外賣返屋企食。 揀咗自取外賣, 佢話今日比較多單,所以就需要大概半小時。次次都必定食紅油抄手, 菜肉餃好食 個麻辣油一流 鍾意食辣嘅可以叫佢加辣另外叫咗個紅燒豬手菜飯, 豬手入味, 菜飯裏面嘅菜就比較 大粒, 如果切碎啲,望落又多啲菜可能仲好啲~上湯津白 都好食,大碟,記得好耐以前係奶油津白🤔 如果奶油津白就更加好食!之前堂食食過其他餸都好好食,keep到質素嘅小店,會繼續支持!😊

次次都必定食紅油抄手, 菜肉餃好食
個麻辣油一流
鍾意食辣嘅可以叫佢加辣

紅油抄手六隻
紅燒豬手菜飯
上湯津白
2020-07-19
30 分鐘 (堂食)
紅油抄手六隻
紅燒豬手菜飯
上湯津白
  • 紅油抄手
2020-06-11 704 瀏覽
又係諗唔到食咩就叫外賣系列-送貨速度出餐速度都幾快(●°u°●)​ 」可惜叫六花茶但係最後俾咗豆漿😤-以下外賣平台價👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻📌三哥排骨菜飯(💰60)有得配鎮江汁/滷水汁/豬手汁等等(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)打開盒飯覺得啲菜可以多啲🥺鎮江汁酸酸甜甜好開胃💕仲有少少肉粒豬扒好脆‼️而且仲幾大份厚身‼️-📌招牌上海炒年糕(💰65)年糕軟硬度啱啱好💕而且唔會話好鹹✨仲配埋豆瓣醬可以俾你額外點🤤都多過菇菇同埋肉粒👍🏻肉粒同年糕一樣都好煙韌(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)如果可以多啲津白就好啦‼️津白好吃-年糕口感好好💕炸豬扒都一定要食‼️都幾抵既
又係諗唔到食咩就叫外賣系列
送貨速度出餐速度都幾快(●°u°●)​ 」
可惜叫六花茶但係最後俾咗豆漿😤
以下外賣平台價
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
📌三哥排骨菜飯(💰60)
有得配鎮江汁/滷水汁/豬手汁等等(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
打開盒飯覺得啲菜可以多啲🥺
鎮江汁酸酸甜甜好開胃💕仲有少少肉粒
豬扒好脆‼️而且仲幾大份厚身‼️

📌招牌上海炒年糕(💰65)
年糕軟硬度啱啱好💕而且唔會話好鹹✨
仲配埋豆瓣醬可以俾你額外點🤤
都多過菇菇同埋肉粒👍🏻
肉粒同年糕一樣都好煙韌(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
如果可以多啲津白就好啦‼️津白好吃

年糕口感好好💕炸豬扒都一定要食‼️
都幾抵既
外賣送餐
2020-06-03 516 瀏覽
返到馬鞍山,諗一諗呢度有特色又好味既餐廳莫過於「三哥」,唔好誤會呀,唔係譚仔呀!呢間餐廳主打上海菜,而我最鐘意食既,反而係佢既小食😊位置唔算方便,係馬鞍山狗屋對面,離馬鐵站都要行成10分鍾所以唔係區內人,都好少識搵到黎🙊🟠三哥醉拿手 $65🐷個名好肉好得意,其實即係醉豬手🥃呢個豬手好特別,係用無骨豬手配上梅子花雕酒,豬手皮十分爽脆又入味,係我每次食飯必點菜式🟡三哥排骨擔擔麵 $50🍜特濃花生醬擔擔麵,而麵既分量亦都唔少排骨炸到外脆內淋,仲有少少咬口不過就略嫌個炸皮偏甜🟢炸雞翼擔擔麵 $50其實個皮同上海排骨既係一樣,同樣地偏甜。擔擔麵亦都一樣,但做得好好既就係⋯個雞翼一啲都唔乾,仲好juicy如果唔鍾意食擔擔麵,仲可以揀菜飯或者白飯架🍚
返到馬鞍山,諗一諗呢度有特色又好味既餐廳
莫過於「三哥」,唔好誤會呀,唔係譚仔呀!
呢間餐廳主打上海菜,而我最鐘意食既,反而係佢既小食😊
位置唔算方便,係馬鞍山狗屋對面,離馬鐵站都要行成10分鍾
所以唔係區內人,都好少識搵到黎🙊

🟠三哥醉拿手 $65🐷
個名好肉好得意,其實即係醉豬手🥃
呢個豬手好特別,係用無骨豬手
配上梅子花雕酒,豬手皮十分爽脆
又入味,係我每次食飯必點菜式

🟡三哥排骨擔擔麵 $50🍜
特濃花生醬擔擔麵,而麵既分量亦都唔少
排骨炸到外脆內淋,仲有少少咬口
不過就略嫌個炸皮偏甜

🟢炸雞翼擔擔麵 $50
其實個皮同上海排骨既係一樣,同樣地偏甜。
如果唔鍾意食擔擔麵,仲可以揀菜飯或者白飯架🍚
2020-05-28
2020-02-29 814 瀏覽
上海店來說,以午餐餐牌嚟睇,三哥廚房主打湯麵、菜飯和擔擔面!三個排骨鎮江汁菜飯:菜飯分量十足,適合大胃王。排骨算大件,不過炸過頭,略為硬和乾!菜肉雲吞湯麵:有雲吞五隻,湯麵亦算多,最喜歡有三兩條生菜點綴。菜肉雲吞餡料比較實淨,口感一般,味道可以!酸辣雲吞麵:同樣地有三隻菜肉雲吞,酸辣湯味道濃郁,酸度適中帶點微辣,不過較為杰身呈糊狀,個人不太喜歡這個質感。不過酸辣湯材料算豐富,有朱紅、豆腐、豬肚絲、筍絲和雞蛋。我們坐的位置很多烏蠅和蚊子,不再騷擾進食和有礙觀瞻!$50午餐可以配凍豆漿和桂圓紅棗茶等飲品,算是不錯套餐!

我們坐的位置很多烏蠅和蚊子,不再騷擾進食和有礙觀瞻!

$50午餐可以配凍豆漿和桂圓紅棗茶等飲品,算是不錯套餐!
2020-02-19 456 瀏覽
馬鞍山素有美食沙漠之稱一係就食連鎖店,都咪話唔悶但係呢間小店三哥廚房,開左幾年一直都幾旺場,有時仲要等位👍🏽👍🏽👍🏽質素有一定保証近期home office ,多左留喺mos, 同屋企人去食下tea, 我叫左炸雞翼米線。唔洗叫都分上,好細心。雞翼係即炸,非常香脆!而且割開左層皮,好香!米線方面,軟硬適中,唔會煮到稔bad bad!!!like!!!!!!嘢飲可免費配豆漿or 六花茶,由於六花茶係茶包,所以揀左豆漿。但都真心appreciate 鋪頭嘅用心,想大家飲得健康啲!

馬鞍山素有美食沙漠之稱
一係就食連鎖店,都咪話唔悶

2020-02-10 436 瀏覽
雖然馬鞍山仍是美食沙漠,越來越多連鎖餐廳進駐,想搵一間又抵食,性價比高的小店已經好難,三哥菜飯係其中一間。入面裝修簡簡單單,但唔似一般上海餐廳或中菜館,好多年輕人都會入去食。星期日的午飯時間,距離馬鐵站較遠的三哥菜飯唔算多人,等5分鐘就入咗去,大多數人都叫外賣。午飯時間有套餐,當然會點三哥排骨菜飯,今次揀咗配鎮江汁,酸酸咸咸甘手,好開胃,排骨熱辣辣,食完人都會暖返。跟餐可以揀豆漿,六花茶,紅棗桂圓茶。50蚊加一的午餐,在馬鞍山黎講已經好抵喇
三哥排骨
三哥排骨
2019-11-20 694 瀏覽
上海菜我一向不是特別喜歡,但不得不推薦這間的鎮江骨菜飯,鹵水雞翼菜飯和雞絲粉皮,這三款菜式每次光顧都是必點的!再配上他們的自家製涼茶,下次到馬鞍山不知道吃什麼時,不妨試試😜
2019-08-02 1010 瀏覽
餐廳係馬鞍山警處對開左幾年,裝修很歐式別緻,令人聯想唔倒佢係做上海菜既所以起初見倒名以為係fusion菜點知人地就係做上海野做得好出色推薦佢地既擔擔麵,湯底同出面試過任何一間都不一樣,首先係唔辣既,再加上好多花生醬同蝦米,味道鮮香濃,配其他任何小食都好好味
2019-07-02 975 瀏覽
今次HP幫襯下街坊小店😌因為有次經過見到唔少人等位 場面幾墟冚😯應該有返咁上下水準🧐.豬手係HP common friend👫多種整法我地都覺得好正 南乳 花椒八角 鹵水等等😇😇今次居然發現有口水豬手😋大家都好有默契一定要試😏.首先溫度雪得夠凍❄️凍食喺呢家既溫度黎講簡直係爽呀🥶豬手大部份都拆曬肉 唔洗慢慢咬 懶人之選😅最重要既醬汁都認真唔錯 又辣又香☺️餐枱上辣汁可以自己另外加 唔夠辣既話就自便啦🤗仲落埋芝麻同蔥 入口更加惹味🤤花生夠脆 撈汁食味道贏曬😍價錢非常合理 正嘢👍🏻我地仲叫左個排骨菜飯(牛腩汁)腩汁香 花椒八角味重 撈飯確實係正確配搭👏🏻菜飯既菜粒比較少 HP覺得多啲口感會提升😉味道絕對唔鹹 唔覺有加鹽去吊味👍🏻主要靠腩汁令碗飯入味😌排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤味道就無乜特別 一般🤨不過Size認真大塊😮抵食指數值得俾高分👍🏻
今次HP幫襯下街坊小店😌
仲落埋芝麻同蔥 入口更加惹味🤤
花生夠脆 撈汁食味道贏曬😍
價錢非常合理 正嘢👍🏻
口水豬手

我地仲叫左個排骨菜飯(牛腩汁)
腩汁香 花椒八角味重 撈飯確實係正確配搭👏🏻
菜飯既菜粒比較少 HP覺得多啲口感會提升😉
味道絕對唔鹹 唔覺有加鹽去吊味👍🏻
主要靠腩汁令碗飯入味😌
排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤
味道就無乜特別 一般🤨
不過Size認真大塊😮
抵食指數值得俾高分👍🏻
三哥排骨菜飯(牛腩汁)
口水豬手
三哥排骨菜飯(牛腩汁)
2019-06-19 649 瀏覽
Yesterday,I, and my friend had dinner at this restaurant and it is really good.I love their sevice and dishes.
2019-06-18 884 瀏覽
我地一家平時都會去下三哥廚房, 平民價錢, 10星紙服務, 我都未見過一間小店, 有甘好的服務態度。 必試1. 上海粗炒, 你會發覺有肉排於當中(切了的), 一d 都唔hei .2. 擔擔麵, 我覺得你可以配上不同的食物, 如肉排, 糖醋骨等。 如你對花生無敏感, 一家要飲其湯, 真係好好飲。 💕3. 菜飯, 大大碗菜飯, 一定夠你飽。如果你想試得經濟一點, 一至五去食, 因為免加一

必試

3. 菜飯, 大大碗菜飯, 一定夠你飽。

如果你想試得經濟一點, 一至五去食, 因為免加一
上海粗炒
鎮江骨擔擔麵
排骨菜飯
2019-06-15
上海粗炒
鎮江骨擔擔麵
排骨菜飯
2019-05-22 748 瀏覽
招牌上海粗炒  好大碟,但唔夠鑊氣。  雞絲粉皮紅油抄手 賣相係唔錯既,雲吞外皮薄薄幾滑溜,內裡菜肉餡都幾多,都有肉汁。紅油汁係醬油加辣油再加蒜泥,味道偏咸辣,無乜甜味。 三哥排骨菜飯  係此店招牌菜,排骨熱辣上檯,份量唔少,菜飯用雞公碗裝住,都算大碗,飯面加上醬汁三選一,要左鎮江汁。豬扒較薄,粉唔算厚,炸得幾脆,肉質好鬆化軟腍,味甜有肉汁,係唔錯既。菜飯用上珍珠米,煙韌彈牙,加菜都幾多,好送飯。鎮江汁酸酸地好開胃。招牌擔擔麵  湯底由花生、麻醬、辣油、香料等製成,麵上鋪著肉燥同蔥花。湯底略嫌唔夠濃郁厚實,有微花生香味。麵質好腍好滑溜,掛湯都可以。整體唔算特出。 鮮磨豆漿 唔算太甜、有豆味,似係自家製。
招牌上海粗炒
好大碟,但唔夠鑊氣。
 雞絲粉皮

紅油抄手
三哥排骨菜飯

招牌擔擔麵
鮮磨豆漿 唔算太甜、有豆味,似係自家製。

2019-02-02 1209 瀏覽
今天有点累又不太餓,更不知食什麼好,試吓打电話三哥㕑房,有位,出發。簡簡單單,三個人叫了三絲炒年糕、酸辣湯雲吞麵、三哥排骨擔擔麵。果然是三哥的招牌食物,排骨不乾,爽口,加上香口嘅麻醬,鋪滿滿在麵上,不油膩,啱哂一家大細嗌,份量都足夠👍三絲炒年糕就是以清淡為主,味道正常水準,嫌唔夠味可自加辣醬,辣醬算必試,香而不太辣。至於酸辣湯最重要是它是否平衡到味道,它味道剛剛好,酸中帶辣,沒有被任何一方蓋過,麵又夠彈牙,不錯,仲要勁大碗👍環境清靜,簡潔,侍應有禮,每人平均$60,間中去食也不錯,加上它接受訂位更方便,係馬鞍山區上海菜一枝獨秀。

酸辣湯麵
三絲炒年糕
酸辣湯麵
三絲炒年糕
  • 三哥排骨菜飯
  • 三哥排骨擔擔麵
2019-01-25 898 瀏覽
係馬鞍山依個美食沙漠搵到唔錯嘅餐廳,點都要試試~鋪頭裝潢一啲都唔似上海菜餐廳。星期日晚上食飯都排隊等左大概半個鐘。我地點左例牌嘅排骨菜飯,炸排骨炸到剛剛好,食到停唔到👅🤤製作需要二十分鐘嘅砂鍋雲吞雞,係全日最好食嘅菜式,雞湯好濃郁,感覺超級足料,飲完好暖胃~雲吞皮稍嫌厚左啲,不過饀料味道不錯。口水雞賣相同醬汁好好,不過啲雞食落有冰鮮味😦雪菜肉絲炒年糕同鎮江骨質素一般,無乜特別。