2018-04-19 1045 瀏覽
每次食上海菜都會點的餸、沙鍋雲吞雞 、招牌上海粗炒、 雞絲粉皮、總有客飯、今次點了 紅燒豬手菜飯。上海客飯幾時都好底食、菜飯大大碗、豬手入晒味又軟身、煮得啱啱好。雞絲粉皮汁就太多、但粉皮就好夠爽。砂鍋雲吞雞、雲吞大大粒、又不會太油。上海粗炒就太油、但粗炒就係咁油先好味,好邪惡。

砂鍋雲吞雞、雲吞大大粒、又不會太油。

上海粗炒就太油、但粗炒就係咁油先好味,好邪惡。
2018-03-29 895 瀏覽
最近比較忙,所以遲左出post,呢間野係上幾個星期前食嘅,因為朋友住附近,果頭又冇咩好食就問下朋友有冇好介紹,佢話呢間野唔錯值得一試,我就叫左個菜肉雲吞試試,的確比出前果d好食,佢個湯就比較濃郁,下次再黎馬鞍山再試其他
2018-02-21 971 瀏覽
平時比較少會來這邊搵嘢食,咁啱今日要去快遞公司取件,行咗一圈見這食店好光鮮,白雪雪歐陸風格佈置,感覺好舒服,見時間尚早不用等位,就入去試下啦!"上海招牌上海粗炒"好大碟粗炒,麵質有質感,又好多菜,即炒熱騰騰,唔算太油膩,少鹹,感覺係健康D咁。"酸辣湯年糕"好耐無食過,見到隔離枱叫咗,所以好想食,這家餐廳煮得唔錯,酸辣湯夠酸夠辣唔太鹹,仲好多材料,湯底唔會太(傑)身;年糕好煙韌,雖然會好飽肚,但也忍不住食多了,哈哈!"冰豆漿"相信全間餐廳都係走健康路線,連豆漿都係少甜,好滑,有豆香味,清清地好好飲。

2018-01-27
2018-01-23 948 瀏覽
問起馬鞍山有咩食呢個問題,唔少住係呢邊嘅同學都朋友都會叫我去食三哥,留意唔係譚仔嚟,而係一間上海小店上年裝修完之後間舖大咗一半🙆🏻等位都快咗好多以前家家戶戶都會有嘅公雞碗,呢度仍然用緊~~男友嗌咗豬手菜飯~投訴豬手無咩肉,大部分都係骨😕要一提!菜飯賣完就無~要就快手唯一抵讚係啲肉夠晒軟淋以前食得落一個麵再跟餸嘅我今日只係嗌咗個淨擔擔麵,平唔唔鐘意蒜末嘅我對呢度嘅擔擔麵無抵抗力花生味十足~仲有蝦乾好有咬口正常食一碗都好夠飽~

上年裝修完之後間舖大咗一半🙆🏻等位都快咗好多

以前家家戶戶都會有嘅公雞碗,呢度仍然用緊~~

唯一抵讚係啲肉夠晒軟淋

花生味十足~仲有蝦乾好有咬口
正常食一碗都好夠飽~
  • 擔擔麵
2018-01-02 704 瀏覽
這店開張個多月,今天才來光顧,點了排骨擔擔麵$48元排骨得一件唔香得個甜字,湯就得芝麻花生醬味又傑又唔夠熱麵又淋,五香牛展湯麵$45牛展薄薄幾片,麵又小,湯頭麻麻,雞絲粉皮$28細細碟一般般,價錢唔平,星期六日仲要加一
2018-01-01 678 瀏覽
會到三哥廚房,是因為看了TVB的馬家開飯!在堪稱美食沙漠的馬鞍山搵食,第一時間就想起了三哥。聽街坊說三哥平常都大排長龍(而且是六時多已經開始),但出奇地倒數之夜竟然沒有人。▼三哥的餐點選擇不算很多,都是基本上海菜。桌上有提供暖水,在涼涼地的天氣下,可以飲到暖水,這個服務還滿貼心的!▼三哥排骨菜飯 ($48) 排骨菜飯可以配以不同醬汁,是次選了牛腩汁,味道不算很濃,菜粒雖不少,可是飯質偏糊…但排骨則非常出色!炸得香脆,肉質夠軟腍,帶一點點酥味,有些朋友可能不喜歡,但我是滿喜歡這種香酥味的。(抱歉因為太餓,所以急不及待把它分了)▼招牌上海粗炒 ($52) 粗炒滿滿的一碟,顏色很深但是吃起來味道沒有想像中的濃,材料也算多,但沒有什麼特別。▼菜肉雲吞 (6粒$38) 記得一般吃的菜肉雲吞味道都會比較濃,但這裡的味道卻偏淡,只靠湯底的味道搭救。另叫了一個上湯津白 ($32),亦屬正常味道,份量算多。▼小總結:說真的,整體菜式真的沒有令人有驚艷的感覺,可是排骨真的炸得非常出色!因為那個排骨,我應該會再次光顧!

2017-12-31
  • 三哥排骨菜飯
2017-12-24 432 瀏覽
晚飯時間,又係同老婆搵新舖頭食好嘢嘅時侯啦!最近新港城裝修咗確實係多咗好多選擇,不過真係人太多,今日行遠少少避一避先,平時少D機會過嚟LEE邊,又真係幾靜。入到舖頭第一個感覺啱晒D美女們(我老婆眼睛閃一閃,讚咁話!),佢嘅裝修係歐陸式感覺,白雪雪加上少許聖誕燈飾,感覺係相當舒服。舖頭入面坐位都算多,又唔會太窄,又乾淨。嚟到上海舖又點可以唔食下上海嘢呢,今日少少地都叫咗幾道飽肚嘅嘢食:招牌上海粗炒:得喎,加埋個豆辦醬掂,果然係招牌,上海菜粗炒係我至愛,LEE間嘅麵,質感唔錯,唔會太淋,有口感;另外,要比個LIKE佢嘅地方就係超多菜,一般上海舖好少可咁;係就係一定油,但係唔算超多嗰種,尚可接受。招牌擔擔麵:老婆揀,本人一向麻麻地,所以無試,但睇落去個樣唔差,亦都見好多人都叫,老婆就話鐘意,只係個湯真係(傑)咗少少,但就話LEE間舖頭個”麻辣油”好正,係又麻又辣又有驚喜,仲想買一瓶返屋企咁話,我試咗堅麻辣,無誇張。雞絲粉皮:超級多青瓜絲,雞絲唔算多,都好食嘅,粉皮整得啱啱好,又凍又爽口,真係唔錯。 凍鮮磨豆漿:飲埋個豆漿我就發現,LEE間舖頭係有HEART㗎,偏向有營嗰種,連豆漿都係少甜,我

凍鮮磨豆漿:飲埋個豆漿我就發現,LEE間舖頭係有HEART㗎,偏向有營嗰種,連豆漿都係少甜,我本身就好好甜,幸好夠凍,所以我都好鐘意佢嘅重豆漿味道。
2017-12-19
2017-12-14 398 瀏覽
前幾日參加了朋友公司活動, 由大水坑出發去行山, 參觀下以前的礦場, 再由馬鞍山效野公園行落山, 行了4,5個小時..好累~2點在附近搵地方食午餐/下午茶, 太累, 見到三哥就入去, 我發現坐滿晒人, 是因為其他行山人士都來食?還是平時都好好生意??左邊午餐, 右邊下午茶, 都差了10蚊~唔知份量會差幾多~我點了下午茶鎮江骨米線份量一般, 味道正常~ 不過我要讚下旁邊有麻辣的油, 加了辣油好食好多, 很香的麻辣味$38蚊的炸雞翼得2隻.....好似貴了D囉, 個米線又只係清湯咁, 計埋加一, 要42蚊@@....2隻雞翼....我要的熱豆漿都OK朋友汽水ZERO要另加3蚊總括來說, 食物正常, 價錢偏貴, 不過我應該也不會在這附近出現~

左邊午餐, 右邊下午茶, 都差了10蚊~唔知份量會差幾多~
鎮江骨米線

我點了下午茶鎮江骨米線

炸胵翼米線

熱豆漿

我要的熱豆漿都OK
朋友汽水ZERO要另加3蚊
2017-12-09
2017-12-08 303 瀏覽
三人行叫三樣野:排骨菜飯(鎮江汁另上)、酸辣湯雲吞麵同豬手擔擔麵。 排骨菜飯黎先,每人食啲share。個人喜好鍾意鎮江汁撈菜飯,開胃啲。豬排幾鬆軟,唔錯。食左幾啖,侍應就上左兩碗麵。佢叫我地食左擔擔麵先,唔係會發漲。聽完拿拿林掉低碗菜飯,食左個麵先。個麵花生味幾濃,有啲蝦米仔,麵質ok,個味就冇咩特別,冇話好好食。個豬手有三舊,骨仲多過肉,不過幾林嘅。食完擔擔麵就食返菜飯,最尾先食酸辣湯。 食酸辣湯時個麵已經發漲左, 不過個味都唔錯嘅,個人覺得唔夠酸,再加左幾滴醋,食到後尾超飽。結論:share食湯麵要注意麵會漲。
排骨菜飯
紅燒豬手擔擔麵
排骨菜飯
2017-10-29 561 瀏覽
馬鞍山可以話係一個美食沙漠,要係沙漠中搵食,必需身經百戰!間間都去搵食!今次就揀咗上海菜為主既餐廳嚟試,等咗一陣就有位啦,叫咗酸辣湯(大)好足料有豆腐絲、筍絲、冬菇絲同木耳絲,酸辣適中,正!之後叫咗個口水雞,個汁較得好好,辣得嚟又好香,D雞仲好嫰滑!三哥醉拿手,好香酒味,重點仲要去埋骨,啱晒鍾意啖啖肉既人!招牌上海粗炒,好夠味,夠晒鑊氣,份量好足仲要好足料(推介)之後叫埋三哥排骨菜飯,豬扒好大塊,好鬆軟,唔會好似街個D咁拿到冇晒未!呢間小店真係值得推介,服務一流!
2017-10-28
  • 招牌上海粗炒
  • 三哥醉拿手
2017-09-07 679 瀏覽
很想很想吃菜飯的一個晚來,很少來到馬鞍山,並不熟悉這個美食荒漠,搜尋上海菜時找到這間小店來⋯ 由於不熟路看到地址不易找,走了不少冤枉路。($48)紅燒豬手擔擔麵,擔擔麵的湯底十分香濃而且花生味很重,所以湯煮得很好。麵上有少許蝦米和菜碎,麵也煮得很軟跟湯底很配合。豬手煲得很軟身很入味,雖然醬汁應該配飯一流,但亦不想錯過擔擔麵。($48)三哥排骨菜飯配牛腩汁,可以選擇鎮江汁、豬手汁、鹵水汁和牛腩汁,由於對醬汁沒有概念所以經店員推介後選擇了牛腩汁。排骨炸得很香,肉也很嫩,份量亦不少。原來醬汁加在菜飯上的,菜飯不會很油膩,加上牛腩汁亦不會乾乾的。($52)招牌上海炒年糕,好味道的一味菜,經典的上海炒年糕以醬汁去烹調,年糕入味煮得軟身,配料亦不少,作小菜一流,份量很多,兩人吃不完都要打包了⋯

2017-07-04
2017-08-14 608 瀏覽
必點三哥排骨菜飯酸辣湯雲吞麵平日下午茶時間吃三哥感覺最划算!不用加一,又有豆漿送,價錢又較便宜。每次必點排骨菜飯,脆脆的排骨外層,配上鎮江汁,甜甜的味道,肉質鮮嫩。排骨沒有炸到乾巴巴的。在酸辣湯加入黑醋,令味道更突出,酸酸辣辣的,很開胃。幼細的麵條,滑滑的雲吞,跟酸辣湯很搭。
必點
三哥排骨菜飯

2017-07-28 737 瀏覽
星期日family day 同一家人行咗過去馬鞍山警署對面食上海野!星期日都唔洗等位!間餐廳感覺好舒服,裝修好靚,無論係裝筷子兜抑或裝牙籤,食野隻碟都好靚首先黎咗個口水雞,尚算大碟,本人好愛麻既感覺,呢個好麻好正👍🏻又唔會太油,仲有成隻雞脾係到好足料呀👍🏻揀咗招牌擔擔麵,比較細碗,不過味道真係好濃郁,好香花生味食物黎得都幾快,上咗個酸辣湯麵,幾大碟下,我覺得酸辣麵就係要重口味先好食,呢個就啱啱好,如果味太淡就唔好食,呢個有酸又有辣好開胃鎮江骨菜飯,呢個強烈推薦,鎮江骨酸酸甜甜真係好好味👍🏻最後黎咗個招牌上海粗炒,呢道菜不過不失好難得好食既上海菜,仲要係美食沙漠入面!!!極力推薦!

揀咗招牌擔擔麵,比較細碗,不過味道真係好濃郁,好香花生味

鎮江骨菜飯,呢個強烈推薦,鎮江骨酸酸甜甜真係好好味👍🏻

最後黎咗個招牌上海粗炒,呢道菜不過不失

好難得好食既上海菜,仲要係美食沙漠入面!!!極力推薦!
2017-07-23
  • 鎮江骨菜飯
  • 口水雞
2017-07-15 592 瀏覽
係沙漠入面,要搵到綠色植物已經好難,仲要搵到線洲就難上加難係公認美食沙漠(馬鞍山)要搵到非連鎖而好食嘅野係比較難,好在有地頭蟲指路,黎到偏遠的三哥廚房食正野間野位置堅唔就腳,係警署對面,正路都路會行過果邊間舖嘅氣氛同裝潢都好家庭化,入去食好有家的感覺食物呢度就食上海野嘅,我地叫左三樣野食都係百幾蚊,認真大眾化先黎食個醉雞,有酒香又唔會無肉味,雖然唔識分新鮮雞同冰鮮雞,但食得出個肉質唔係霉雞例牌size有噤嘅分量認真抵讚上海粗炒高抄都見到佢個高度,睇得去佢分量足夠。色香味都好啱我地口味,係嫌佢油少少第二主食叫左鎮江骨菜飯。味道夠香濃,煮得夠入味,配合埋個菜飯,真係要搵機再encore絕對係必試精選最後要講講嘅係佢啲碗,批評佢並非唔乾淨或有爛,而係個公雞圖案(事關本人對飛鳥類有恐懼😂)
係沙漠入面,要搵到綠色植物已經好難,仲要搵到線洲就難上加難

間野位置堅唔就腳,係警署對面,正路都路會行過果邊
間舖嘅氣氛同裝潢都好家庭化,入去食好有家的感覺

醉雞

鎮江骨
菜飯
  • 鎮江骨菜飯
2017-07-10 427 瀏覽
沙鍋雲吞雞$98食開啲雞通常都煲到無曬味同啲肉好老,但呢間做得幾好,啲雞老唔曬😂仲有嫩既部分,同仍然有雞味,唔會唔知自己食緊咩。三哥排骨粗炒$62啲肉夠曬淋同入味,岩曬唔夠牙力既朋友😆三絲炒年糕$62好白既一碟,想像得出個味,味道都好清淡,記住食左呢碟先食其他野,如果唔係會覺得佢無味。紅燒豬手擔擔麵$48豬手一樣都係好夠淋,佢係魯水味既,無甜味。雞絲粉皮$30啲汁好夠醋味,好開胃,做前菜就岩曬
沙鍋雲吞雞$98
三哥排骨粗炒$62
啲肉夠曬淋同入味,岩曬唔夠牙力既朋友😆
三絲炒年糕$62
紅燒豬手擔擔麵$48
豬手一樣都係好夠淋,佢係魯水味既,無甜味。
雞絲粉皮$30
啲汁好夠醋味,好開胃,做前菜就岩曬
2017-07-08