2019-11-20 0 瀏覽
上海菜我一向不是特別喜歡,但不得不推薦這間的鎮江骨菜飯,鹵水雞翼菜飯和雞絲粉皮,這三款菜式每次光顧都是必點的!再配上他們的自家製涼茶,下次到馬鞍山不知道吃什麼時,不妨試試😜
2019-08-02 523 瀏覽
餐廳係馬鞍山警處對開左幾年,裝修很歐式別緻,令人聯想唔倒佢係做上海菜既所以起初見倒名以為係fusion菜點知人地就係做上海野做得好出色推薦佢地既擔擔麵,湯底同出面試過任何一間都不一樣,首先係唔辣既,再加上好多花生醬同蝦米,味道鮮香濃,配其他任何小食都好好味
2019-07-02 597 瀏覽
今次HP幫襯下街坊小店😌因為有次經過見到唔少人等位 場面幾墟冚😯應該有返咁上下水準🧐.豬手係HP common friend👫多種整法我地都覺得好正 南乳 花椒八角 鹵水等等😇😇今次居然發現有口水豬手😋大家都好有默契一定要試😏.首先溫度雪得夠凍❄️凍食喺呢家既溫度黎講簡直係爽呀🥶豬手大部份都拆曬肉 唔洗慢慢咬 懶人之選😅最重要既醬汁都認真唔錯 又辣又香☺️餐枱上辣汁可以自己另外加 唔夠辣既話就自便啦🤗仲落埋芝麻同蔥 入口更加惹味🤤花生夠脆 撈汁食味道贏曬😍價錢非常合理 正嘢👍🏻我地仲叫左個排骨菜飯(牛腩汁)腩汁香 花椒八角味重 撈飯確實係正確配搭👏🏻菜飯既菜粒比較少 HP覺得多啲口感會提升😉味道絕對唔鹹 唔覺有加鹽去吊味👍🏻主要靠腩汁令碗飯入味😌排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤味道就無乜特別 一般🤨不過Size認真大塊😮抵食指數值得俾高分👍🏻
今次HP幫襯下街坊小店😌
仲落埋芝麻同蔥 入口更加惹味🤤
花生夠脆 撈汁食味道贏曬😍
價錢非常合理 正嘢👍🏻
口水豬手

我地仲叫左個排骨菜飯(牛腩汁)
腩汁香 花椒八角味重 撈飯確實係正確配搭👏🏻
菜飯既菜粒比較少 HP覺得多啲口感會提升😉
味道絕對唔鹹 唔覺有加鹽去吊味👍🏻
主要靠腩汁令碗飯入味😌
排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤
味道就無乜特別 一般🤨
不過Size認真大塊😮
抵食指數值得俾高分👍🏻
三哥排骨菜飯(牛腩汁)
口水豬手
三哥排骨菜飯(牛腩汁)
2019-06-19 425 瀏覽
Yesterday,I, and my friend had dinner at this restaurant and it is really good.I love their sevice and dishes.
2019-06-18 460 瀏覽
我地一家平時都會去下三哥廚房, 平民價錢, 10星紙服務, 我都未見過一間小店, 有甘好的服務態度。 必試1. 上海粗炒, 你會發覺有肉排於當中(切了的), 一d 都唔hei .2. 擔擔麵, 我覺得你可以配上不同的食物, 如肉排, 糖醋骨等。 如你對花生無敏感, 一家要飲其湯, 真係好好飲。 💕3. 菜飯, 大大碗菜飯, 一定夠你飽。如果你想試得經濟一點, 一至五去食, 因為免加一

必試

3. 菜飯, 大大碗菜飯, 一定夠你飽。

如果你想試得經濟一點, 一至五去食, 因為免加一
上海粗炒
鎮江骨擔擔麵
排骨菜飯
2019-06-15
上海粗炒
鎮江骨擔擔麵
排骨菜飯
2019-05-22 518 瀏覽
招牌上海粗炒  好大碟,但唔夠鑊氣。  雞絲粉皮紅油抄手 賣相係唔錯既,雲吞外皮薄薄幾滑溜,內裡菜肉餡都幾多,都有肉汁。紅油汁係醬油加辣油再加蒜泥,味道偏咸辣,無乜甜味。 三哥排骨菜飯  係此店招牌菜,排骨熱辣上檯,份量唔少,菜飯用雞公碗裝住,都算大碗,飯面加上醬汁三選一,要左鎮江汁。豬扒較薄,粉唔算厚,炸得幾脆,肉質好鬆化軟腍,味甜有肉汁,係唔錯既。菜飯用上珍珠米,煙韌彈牙,加菜都幾多,好送飯。鎮江汁酸酸地好開胃。招牌擔擔麵  湯底由花生、麻醬、辣油、香料等製成,麵上鋪著肉燥同蔥花。湯底略嫌唔夠濃郁厚實,有微花生香味。麵質好腍好滑溜,掛湯都可以。整體唔算特出。 鮮磨豆漿 唔算太甜、有豆味,似係自家製。
招牌上海粗炒
好大碟,但唔夠鑊氣。
 雞絲粉皮

紅油抄手
三哥排骨菜飯

招牌擔擔麵
鮮磨豆漿 唔算太甜、有豆味,似係自家製。

2019-02-02 1015 瀏覽
今天有点累又不太餓,更不知食什麼好,試吓打电話三哥㕑房,有位,出發。簡簡單單,三個人叫了三絲炒年糕、酸辣湯雲吞麵、三哥排骨擔擔麵。果然是三哥的招牌食物,排骨不乾,爽口,加上香口嘅麻醬,鋪滿滿在麵上,不油膩,啱哂一家大細嗌,份量都足夠👍三絲炒年糕就是以清淡為主,味道正常水準,嫌唔夠味可自加辣醬,辣醬算必試,香而不太辣。至於酸辣湯最重要是它是否平衡到味道,它味道剛剛好,酸中帶辣,沒有被任何一方蓋過,麵又夠彈牙,不錯,仲要勁大碗👍環境清靜,簡潔,侍應有禮,每人平均$60,間中去食也不錯,加上它接受訂位更方便,係馬鞍山區上海菜一枝獨秀。

酸辣湯麵
三絲炒年糕
酸辣湯麵
三絲炒年糕
  • 三哥排骨菜飯
  • 三哥排骨擔擔麵
2019-01-25 713 瀏覽
係馬鞍山依個美食沙漠搵到唔錯嘅餐廳,點都要試試~鋪頭裝潢一啲都唔似上海菜餐廳。星期日晚上食飯都排隊等左大概半個鐘。我地點左例牌嘅排骨菜飯,炸排骨炸到剛剛好,食到停唔到👅🤤製作需要二十分鐘嘅砂鍋雲吞雞,係全日最好食嘅菜式,雞湯好濃郁,感覺超級足料,飲完好暖胃~雲吞皮稍嫌厚左啲,不過饀料味道不錯。口水雞賣相同醬汁好好,不過啲雞食落有冰鮮味😦雪菜肉絲炒年糕同鎮江骨質素一般,無乜特別。
2019-01-01 705 瀏覽
偶爾去到馬鞍山消防局附近,看見一間以提供上海食物為主的小店,門口有人排隊,便與友人一試。由於食客衆多,不方便影相。以一間只可坐數十人的小店,可見店主花了不少心思。全店貎似一間西式雅緻的餐廳,以白色為主,牆壁裝有白色花紋的小架,餐具也特別精緻,牙簽筒也如附照般美麗。我們叫了2個套餐(三哥排骨菜飯$48- 和紅燒豬手擔擔麵$45-)及一個小食: 半份炸春捲($20-),套餐包飲品一杯,我們選了熱豆漿。春卷新鮮炸起,熱辣辣兼皮做得又薄又脆,內裏包有椰菜及肉絲,很好味,椰菜更可減低油膩感,正。😋😋😋三哥排骨菜飯也很有水凖,豬棑厚度適中,不會太薄。食落仍鬆軟富肉汁(juicy),好味。菜飯也ok。👍🏻👍🏻👍🏻豆漿熱辣辣,有豆味:雖然不是很香濃,也很有水凖。整體而言,「三哥廚房」是一有誠意服務街坊的小店,值得支持。

豆漿熱辣辣,有豆味:雖然不是很香濃,也很有水凖。

整體而言,「三哥廚房」是一有誠意服務街坊的小店,值得支持。

2018-12-07 556 瀏覽
無飯開既一日,周圍左逛右逛,又唔多想去商場搵食,行行下,就發現呢間食上海野既店。六點多,無咩人,餐牌價錢都算合理,大部分都係$40-$60,想食清淡少少,就叫左個菜肉雲吞清湯麵。菜肉雲吞有5粒,size偏細,餡料菜既分量比肉多,仲有都算多既生菜附送,清湯唔係好夠味,麵質都算彈牙,整體黎講一般。
2018-12-06
2018-11-14 592 瀏覽
馬鞍山一間難得好食嘅餐廳仲要係好食兼大份2個人,一人一碗麵,已經ko咗招牌三哥排骨擔擔麵每次黎都必食排骨炸得酥香,皮脆肉嫩,略帶油香,正!擔擔麵,麻香十足,有小辣,唔會膩又想飲酸辣湯,又想食雲吞呢碗酸辣雲吞麵可以滿足曬份量十足,味道啱啱好睇完就明明點解一人一碗麵就已經夠曬飽
馬鞍山一間難得好食嘅餐廳
仲要係好食兼大份
2個人,一人一碗麵,已經ko咗
招牌三哥排骨擔擔麵
每次黎都必食
排骨炸得酥香,皮脆肉嫩,略帶油香,正!
擔擔麵,麻香十足,有小辣,唔會膩

又想飲酸辣湯,又想食雲吞
呢碗酸辣雲吞麵可以滿足曬
份量十足,味道啱啱好
睇完就明明點解一人一碗麵就已經夠曬飽

2018-10-21 590 瀏覽
每次在馬鞍山吃飯,都會來這家。無他的,兩個字,好吃。點的都是那三樣:酸辣湯麵 - 用料十足,筍、豆腐、冬菇等等,麵底係生麵。如果有得揀米線就好。由於鍾意食醋,就算佢係酸辣都會額外再加點醋,更酸更好味。上海炒粗 - 好鍾意呢隻粗麵,有咬感得黎唔會太淋,剛剛好。而且唔會過咸,要狂飲水。菜同肉份量適中。另外必點上海排骨菜飯,排骨外皮酥炸香脆,甜甜的。肉質不會乾巴巴,保留了肉汁。菜飯可以淋上鎮江汁一起吃,酸酸甜甜的,很適合送飯。
每次在馬鞍山吃飯,都會來這家。無他的,兩個字,好吃。

點的都是那三樣:

2018-07-28 1203 瀏覽
今晚約左屋企人食飯, 一行六人, 家人決定去呢間舖食, 舖頭唔算大, 十分整潔, 服務員好有禮貎, 雖然細舖, 但如果人多可以提早致電留位, 但有時去到都可能要等, 今日點了花彫醉雞, 招牌上海粗炒, 酸辣湯麵, 炸春卷, 鎮江骨菜飯, 三哥排骨擔擔麵, 上海粗炒同擔擔麵就一般, 醉雞夠入味, 鎮江骨肉質夠軟, 平日排骨係好正, 今日就有少少遜色, 炸得唔夠香, 酸辣湯不過不失, 麵底煮的時間掌握得好好, 推介炸春卷, 雖然無肉, 只有菜, 但炸得香脆, 大家都讚不絕口, 結果再追加多一客, 人少都有半客叫, 整體價錢合理, 提提大家, 星期六, 日及公眾假期會有加一服務費
2018-07-27
2018-06-06 1393 瀏覽
有一段時間都沒有寫評語啦。眼見近排有空,就繼續尋找好食處。於是繼續在食物中的沙漠區尋找好食處。不斷行不斷找,終於搵到一間啦。為什麼會找這間呢?這就是因為它的名字叫三哥。當然想一想是否跟三哥譚仔一樣那麼出名呢?亦想想是否同一老闆開的店呢?都說了一段話了,現說說選擇了什麼東西啦。先選擇鎮江骨,擔擔麵再選擇上海排骨,擔擔麵。豆漿。原先想選擇上海菜飯,但見到店鋪內其他食客都選擇了擔擔麵,就跟他們選擇擔擔麵。果然跟風是跟得對,擔擔麵香濃又不結。花生或麻漿很好,麵又很有彈性。再加點他們提供的辣椒醬及辣椒油,更香濃更美味。至於鎮江骨呢。。。。本人十分怕酸的,但這店舖所調味的醬汁很吸引我,不醋,帶點甜。肉又不硬,很軟。如果夾菜飯會更為出色。再說上海排骨,一點都不肥膩,而且份量算是正常,不會太少。除此之外,排骨沒有雪味,很香脆。配擔擔麵是絕配。概括而言,這三哥不同其他上海菜店,具自己的風格,本人認為可再在此食飯。
有一段時間都沒有寫評語啦。
眼見近排有空,就繼續尋找好食處。
於是繼續在食物中的沙漠區尋找好食處。
不斷行不斷找,終於搵到一間啦。
為什麼會找這間呢?這就是因為它的名字叫三哥。
都說了一段話了,現說說選擇了什麼東西啦。
先選擇鎮江骨,擔擔麵
再選擇上海排骨,擔擔麵。
豆漿。
鎮江骨
擔擔麵
上海排骨
  • 鎮江骨
  • 三哥排骨擔擔麵
  • 豆漿
2018-05-23 1084 瀏覽
每逢星期六都要去馬鞍山上堂,難得今日媽媽話過黎同我食晚飯,決定帶媽媽去食佢愛既上海菜。『三哥』我食過幾次下午茶,價錢平又好味佢個位置唔係大街,如果唔係朋友介紹都唔知有餐廳係到,但每次都好多人,今日仲見到有人龍添。算多選擇而且價錢合理必點之一三哥醉拿手真係好好味我可以一個人食曬成碟肉夠‘林’豬皮爽口淡淡酒香酸辣湯年糕媽媽至愛好足料,味道唔算太辣,唔太食得辣既朋友都可以試試年糕好煙韌配埋酸辣湯一齊食三哥排骨粗炒第一次試味道不錯,可惜排骨唔夠脆食物份量多,兩個人真係食唔曬🙈🙈

『三哥』我食過幾次下午茶,價錢平又好味

算多選擇而且價錢合理

肉夠‘林’豬皮爽口
淡淡酒香

酸辣湯年糕
媽媽至愛
好足料,味道唔算太辣,唔太食得辣既朋友都可以試試
年糕好煙韌配埋酸辣湯一齊食

三哥排骨粗炒
第一次試味道不錯,可惜排骨唔夠脆

食物份量多,兩個人真係食唔曬🙈🙈

• 三哥醉拿手