將軍澳新開日式鐵板餐廳,好掛住日本啊~~ 店員日文打招呼,廚師同店員都會用基本日語做溝通,好掛住日本丫~~~~ 😂餐廳門口有一個露天停車場,唔洗上上落落非常方便,$16/小時八個闊落座位圍住一個鐵板,一位廚師。位置闊落乾淨衛生👌🏻到食物喇~三文魚子豆腐食嘅時候發現豆腐口感非一般,不像平時在食到嘅本地豆腐。舉手問問廚師先~ 廚師回答是芝麻豆腐,唔係芝麻醬加豆腐喎,經網上搜尋後得知,是沖繩鄉土料理的一種,又叫沖繩胡麻豆腐。做法較煩複,有非常綿密的口感,好好食,前菜看到餐廳的小心思。沙律菜跟芒果蓉x 芒果汁,個汁幾惹味㗎~茶碗蒸個底應該喺高湯加雞蛋,材料加了蝦、冬菇,比較特別係佢加咗白果,幾好食㗎喎~鐵板燒煎帶子 火候控制得好好,煎封咗兩面,中間大約七/九成熟。配上牛油麵豉汁,簡單就是美味~ 廚師提我地試吓唔點汁,食咗個原味先,已經好好味,再配上個醬汁,汁係鹹香嘅,但食落去帶子會更甜。鹿兒島和牛漢堡扒,外面煎脆咗,入面粉嫩,過程睇住師傅點樣控制火候,仲可以偷下師添。 配上醬汁,特別想食個飯鐵板蒜蓉炒飯,飯炒得夠乾身,蒜片好香口,加啲蔥花,簡單又美味!麵豉湯+牛蒡味菜食飯飲個湯係舒服啲最後有
將軍澳新開日式鐵板餐廳,好掛住日本啊~~

八個闊落座位圍住一個鐵板,一位廚師。位置闊落乾淨衛生👌🏻

到食物喇~

三文魚子豆腐

沙律菜跟芒果蓉x 芒果汁,個汁幾惹味㗎~

茶碗蒸

鐵板燒煎帶子

麵豉湯+牛蒡味菜
食飯飲個湯係舒服啲

最後有個雞蛋布甸,焦糖偏稀,甜味很香甜,甜度剛好~
份量一小杯,食完啱啱飽到反咗艇~

平均約二百幾一位,私人廚師喺面前即煮即上,鍾意煮嘢食仲可以望吓問吓學吓,抵食喇~~
1 分鐘 (堂食)
2021-03-27 247 瀏覽
有朋友住在將軍澳,有時候都會到她家裡玩,可是疫情關係已經有一段時沒來,要不是前陣子附近開了家Donki想逛逛,都不知道這裡變化如此大,有很多新樓盤落成,這個感覺不同了,而且也開了不少餐廳,是晚就來到試試一家剛開業不久的鐵板燒店。日本菜之中,最喜歡就是吃壽司,其次就是鐵板燒,因此要是有新開業的鐵板燒店,都有興趣去試,更何況這家店的日籍主廚三原先生是曾於日本駐美國芝加哥領事館擔任總領事阪場三男之首席家廚,並由中環鐵板燒名店「山下」過來的,質素更加有保證。先來春季當造的螢光魷魚作為前菜,上面淋上一些麵豉醬,再加點蔥花。平常都是吃螢光魷魚沖漬,這裡用鐵板燒稍稍煎過的,別有另一番味道,更能吃到魷魚的鮮味。黑毛和牛西冷薄燒。中間卷著日本的水菜、京蔥和蒜頭,並以蛋黃醬做調味。黑毛和牛肉味濃郁,油脂豐腴,配搭清爽的京蔥和水菜,味道剛好,另外滑溜的煎豆腐也是一絕。茶碗蒸。北海道銀鱈魚柏葉味噌燒。師傅的火喉掌握的剛好,魚肉滑嫩,魚皮焦脆,伴以西京麵豉醬,更能帶出魚肉的味道更豐富,伴碟還有多汁的舞茸菇和日本小青椒。香燒原隻大海虎蝦。為了不浪費蝦膏,師傅把蝦膏混合龍蝦湯再燴意粉,意粉吸收了蝦膏的精華,相當鮮味

茶碗蒸。

香燒原隻大海虎蝦。為了不浪費蝦膏,師傅把蝦膏混合龍蝦湯再燴意粉,意粉吸收了蝦膏的精華,相當鮮味,至於虎蝦亦十分爽口彈牙。

特選宮崎A5和牛西冷。選了medium rare,顏色粉嫰,肉質柔嫩,細膩美味,可以隨意添加海鹽、芥末、白蘿蔔蓉燒汁等,能嚐出牛肉的不同滋味。

蒜蓉炒飯。飯的口感比較像糯米飯,只添簡單的添了蒜蓉和醬油,是很傳統的日式鐵板燒炒飯。另外還有我喜歡的柚子蘿蔔和醬油漬牛蒡做伴菜,輕易吃完一整碗。

最後的甜品是焦糖布甸。

聽聞旁邊的居酒屋也是姐妹店,這次吃到有水準的鐵板燒,下次要再來試試居酒屋的水準如何!
2021-03-25
  • 北海道銀鱈魚柏葉味噌燒
數星期前知道TKO終於再開鐵板燒店,一個星期前特意行去訂位,今天與家人食🎂brunch,去到在鐵板燒枱前坐下等大小姐時,剛好三原San做廚,看見他做和牛炒飯及茄子色香味俱全,已經知道今天一定無選擇錯,三個人叫咗兩個🦞+A4和🐮set,一個鮑魚+A4和🐮set,食材質高,前菜主菜不只好味,每樣菜都有三原San自家秘制醬汁伴食,埋單只是 lucky number $2,288.-性價比絕對無得輸,如果炸蒜片能在坐下就開始入坐作小食供應...完美🎊最後捧住個肚行返家,晚飯一家只是食半磅🎂😅
2021-03-27 136 瀏覽
全新”三原鐵板燒”選址咗喺將軍澳The Parkside! 以傳統鐵板燒融合時尚當代風格概念,呈獻最精緻嘅鐵板燒經驗😍午飯時間來到覺得環境很舒服😌Lunch menu有多元化嘅選擇,最平由$218至到$780都有首先來一個沙律和蒸蛋日式蒸蛋很嫩滑北海道香煎帶子,擺咗茄子係底,仲有牛油香味😋鹿兒島A4和牛漢堡 ($238 set)見到師傅喺我面前好細心咁烹調,肉質很嫩,仲加上醬汁同埋烘麵包條,很惹味香脆煎金鯛配日本大根 ($228 set)最特別係魚皮煎得10分香脆!仲見到魚鱗一片片😍 大根吸收了湯嘅精華👍🏼經典蒜蓉炒飯蒜味真係冇得頂,飯粒口感煙韌,非常香口另外仲有麵豉湯同醬菜作陪襯自家製雪糕有抹茶口味💚環境坐得很舒服,抽油煙機系統發揮得很好,完全沒有油煙味侍應經理師傅也非常投入服務,非常細心以呢個價錢食到呢一餐CP值十分高!推薦👍🏼

午飯時間來到覺得環境很舒服😌

首先來一個沙律和蒸蛋
日式蒸蛋很嫩滑

北海道香煎帶子,擺咗茄子係底,仲有牛油香味😋

鹿兒島A4和牛漢堡 ($238 set)

香脆煎金鯛配日本大根 ($228 set)

經典蒜蓉炒飯
蒜味真係冇得頂,飯粒口感煙韌,非常香口

另外仲有麵豉湯同醬菜作陪襯

自家製雪糕有抹茶口味💚

環境坐得很舒服,抽油煙機系統發揮得很好,完全沒有油煙味
侍應經理師傅也非常投入服務,非常細心
以呢個價錢食到呢一餐CP值十分高!推薦👍🏼
💗 嗰日同媽咪去咗食鐵板燒,一去到已經覺得環境好靚,坐得好舒服而鐵板燒最開心係可以睇住師傅”表演”,好enjoyable 🤣💗 午市菜單價錢由$218-$468,仲有$650/$780套餐💗就算$218 lunch set,都已經好豐富😍💗 首先係沙律,同日式蒸蛋💗 香煎北海道帶子師傅用牛油把北海道帶子煎香,內裏非常嫩滑,再配上茄子🍆非常不錯😍💗 主菜我哋揀咗香脆煎甘鯛配日本大根 ($228 set)上菜嘅時候好明顯睇到魚鱗一片片煎得好香脆嘅形狀!侍應表示係用高溫壓住魚皮把它煎得香脆❤️ 食落口果然係非常香脆,好好味😋💗 另外揀咗鹿兒島A4和牛漢堡 ($238 set)和牛漢堡肉汁滿滿,仲配上香脆多士一齊食💗 之後還有經典蒜蓉炒飯,麵豉湯,醬菜蒜蓉炒飯,用了日本燒飯嘅方法製作,唔似中式的粒粒分明,卻有一種黏黏的口感💗 最後仲有自家製雪糕做甜品☺️💗 服務非常之貼心,好開心享受左一個美妙的午餐🥰

💗就算$218 lunch set,都已經好豐富😍

💗 首先係沙律,同日式蒸蛋

💗 香煎北海道帶子

💗 主菜我哋揀咗香脆煎甘鯛配日本大根 ($228 set)

💗 另外揀咗鹿兒島A4和牛漢堡 ($238 set)
和牛漢堡肉汁滿滿,仲配上香脆多士一齊食

💗 之後還有經典蒜蓉炒飯,麵豉湯,醬菜

💗 最後仲有自家製雪糕做甜品☺️

💗 服務非常之貼心,好開心享受左一個美妙的午餐🥰
終於可以四人聚餐!!!於是友人上網搵到呢間日式鐵板燒新店,見到食物相好高質,餐廳店內裝潢亦別具一格。幸好我們提早book了四位,去到當天見到有唔少walk-in guest都無位,可能因為假期的緣故吧。其實我甚少寫食評,而食評就只會寫兩種,好評或劣評。今次在無期待之下,估唔到有喜出望外既驚喜!我們分別點了4 set 午市套餐。四個人share主菜食,店員還很貼心幫我們準備extra既碟。北海道四元豚生薑燒set🌟🌟🌟北海道銀鱈魚法式燴菜牛油汁set🌟🌟🌟🌟特選宮崎A4和牛西冷set x 2🌟🌟🌟🌟🌟🥗前菜 - 特色沙律、日式蒸蛋、香煎北海道帶子特色沙律 - 一上碟我見佢平平無奇,所以無影相,點知食落幾好味,本身無咩食慾,食完真係胃口大開。🥚日式蒸蛋 - 同上一道沙律一樣表面無咩特別,而且份量好少,但食完之後先發覺廚師set既份量係有原因架!食到底會有蝦🦐等其他料。香煎北海道帶子 - 帶子尺寸唔細,亦很香口和鮮;茄子🍆煎到爽口於「淋」之間,配合微酸醬汁同帶子一齊食,又是一道開胃菜👍🏻主菜 - 四元豚🐖/ 銀鱈魚🐟/ 宮崎和牛西冷🐂四元豚 - 就咁睇以為係牛😅我所理解以為豚肉會硬身d,食落

北海道四元豚生薑燒set🌟🌟🌟
北海道銀鱈魚法式燴菜牛油汁set🌟🌟🌟🌟
特選宮崎A4和牛西冷set x 2🌟🌟🌟🌟🌟

🥗前菜 - 特色沙律、日式蒸蛋、香煎北海道帶子

日式蒸蛋

香煎北海道帶子 - 帶子尺寸唔細,亦很香口和鮮;

主菜 - 四元豚🐖/ 銀鱈魚🐟/ 宮崎和牛西冷🐂

四元豚 - 就咁睇以為係牛😅我所理解以為豚肉會硬身d,食落原來好軟同多汁,上面亦有酸汁中和返豚肉既肥膩感;豚肉下面仲鋪滿左燒洋蔥,爽甜爽甜的。
北海道四元豚生薑燒

銀鱈魚 - 呢道菜要大讚一下😋😋😋😋個碟本身已經好靚,令視覺提升唔少。魚煎得皮脆肉嫩,咬落去有淡淡的魚油香,咬無幾下已經吞左落肚。還在回味魚既味道,碟中既魚已經被我清晒。

北海道銀鱈魚法式燴菜牛油汁

和牛西冷 - 和牛好食程度已經唔洗我多講。今次會講下佢旁邊既「綠葉」。佢地既炒蒜片真係好出色,又薄又脆,完全不會苦。聽講佢地係每日新鮮炒的。再講下隔離的南瓜、青椒和蕃薯🍠。這些配菜本身係無咩調味,但夾埋和牛一齊食,又另一番風味。尤其係蕃薯,食落係粉粉地既。亦很貼心再旁邊放少許海鹽同黑椒,重口味既人可以自行加。

特選宮崎A4和牛西冷

原來食到一半都已經7成飽,真係唔好睇少d菜細份。

跟住係每個set都會配既炒飯、湯和醬菜。未食前,一路望住個廚一路煮,手法乾淨利落,個鐵板同工具永遠好企利,食落都特別安心,尤其係宜家咁敏感既時期。廚師亦會詢問食客對食物既喜好,我同友人是不喜食蔥的,幸好廚師有詢問,如果唔係,友人又要自己慢慢挑走d蔥😊
經典蒜蓉炒飯、麵豉湯、醬菜

雪糕 - 最後整餐用綠茶雪糕作結。旁邊還有美美的士多啤梨🍓裝飾。在甜品上也很用心哦。
雪糕

我覺得我將每到菜都唔係影得好吸引,希望大家不要被我的攝影技術影響。另外都要講一講佢地既服務,店員真係好有禮貌,周不時都會fill水,完全不用提。詢問洗手間方向,亦會帶領你到那裡,沒有方向感的人就不要擔心了。

2021-03-21
北海道銀鱈魚法式燴菜牛油汁
經典蒜蓉炒飯、麵豉湯、醬菜
雪糕
2021-03-25 116 瀏覽
今次已經係我第三次去食呢間Teppanyaki 😊難得喺將軍澳呢個地方開左間咁正中既Teppanyaki ,一定要去支持下😛由於喺第一次去食既時候已經識得「抄牌」,所以之後呢兩次去食都提早同師傅夾定我想要食既食材,唔駛再跟住Menu既set黎食指定菜式。是晚,食左個住海鮮餐,有大蝦、澳洲龍蝦、鮑魚、聖子、北寄貝、帶子仲有螢光魷魚,當然唔小得個湯同埋炒飯,平時既set menu飯係蒜蓉炒飯,而我呢個特製飯係用高菜同白飯魚仔去炒,相當香口好食😋而個湯就係魚湯唔係麵豉湯,個感覺非常之多膠原,好鐘意呢個材料十足既魚湯,一啲都唔腥。個聖子同北寄貝有驚喜,好小食Teppanyaki 係食到呢兩種海鮮類,今次係第一次食,估唔到咁鮮味咁爽口。師傅仲用左個秘製「求婚醬汁」😝想知咩黎?建議大家去食下,真係想買一樽外賣😂仲後仲後,要讚下個焦糖多士,脆口到呢...好想再encore🤤仲有個柚子雪葩,粒粒柚子有哂口感🥰

螢光魷魚
焦糖多士
柚子雪葩
蒸蛋
2021-03-24
$2000 (晚餐)
  • 秘製求婚醬汁
2021-03-22 241 瀏覽
有甚麼菜式可以讓你一邊欣賞食物的味道同時又可以看到師傅在你面前料理食物呢?那就非鐡板燒莫屬了!在鐡板旁邊看到新鮮的食材,鐡鏟敲擊鐵板的聲音,香味隨隨送到面前,簡直是色香味俱全。今日來到將軍澳這間三原鐵板燒食午餐,套餐價錢幾吸引,價錢由$218起,有齊沙律,蒸蛋,前菜,主菜,炒飯,麵豉湯,漬物和甜品,十分抵食。香脆煎甘鯛配日本大根 $228 - 先介紹自選主菜,甘鯛魚連皮和魚鱗一起煎,魚鱗煎至一片片彈起,食落卜卜脆,魚肉很滑很嫩,日本大根和松茸菇索滿清湯,味道清甜。特色沙律 - 顏色豐富的什菜沙律,清爽自然。日式蒸蛋 - 滑滑的日式蒸蛋,又香又滑。香煎北海道帶子 - 帶子用牛油煎至兩面金黃,牛油的咸香味道帶出帶子的鮮甜味,下面配了一片茄子。經典蒜蓉炒飯/麵豉湯/漬物炒飯的材料只有蒜蓉和蔥粒,蒜蓉的香氣四溢。另外套餐還配有麵豉湯和漬物。自家製雪糕甜品是自家製雪糕,牛奶味濃。

香脆煎甘鯛配日本大根

特色沙律 - 顏色豐富的什菜沙律,清爽自然。
沙律

日式蒸蛋 - 滑滑的日式蒸蛋,又香又滑。

經典蒜蓉炒飯/麵豉湯/漬物
炒飯/麵豉湯/漬物

自家製雪糕
甜品是自家製雪糕,牛奶味濃。

香脆煎甘鯛配日本大根
沙律
炒飯/麵豉湯/漬物
2021-03-20 205 瀏覽
Hong Kongers love Japanese cuisine not only for the fresh and wholesome ingredients, but also for the attention to details to every presentation, artistic performance and the dining milieu.Named after its acclaimed chef Terufumi Mihara 三原,Chef Mihara has a bit an extraordinary background - Formerly head chef at the Japanese Consulate in Chicago, where he has curated and showcased the Japanese culinary arts diversity and the unique food culture to the VIP guests.In a Teppanyaki restaurant, as you
In a Teppanyaki restaurant, as you would expect, you can watch the chef work their magic on a teppan right in front of you, it really makes a good entertainment while enjoying your meal using all your 5 senses!

Came here for lunch, lunch sets priced from HK$218-HK$468, with two Premium Lunch sets priced HK$650 and HK$780.

⏹⏹Crispy Horsehead Fish Teppanyaki Set (HK$228/Lunch)

⏺Seasonal Salad
Seasonal  Salad

Kick off the meal with the seasonal salad, this cool and refreshing salad was a great start.

⏺Savoury Egg Custard
Savoury  Egg  Custard

The chawanmushi was silky, smooth with delicate flavour.

⏺Pan-fried Hokkaido Scallop
👍👍👍👍👍
Pan-fried  Hokkaido  Scallop

The tender and succulent Hokkaido scallop seared with a perfectly golden brown crust, served on top of the eggplant, then drizzled the butter sauce with miso to further enhance the flavour!

⏺Poire Crispy Horsehead Fish
👍👍👍👍👍
Poire  Crispy  Horsehead  Fish

This horsehead fish fillet was tender with super crispy skin. What makes it super crispy? Thanks to the fish scales!
The fish skin and scales pan fried till golden crispy, texture just like eating the fish crackers, while the flesh was flaky, soft and moist. Simply served with the Furofuki Raddish, matsutake mushroom in the light, clear stock, the combination is immensely soul-satisfying.

⏺Classic Fried Rice
Classic  Fried  Rice

A simple yet flavourful fried rice with garlic, it’s perfectly al dente with slightly crispy edges, full of rich savoury flavours.

⏺Miso Soup and Pickles
Miso  Soup

Pickles

The Japanese pickles and miso soup served along with the fried rice.

⏺Homemade Ice Cream
Homemade  Ice  Cream

Last but not the least, save room for dessert and indulge in their homemade ice cream.

Interior

Miso  Soup
Pickles
Homemade  Ice  Cream
2021-03-17 305 瀏覽
一直都想試食下鐵板燒,係朋友介紹下得知將軍澳最近新開左「三原鐵板燒」,係由日籍主廚三原光史先生命名叫左鹿兒島A4和牛漢堡 lunch set $238首先係送上是日沙律🥗香煎北海道帶子帶子用牛油煎得啱啱好唔會完全熟透,仲充滿牛油香味然後就開始見到我嘅主菜準備烹調過程中除咗可以享受食物視覺都非常享受,因為可以坐喺吧枱前面睇住師傅嘅烹飪功駕和牛漢堡扒肉質非常嫩,一啲都唔會結實配埋漢堡扒醬汁味道豐富,好想叫多碗白飯🤣🤣不過其實佢有個麵包條可以附和一齊食但係我冇影到經典蒜蓉炒飯炒飯可以話係我全餐飯裏面最滿意嘅菜式,飯粒炒得好煙韌,一啲都唔會乾身,而且炒飯當中雖然冇特別嘅材料只有蒜,但係果一陣香氣已經勝過所有,最簡單嘅食物係最難烹調得好。整體好滿意呢一餐飯,用呢一個價錢享受到咁多度菜式可為cp值相當高,而家環境亦有簡約高級格調,抽煙系統做得相當好,下次必定會再來試其他主菜款式!
叫左鹿兒島A4和牛漢堡 lunch set $238

首先係送上是日沙律🥗

香煎北海道帶子
帶子用牛油煎得啱啱好唔會完全熟透,仲充滿牛油香味

然後就開始見到我嘅主菜準備烹調

經典蒜蓉炒飯

2021-03-15
  • 經典蒜蓉炒飯
2021-03-17 207 瀏覽
好耐都冇喺香港食到一個咁優質嘅鐵板燒除咗食物質素高之外環境係一百分!食完個身一啲都唔會有油煙味我地中午嚟到叫左lunch set我個人最喜歡係香脆煎甘鯛配日本大根甘鯛魚皮係煎得好酥脆,而且魚肉紮實彈牙,好新鮮!另外跟餐配既日式蒸蛋亦好有驚喜,超〜嫩滑裏面除左有菇仲有鮮蝦三原鐵板燒餐單食物全部用季節當造食材搭配自家製醬汁、高湯及調味料,每一個料理都有驚喜,而且食得出係同一般嘅鐵板燒好唔同,有佢地獨特嘅烹調特色😋😋
好耐都冇喺香港食到一個咁優質嘅鐵板燒
除咗食物質素高之外環境係一百分!食完個身一啲都唔會有油煙味
我地中午嚟到叫左lunch set
我個人最喜歡係香脆煎甘鯛配日本大根

甘鯛魚皮係煎得好酥脆,而且魚肉紮實彈牙,好新鮮!
另外跟餐配既日式蒸蛋亦好有驚喜,超〜嫩滑
裏面除左有菇仲有鮮蝦

2021-03-15
10 分鐘 (堂食)
  • 香脆煎甘鯛配日本大根
2021-03-14 593 瀏覽
家姐之前嚟食過一次,經佢極力推介後,我地今日一行6大2小嚟到三原食teppanyaki餐廳環境好舒服亦都好乾淨 👍🏻由於家姐之前食過,有一位相熟嘅師傅,所以今日我地包左房,而房嘅Min charge係$8000因為有相熟師傅嘅原因,所以menu 都可以同師傅提早夾定師傅叫阿冠,十分細心,知識豐富!👍🏻我地嘅menu都唔係跟本身嘅,不過就大致上揀咗 $1280同 $680嘅set,但有啲食材就upgrade左,例如龍蝦🦞由於一路睇住師傅煮嘢食,一路聞到啲香味,所以師傅認真介紹食物嘅時候...我已經忍唔住係咁食,所以都冇好清楚聽到每一碟嘅名稱🤣唯有帶大家直接睇相👇🏻👇🏻新鮮香煎八爪魚🐙伴海膽八爪魚好新鮮,完全唔會似擦子膠!海膽香甜,入口即溶👍🏻香脆煎甘鯛魚配熬製四日四夜嘅黑松露醬甘鯛魚煎得好脆,未入口已經聞到好香👍🏻最不得了係個黑松露醬如果比一碗我,我願意當湯飲😆香煎南非鮑魚都係配熬製四日四夜嘅黑松露醬鮮甜多汁,彈牙👍🏻Today special 和牛牛味濃,入口溶👍🏻燒大海虎蝦配蝦頭膏炒意粉🦐非常出色!今日最喜愛嘅菜式之一👍🏻炒意粉吸收晒蝦頭嘅精髓,色香味俱全👏🏻香煎鰻魚配軟滑鵝肝鵝肝冇
家姐之前嚟食過一次,
經佢極力推介後,
我地今日一行6大2小嚟到三原食teppanyaki

餐廳環境好舒服亦都好乾淨 👍🏻
由於家姐之前食過,
有一位相熟嘅師傅,
所以今日我地包左房,
而房嘅Min charge係$8000

因為有相熟師傅嘅原因,
所以menu 都可以同師傅提早夾定

師傅叫阿冠,
十分細心,知識豐富!👍🏻

我地嘅menu都唔係跟本身嘅,
不過就大致上揀咗 $1280同 $680嘅set,
但有啲食材就upgrade左,
例如龍蝦🦞

由於一路睇住師傅煮嘢食,
一路聞到啲香味,
所以師傅認真介紹食物嘅時候...
我已經忍唔住係咁食,
所以都冇好清楚聽到每一碟嘅名稱🤣
唯有帶大家直接睇相👇🏻👇🏻

新鮮香煎八爪魚🐙伴海膽
八爪魚好新鮮,完全唔會似擦子膠!
海膽香甜,入口即溶👍🏻

香脆煎甘鯛魚配熬製四日四夜嘅黑松露醬
甘鯛魚煎得好脆,未入口已經聞到好香👍🏻
最不得了係個黑松露醬

如果比一碗我,我願意當湯飲😆

香煎南非鮑魚都係配熬製四日四夜嘅黑松露醬
鮮甜多汁,彈牙👍🏻

Today special 和牛
牛味濃,入口溶👍🏻

燒大海虎蝦配蝦頭膏炒意粉🦐
非常出色!今日最喜愛嘅菜式之一👍🏻
炒意粉吸收晒蝦頭嘅精髓,
色香味俱全👏🏻

香煎鰻魚配軟滑鵝肝
鵝肝冇煎到完全熟透,
令到口感更加軟滑!

煎澳洲龍蝦🦞 upgrade菜色

特別新鮮特別爽口👍🏻
啱晒好鍾意食菜嘅我😁

特選宮崎A4和牛西冷🐮
和牛好食就唔洗講,
最想特別讚賞嘅就係炒蒜片!!
師傅炒到啲蒜片非常香脆同乾身!
仲特登炒多啲比我地當小食🤤
無得頂👍🏻👍🏻👍🏻

平時Menu入面嘅炒飯會係蒜片炒飯,
但係今日師傅為我哋特製左佢嘅special😋
佢用咗白飯魚,高菜嚟炒飯,
再用八爪魚做topping🐙
個飯係完全冇落雞蛋亦都冇落extra油嘅情況下去炒呢一個飯,
真係好好味👏🏻
即使已經食到好飽,
仍然都可以食晒成大碗飯😋

蒸蛋

香煎銀雪魚 (kids)

我哋仲飲咗一碗超級濃烈嘅魚湯!
魚湯比較杰身同黏口,
感覺好重骨膠原🤣
所以我哋個個都飲晒全碗!!
後來問師父,
師傅話佢哋除咗用咗好多魚去煲呢個湯,仲仲會一路煲一路壓啲魚嘅頭,
頂個湯更加入味更加濃郁😋😋

而小朋友食嘅嘢都唔記得咗幫佢哋影😆
小朋友食嘅嘢比較簡單!
炸雞同埋銀雪魚,
仲有蒸蛋,雪糕,布甸🥰
師傅仲特登整咗個pancake比佢哋添,
真係照顧周到👍🏻

而餐廳入面嘅服務員都非常好禮貌!
絕對推介比喜歡食teppanyaki 嘅朋友們🥰
2021-03-13
2021-02-27 1094 瀏覽
今日試下將軍澳新開鐵板燒點左個七百幾嘅omakase,價錢黎講omakase算平,但日本菜食得omakase都吳係價錢關鍵係質素,上菜速度非常之遲重要餐廳無咩客,醬汁方面我只能講吳啱我食,因我食過好多鐵板燒都每道菜可能有個特別嘅醬汁但依間可能日本人做番嘅鐵板醬汁吳啱食,食過好多間鐵板燒始終覺得鐵板燒香港人做會比較好,同感覺日本人做嘅鐵板燒每道菜都要冚蓋攪到每道菜都好似蒸甘無香嘅感覺,價錢黎講算做抵食但吳會有再去嘅衝動。
2021-02-19 1238 瀏覽
和朋友三位喺放寬限聚令的第一個晚上黎到呢間新開嘅日式鐵板燒,3個都點左個$780廚師發板套餐 Dinner Omakase,仲咁好彩安排咗主廚三原師傅親自下廚,十分期待...日式蟹肉沙律,啖啖肉,好食日式蒸蛋,好滑,唔錯澳洲和牛牛舌,師傅燒得外脆內軟,香口好有咬感,配埋個汁好正Kinki 喜知次,配埋個法式牛油汁,好食燒海虎蝦,仲配埋個蝦膏汁意粉,正精選宮崎A4和牛西冷,五成熟啱啱好,入口溶化超正!招牌蒜蓉炒飯,本身以為冇咩特別,點知一食不得了!淡淡嘅蒜蓉香味,再加上師傅煎到微脆,識落有啲似煲仔飯嘅飯焦,好好味!另外a la carte叫咗一隻師傅推介嘅日本青森縣黑鮑魚,配埋個海膽汁,超級好食之後聽個經理介紹,原來三原師傅之前係日本駐美領事嘅家廚,之後嚟咗香港定居,喺中環山下做咗幾年,唔怪得水平咁高!見到個日本師傅,都知道餐廳好有heart 間餐廳裝修幾靚,用嘅食材都好講究同新鮮,正宗日本師傅,烹調技術一流,員工服務細心殷勤,喺將軍澳應該搵到另一間咁高質素嘅正宗日本鐵板燒!咁高嘅質素咁嘅價錢真係超級抵食!非常好的一次dinning experience!!! Highly recomm

日式蟹肉沙律

日式蟹肉沙律,啖啖肉,好食

日式蒸蛋

日式蒸蛋,好滑,唔錯

澳洲和牛牛舌
澳洲和牛牛舌,師傅燒得外脆內軟,香口好有咬感,配埋個汁好正

北海道喜知次

Kinki 喜知次,配埋個法式牛油汁,好食

大海虎蝦

燒海虎蝦,仲配埋個蝦膏汁意粉,正

特選宮崎A4和牛西冷

精選宮崎A4和牛西冷,五成熟啱啱好,入口溶化超正!

招牌蒜蓉炒飯

日本清森縣黑鮑魚

見到個日本師傅,都知道餐廳好有heart

間餐廳裝修幾靚,用嘅食材都好講究同新鮮,正宗日本師傅,烹調技術一流,員工服務細心殷勤,喺將軍澳應該搵到另一間咁高質素嘅正宗日本鐵板燒!咁高嘅質素咁嘅價錢真係超級抵食!非常好的一次dinning experience!!! Highly recommended

黑毛和牛西冷薄燒
2021-02-18