2024-07-09 59 瀏覽
前排喺社交平台無意中見到呢間由台灣人開嘅餐廳,佢個蚵仔麵線睇落好吸引,所以就決定搵日去牛池灣試吓😝兩個人一齊嗌咗個鹽酥雞便當($60)、大腸蚵仔麵線($35)同埋炸臭豆腐($50),所有炸物都係即叫即製、非常新鮮😋店內位置唔多,加埋鋪頭出面都係得3張枱,不過嚟得都只係志在食吓台灣風情😂老闆首先比咗碗麵線,入面有大概5隻好肥美嘅蚵仔,大腸都有5-6舊,份量幾足,比起一般餐廳食到嘅更加滿足☺️麵線唔會碎曬,同湯嘅比例啱啱好👍🏻鹽酥雞便當有幾款配菜,包括滷水蛋、滷水豆腐、木耳娃娃菜、西芹炒豆乾,呢類食物好難煮到超級好味所以正正常常我都okay,最重要係唔好太鹹😂鹽酥雞有6粒,全部都好脆又juicy,真係好似去夜市即刻炸比你嗰啲🤩不過圖片明明話有成碗滷肉飯,結果只有一小羹滷肉,所以少失望,不過念在佢有咁多其他配料,$60都幾抵🥰炸豆腐真係好正,完全做到嗰種好多氣泡、彈彈地嘅口感,表面就好鬆脆又唔油膩,其實好多時只要新鮮炸起就好好食😆我最欣賞頭面嗰堆酸椰菜,用嚟解膩、清喉嚨一流😚

大腸蚵仔麵線
鹽酥雞便當
炸臭豆腐
大腸蚵仔麵線
鹽酥雞便當
炸臭豆腐
2024-05-06 634 瀏覽
炸排骨便當($60)便當包四款配菜,滷蛋、豆乾(一磚硬豆腐)、咸旺菜(有蝦乾仔,咸香味,有誠意)、炒粉絲(辣辣哋),白飯有試少滷肉同菜甫,炸豬扒表層少少鬆脆,肉質軟,咸香味足。鹹酥雞便當($60)同樣有四款配菜,滷蛋、油豆腐(軟身啲)、咸旺菜、炒什絲(蘿蔔、芽菜、豆乾,辣辣哋),炸雞粒有六粒,配以蒜蓉及九層塔,味道同豬扒近似。米漿($15)味道似火麻仁+杏仁+米,極濃身,好飽肚。檸檬愛玉($25)唔係坊間啲台式飲品,檸檬底唔似開粉/汁,感覺似港式檸茶底,愛玉份量唔算好多。餐廳食物、飲品嘅味道,好有家庭feel,唔似一般台式餐廳或連鎖店,幾特別。但價錢就略嫌進取咗少少。
炸排骨便當($60)

鹹酥雞便當($60)

米漿($15)
味道似火麻仁+杏仁+米,極濃身,好飽肚。

檸檬愛玉($25)

炸排骨便當
檸檬愛玉、米漿
2024-03-10 635 瀏覽
特登過嚟食咗麵線同埋水餃,真係台灣味道。我一定會再嚟。雖然室內得一張枱,但坐室外都冇問題。近地鐵站對正新龍城茶樓。面試呀入邊有大腸同埋蚵仔。龍淡適中。水餃皮適中,中間好多料。一盒八隻好抵食。

2023-12-11 952 瀏覽
雖然影相影到好靚咁,不過愛玉都覺得沒有什麼特別,它的內容沒有什麼彈性,感覺比較軟林,比較似啫喱一般的質地,沒有太大的彈性,果汁之味道普通,不過帶去野餐消暑,也是不錯的選擇。另外大腸麵線,麵線的質地較粗糙,給湯能力一流,份量亦都夠多,每每見到很多麵條,網網千斤。不過通常我覺得這兒最好吃的都是臭豆腐,大大盒的臭豆腐,像台灣那些夜市的,的確有得揮,再加先酸菜、辣椒醬、以及其他調味,味道的確不錯。另外當然就要使埋蛋餅,蛋餅內裏,有些餡料以及肉鬆調味,味道更加好。

另外

不過通常我覺得這兒最好吃的都是
酸菜、辣椒醬、以及其他調味,味道的確不錯。

另外當然就要使埋
蛋餅,蛋餅內裏,有些餡料以及肉鬆調味,味道更加好。

5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
蚵仔麵線+蛋餅 - 其實食落都幾普通,唔算話有特別。唯獨 #米漿 嘅味道真係有驚喜,好濃郁,飲落又唔會太甜,的確係好友台灣早餐店嘅風味💛📍彩虹牛池灣貴池徑2號地下C舖🚇港鐵彩虹站C2出口,步行約2分鐘
蚵仔麵線+蛋餅 - 其實食落都幾普通,唔算話有特別。

📍彩虹牛池灣貴池徑2號地下C舖
🚇港鐵彩虹站C2出口,步行約2分鐘

蚵仔麵線
蛋餅
2023-11-19 728 瀏覽
老闆是正港台灣人, 提供傳統的台灣小食, 這令我想起如之前程班長及現在還在營業的吃什麼的老闆們, 除了為在港的台灣人提供思鄉小食外, 也為我們喜歡去台灣旅行的人, 在不能說飛就飛的情況下, 感受着台灣的香味. 它的台灣小食其實做得相當不錯, 味道和口感也貼近, 但因為是外賣店設計的關係, 當然沒有如在餐廳般吃的舒服. 蠔腸米線的湯汁如濃厚的芡汁般, 這是台灣的特色, 蠔仔清潔乾淨, 味道鮮甜, 和大腸的甘香濃味相當配合. 滷肉飯的滷肉夠入味, 脂粒豐富, 結合滷汁的甜就是香濃的味道. 飽餃類外表煎得香脆, 麵皮較厚, 不是我喜歡的類型, 但吃起來更為飽足, 良心之作.The boss is a true Taiwanese and offers traditional Taiwanese snacks. This reminds me of previous team leaders and current bosses who are still in business, providing hometown snacks for Taiwanese people in Hong K

The boss is a true Taiwanese and offers traditional Taiwanese snacks. This reminds me of previous team leaders and current bosses who are still in business, providing hometown snacks for Taiwanese people in Hong Kong and allowing those of us who enjoy traveling to Taiwan to experience the flavors of Taiwan when we can’t travel freely. The Taiwanese snacks they offer are actually quite good, with flavors and textures that closely resemble the authentic taste. However, due to the nature of being a takeout shop, it doesn‘t provide the same comfortable dining experience as a restaurant. The broth of the oyster vermicelli is thick and similar to a starchy sauce, which is a characteristic of Taiwan. The oysters are clean and have a fresh and sweet taste, which pairs well with the rich and savory taste of the large intestines. The braised pork rice has well-seasoned and fatty meat, combined with the sweet braising sauce, resulting in a fragrant and rich flavor. The potstickers are fried to a crispy texture on the outside, with thicker wrappers, which is not my preferred type, but they are more satisfying to eat and are well-made.
2023-11-17 404 瀏覽
沒想到在九龍也可以吃到這麼正宗的台灣美食❤️點餐的時候用普通話,有一下真的以為自己身在台灣呢🤭價錢非常之親民!估唔到彩虹村附近都有唔少美食,附近仲有大排檔人流很多😃滷肉飯滷肉入口即化👍🏼滿口都是滷肉的香味。好似喺台灣食嘅味道值得再去一次!價錢:$25大腸蠔的麵線也不錯😉 完全沒有腥味🤤使用嘅材料都不錯👍🏼價錢:$35韭菜盒子第一次食韭菜盒子,外皮有點沒有我想像中鬆脆胡椒粉較多,但味道尚可😉價錢: $25
沒想到在九龍也可以吃到這麼正宗的台灣美食❤️

估唔到彩虹村附近都有唔少美食,附近仲有大排檔人流很多😃

滷肉飯
價錢:$25

大腸蠔的麵線也不錯😉 完全沒有腥味🤤
使用嘅材料都不錯👍🏼
價錢:$35

韭菜盒子
價錢: $25

2023-11-10 593 瀏覽
我見呢間台灣餐廳又拎米芝蓮推介,於是就嚟試吓。唔知係咪因為期望太高咁就有啲失望。餐廳嘅環境係一間類似外賣店,但都可以喺店外開張枱俾你坐住食。今次就嗌咗一個蛋餅同冬瓜茶~個蛋餅份量就略嫌細咗啲,味道上我就覺得普普通通,入邊嘅餡料唔會話好多,唔會話食到好滿足,可以話係中規中矩未至於好驚艷。蛋餅個皮係煙靭款唔會話好香口。至於個冬瓜茶就正常。整體來講我覺得唔係差係正常發揮,但係就冇去到必食嘅程度。
2023-10-14 454 瀏覽
今日路經彩虹呢頭,就特登去試呢間米芝連推介嘅小食店。舖面好細,得張枱比你係户外食。嗌左個水餃同蛋餅,味道就一般,冇乜驚喜嘅感覺,可能呢啲就係台灣古早味😂😂尤其個蛋餅食完唔太滿足就覺得有少少唔抵🥹試一次就好了
2023-08-07 622 瀏覽
蚵仔煎的口感酥脆,內部多汁,帶有濃郁的海鮮風味。通常配以特製的醬料,如甜醬、蒜味醬和辣椒醬,提升風味。👍🏻炸甜不辣以各種蔬菜和豆腐為主要成分,裹上麵糊後油炸而成。它們外酥內軟,口感鮮嫩,配以甜辣醬汁提供美味的對比。😋檸檬愛玉酸甜可口,清爽宜人,是夏天消暑的絕佳選擇。在炎炎夏日飲返一杯簡直爽爆😍

2023-05-08 846 瀏覽
今日終於來到想吃很久位於彩虹牛池灣的丁爸食府,  是由台灣人主理的米芝蓮小店, 一刻由九龍飛到台灣. 店舖面積小小, 主要做外賣, 外面有幾張枱客人可以堂食. 還有多台式麵食飯類飲品,包括 滷肉飯, 大腸麵線, 蚵仔麵線, 韭菜盒子, 鍋貼等, 價格幣$15至40之間,價錢相宜💰之前看到報導店內八成食材從台灣進口,飛魚、豆瓣醬、油蔥酥、麵線等等都是從台灣來的今次點了基隆的口味的滷肉飯, 下次要試試蚵仔麵線及鹽酥雞,因為鹽酥雞老板用上大塊的雞髀,點上地瓜粉和麵粉,酥炸之後加上九層塔、蒜和胡椒粉,肉嫩香酥, 必試

2023-04-15
外賣自取
2023-02-23 959 瀏覽
鍾意食台灣野既我,發現左彩虹有間台灣人開既小店,所以放假就黎try try佢啦😂😂😂😂一共叫左三樣野食,一場黎到就簡多少少試下嘛分別係麵線,水餃同蚵仔煎麵線不過不失,唔係好出色既麵線,口感都淋既,都叫有d台灣味既,畢竟香港少見到有嘛😉水餃普通野,冇咩太大印象蚵仔煎既醬係台灣貨既,蚵仔都大粒既,都多蚵仔既,合格既整體未好到要特登黎食啦,路過可以既

一共叫左三樣野食,一場黎到就簡多少少試下嘛
分別係麵線,水餃同蚵仔煎

水餃普通野,冇咩太大印象
蚵仔煎既醬係台灣貨既,蚵仔都大粒既,都多蚵仔既,合格既

整體未好到要特登黎食啦,路過可以既
2023-02-15 783 瀏覽
難得放假,決定去搵下野食,想食丁爸好耐啦,但營業時間有點難度,畢竟手工野,太晏收工時間去食會好易冇野食,所以放假黎朝聖啦好食又唔貴,雖然款式唔會好多,但真係有古早台灣味道,叫左個韮菜盒子,好香韮菜味又唔會好油,皮好薄又脆,推薦推薦

渡過虎年黎到兔年🐰又係時候去黃大仙廟問下今年運程,人頭湧湧來回解埋籤出黎已經餓了,醒起呢頭有間上年登上米芝蓮必比登推介既小店就去試下🦧由彩虹C2出口一出經過遊樂場轉入去就係小店所在既巷仔🌈附近就係熟食大檔幾有風味,行近門口就有陣陣臭豆腐味散出,極有台灣夜市感覺丁爸食府係外賣店,便當定價由45至60📕其他小食例如有蛋餅、鍋貼同麻辣鴨血等,由25到55蚊都有,價錢同其他有堂食有裝修既台菜店例如吃什麼、那個同阿元來了差唔多🤑🍽肉燥乾拌麵 | $45麵底煮得比較腍身,食落有芡汁得黎有滑既感覺,蒜味幾強烈,食落會醫肚但冇乜特色🤪肉燥係魯肉果種肥瘦相間款式🍽韭菜盒子 | $25係台灣食過一試難忘,估唔到呢度會中伏😪外皮冇乜酥脆感偏油,最過份係入面既餡都唔新鮮,韭菜已經勁暗啞冇哂青綠,似係放咗一段長時間再翻熱比客人食,我認為荃灣民豐整得好食好多🤗🍽米漿 | $15唯一有驚喜既係野飲🤓米漿入面有香濃花生味,飲落唔會太甜,幾正宗早餐店風味.如果想堂食就可以係出面自己開檯開櫈💺特登過黎幫襯仲要排長龍就一定會失望既米芝蓮必比登小店🙅‍♀️

🍽肉燥乾拌麵 | $45

🍽韭菜盒子 | $25

🍽米漿 | $15
2023-02-12
咁必比登既台灣菜都試左吃什麼同阿元來了最後試埋丁爸食府不過係分類上佢係寫做街頭小食真係R爆個頭當初係飲食男女睇過介紹丁爸但見google map評價都係麻麻地又真係比左做起左咁up dup都拎到米芝蓮必比登而家仲係旺角開埋分店做埋153生意咁彩虹呢間總站就開係牛池灣露天街市後面近垃圾站果邊附近環境其實真係幾差星期六點零鐘黎到門口都見幾多人丁爸係做外賣生意門口有一兩張摺檯比人自助開黎食但我去果門口已經比人霸晒食唔到2022年有七間新入選必比登餐廳其中有兩間係黃店大圍小館同倆口小吃呢兩間不嬲都想試但拎左米芝蓮之後就更加食唔到尤其係倆口小吃次次去親都見排到痴線條龍唔算好長不過佢即整所以要等得比較耐無番一兩個鐘都唔洗食到而大圍小館最近係元朗開左分店唔知會唔會易d食到入面就係得咁大唔會有位比你另外廚房淨係見到一男一女條片就話餐廳有四位老闆丁爸可能去左旺角店掛外賣紙見到價錢對比起飲食男女果時都貴左不少呢個價錢已經同有堂食既阿元來了九份飽無咩分別張落單紙會有一個號碼可以等叫餐廳要用國語落單不過講廣東話大概都聽得明d既大約等左十分鐘左右然後我又用左二十分鐘左右番屋企就係半個鐘之後食用佢地個袋仲有自己名
咁必比登既台灣菜都試左吃什麼同阿元來了
最後試埋丁爸食府