餐廳: 一鼎‧台式火鍋 (屯門時代廣場北翼)
資訊:

#christine開飯日記上次食完佢嘅全血和牛放題,一直都好想再食多次。今次就食左性價比高啲嘅澳洲200日穀飼牛套餐。3百幾記已經食到和牛同海鮮放題👍👍🌟花花果椰子雞(+$39)佢哋最新出咗呢個無花果椰子雞湯,我都幾推薦嘅,飲落都幾清甜,加上佢嘅雞件係選用走地雞,肉質比較有咬口👍🌟澳洲200日穀飼牛牛肉都幾新鮮😍而且唔會好油膩,食多幾盤都仲得🤣仲有牛舌同和牛可以揀,我覺得呢啲牛肉都幾高質嘅👍唔食牛嘅朋友羊同豬可以揀,質素都唔錯架🌟海鮮我最推薦佢嘅生蠔同埋大蜆,蜆肉好新鮮,而且鮮甜☺️生蠔都好香海水味,不過如果再大粒啲☺️口感就更好啦🌟小食佢都有多款嘅台式小食選擇嘅例如鹽酥雞、地瓜球、榴槤波波、黑糖糍粑等等。鍾意食榴槤嘅一定唔可以錯過榴槤波波👍佢嘅餡料用料都幾重手,仲有少少流心嘅感覺🍴一鼎‧台式火鍋 (屯門)📍屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖
#christine開飯日記

🌟花花果椰子雞(+$39)

🌟澳洲200日穀飼牛

🌟海鮮

🌟小食

🍴一鼎‧台式火鍋 (屯門)
📍屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖
5天前 0 瀏覽
最鍾意一人一鍋 ,加埋有10幾款選擇小朋友都可以自己一個鍋🤣咁阿媽就可以食辣辣湯底💋💋💋又唔怕湯底溝埋一齊,自助區有新鮮蔬菜同手打烏冬麵類比較特別有羽衣甘藍同蟲草花台式小食都有10幾款仲有海鮮真係抵食飲品選擇呢度真係冇得輸台式手搖飲到飽 啤酒任飲老公食肉獸,都大贊呢度多選擇,澳洲200日穀飼牛、澳洲純和牛、日本北海道四元豚梅肉、豚腩肉、丹麥梅花肉、澳洲冠軍草飼羊、台南花雕雞、特級牛舌 全部都食到,仲有埋指示教你要淥幾多秒,可以保持最佳口感,相當細心🫶食飽飽仲可以夾波波🤣領取優惠券,下次再食過🫶實行有得食有得玩🤩
最鍾意一人一鍋 ,加埋有10幾款選擇
小朋友都可以自己一個鍋🤣
咁阿媽就可以食辣辣湯底💋💋💋
又唔怕湯底溝埋一齊,

自助區有新鮮蔬菜同手打烏冬麵類
比較特別有羽衣甘藍同蟲草花
台式小食都有10幾款仲有海鮮真係抵食
飲品選擇呢度真係冇得輸
台式手搖飲到飽 啤酒任飲

2025-05-12
一鼎台式火鍋真係好正!😋 今次去咗屯門分店試佢哋嘅120分鐘任食澳洲200日穀飼牛吃到飽套餐,真係食到停唔到口!🥩 一人一鍋,湯底我地揀咗QQ骨膠原同燻鰹魚,飲落去超級鮮甜,啖啖膠原蛋白,飲完成個人都覺得靚咗!🍲講返主角🥰🥰肉類選擇真係多到眼花撩亂!🥩一鼎山野肥牛油花分布靚,入口即溶,牛味濃郁,唔會有雪味,食落好滿足。😋丹麥梅花肉切得厚薄適中,肉質彈牙,唔會嚡口,配埋火鍋湯底一流。🐷特級牛舌就最啱鍾意食牛舌嘅朋友,燙一燙就好有咬口,牛味十足。👅澳洲純和牛真係不得了,油脂豐富,入口即化,食完一片想再食多幾片!😱一鼎穀飼牛同樣有水準,肉味香濃,唔會太肥膩,啱晒唔太鍾意食肥牛嘅人。🐮澳洲冠軍草飼羊都好驚喜,冇羶味,肉質嫩滑,唔會嚡口,配埋少少辣椒醬更惹味。🐑除咗肉類,佢哋啲小食同配菜都好有驚喜!🍤啖啖蝦滑真係食到蝦肉粒粒,唔會假假地,彈牙又鮮甜。🍗一鼎鹽酥雞外脆內嫩,鹹香味十足,食完一件想再食多幾件。🦑三星蔥燒串花枝夠香口,花枝彈牙,蔥香味突出。🍅冰釀梅汁蕃茄酸酸甜甜,食完好開胃,啱晒中場休息。🥚肉鬆皮蛋豆腐滑溜溜,肉鬆同皮蛋味道夾得好好。🦀粒粒蟹子花枝滑食落有啲爆汁感覺,幾特別。🦑鮮味蟹柳
飲落去超級鮮甜,啖啖膠原蛋白,飲完成個人都覺得靚咗!🍲

🥚肉鬆皮蛋豆腐滑溜溜,肉鬆同皮蛋味道夾得好好。🦀粒粒蟹子花枝滑食落有啲爆汁感覺,幾特別。🦑鮮味蟹柳棒都幾新鮮,唔會太鹹。🐄千層牛柏葉爽口彈牙,
吸晒湯底精華。🥖煉奶炸油條外脆內軟,點煉奶食真係邪惡又好味。🍡黑糖炸麻薯煙韌香甜,唔會太膩。🍠
流心白茶芋球外脆內流心,芋香味濃,甜品收尾一流!

飲品選擇都好豐富,香水爆檸清新解膩,芝士琥珀有層次感,
黑糖珍珠牛乳香濃唔會太甜,啱晒打邊爐時飲!🥤 最後仲有任食軟雪糕,3.6牛乳同日本白桃乳酪味道都好香滑,
配埋唔同醬料同配料,食完正餐再嚟個甜品,完美ending!🍦
2025-05-29 0 瀏覽
人平日120分鐘晚市 澳洲200日穀飼牛吃到飽套餐 $349/位,除左一般既汽水、蔬菜/丸自助吧可以任食任飲,另外仲有台式手沖飲品同埋Peroni生啤都係可以任飲,推介佢地既香水爆檸同埋百香果三重奏。呢到係一人一鍋,可以簡番自己喜歡既湯底打邊爐,冬陰功湯酸辣好惹味!另一鍋簡左QQ骨膠原湯底-- 係膠原豬骨鍋,湯底都算濃郁呢個套餐可以任食澳洲200日穀飼牛,呢款牛吧牛味較香濃,肉質嫩滑,煮10秒就可以食。另外既澳洲純和牛入口即化,肉汁豐富🤤海鮮類別有鮮味大蜆、一鼎大蝦、超鮮生蠔🦪推介可以食多D生蠔,肥美鮮甜。另外可以叫花雕雞件—肉質軟嫩🐥花雕酒味香!煮落湯可Keep住湯底濃郁😍青花椒長牛舌都好出色除左火鍋,仲有好多特色小食:台灣鴨血榴槤炸波波青麻椒辣魚皮冰釀梅汁蕃茄古早蒜味小香腸流心白茶芋球酥炸菇菌三星蔥燒串花枝建議試下佢哋既台式滷水:金錢腱、滷水牛筋-- 炆得軟淋又入味

除左火鍋,仲有好多特色小食:
台灣鴨血
榴槤炸波波
青麻椒辣魚皮
冰釀梅汁蕃茄
古早蒜味小香腸
流心白茶芋球
酥炸菇菌
三星蔥燒串花枝

作為火鍋控,我哋又encore呢間「一鼎」台式火鍋啦,真心要同大家再分享!餐廳主打高質任食,$349就食到澳洲200日穀飼牛🐄,仲有過百款配料任掃,連生啤同台式飲品都無限暢飲,抵到笑啊!一人一鍋最正就係唔使就人,我揀咗招牌海苗鏗魚清湯,湯頭鮮甜唔油膩,涮肉一流!朋友竟然同我揀埋同一款啊~🤣🤣 難怪我哋咁夾啦!!重點當然係澳洲200日穀飼牛!油花均勻,輕輕一涮就食得,入口即化仲有濃郁牛香😍 另外仲試咗丹麥梅花豚同澳洲和牛,全部肉質新鮮冇雪藏味,追加幾round都回本!牛舌爽口彈牙,海鮮黨必點大蜆同生蠔,隻隻都爆鮮甜🦪除咗火鍋料,台式小食先係驚喜!炸到金黃嘅煉奶油條邪惡到爆,榴槤炸波一咬流心,仲有地瓜球同鹽酥雞,食到停唔到口~蔬菜區乾淨種類多,連少見嘅羽衣甘藍都有!最後記得留肚食甜品!雪糕機有牛乳味,自己擠再加開心果toppings超好玩~仲有白桃乳酪沙冰解膩,完美收官🍦呢度環境闊落,服務又快,最啱同班friend慢慢鋤!$349食到咁多款高質肉同海鮮,仲有咁多特色小食,真心推薦俾鍾意食肉又貪心嘅你~

用餐優惠
試食活動
2025-05-27 0 瀏覽
#澳洲200日穀飼牛火鍋餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一鼎一直係我哋鍾意嘅其中一間火鍋店之一,因為可以滿足我呢個奶茶控,一邊打邊爐,一邊飲杯珍珠奶茶好滿足啊!⭕️除咗台式飲品仲有台式小食任叫⭕️牛都有好多款可以選擇⭕️仲有多款海鮮可以叫 隻蠔仲大大隻⭕️仲可以自己整雪糕⭕️食物款式算多 大部份都係任叫⭕️120分鐘任食時間好足夠整體嚟講食物質素都算高,亦都好多款式選擇,如果諗唔到食咩可以考慮吓呢間,詳情可以睇吓我嘅影片❤️
#澳洲200日穀飼牛火鍋餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️除咗台式飲品仲有台式小食任叫
⭕️牛都有好多款可以選擇
⭕️仲有多款海鮮可以叫 隻蠔仲大大隻
⭕️仲可以自己整雪糕
⭕️食物款式算多 大部份都係任叫
⭕️120分鐘任食時間好足夠

2025-05-26 0 瀏覽
一人一鍋好方便,店員服務細心質素高,這次是第一次嘗試石灰岩全血和牛任食,據說它獲得了2024年澳洲全血和牛大賞銅獎,這麼有名的牛肉,點可以唔試下。特別推介超過40款台式小食、每日新鮮熬製的特色湯底、肉類主打推介澳洲M8純和牛亮點介紹:🌟 石灰岩全血和牛每一口都是對美味的極致追求!這種和牛的血統嚴格,四代純種的配種讓每一塊肉都彷彿在訴說著傳承的故事。肉質鮮嫩、油花分佈均勻,簡直是火鍋界的珍品!🌟 多款高質牛肉選擇牛肉鮮嫩多汁🫶🏻🌟 新鮮海鮮還有蠔、聖子、鮑魚、蝦等,品質新鮮,吃完讓人不禁想再來一輪!🌟 自助區各式蔬菜和雪糕應有盡有,仲要生啤任飲,大滿足!最令我心動的是可以點台式手搖飲品,選擇多樣且性價比高,真是完美的搭配!這次的火鍋體驗,絕對值得回味!✨

亮點介紹:
🌟 石灰岩全血和牛

🌟 多款高質牛肉選擇
牛肉鮮嫩多汁🫶🏻

🌟 新鮮海鮮

🌟 自助區
各式蔬菜和雪糕應有盡有,仲要生啤任飲,大滿足!

這次的火鍋體驗,絕對值得回味!✨

2025-05-24 0 瀏覽
今日同朋友再encore呢間火鍋店一人一鍋可以同時試到兩種湯底我揀咗「蕃茄鳳梨鍋」 真材實料有原隻蕃茄同鳳梨片 鳳梨嘅天然酸甜好開胃朋友嘅「冬蔭功鍋」椰奶香超濃郁帶微微泰式香料味但完全唔辣 好驚喜😋🥩肉食控必試:▫️澳洲200日穀飼牛套餐超值 特別推薦「特級牛舌」薄切爽彈▫️澳洲和牛肉味濃郁但唔會太肥▫️冠軍穀飼羊騷味十足 仲有貼心小牌子提示淥煮時間🦪超鮮生蠔必encore 每隻都肥美鮮甜 🌱罕見有露荀和牛串&芫荽和牛串仲有多款地道台灣小食 配菜種類多到眼花撩亂🍻「黑白神泡生啤」任飲超爽自己拉啤酒好玩又消暑仲有正宗珍珠奶茶等台式飲品食物飲品種類多而且質素唔錯整體性價比幾高👍🏻👍🏻👍🏻
今日同朋友再encore呢間火鍋

仲有正宗珍珠奶茶等台式飲品

食物飲品種類多而且質素唔錯
整體性價比幾高👍🏻👍🏻👍🏻

2025-05-23 0 瀏覽
之前同老公都食過一鼎台式火鍋一直對佢地都念念不忘 所以上星期我地再次去食啦🤩最鍾意就係佢地可以一人一鍋 咁就唔怕湯底會溝埋一齊👏🏻佢地提供嘅食物款式好多 淨係台式小食都有大約10款👍🏻仲有超多肉肉、蔬菜🥬、丸類、海鮮真係勁勁勁正🙌🏻必點:全血和牛‼️淥8-10秒就食得入口即化 肉味更濃郁😋望落下已經覺得好高質 雪花好平均 血色仲好靚👍🏻仲有台式特飲同啤酒都係任飲 最緊要留肚食埋雪糕呀 真係超正😍
之前同老公都食過一鼎台式火鍋
一直對佢地都念念不忘
所以上星期我地再次去食啦🤩
最鍾意就係佢地可以一人一鍋
咁就唔怕湯底會溝埋一齊👏🏻

佢地提供嘅食物款式好多
淨係台式小食都有大約10款👍🏻
仲有超多肉肉、蔬菜🥬、丸類、海鮮
真係勁勁勁正🙌🏻
必點:全血和牛‼️淥8-10秒就食得
入口即化 肉味更濃郁😋
望落下已經覺得好高質 雪花好平均 血色仲好靚👍🏻

仲有台式特飲同啤酒都係任飲
最緊要留肚食埋雪糕呀 真係超正😍

2025-05-12
2025-05-18 0 瀏覽
屯門時代廣場北翼有間任食台式火鍋 🍲連特色台式飲品也可以任飲,我當然要試試~我們選擇吃 <澳洲 200日穀飼牛+日本北海道四元豚;120分鐘>湯底選擇共有10款,一人一鍋,我們選了:▪️酪梨青藤椒麻辣鍋▫️QQ骨膠原牛肉放題可以任食澳洲 200日穀飼牛、澳洲純和牛和特級牛舌等~牛肉口感嫩滑,質素極高🐮還有超過100款火鍋配料/熟食/海鮮無限供應,可以透過QR code下單或在自助區自選。台式飲品也是無限量供應,包括:芝士•琥珀、香水爆檸和黑糖珍珠牛乳等,忍不住喝了幾杯~自助區有醬料、水果、雪糕🍦 、飲品和大量蔬菜🥬可以選擇~🔱另有加一服務費
屯門時代廣場北翼有間任食台式火鍋 🍲
連特色台式飲品也可以任飲,我當然要試試~

湯底選擇共有10款,
一人一鍋,我們選了:
▪️酪梨青藤椒麻辣鍋
▫️QQ骨膠原

牛肉口感嫩滑,質素極高🐮

台式飲品也是無限量供應,

自助區有醬料、水果、雪糕🍦 、飲品和大量蔬菜🥬可以選擇~

🔱另有加一服務費
J喜歡「一鼎 ‧ 台式火鍋」 吃到飽套餐可以任食肉類、飽滿肥蠔和多選擇又有質素的台式小食之外,更可以任叫任飲台式茶飲!😍📝 澳洲200日穀飼牛吃到飽 (100款食材)90分鐘 $329120分鐘 $349🍲 一人一鍋湯底 (8選1)椰子雞+$39 有清新椰子香新推出的無花果椰子雞 +$39有清新椰子香同時有味道明顯的無花果甜香😋 J是日任食任飲心水 : 澳洲200日純穀飼牛 超鮮生蠔鮮味大蜆粒粒蟹子花枝滑三星蔥燒串花枝古早蒜味小香腸青麻椒辣魚皮藤椒虎皮雞爪肉鬆皮蛋豆腐芫荽和牛串蘆筍和牛串酥炸菇菌紅噹噹蝦球流心白茶芋球梅香地瓜條榴槤炸波波芝士琥珀百香果三重奏香水爆檸黑糖珍珠牛乳白桃味乳酪雪糕牛乳雪糕_______________一鼎‧台式火鍋 (屯門)屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖_______________

📝 澳洲200日穀飼牛吃到飽 (100款食材)
90分鐘 $329
120分鐘 $349

🍲 一人一鍋湯底 (8選1)
椰子雞+$39

黑糖珍珠牛乳
白桃味乳酪雪糕
牛乳雪糕

_______________

一鼎‧台式火鍋 (屯門)
屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖

_______________
2025-05-17 47 瀏覽
再嚟食過一人一鍋嘅ʙᴜʟᴜʙᴜʟᴜ,太開心了🤣 今次揀咗嘅係澳洲200日穀飼牛🐮 仲包埋多款豚肉🐷同牛舌👅 加加埋埋有成100款食物可以揀💯 居然仲有消暑嘅冷麵🥰掃ᴄᴏᴅᴇ點餐夠哂方便📱澳洲200日穀飼牛肉質軟嫩,牛味香濃好正😍仲有多款肉類😍😍仲有得揀牛舌添,薄切出嚟口感爽脆🥰 除咗肉類之外,其他配料一樣做得十分不錯👏🏻 海鮮方面有大蜆、大蝦🦐、生蠔🦪… 肥美又新鮮🤭剩係台式小食同前菜已經有成10幾款、仲未計主食呢啲~ 唔洗怕無咩得揀🤣 呢到仲有台式飲品添😛就連生啤都係任飲嫁😈最後最後一定要記得留肚食甜品😚DIY嘅軟雪糕夠哂滑,仲有得揀白桃乳酪添😌
涼拌泡菜拌麵

澳洲200日穀飼牛

仲有多款肉類😍😍
一鼎穀飼牛
丹麥梅花肉

特級牛舌

仲有得揀牛舌添,薄切出嚟口感爽脆🥰
海鮮

台式小食

台式飲品

就連生啤都係任飲嫁😈

最後最後一定要記得留肚食甜品😚

DIY嘅軟雪糕夠哂滑,仲有得揀白桃乳酪添😌

涼拌泡菜拌麵
澳洲200日穀飼牛
一鼎穀飼牛
丹麥梅花肉
特級牛舌
海鮮
台式小食
台式飲品
是晚又嚟到屯門市中心食晚飯~衝住呢間台式火鍋放題而嚟😍😍~一如既往咁滿座~非常受歡迎呢!食材同飲品都依舊咁多元化~服務仲好有效率👏🏻👏🏻揀咗✨120分鐘任食澳洲200日穀飼牛火鍋餐✨任食任飲兩小時~每位都只係$349@成人(另加一)~係抵食嘅!!.好鍾意呢度鍋底係每人一鍋🥰唔使爭!我哋分別點咗✨少辣微甜嘅紅燒火牛 & 白雪雪嘅✨QQ骨膠原 湯底🫰🏻🫰🏻;跟住掃code落單咗嘅重點推介有:🐂澳洲200日穀飼牛~肉質鮮嫩美味;🦐一鼎鮮蝦、🐂澳洲純和牛~牛味突出;🐑澳洲冠軍草飼羊~鮮嫩有彈性;👨🏻‍🍳龍師傅招牌韭菜餃~飽滿鮮味;仲有多款特色嘅台式小食(如:✨肉鬆皮蛋豆腐、✨鹵水牛筋、✨三星蔥燒串花枝、✨古早蒜味小香腸、✨梅香地瓜條 等等~有一秒置身台灣夜市之感;連台式特飲&生啤都任飲👍🏻👍🏻(大推:✨黑糖珍珠牛乳、✨生啤酒🍺、✨百香果三重奏)(另外當然有大量汽水果汁茶飲可供選擇);除此之外自助區亦有多款自選火鍋料可供選擇~蔬菜丸類水果…等等等等😋😋全部都新鮮且有質素呢~最後個肚仲有位可以食埋自己DIY配料嘅軟雪糕🍦
2094 瀏覽
➰ 平日120分鐘任食澳洲200日穀飼牛吃到飽套餐 $349/ 人湯底方面揀選左紅燒火牛(少辣,微甜)同埋QQ骨膠原。紅燒火牛湯底則是多由種藥材、牛肉、牛骨、牛脂。QQ骨膠原湯底是指豬骨鍋內含豐富的骨膠原和大量豚骨、雞骨、原隻雞熬製多個小時而成,味道比較鮮甜。肉類方面選擇眾多,有一鼎穀飼牛、澳洲冠軍草飼羊、丹麥梅花肉、澳洲純和牛、澳洲200日穀飼牛等等⋯肉質新鮮,食落好嫩滑,配上火鍋湯底真係好滋味。火鍋店仲設立自助蔬菜區、醬油區和提供各種台式丸,眼花撩亂,選擇眾多。台式小食方面有煉奶炸油條、手作地瓜球、一鼎鹽酥雞、梅香地瓜條、榴槤炸波波等等⋯特式飲品仲可以免費任飲,有純綠妍、芝士琥珀、黑糖珍珠牛乳茶等。最後,甜品區仲有自助雪糕機,提供近期大熱嘅開心果同牛乳味雪糕。

🌟港鐵屯門站B出口5分鐘路程🌟#台式火鍋 #屯門時代廣場 #一鼎上次食一鼎係食午市時間今次同朋友gathering 就揀左晚市120分鐘任食 可以食耐d 坐耐d🤗 💁🏻‍♀️「澳洲200日穀飼牛吃到飽套餐」呢度最好就係 一人一鍋 每個人都可以根據自己喜好 揀想食ge湯底 唔駛爭!🧡#麻辣鴨血鍋🧡#QQ骨膠原兩款湯底各有特色弓😊😊QR code落單 order肉類 海鮮類 仲有小食好似大蜆 生蠔 澳洲純和牛 澳洲200日穀飼牛肉 蝦滑 花枝滑 全部都幾好食!另外有 蔬菜配料 調味料 任君選擇 呢個餐仲包含左幾款台式飲品 最後 當然唔少得 甜品 仲要係 開心果味軟雪糕!
🌟港鐵屯門站B出口5分鐘路程

兩款湯底各有特色弓😊😊

QR code落單 order肉類 海鮮類 仲有小食
另外有 蔬菜配料 調味料 任君選擇
呢個餐仲包含左幾款台式飲品
最後 當然唔少得 甜品 仲要係 開心果味軟雪糕!
2025-05-06