2019-10-03 278 瀏覽
因為等唔切帶🇯🇵朋友食茶樓下午茶所以即刻諗起呢間朋友之前提過既一點心我地大概十二點半到,幾好彩我地唔駛點等位😌一點心係好多遊客推薦既🔥🔥🔥裡面的確都幾多日本人同內地遊客咁岩今日唔駛排隊!係好新式既一間點心餐廳唔似傳統既茶樓🔥呢張點心紙幾簡簡單單仲有呢張都幾茶樓FEEL有國際翻譯加圖片既menu,抵讚!👍🏻🌟🌟香煎馬蹄膏$2️⃣8️⃣🇯🇵朋友食唔慣佢話覺得呢個應該要係凍食既野黎有時食馬蹄膏都幾驚食到太甜我個人認為呢到馬蹄膏做得幾好因為一點心呢個係微甜😋👍🏻🌟蜜汁叉燒包$1️⃣8️⃣黎到個陣第一個反應係:得兩隻既🥺但同日本朋友食完之後佢同我講:好味既野唔洗食太多架又好似幾有道理呢到叉燒包又係鬆軟既好味呀🌟鮮竹牛肉球$2️⃣1️⃣(記住問侍應姐姐拎喼汁)牛肉球正呀!彈牙啦同平時茶樓水準有過之而無不及🌟咖哩土魷$2️⃣6️⃣因為宜家都唔多茶樓有整呢個咖哩土魷所以我見到即刻叫返籠呀爽脆既土魷,咖哩味都好入味🌟薑蔥牛柏葉$2️⃣6️⃣都係爽脆既牛柏葉!好香薑蔥味,入曬味呀!茶位每人$6️⃣係用馬克杯,而唔係傳統既茶壺同杯,會有侍應姐姐間中幫手補茶,幾特別既🤪
因為等唔切帶🇯🇵朋友食茶樓下午茶
所以即刻諗起呢間朋友之前提過既一點心
我地大概十二點半到,幾好彩我地唔駛點等位😌
一點心係好多遊客推薦既🔥🔥🔥
裡面的確都幾多日本人同內地遊客
咁岩今日唔駛排隊!

係好新式既一間點心餐廳唔似傳統既茶樓🔥

呢張點心紙幾簡簡單單
仲有呢張都幾茶樓FEEL
有國際翻譯加圖片既menu,抵讚!👍🏻🌟
🌟香煎馬蹄膏$2️⃣8️⃣
佢同我講:好味既野唔洗食太多架
又好似幾有道理
呢到叉燒包又係鬆軟既好味呀
🌟鮮竹牛肉球$2️⃣1️⃣
(記住問侍應姐姐拎喼汁)
牛肉球正呀!彈牙啦同平時茶樓水準有過之而無不及
🌟咖哩土魷$2️⃣6️⃣
因為宜家都唔多茶樓有整呢個咖哩土魷
所以我見到即刻叫返籠呀
爽脆既土魷,咖哩味都好入味
🌟薑蔥牛柏葉$2️⃣6️⃣
都係爽脆既牛柏葉!好香薑蔥味,入曬味呀!

茶位每人$6️⃣

2019-09-19
  • 咖哩魷魚
  • 蜜汁叉燒包
2019-08-24 673 瀏覽
飲茶食點心係香港人週末嘅指定動作雖然點心專門店款式較少,但CP值比酒樓高一點心名揚海外,門外有好多遊客等位。櫃檯店員精通英語、普通話同日語 交談流利,好厲害!一坐低店員就斟茶,並呈上辣椒油同豉油。1\古法馬拉糕脹卜卜、好鬆軟嘅馬拉糕帶有兒時嘅味道。我一口氣食咗5/6個若要自己食晒成個都冇難度~ 2\蜜汁叉燒包飲茶無包不嗌嘅我又點會錯過叉燒包呢Y(^_^)Y 味道同其他酒樓不相伯仲,勝在叉燒多,真材實料。3\鮮蝦菜苗餃皮薄煙韌,菜苗份量多,而且冇一般酒樓嗰啲咁油。原隻蝦肉好爽口 配辣椒油唔錯4\燒賣飲茶必嗌點心之一蝦唔算好大🦐 但可接受。整體而言,唔油膩,肉質鮮美,價錢相宜。5\香芒奶皇卷用椰絲、奶黃同糯米粉搓嘅皮包住甜甜嘅芒果肉。個皮好煙韌,椰香奶黃味適中,唔會蓋過芒果嘅香甜。總括而言,點心味道不錯,餡料充足,無偷工減料。下次經過有時間可以再戰!
飲茶食點心係香港人週末嘅指定動作
雖然點心專門店款式較少,但CP值比酒樓

交談流利,好厲害!
一坐低店員就斟茶,並呈上辣椒油同豉油。

1\
古法馬拉糕

脹卜卜、好鬆軟嘅馬拉糕帶有兒時嘅味道。我一口氣食咗5/6個
若要自己食晒成個都冇難度~
2\
蜜汁叉燒包

飲茶無包不嗌嘅我又點會錯過叉燒包呢Y(^_^)Y
味道同其他酒樓不相伯仲,勝在叉燒多,真材實料。
3\
鮮蝦菜苗餃

皮薄煙韌,菜苗份量多,而且冇一般酒樓嗰啲咁油。
原隻蝦肉好爽口

• 精製馬拉糕
  • 香芒奶皇卷
  • 蜜汁叉燒包
2019-07-20 896 瀏覽
Heard this dim sum shop for long and finally got to try with my friends. We arrived the restaurant at 1pm and no need to wait! The place was not crowded  and quite spacious coz we were inside the room. Ordered few dim sum to share. Cha siu bao was good! The bun was soft and the filling was good, not too salty. The steamed dim sum were ok Nothing special. But the mango roll was quite dry.
2019-07-15 847 瀏覽
啱啱個星期去咗太子覓食 見到網上好多人都推介曾經攞過米芝蓮嘅一點 心 就一於去試下其實一個月前 已經嚟過,當時係食飯時間好多人等位。今次我哋過咗繁忙時間先黎,人少好多等十五分鐘就有位,好開心!呢間點心舖有好多外國人,佢哋全部都好似拎住本旅遊書跟住佢哋嘅推介黎呢邊度食野。四個人就叫咗八碟嘢有燒賣,蝦餃,蘿蔔糕,炸兩,奶黃包,蒸雞飯 ,炸雲吞同蒸粉果炸雲吞好脆蝦餃皮好薄蘿白糕有好多蘿蔔絲燒賣都幾juicy可惜奶黃包冇期望咁好,另外一間xx皇宮好食啲埋單都係二百零蚊都幾抵 性價比都幾高
啱啱個星期去咗太子覓食
見到網上好多人都推介曾經攞過米芝蓮嘅一點 心 就一於去試下

四個人就叫咗八碟嘢

炸雲吞好脆
蝦餃皮好薄
蘿白糕有好多蘿蔔絲
燒賣都幾juicy
可惜奶黃包冇期望咁好,另外一間xx皇宮好食啲

埋單都係二百零蚊都幾抵 性價比都幾高
  • 蝦餃
2019-07-07 574 瀏覽
曾幾何時記得"一點心" 應該係唔錯嘅點心餐廳,佢嘅大廚好出名,係出名門而且仲得咗好多傳媒嘅追捧,所以每逢經過呢度都會入去食返啲點心。想講就係出名並非偶爾嘅事,出名都係有原因嘅,呢度啲點心的確係有料到, 鮮蝦菜苗餃真係做得好有水準,皮薄餡料多餡料又新鮮,蝦又大大隻,菜苗又鮮甜。北菇棉花雞 ,北菇真係有冬菇味,魚肚又鮮又入味又香,雞肉有冇雪藏味,食落好有鮮味真係好好食,絕對唔係一般連鎖式酒樓可以媲美。香芒奶黃卷,做到個外皮煙煙靭靭,芒果又鲜又甜唔係酸 ,奶黃做得又香又甜,真係好有高級甜品嘅水準,一啲都唔係亂嚟,味道真係好好。
試食活動
2019-06-22 590 瀏覽
一入黎都見到做遊客生意,侍應都係大陸人黎,同我地講普通話😂地方算企理,近地鐵站,坐都舒服既。點心選擇ok,無特別出色,咸水角翻炸到好乾,蒸飯好細兜,叉燒餐包ok。

2019-06-19 605 瀏覽
呢間點心店以前我已經食開,漸漸地佢出咗名好多外國人走黎食,次次嚟到都冇晒位,不過有時都會叫下外賣,因為呢間野真係幾好食。佢自從出完米之蓮之後仲更加多人食。依家佢連舖都換埋,換咗間大舖,人流去得快啲就唔使等咁耐啦。睇一睇餐牌,雖然價錢比以前貴咗啲,但呢個價錢會平過茶樓,淨係茶錢都淨係收$6。我哋兩個人唔係好大食,叫三四個都好夠。次次嚟到都係叫北菇滑雞飯,佢個雞無骨好嫩口,個菇都好入味。蝦餃就唔使講啦,皮薄餡靚。呢個係牛肉球,加埋喼汁好好食。叉燒焗餐包都係佢嘅出名食品。埋單先百零蚊 滿足
我哋兩個人唔係好大食,叫三四個都好夠。

呢個係牛肉球,加埋喼汁好好食。

叉燒焗餐包都係佢嘅出名食品。

埋單先百零蚊 滿足
2019-05-29 821 瀏覽
超級中意食點心嘅我 次次經過太子都見到呢間點心專門店成日排晒長隊難得星期五路經太子 下午一點半左右 午飯時段竟然唔洗等位!一入場依然係十分旺場 揀咗個角落位二人枱開始揀點心 我地二人同行共點了5籠點心1. 香煎馬蹄糕好耐冇食過煎糕 點咗好耐冇食過久違了的馬蹄糕煎得好香口 唔會太燶又好有咬感 糕之餘仲有好多一粒粒嘅馬蹄粒 甜得嚟又夠熱氣 我中意2. 蒜香蝦春卷食點心必食嘅炸春卷 一上枱就熱辣辣 炸得脆卜卜 餡又夠多料 size又適中 好滿足3. 蟹皇蒸燒賣食點心必點其一 蝦雖然唔算大隻 但都叫適中因為比較中意食蒸籠點心 所以對佢是十分滿意4.薑蔥牛栢葉呢一款蒸點心唔係間間點心專賣店或茶樓會賣一見有蒸牛栢葉就諗都冇諗就點了牛栢葉一到就十分興奮了 因為薑蔥同牛栢葉是絕配好味到想整多幾籠5. 精製馬拉糕馬拉糕又是我至愛的點心之一夠鬆軟 好好咬呀~~
難得星期五路經太子 下午一點半左右 午飯時段竟然唔洗等位!

一入場依然係十分旺場 揀咗個角落位二人枱

好味到想整多幾籠
薑蔥牛栢葉

5. 精製馬拉糕
馬拉糕又是我至愛的點心之一
夠鬆軟 好好咬呀~~

精製馬拉糕

香煎馬蹄糕
薑蔥牛栢葉
精製馬拉糕
  • 牛栢葉
2019-05-26 632 瀏覽
06:30pm前到達,不用排隊。餐廳裝修美觀,座位舒適,有梳化坐。上菜快。叉燒焗餐包21元,輕飃飃,皮薄餡靚,叉燒軟軟地。香茜牛肉腸23元,腸粉滑,牛肉彈牙。香芒奶黃券29元,芒果凍冰冰,外皮軟軟。薄皮鮮蝦餃30元,皮薄肉厚,蝦肉爽口彈牙。總結:好滿意的點心餐。
06:30pm前到達,不用排隊。
餐廳裝修美觀,座位舒適,有梳化坐。
上菜快。
叉燒焗餐包21元,輕飃飃,皮薄餡靚,叉燒軟軟地。
香茜牛肉腸23元,腸粉滑,牛肉彈牙。
香芒奶黃券29元,芒果凍冰冰,外皮軟軟。
薄皮鮮蝦餃30元,皮薄肉厚,蝦肉爽口彈牙。
總結:好滿意的點心餐。
2019-05-25
$62.5 (晚餐)
細舖搬大舖,生意keep住好👍🏽,味道依然好😋!朋友心急想食點心,揀嚟揀去🤔都係揀返食極都咁有水準嘅米芝連食肆🥢。當晚未夠🕖已經攞咗位坐底咗,真係早坐早享受✌🏽坐底即刻點嘢食,餐牌上食物嘅選擇都同之前一樣,不過地方就真係大咗幾倍,可以招待更加多食客,唔使等咁耐呀👏🏽!等陣幾分鐘,食物陸續送上,份量適中又熱辣辣兼脆卜卜,味道仍然不變,一様咁好味,再配上香濃熱茶,襯到絕!喺度食最緊要係CP值夠高☝🏽,4️⃣個人叫咗10幾様嘢食,連埋茶💰都唔使一舊水,你都咪話唔抵食囉🤣!📣不過提提大家,因為人流旺嘅關係,每枱食客預計品嚐1-1.5小時就要走下場,令更多自己人或者旅客可以嚟朝吓聖😊
細舖搬大舖,生意keep住好👍🏽,味道依然好😋!

2019-05-15
  • 蟹皇蒸燒賣
  • 蒜香蝦春卷
  • 香芒奶黃卷
2019-05-16 468 瀏覽
成日搭車經過都見到呢間米芝蓮點心好多人等位,今日突然想飲茶,所以就去試下。大慨7點鐘去到,好多唔洗等好耐就有位。menu上既野唔算多,離不開點心,蒸飯,粥,同甜品。叫左燒賣,蝦餃,炸兩腸粉,菜苗餃,鮮蝦腐皮卷,牛柏葉同奶皇包。炸兩腸粉入面既炸兩明顯係新鮮炸起,入面仲十分脆卜卜,但係職員落既豉油太重手,食落得豉油味。鮮蝦腐皮卷都係脆卜卜,又唔會好油,食落乾身,好味。但係牛柏葉就有啲煙韌,不值得一試。最後叫左個香芒奶皇卷,芒果好甜,果然係最受歡迎既甜品。但呢個等左有啲耐,本來仲以為佢漏單添。呢間一點心真係好多外國人黎食,侍應都識小小英文,反而我地用廣東話,佢地又用返普通話答返我地。

2019-05-08
  • 鮮蝦腐皮卷
2019-05-14 391 瀏覽
第一次寫食評 因為真係太差忍唔到唔講出黎同朋友3個人黎 食左唔夠半個鐘已經不停問d野食到齊未 心諗我地已經食得好快 野食到齊姐我未食完呀嘛點心完全無特別 食唔出同普通酒樓有咩分別價錢比較貴 蝦餃都三十蚊一籠完全唔明點解會咁多人去食3個人比張二人檯我 坐都坐得唔舒服總之就係咁趕你走 態度超差 全部員工都當你乞衣咁應該無乜餐廳係你未食夠半個鐘就催你買單野食一般 咁既服務一定唔會再去劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評
第一次寫食評 因為真係太差忍唔到唔講出黎
應該無乜餐廳係你未食夠半個鐘就催你買單
野食一般 咁既服務一定唔會再去
劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評劣評
2019-05-06 1812 瀏覽
我話想食點心男朋友就上網搵到呢間餐廳話有米芝蓮,咁就試試佢。我地三點左右到餐廳門口,已經見到外面有超多人等緊!兩邊都有長長既人龍,都係好多外國人黎食!拎左飛仔之後門口個叔叔話大約等15分鐘,最後我地等左半個鐘先入得🤦🏻‍♀️餓死人。入到餐廳見到有幾幅大璧畫,關於香港舊有境象,都幾有趣。叫左咸水角,入面啲內餡就比得有少少孤寒🥴味道都唔錯既。而蝦春卷我夾一舊時見到啲油不停滲緊出黎,見到都驚,味道普通。仲有叫左棉花雞,奶皇包,咖哩土魷同薑蔥牛栢葉。咖哩土魷幾入味,而且唔會淋晒,有咬口,不過咬到尾鹼水味頗重。而且食到尾佢仲未去晒啲軟膠😓呢個要扣分。牛栢葉味道okay, 不過蒸得有少少老,咬落時有少少un。棉花雞就好食既,雞肉好滑唔會蒸過龍。奶皇包啲奶皇都唔會過甜,餡料亦唔會太多/太少。最後埋單$150。米芝蓮的話就感覺較不值啦,仲要等半個鐘先有得食,如果下次好肚餓又唔洗等位都可以再食佢既。

入到餐廳見到有幾幅大璧畫,關於香港舊有境象,都幾有趣。

仲有叫左棉花雞,奶皇包,咖哩土魷同薑蔥牛栢葉。

牛栢葉味道okay, 不過蒸得有少少老,咬落時有少少un。

棉花雞就好食既,雞肉好滑唔會蒸過龍。

奶皇包啲奶皇都唔會過甜,餡料亦唔會太多/太少。

2019-04-09 634 瀏覽
堂家姐由澳洲來香港,佢話想吃點心,於是決定帶佢試下米之蓮的太子一點心,起初以為要等好耐,不過大約十分鐘就可以入去。我地等位的時候已經揀好點心,所以點心都好快上枱,省卻不少等待時間。蟹黃蒸燒賣,燒賣有四大粒,豬肉的質感嫩滑。薄皮鮮蝦餃,蝦餃皮真的很薄,而且不會黏紙,蝦肉亦足料。鮮蝦菜苗餃,口感清新,餃皮亦比較容易入口。我地仲點左雞包仔、鳳爪排骨飯、山竹牛肉、鹹水角、蝦米腸,整體質素唔錯,環境乾淨衛生,難怪吸引不少外國遊客前來品嚐。一點心地址:太子通菜街209 A至209 B號地舖

蟹黃蒸燒賣,燒賣有四大粒,豬肉的質感嫩滑。

薄皮鮮蝦餃,蝦餃皮真的很薄,而且不會黏紙,蝦肉亦足料。

鮮蝦菜苗餃,口感清新,餃皮亦比較容易入口。

一點心
地址:太子通菜街209 A至209 B號地舖

2019-04-08 462 瀏覽
講起食點心,通常只會諗到係酒樓飲茶、食一籠籠點心,又或者係微波爐叮叮點心。反而好少去一啲點心專門店,所以對我而言係幾新鮮。當晚我同同行人都算頗早到店,大約5、6點左右,唔使等位就入得。店鋪都幾光猛,枱與枱之間唔算太逼,坐得都算舒服。我地點咗幾樣點心:酸甜炸雲吞、蒜香蝦春卷、蟹皇蒸燒賣、薄皮鮮蝦餃、腸粉、北菇滑雞飯等。酸甜炸雲吞附有好似泰式辣醬嘅甜酸醬,雲吞蘸上醬料後幾開胃。炸雲吞熱辣辣,幾香脆,唔會太油膩。不過個人覺得炸雲吞塊皮太大,有啲搶咗餡料風頭嘅感覺。蒜香蝦春卷春卷幾香口,炸得金黃,不過不失。蟹皇蒸燒賣幾大粒,燒賣口感彈牙。薄皮鮮蝦餃呢款都係普普通通,鮮蝦幾香,稍嫌蝦餃皮太乾。腸粉唔太記得係叫咗邊款腸粉,但腸粉皮反而令我印象都幾深刻。同以往食開嘅質感好唔同下,皮薄之餘帶種煙韌,而且幾入味。北菇滑雞飯呢碗飯睇落細細份,但其實都夠飽肚。北菇同雞件都幾香,雞件滑嫩。
反而好少去一啲點心專門店,所以對我而言係幾新鮮。

店鋪都幾光猛,枱與枱之間唔算太逼,坐得都算舒服。

酸甜炸雲吞
附有好似泰式辣醬嘅甜酸醬,雲吞蘸上醬料後幾開胃。
炸雲吞熱辣辣,幾香脆,唔會太油膩。
不過個人覺得炸雲吞塊皮太大,有啲搶咗餡料風頭嘅感覺。

蒜香蝦春卷
春卷幾香口,炸得金黃,不過不失。

蟹皇蒸燒賣
幾大粒,燒賣口感彈牙。

薄皮鮮蝦餃
呢款都係普普通通,鮮蝦幾香,稍嫌蝦餃皮太乾。

腸粉
唔太記得係叫咗邊款腸粉,但腸粉皮反而令我印象都幾深刻。
同以往食開嘅質感好唔同下,皮薄之餘帶種煙韌,而且幾入味。

北菇滑雞飯
呢碗飯睇落細細份,但其實都夠飽肚。
北菇同雞件都幾香,雞件滑嫩。
2018-12-15