回頭度🍪8/10|人均消費💰~$100-150-🤍雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵 $88湯底超重松露味 而且好杰身🤤仲有少少菇菌喺裡面🍄‍🟫平時唔飲麵湯嘅我 都忍唔住一飲再飲另外拉麵口感彈牙🍜叉燒都算大塊入味溏心蛋都重蛋香🍳木耳份量都多可惜食到中途嘅時候有啲過鹹🥲要不斷飲水不過松露湯底嘅拉麵的確少見 值得一試🤩味道🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$100-150
不過松露湯底嘅拉麵的確少見 值得一試🤩
味道🌕🌕🌕🌕🌑
抵食🌕🌕🌕🌗🌑
2024-08-20 239 瀏覽
最近同朋友去咗食拉麵,試咗佢哋嘅芫茜湯,作為芫茜迷真係非常滿意!湯底鮮甜,芫茜香味十足,如果可以揀多啲芫茜就更正啦。拉麵嘅質感好彈牙,最緊要係冇鹼水味。餐廳環境好舒服,我哋同朋友傾計坐左成兩個鐘都冇人趕,非常友善,感覺好自在,絕對會再去!
香菜湯拉麵
香菜湯拉麵
2024-08-12 359 瀏覽
📌上水上水有兩間幾有水準既拉麵,今次同大家介紹其中一間 一 一鳴屋台料理 🌟黑蒜䐁骨濃湯叉燒拉麵 $78除左麵底可以自選幼麵/太麵之外,連軟硬度、主菜、配料都可以自選黑蒜味都幾出,加埋本身既豚骨濃濃更加濃郁👍🏻📍一鳴屋台料理地址:上水馬會道180號地舖
📌上水

🌟黑蒜䐁骨濃湯叉燒拉麵 $78

黑蒜味都幾出,加埋本身既豚骨濃濃更加濃郁👍🏻

📍一鳴屋台料理
地址:上水馬會道180號地舖
2024-08-12 304 瀏覽
上水一路食開嘅日本野執左,每次經過依間都冇試到,既然平時食開果間執左就試下依間。舖頭間隔都唔錯,坐得幾舒服。佢壽司類唔算多,主要食拉麵、丼、小食我同朋友叫左兩個小食,一個拉麵,一個飯,都好飽芝士年糕每次食日本野或放題,只要見到芝士年糕一定會叫,好鍾意熱辣辣,外皮少脆,入面軟熟口感,芝士味好濃但唔膩櫻花蝦玉子燒玉子燒份量十足,兩個人每人都分到三件厚切,玉子燒中心半熟,口感佳,唔會好實,味道都好香雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵拉麵湯底好香菇味,符上嘅叉燒唔會好肥,拉麵比較軟身,可能我等埋朋友碗飯到先食,浸得太耐了,比較喜歡食硬嘅拉麵湯底雖然比較油,不過的確好香,所以飲左幾啖鮭魚腩、赤貝、北寄貝丼仲有啲配菜同甜品
我同朋友叫左兩個小食,一個拉麵,一個飯,都好飽

芝士年糕

櫻花蝦玉子燒

雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵
湯底雖然比較油,不過的確好香,所以飲左幾啖

鮭魚腩、赤貝、北寄貝丼
仲有啲配菜同甜品
2024-07-31 363 瀏覽
有次想食呢間,但點知落左場。今次食到喇,真係值得一試環境舒服,職員有善。上菜都唔會等太耐👍👍麵質可自由選擇幼麵/太麵(粗)、又可自己選擇硬軟度。青蔥也可加多。枱旁邊也有白芝麻,拉麵胡椒粉,七味粉,還有冰水可自行倒。我叫咗黑蒜豬軟骨拉麵,湯底味道濃,滿滿的黑蒜味滲出,豬軟骨軟身,容易入口,唔靭墨魚咀好大粒,又爽口,炸粉薄赤辛拉麵唔會太辣,我另外加多辛辣膏,味道唔咸,好夠味食完唔會口乾,味道濃郁值得一試
有次想食呢間,但點知落左場。今次食到喇,真係值得一試
環境舒服,職員有善。上菜都唔會等太耐👍👍
黑蒜拉麵

枱旁邊也有白芝麻,拉麵胡椒粉,七味粉,還有冰水可自行倒。

墨魚咀

墨魚咀好大粒,又爽口,炸粉薄

赤辛拉麵

赤辛拉麵唔會太辣,我另外加多辛辣膏,味道唔咸,好夠味

食完唔會口乾,味道濃郁
值得一試
2024-07-27
墨魚咀
赤辛拉麵
2024-07-08 630 瀏覽
上次我去咗位於上水嘅一鳴屋台料理,真係超值得一試。「海鮮什錦炒拉麵」:呢個真好有驚喜,好好食,好少喺其他地方食到呢隻味!!大推👍👍炒麵底子真係好味,麵身彈牙,仲吸收到咗滿滿嘅海鮮鮮味。上面鋪滿咗各式新鮮海鮮,包括肥美嘅蝦仁、Q彈嘅墨魚,仲有蔬菜。每樣海鮮味道都突出,完美融合在炒麵之上,一啖落去濃郁鮮甜,簡直係人間美味!再講講我鍾意嘅「吞拿魚蓉軍艦」。軍艦面部用咗好新鮮嘅吞拿魚蓉,飽滿豐厚,仲帶微微嘅魚香味,十分吸引。再來係「飛魚籽軍艦」!軍艦嘅粒粒飛魚籽爆晒卵,又大又肥,咬落去爆香濃郁。最後,我都試咗佢哋嘅自選刺身丼定食,揀咗4樣食材分別係帆立貝、蟹肉同蟹膏,飛魚子。帆立貝大件肥厚,入口即化,鮮甜可口。蟹肉個頭夠大,蟹膏濃稠飽滿,仲有淡淡嘅海味香氣,同白飯最配。飛魚籽吸引力同樣強大,粒粒彈牙,好過癮!總括黎講,一鳴屋台料理嘅菜式質素非常之高,每樣都好吸引。值得一讚係店員服務態度好好,依家喺香港好少見。當天不太舒服喺店內食藥,店員見到冇嫌棄,反而即刻問洗唔洗比杯熱水我🥺👍。今時今日喺香港實屬少見👍👍。
上次我去咗位於上水嘅一鳴屋台料理,真係超值得一試。

2024-06-03 640 瀏覽
鋪頭:一鳴屋台料理地址:上水馬會道180號地舖​💰$314💰兩個人order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ ​1️⃣ 豬骨濃湯配自家製黑蒜油 $85湯底煮得好濃郁,揀左叉燒,唔鞋,唔薄身,幾好,流心蛋煮得剛好,揀左細麵,可以索到湯汁​2️⃣ 雜菌松露醬油豬骨濃湯 $88👍🏻松露味好香,唔會太濃,剛好,揀左豬軟骨,肉同骨比例剛好,而且煮到好腍,好味😋​3️⃣ 唐揚魷魚 $48外面炸得夠脆,而且魷魚唔韌,好爽脆,食完一件之後就冇停口,正😋​4️⃣ 荔枝檸檬薄荷梳打 $32都幾大杯,好抵飲,而且味道唔錯,荔枝味道比較出,又唔會好甜​5️⃣ 荔枝燒酎梳打 $32👍🏻超級推薦,荔枝嘅香甜同時有酒味,比較飲得出荔枝嘅香甜,同酒嘅比例幾好​😋總結:推薦,入到去好似去左日本,而且食物真係好食​📝 以下評分最高分五粒🌟味道:🌟🌟🌟🌟粒 抵食程度:🌟🌟🌟🌟粒環境&服務🌟🌟🌟🌟🌟粒(好有日本居酒屋feel)
鋪頭:一鳴屋台料理
地址:上水馬會道180號地舖

💰$314💰兩個人order左d咩?

1️⃣ 豬骨濃湯配自家製黑蒜油 $85

2️⃣ 雜菌松露醬油豬骨濃湯 $88

3️⃣ 唐揚魷魚 $48

4️⃣ 荔枝檸檬薄荷梳打 $32
都幾大杯,好抵飲,而且味道唔錯,荔枝味道比較出,又唔會好甜

5️⃣ 荔枝燒酎梳打 $32

😋總結:推薦,入到去好似去左日本,而且食物真係好食

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟🌟🌟粒
抵食程度:🌟🌟🌟🌟粒
環境&服務🌟🌟🌟🌟🌟粒(好有日本居酒屋feel)
2024-05-27
  • 雜菌松露醬油豬骨濃湯  (豬軟骨)
2024-05-23 394 瀏覽
黑蒜拉麵呢度嘅拉麵有得自己揀面條、面質,配菜同埋辣度,同一欄嘅方式有啲似,我就正常叫咗正常質地嘅細面配叉燒走辣,湯底好膠質,可以飲到好香嘅豚骨味,食完之後都唔會覺得好口渴,完全唔似係沖出嚟嘅湯底味,幾好,配埋叉燒木耳流心蛋加埋紫菜,一定要記得加蔥花!正常質地細麵軟硬度啱啱好,夾埋一齊都好掛湯。OK嘅
2024-05-10 401 瀏覽
第一次過嚟上水呢邊食野 見呢間餐廳設計好有日本居酒屋嘅感覺就決定試下啦自選刺身丼定食 選擇困難症嘅我最後揀咗自選刺身丼 分別揀咗三文魚腩 (3切) 帆立貝 (2粒/4片) 同埋炙燒左口魚裙邊 (3切) 刺身嘅質素幾好 三文魚腩嘅紋理好靚 充滿油脂香 帆立貝肉質爽脆 食落幾鮮甜 左口魚裙邊經過炙燒後有少少焦脆 入口即溶! 刺身丼定食仲會配埋麵豉湯 小食同埋漬物添 黑蒜拉麵呢度嘅拉麵有得自選麵條 麵質 配料同辣度 朋友就揀咗正常質地嘅細麵配叉燒走辣 而且湯底係用咗大量豚骨去熬製並無用任何化學成份同湯包 唔怪之得湯底入口係好香濃嘅黑蒜油味 但係又唔會太過油膩 細麵食落好彈牙之餘仲好掛湯 仲有大大塊叉燒 葱 木耳 紫菜同溏心蛋 煎雞軟骨棒餃子表皮煎到好香脆 內饀有豬肉同粒粒雞軟骨 咬落脆卜卜七味唐揚墨魚咀第一次食咁大粒嘅墨魚咀 即叫即炸食落好香口

自選刺身丼定食

煎雞軟骨棒餃子
表皮煎到好香脆 內饀有豬肉同粒粒雞軟骨 咬落脆卜卜

七味唐揚墨魚咀
第一次食咁大粒嘅墨魚咀 即叫即炸食落好香口
2024-03-15 642 瀏覽
可坐吧枱😉梅子燒酌梳打是一款清爽宜人的飲品,搭配梳打水一同享用更顯清爽順口,尤其適合在炎熱的夏季享用。松露拉麵是一道美味的拉麵料理,以特製秘方醬油和特調松露油調製湯底,入口帶有香氣濃鬱的松露味道,讓人回味無窮。海膽這一種高級的海鮮美食,擁有獨特的鮮甜味道和滑順的口感。甘香,美味。鮭魚壽司是日式壽司中的經典之一,新鮮的鮭魚刺身搭配飯糰及芥末,帶來鮮美的口感和豐富的風味。每一口鮭魚壽司都散發著海洋的鮮甜。蟹膏蟹肉軍艦結合了鮮甜的蟹肉和濃鬱的蟹膏,搭配飯糰製成軍艦壽司,口感豐富滑順。
可坐吧枱😉

食完呢間一鳴屋台料理,真心要上黎讚一讚🤭首先係環境👍🏻👍🏻👍🏻設計上充滿左居酒屋特色,座位唔會迫,仲有bar枱位。我哋大約6:30pm嚟到,本身都幾多空位,到7pm嘅時候差唔多全場滿晒客人,好彩我地黎得早🤭唔洗等位🤭Menu好靚好有風格👍🏻👍🏻👍🏻食物種類都唔少,味道仲好高質👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黑蒜豬軟骨拉麵黑蒜湯底濃度岩岩好,飲左都唔會覺膩,麵質硬度都唔錯,糖心蛋勁入味,超級正😋豬軟骨有一大舊,下次可以試埋其他湯底同埋叉燒Menu上有唔同嘅刺身定食,店員介紹如果其中一兩種刺身唔啱食,可以揀自選刺身定食,價錢係差唔多,所以我揀咗自選吞拿魚蓉,三文魚腩同埋八爪魚。定食已經包咗一碗麵豉湯同兩個前菜。刺身夠新鮮👍🏻前菜嘅茄子好啱我胃口🤣店員推介今日生啤買一送一🤩生啤夠醇又大杯😙冇得彈配酒小食梗係要炸嘢😋我哋揀咗炸軟殼蟹同埋炸雞軟骨😋全部好夠脆,似係一炸好即刻上枱👍🏻👍🏻👍🏻最重要要讚下d店員,好耐冇食過一間好食,服務好又舒服嘅餐廳,店員有主動介紹menu同推介,溝通上令人好舒服👍🏻👍🏻👍🏻
食完呢間一鳴屋台料理,真心要上黎讚一讚🤭

首先係環境👍🏻👍🏻👍🏻

Menu好靚好有風格👍🏻👍🏻👍🏻
食物種類都唔少,味道仲好高質👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

黑蒜豬軟骨拉麵

• 炸雞軟骨
  • 生啤
  • 自選刺身定食
2024-02-05 497 瀏覽
原來上水都有日本地道拉麵小店。今日搵到去上水馬會道,專門食日式拉麵同刺生飯丼的日式小店。叫左一個三品海鮮刺生丼定食+黑蒜油拉麵。午市定食有埋兩碟前菜同湯,$88 十分抵!追加左個煎雞軟骨棒餃子(3隻)$18,同埋唐揚豆腐(3件)$18。三品海鮮刺生有帶子,三文魚同埋油甘魚,岩岩好全部都係最中意食既刺生👍🏻加飲品都只係$8!刺生滿新鮮的,加埋日本珍珠米,味道鮮甜!黑蒜油拉麵可選不同面/軟硬度/多蔥少蔥/加辣,我就加少少辣,免得蓋過黑蒜油香味。湯底超多黑蒜油,勁香!岩晒喜愛黑蒜油面既人!👍🏻👍🏻而溫泉旦係用上日本令雞旦!😋煎雞軟骨棒餃子同唐揚豆腐都好正,熱辣辣,點埋加左蔥花既餃子汁仲更加好食。
原來上水都有日本地道拉麵小店。
今日搵到去上水馬會道,專門食日式拉麵同刺生飯丼的日式小店。

• 黑蒜拉麵
2024-02-01 344 瀏覽
忽然想食拉麵,於是在Google map搵到呢間餐廳。剛剛6點開門,仲未有人,好多位坐。啲位都好闊落。食物:點左碗辣拉麵同埋本格玉子。碗拉麵幾好味,夠香辣。玉子都整得好細心,有埋把刀自己切。好鍾意份menu,好有心機設計。服務:隨左帶位,點菜,送菜,收錢,冇乜服務。環境:室內裝飾好靚。條樓梯上去係倉,有啲好奇上面係點樣。下次可以試下啲海鮮同埋丼。個拉麵唔錯,可以encore。地點都算方便,行幾步就上水火車站同埋巴士總站

服務:隨左帶位,點菜,送菜,收錢,冇乜服務。

環境:室內裝飾好靚。條樓梯上去係倉,有啲好奇上面係點樣。

2024-01-31 342 瀏覽
今個星期Vivian有口福,估唔到食到咁多好野,呢間日本野見過幾次,朋友都話好食,終於有機會食lu☺️☺️Menu汁燒鯖魚丼定食 $78放入口已經知高質,燒鯖魚煮得好出色,皮脆,魚肉唔鞋多汁,完全冇腥味火炙海鮮丼 $148食材揀得好,係Vivian鐘意既魚生,有油脂香,夠肥美,而且火炙過既魚生唔會一忽熟一忽生,火炙得好均勻,而且魚生份量唔少,隻蝦仲要大大隻素菜天婦羅 $48有冬菇、秋葵、茄子&甜薯,食到中間心覺得好神奇,明明係炸物,但裏面嘅食材完全唔乾,仲保持到多汁,而且外面炸得都好脆卜卜👍🏻

Menu

汁燒鯖魚丼定食 $78

火炙海鮮丼 $148

素菜天婦羅 $48

2024-01-25
  • 素菜天婦羅 $48
  • 汁燒鯖魚丼定食 $78
一鳴屋台料理📍上水馬會道180號地舖今日難得放假🏖️於是約埋媽咪去屋企附近呢間一鳴屋台料理初嘗佢嘅午市~採用傳統日式居酒屋嘅裝修設計,設有木製嘅吧枱同長凳,環境寬敞舒適,絕對係家人朋友聚餐同打卡之選😍我哋order 咗1️⃣雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵🍜💰78(追加配菜:櫻花蝦💰15、溏心蛋💰10)豬骨湯底鮮甜,麵條彈牙,配有爽口嘅木耳、質地有嚼勁嘅豬軟骨、醬油味濃郁嘅溏心蛋同埋鮮味十足嘅櫻花蝦,味道好有層次、好好味!份量非常多,幸福感滿滿😍2️⃣三色Mix丼定食💰128三色Mix丼有吞拿魚蓉、三文魚子和海膽三種食材。吞拿魚蓉質地細軟,口感順滑;鮭魚子帶有淡淡嘅鹹香;海膽好似奶油咁滑順、好鮮甜,三者食材嘅味道、口感好有層次。完全冇腥味,好高質🤩小鉢同漬物分別係薯仔雞蛋沙律同泡菜,味道清新解膩;麵豉湯亦唔會好粉、好鹹👍3️⃣追加小食:唐揚豆腐(3件)💰18豆腐外層炸得金黃酥脆、帶有微微鹹味,裹面非常嫩滑柔軟,令人忍唔住一啖又一啖,回味無窮😌4️⃣追加小食:炸雞🍗(3件)💰18一上枱個陣嚇親,冇諗過一件咁大粒🤤外層炸得香脆、冇咩粉漿味,裹面嘅雞肉依然保持滑嫩juicy ,又唔會太油👍小插曲:唔小心漏咗把遮喺舖頭
一鳴屋台料理

3️⃣追加小食:唐揚豆腐(3件)💰18
唐揚豆腐

4️⃣追加小食:炸雞🍗(3件)💰18
炸雞

小插曲:唔小心漏咗把遮喺舖頭,店員追出嚟拎返比我,真係好感動🥹食飯期間亦聽到店員會同食客chit-chat💬本身佢哋服務態度已經好好,咁有人情味嘅街坊小店真係值得一讚💰275就食到咁高質嘅日本嘢,大家走過路過記得唔好錯過啊🤪

2024-01-30
雜菌松露醬油 豬骨濃湯拉麵