2021-12-19
今晚放工後,約咗個frd一齊去打邊邊,我話去一鍋堂時先知道原來佢係未食過。今日可能星期一,比平時假期少d人,唔駛等好耐。 今日晚見到有個兩個新湯底話係同金寶湯合作,所以我哋就揀咗個鴛鴦湯底,一個就揀咗個新嘢蕃茄羅勒湯試吓(佢另一個新嘢係忌廉周打蜆湯) ,另一個就揀咗個沙參肉竹鯊魚骨湯。諗住買個保險,但之後試咗淡湯,都感覺幾ok, 成件事係好濃蕃茄味。 至於set, 就揀咗個中間價,安格斯牛。一睇安格斯牛當然有d保證,食係上嚟除咗有牛味之餘,肉質又幾滑,唔乾韌。另外睇到一款叫封門柳嘅肉,我估係牛,不過有就試埋佢喇,試咗之後,同個frd都覺得係好濃牛味,比安格斯更濃,鐘意濃味嘅朋友可以try try. 其他食物太多,唔逐一講哂,叫咗d蝦,扇貝,竹笙,魚滑,蝦膠,等等。。。一樣必叫就係花膠,堅厚,感覺好滿足。嘢飲就揀咗洛神花茶同冰糖燉檸檬。兩隻都唔甜,健康飲品清下火鍋的嘅油膩。唔錯!最後食埋雪。成件事好正! 今晚食飽之後,又可以有能量迎接聽日嘅挑戰!!
今晚食飽之後,又可以有能量迎接聽日嘅挑戰!!