餐廳: 一鍋堂
資訊:

值得我哋一再encore嘅打邊爐放題,就係呢間位於旺角嘅一鍋堂!由你一出lift門嗰吓,你已經可以從佢嘅人流感受到呢間火鍋放題店嘅人氣,因為佢嘅CP值真係超高,所以想食嘅就記住提早book枱喇!由門口進入餐飲區,成排雪柜放滿蔬菜、飲品同甜品,其中有4款自家製嘅飲品就夠晒健康,首推冰糖燉檸檬,唔太甜又開胃。至於其他火鍋配料就用QR code落單,上菜速度好快,絕無漏單,但建議唔好一次過落太多,因為真係無位放。鴛鴦鍋呢度嘅湯底選擇超過10款,貪心嘅我哋就揀咗鴛鴦鍋,一邊係一鍋潮汕鍋,而另一邊就係沙嗲鍋。一鍋潮汕鍋有鹹酸菜、豆卜同冬菇,帶有濃香嘅黑胡椒味;而沙嗲鍋比出面一般嘅沙嗲湯底更香,配上肉類就啱晒。美國安格斯牛小排美國安格斯牛小排係encore又encore之選,油脂分佈平均,接近入口即熔。封門柳封門柳嘅油份相對無咁高,但就勝在肉味香濃。牛脷心托薄薄嘅手脷,輕輕淥一淥就食得,口感豐富,係必叫項目。西班牙栗飼豬肉除咗牛肉,豬肉都唔錯㗎,西班牙栗飼豬肉嘅肉味好香,夠晒新鮮。大蝦除咗肉類,海鮮都超級新鮮!大蝦爽口彈牙,真係無限encore之選!白沙蜆 + 蜆上枱時,啲蜆仲郁緊,新鮮之餘,仲要

飲品
蔬菜

封門柳
封門柳嘅油份相對無咁高,但就勝在肉味香濃。

牛脷心托
薄薄嘅手脷,輕輕淥一淥就食得,口感豐富,係必叫項目。

白沙蜆 + 蜆
上枱時,啲蜆仲郁緊,新鮮之餘,仲要無沙。
白沙蜆 + 蜆

脆肉鯇 + 花膠 + 魚皮餃 + 雲吞 + 芫茜餃+ 鮮蝦雲吞
脆肉鯇肉質鮮甜結實,無骨啖啖肉。花膠好滑,索晒湯嘅精華,骨膠原豐富。呢度嘅餃都係自家製,材料豐富,有別於出面嘅口感,而且選擇超多,十分唔錯。

除咗以上嘅推介,其實仲有美國安格斯特選牛板腱、紐西蘭羊捲肉、手打蝦滑、釀老友鬼鬼等等,真係要帶多個胃嚟先食得晒!

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記
2020-07-09
飲品
蔬菜
2020-07-10 116 瀏覽
幾個老友都有一排冇見,想搵個地方可以坐得舒服又食得夠滿足,係朋友介紹之下決定黎試下呢間係旺角既一鍋堂,貪佢係放題,夠方便又有質素!夜晚上到去係估唔到疫情之下都一樣咁多人,不過個場夠大,座位好闊落!一見到咁多配料就即刻好想開始豐富嘅打邊爐,佢嘅配料除咗基本嘅辣椒蔥蒜頭,仲有沙茶醬辣醬等等 我自己呢就揀咗沙茶醬仲有辣椒豉油🥰飲品區佢除咗有好豐富嘅唔同紙包同埋罐裝飲品,佢仲有自家製嘅飲品我自己最鍾意就係冰糖燉檸檬 酸酸甜甜 配搭打邊爐真係一流! 而且佢每樣自家製嘅飲品都有提示什麼人不適合飲用 都幾細心~我哋點左嘅係沙嗲湯同埋胡椒豬肚湯底,一聞到已經流哂口水,特別係個胡椒豬肚湯,估唔到配唔同既食材都一樣入哂味首先要介紹既係美國安格斯牛小排,睇到啲花紋就知油脂分佈非常好,食落口感一流,有滿滿的牛味呢個牛脷心托好有驚喜,我本身唔係太鍾意食牛脷,但係一試之下發現好爽口,一食就連續食左好多塊好多時食放題形式嘅打邊爐,海鮮都唔會太出色,但係呢度嘅海蝦同埋手打魚滑就非常高質!仲有我最鍾意食既牛柏葉,每一舊都爽口彈牙,搞到我encore左好幾碟最驚喜係佢有乳酪雪糕呢度嘅乳酪雪糕真係好好味,又唔會整到水溶溶咁
我自己呢就揀咗沙茶醬仲有辣椒豉油🥰

飲品區
佢除咗有好豐富嘅唔同紙包同埋罐裝飲品,佢仲有自家製嘅飲品

最驚喜係佢有乳酪雪糕
呢度嘅乳酪雪糕真係好好味,又唔會整到水溶溶咁,加埋佢有嘅topping,每一啖都好有口感,勁推介!
120分鐘既用餐時間眨下眼就過左,但係唔好誤會係唔夠時間食,反而係點完食物上菜既時間非常快,基本上係保證你食不停口
絕對係大滿足!!鍾意放題火鍋既朋友絕對係值得一試再試~
2020-07-06
  • 牛柏葉
  • 黑松露手打墨魚滑
2020-06-16 3576 瀏覽
老婆自己有節目!我就相約幾位老友一齊晚飯🥣!個個都係大男人非常食得⋯⋯我朋友提議去食放題!因為對於我哋男人黎計係最好一定足夠😬間餐廳係我朋友已經去咗好多次!話食物質素好高👍CP值又好高!一定回本⋯⋯🥣🥣🥢🥢一鍋堂🥣🥣🥢🥢去到餐廳真係有啲嚇親!估唔到現在咁嘅情況仲會多客人到企唔到!犀利!大多數都係年青人⋯⋯餐廳肉類海鮮都有!仲有飲品任飲!飲品中仲有自家製嘅涼茶添⋯⋯軟雪糕和甜品都是任食添!美國安格斯牛小排呢個肉類質素非常高⋯⋯肉味香濃!入口溶化!我哋食咗好多碟!西班牙栗飼豬肉油花分布均勻!肉味好香!而且唔會有筋!鮮嫩多汁!呢個真係好好味⋯⋯脆肉鯇呢個完全係達標!肉質鮮甜!結實!最主要夠新鮮!估唔到放題都有咁嘅水準!水餃🥟睇得出你係用心做㗎⋯⋯涵料有爽脆蝦仁🍤夾埋豬肉好香添⋯⋯👍其實仲有好多配料我哋都未食到!因為重點出擊呀嘛😏😏下次可以帶老婆仔女嚟試吓佢哋一定鍾意❤️

🥣🥣🥢🥢一鍋堂🥣🥣🥢🥢

餐廳肉類海鮮都有!

美國安格斯牛小排

呢個肉類質素非常高⋯⋯肉味香濃!入口溶化!我哋食咗好多碟!

脆肉鯇

• 水餃
  • 脆肉鯇
  • 西班牙栗飼豬肉
2020-06-14 2135 瀏覽
出外晚飯如果同啲年青人一齊嘅話一定要搵啲佢哋啱食而且又夠食嘅餐廳🍴年青人畢竟胃口好過我哋⋯⋯而且要求都幾高㗎⋯⋯位於旺角嘅🍲🍲🍲一鍋堂🍲🍲🍲呢間係我啲女🥰🥰指定去食嘅餐廳🍴我哋揀咗套餐B特選安格斯牛湯底梗係要揀鴛鴦啦⋯⋯馬來喇沙胡椒豬肚我自己就比較鍾意❤️馬來喇沙覺得佢非常香濃又有椰汁🥥超正美國安格斯牛小排封門柳我個人覺得美國🇺🇸安格斯牛小排👍👍肉質鮮美滑嫩!油花分布均勻!肉味香濃!西班牙🇪🇸栗飼豬肉西班牙🇪🇸栗飼豬肉肉味濃郁!肥瘦均勻!入口溶化😬入口軟綿綿⋯⋯我哋食咗好多碟!超正⋯⋯最怕食到啲豬肉有D味!好似擺咗好耐唔新鮮咁呢度一啲都唔會!👍韭菜餃外皮非常煙韌!咬開有肉汁流出!而且好香韭菜味!不可不試!呢個都非常出色!大蝦大蝦超級新鮮!肉質彈牙爽口!淨係新鮮就已經值回票價啦⋯⋯其實今次嘅放題都非常滿意!不但飲品任飲仲有甜品同雪糕添⋯⋯👍👍
位於旺角嘅

胡椒豬肚
我自己就比較鍾意❤️馬來喇沙
覺得佢非常香濃又有椰汁🥥超正

我個人覺得美國🇺🇸安格斯牛小排👍👍
肉質鮮美滑嫩!油花分布均勻!肉味香濃!

西班牙🇪🇸栗飼豬肉

韭菜餃

大蝦超級新鮮!肉質彈牙爽口!淨係新鮮就已經值回票價啦⋯⋯

• 海蝦
  • 西班牙栗飼豬肉
  • 韭菜餃
2020-06-13 2118 瀏覽
今晚同朋友去左旺角呢間人氣高質火鍋店@一鍋堂話佢人氣絕對當之無愧,平日都超爆場,人頭湧湧,一定要預先book位,幾多人都好,一去到好快就安排到入座!雖然人多,但唔會覺得逼夾,坐得舒服,而且冷氣夠座位有口罩紙套提供,非常貼心;門口有消毒搓手,枱與枱有膠板隔開,食都食得安心d門口一排雪柜,疏菜類自取,連超冷門冰菜都有口感特別,一定要試下其他火鍋配料用掃QR code落單,上得好快又無漏單飲品款式勁多最受歡迎莫過於呢幾款賣相精緻討好既自家製飲品重有特濃朱古力味軟雪糕火鍋套餐分ABC餐,我地就揀左價錢中間既特選安格斯牛B餐,黃金時段每位$218再加一。火鍋配料既質素,以任食黎講真心覺得屬高質海蝦好新鮮,肉質結實彈牙,一定要點B餐包好幾款牛,每款賣相睇得之餘食落亦唔錯除左火鍋配料,重有餐前小食,非常推介麻辣秋葵任食好少地方有本人最愛既超長蟹柳都係必食之選價錢唔貴,款式多,質素高
今晚同朋友去左旺角呢間人氣高質火鍋店@一鍋堂

門口一排雪柜,疏菜類自取,連超冷門冰菜都有
口感特別,一定要試下

其他火鍋配料用掃QR code落單,上得好快又無漏單

飲品款式勁多

最受歡迎莫過於呢幾款賣相精緻討好既自家製飲品

重有特濃朱古力味軟雪糕

火鍋配料既質素,以任食黎講真心覺得屬高質

海蝦好新鮮,肉質結實彈牙,一定要點

B餐包好幾款牛,每款賣相睇得之餘食落亦唔錯

除左火鍋配料,重有餐前小食,非常推介麻辣秋葵
任食好少地方有

本人最愛既超長蟹柳都係必食之選

價錢唔貴,款式多,質素高

2020-06-02
抗疫期間特別想打邊爐, 冇諗過一鍋堂有午市,但佢有啦。既然係佢嘅fans,今時今日,更加要嚟到此一遊食物品質如一但係防疫工作做到足一入門口要量體溫, 坐低之前就會畀酒精你洗手, 派獲口罩套,這都是基本吧!!最喜出望外嘅係店家真係做到每枱架1.5米, 你知啦香港鋪位好細㗎嘛, 原本個staff打算 將兩枱客放喺同一區, 個經理即刻跳出嚟講要打斜放呀要有1.5米呀!!之後有客冇戴口罩諗住去攞配料都即刻畀個staff勸喻, 呢個時勢仲咁勇阻客嘅真係好難得㗎 。食火鍋 ,真係要求安心!
抗疫期間特別想打邊爐, 冇諗過一鍋堂有午市,但佢有啦。

既然係佢嘅fans,今時今日,更加要嚟到此一遊

食物品質如一但係防疫工作做到足

火鍋 ,真係要求安心!
2020-07-26 19 瀏覽
同男朋友好耐冇出街食又好耐冇食過火鍋呢家疫情咁嚴重,食火鍋都算高風險活動所以我地選擇一家比較開揚同間格闊落d既希望都食得安全d經朋友推介下,就選擇左呢間啦先講一講個環境,都好乾淨,蔬菜飲品都係門口用個大雪櫃保存住有一d熟食,但都用蓋蓋好,所以都衛生坐低,餐具個d都好乾淨亦都有提供紙袋比我地裝口罩當時我地揀左個酸菜豬肚火鍋超足料,豬肚大大片,亦有好多酸菜店員放低個煲不忘叫我地試下個湯底話用左豬骨熬左好耐架於是聽佢話試左,一飲飲左兩碗,真係好似平時屋企飲既豬肚湯咁香咁正之後我地都叫左好多唔同既野食份量都多,所以細食既,建議分開叫以免浪費食物第一推介既係佢既長蟹柳唔會好似一般火鍋店既蟹柳咁粉食得出係靚野黎,甜甜地第二係佢既蝦勁甜勁新鮮我本身唔太食蝦既都食左一份😆😆第三係佢既孜然雞丸真係超香,第一次見好似平時食燒烤既味,未試過既一定要叫第四係羽衣甘藍第一次係火鍋店見到知道係對身體好好既菜所以攞左份但都幾大份下所以如果人少既就考慮下食唔食得落啦進食過程中,店員都好好咁同我地講有d海鮮要煮既耐不過呢度都好嚴謹因為食90分鐘可以有折佢哋都一夠鐘就叫我地要走態度好既我地仲有野未食曬,同佢講聲,都比我地
同男朋友好耐冇出街食
又好耐冇食過火鍋
呢家疫情咁嚴重,食火鍋都算高風險活動
所以我地選擇一家比較開揚同間格闊落d既
希望都食得安全d
經朋友推介下,就選擇左呢間啦

先講一講個環境,
都好乾淨,蔬菜飲品都係門口用個大雪櫃保存住
有一d熟食,但都用蓋蓋好,所以都衛生

坐低,餐具個d都好乾淨
亦都有提供紙袋比我地裝口罩

當時我地揀左個酸菜豬肚火鍋
超足料,豬肚大大片,亦有好多酸菜
店員放低個煲不忘叫我地試下個湯底
話用左豬骨熬左好耐架
於是聽佢話試左,
一飲飲左兩碗,真係好似平時屋企飲既豬肚湯咁香咁正

之後我地都叫左好多唔同既野食
份量都多,所以細食既,建議分開叫
以免浪費食物

第一推介既係佢既長蟹柳
唔會好似一般火鍋店既蟹柳咁粉
食得出係靚野黎,甜甜地

第二係佢既蝦
勁甜勁新鮮
我本身唔太食蝦既都食左一份😆😆

第三係佢既孜然雞丸
真係超香,第一次見
好似平時食燒烤既味,
未試過既一定要叫

第四係羽衣甘藍
第一次係火鍋店見到
知道係對身體好好既菜
所以攞左份
但都幾大份下
所以如果人少既就考慮下食唔食得落啦

進食過程中,店員都好好咁同我地講有d海鮮要煮既耐
不過呢度都好嚴謹
因為食90分鐘可以有折
佢哋都一夠鐘就叫我地要走
態度好既
我地仲有野未食曬,
同佢講聲,都比我地食完先走

總體表現都好好

• 火鍋配料
  • 飲品
  • 蔬菜
2020-07-22 33 瀏覽
雖然有疫情,但卻無阻香港人打邊爐的意慾。旺角這間一鍋堂晚飯時間人山人海,沒有預訂的話基本上也不會吃到。自助區有各種蔬菜及飲品,還可以自行調配醬料。養生藥膳湯拼蘿蔔粟米豬骨湯湯底用料豐富,選料上乘,藥膳湯有紅棗黨參等滋補食材,健康又美味。至於蘿蔔粟米豬骨湯,只是看看那件份量十足的豬骨已覺得值回票價,湯底還有清甜的粟米及蘿蔔,又香又濃。自家製涼茶用了QR code下單後,便去拿飲品及醬料。最欣賞的是有幾款自家製的涼茶,無糖的非常健康,而且這枝薄荷烏龍茶除了茶底清徹幽香之外,還有去油解脂的功能。美國安格斯安格斯牛香味濃,口感嫩滑有質感,而且是即切的,沒有半點雪藏味。封門柳比較有驚喜的是這裡可點封門柳,是牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,實在罕有,肉味較濃厚,油花較少。牛脷心托還有這款牛脷心托,口感與一般牛脷完全相反,比較爽彈清甜。生蝦串生猛海蝦串上枱時還會有微微抖動,非常新鮮,蝦肉肉質鮮甜彈牙。白鱔片&脆鯇魚片最驚喜是這裡可以點白鱔片,要知道它的價格較高,很少會在任食火鍋出現,魚肉味道極濃又滑。而脆鯇片也是很新鮮,清甜爽彈。裝著食材的小盤子是特別製造,可以疊得很高,氣勢磅礡。
雖然有疫情,但卻無阻香港人打邊爐的意慾。

自助區有各種蔬菜及飲品,還可以自行調配醬料。
養生藥膳湯拼蘿蔔粟米豬骨湯

自家製涼茶

美國安格斯
牛脷心托
還有這款牛脷心托,口感與一般牛脷完全相反,比較爽彈清甜。
生蝦串
白鱔片&脆鯇魚片
裝著食材的小盤子是特別製造,可以疊得很高,氣勢磅礡。

2020-07-20 26 瀏覽
政府限制六點後餐廳只可以接受外賣🙈當然要係deadline 前最後一晚打返次邊爐先啦今晚上完堂八點九左右黎到已經人山人海啦職員話要等到九點二先開始再叫飛我地好好彩...等到九點半特價時段就順利入座了因為有排都冇得出街打邊爐~所以我地選擇左最貴那個set $248 高級澳洲和牛而湯底方面我地選擇左麻辣湯~湯底方面偏向台灣麻辣~無重慶咁辣~適合冇咁食得辣ge 朋友而飲品方面除左大路的汽水外~仲有好多特色飲品~包括洛神花茶~薄荷烏龍~蝶豆花茶澳洲和牛set 肉類有M5和牛板肉~牛脷心托~封門柳~牛胸爽不得不提牛胸爽真係超爽口同油花超香~我地足足order 左4次其他配料方面特別推介鱔片~鬼馬油炸鬼~手打三寶丸~鮮蝦~長蟹柳總括黎講~以任食火鍋黎講~絕對係CP值爆燈大家記住只要登記做會員可以用app 預先攞飛或者用會員積分訂位架

今晚上完堂八點九左右黎到已經人山人海啦
職員話要等到九點二先開始再叫飛
我地好好彩...等到九點半特價時段就順利入座了

總括黎講~以任食火鍋黎講~絕對係CP值爆燈
2020-07-14 26 瀏覽
餐廳地點方便,又係近期年青人人氣之選,咁緊係要試一試😊依到有3個餐可以揀,主要係牛既級數同食物既種類,於是點左個價錢中間$218/位 SetB(2小時)。餐廳有部分係自助形式既,如調味區、飲品、蔬菜、甜品等,但由於疫情關係,離開自己位要謹記帶口罩😷點餐係用QR code的,安坐座位就自在地落單,而且清楚顯示埋出餐既進度,非常細心👍點了麻辣湯底,無分辣度,唔好俾鍋乾椒嚇親,小妹覺得唔係好夠辣,要自行再加指天椒🌶️🤣🥤值得一讚係依到既飲品,有d特色:洛神花茶、冰糖燉檸檬、薄荷烏龍.....而且好衛生,一支支蓋好放冰櫃。🥬蔬菜方面,小妹鍾意佢既蕃薯苗,菜好乾爽新鮮食材方面,種類都算多樣化,質素亦唔錯😋🐂封門柳、安格斯、牛脷心托:適量既牛騷味,唔韌,薄薄既牛舌有些許咬口🤤🤤🦐蝦、沙白蜆、脆骨腩:海鮮好新鮮,鮮甜,難得打邊爐連蝦尾都出埋黎,讚👍💡日本紅心蘿蔔、紫淮山:雖然唔係珍饈百味,但依d食材唔係到到都食到,而且紅心蘿蔔真係好甜仲有手打三寶丸 8吋長蟹柳、午餐肉雲吞 釀墨魚滑油條最後,仲有軟雪糕添

🥬蔬菜方面,小妹鍾意佢既蕃薯苗,菜好乾爽新鮮

食材方面,種類都算多樣化,質素亦唔錯😋

仲有手打三寶丸

8吋長蟹柳、午餐肉

雲吞 釀墨魚滑油條

最後,仲有軟雪糕添
2020-07-13 27 瀏覽
出街玩左成日好鬼肚餓,岩晒去食任食邊爐!平日嘅晚上人流唔算多等了約30分鐘已經可以入座。入座前職員會問你揀湯底,我地揀左蕃茄湯+潮汕湯。蔬菜和飲料是自助去拎,其他食物是掃二維碼QRcode用電話落單!所有基本嘅食物如丸、肥牛、響鈴等等一律有齊之外,而最特別嘅係呢到仲有花膠,而且仲大大塊,任叫任食!我地叫中間套餐B嘅任食套餐,可以出面打邊爐少見嘅蝦滑,非常彈牙。個人推介:熟食、日本蕃薯、三寶丸、海蝦、封門柳。任食餐廳黎講每樣食物都能夠保持質素抵讚!

2020-07-10 28 瀏覽
今日去一鍋堂打邊爐,平日晚上也是滿座,好睇有book位!店員是量了體溫先比你入去,一讚呀!入座起計2小時,order 都是用app 掃描QR code, 自助!是好方便,也省了人手!湯或是入座時已選好,加$50可多選一款湯底,叫左蕃薯薯仔牛柳湯,另外叫左潮汕湯!肉類好多選擇,我地每款都叫下,食多幾種唔多的!好好食是美國安格斯牛肉,肉味濃,簿簿的一片,放入湯底30秒到就好的!花膠仔也是必食的,order左幾round,次次都黎足!吸了湯底的精華,是補骨膠原 女仔要食多d!海鮮叫左鮮蝦,鯇魚片,凡立貝,都好好食新鮮! 仲叫左 手打3寶丸,蟹柳,魚付等等!款式好多,上材料都好快手!另外,菜可以出去拎,算好方便!甜品有雪糕食,好正!

另外,菜可以出去拎,算好方便!甜品有雪糕食,好正!
2020-07-09 27 瀏覽
今次係第二次黎呢間火鍋店食,雖然等位等得耐,但係絕對值得我等咁耐!我同朋友叫左好多肥牛、羊肉、豬肉等等,肉質都非常嫩滑又新鮮。一鍋湯提供左唔同款式嘅湯底比食客選擇,佢嘅一鍋麻辣湯同芫荽皮蛋湯亦都值得一試!
2020-05-28
2020-07-08 23 瀏覽
一早知旺角有間一鍋堂, 不過原來在廣華醫院再行入D, 不過食好西行多少少路又有咩所謂~平時7點上到去就人山人海, 呢間成日滿場! 套餐分A,B,C , 我選了中間的B, 貴少少可以食埋安格斯牛肉 選了沙爹湯同胡椒豬肚湯, 沙爹