餐廳: 一鍋堂 (XX Arcade)
資訊:

2021-07-19 0 瀏覽
2021年7月10日 星期六今日又同老婆出到去旺角行街,行行吓都唔發現仲未食午餐,直到個肚不停出聲先發現,所以又再黎食一鍋堂,貪佢可以任食而且性價比較高今次去到仲發現有新湯底口味,分別係忌廉周打蜆湯同蕃茄羅勒湯,咁最後我哋當然選擇老婆最鍾意嘅蕃茄湯底啦好快就可以坐低用手機點單,用呢個系統點單真係好方便,既可以睇到圖片,又夠晒環保,仲可以睇到點左幾多嘢食添!!今次我哋叫嘅主要係特選牛肉套餐,有美國安格斯牛板健、西班牙栗飼豬肉同紐西蘭羊卷肉等等,豬牛羊應有盡有點完餐等緊野食期間就行咗出去自助區,見到呢個黃金炸魚皮真係唔拎唔得,因為食落去真係充滿鹹蛋黃香味,而且咬落去好脆口,當小食送野飲一流調味料方面一樣有好多選擇,喜愛蒜蓉嘅我當然唔會放過大量蒜蓉同炸蒜,再加埋沙茶醬同火鍋豉油,簡直係完美配搭等咗一陣之後食物就開始陸續送到,首先有韭菜餃、手打墨魚丸同炸豬頸肉等等,豬頸肉已經事先炸熟咗,不過再淥落湯底可以吸收埋湯底嘅味道,調味好足夠,唔會太過鹹而韭菜餃冇諗過會有咁多餡料,每一隻餃都包滿餡,食落去每一啖都有韭菜不得不提嘅係呢一款黃金流心丸,之前食過好多款流心丸,但從來未試過會有流心鹹蛋喺裏面,一
2021年7月10日 星期六

不得不提嘅係呢一款黃金流心丸,之前食過好多款流心丸,但從來未試過會有流心鹹蛋喺裏面,一咬落去鹹蛋已經漏晒出嚟,香味同味道都好足夠,而且食完之後唔會太膩,配埋麵或者烏冬一齊食相信一定會更加夾

牛肉方面相信見到都唔需要太多講,脂肪分布好平均,而且夠晒薄切,淥一陣間已經熟晒,牛肉味都幾重

另一款美國安格斯牛肉嘅質素都差唔多,不過相比起牛板腱,安格斯牛肉更加有咬口,肉味更加濃郁

埋單每人$200左右,已經食到飽住個肚走
2021-07-10
2021-07-15 592 瀏覽
餐廳差不多全部係卡位,坐得舒適唔怕同人迫。我哋揀咗$178嘅 B餐特選安格斯牛100分鐘午巿火鍋放題,長者只係$128咋,帶埋爸媽食就啱晒。呢度有成15款特色湯底選擇,自問冇選擇困難症嘅我都猶豫不決,店員話不如試吓佢哋同金寶湯特別聯乘炮製嘅忌廉周打蜆湯同蕃茄羅勒湯。西湯湯底打邊爐又幾特別,一於試吓。試吓頭啖湯先,忌廉周打蜆湯裡面真有蜆架,蕃茄羅勒湯唔見有羅勒,不過味道係清新嘅酸甜味,幾開胃。仲送一套靚靚金寶餐具添。個湯未滾先出去攞嘢飲,台式火鍋梗係攞台式飲品啦,台式黑糖珍珠奶茶,粒粒煙韌珍珠,香滑奶茶,爽呀。另外仲有自家製嘅花果茶,用膠樽裝住夠晒方便衛生,揀咗滋潤冰糖燉檸檬,打邊爐下火啱晒。我哋個餐有四款牛肉選擇,美國安格斯牛肉、封門柳、牛脷心托、美國安格斯精選牛板腱,全部都滿佈花紋。靚牛淥到啱啱熟就食得,我鍾意封門柳同牛脷心托,肉味十足。豬肉都係靚豬嚟,西班牙栗飼豬,大大塊食落好滿足。鮮雞件亦都唔可以錯過,熟咗仲肉質嫩滑,香濃鮮雞味。響鈴卷又係必點,配兩個湯底都各有各好食。手打三寶丸係墨魚丸、豬肉丸、孜然雞丸,粒粒彈牙。八吋長腳蟹棒,咁大個人未食過咁長嘅蟹棒,好誇張。蔬菜可以一兜兜攞

鮮雞件亦都唔可以錯過,熟咗仲肉質嫩滑,香濃鮮雞味。

響鈴卷又係必點,配兩個湯底都各有各好食。

手打三寶丸係墨魚丸、豬肉丸、孜然雞丸,粒粒彈牙。

八吋長腳蟹棒,咁大個人未食過咁長嘅蟹棒,好誇張。

蔬菜可以一兜兜攞,羽衣甘藍掛湯力高,打邊爐必食。

最後唔少得甜品,炎炎夏日打完邊爐食雪糕,透心涼呀,亦有啲小布甸,牛奶嗰隻香、甜、滑,又係必食。
2021-07-11 787 瀏覽
今日同老媽子出左去旺角買波鞋,買完就去食飯,附近見到一鍋堂大大個招牌我諗無乜邊個唔鍾意打邊爐,同埋已經唔知第幾次幫襯了,每次都大滿足,食極都唔厭,所以就同老媽子去食個火鍋放題食飯時間,都已經好多人,不過店鋪都算幾大間,而且座位坐得幾舒服最緊要就係唔會有太大打邊爐味道,相信抽風做得幾好咁我地兩個人就揀個100分鐘放題岩岩好。我地先揀左兩個湯底,老媽子最愛胡椒豬肚湯底,而我就揀個清清地既蕃茄湯底侍應姨姨好好人,叫我地先飲個湯底,真係好真材足料,而且豬肚夠爽口火鍋放題最正就係有呢個大飲品雪櫃唔同既飲品都有,大家最緊要拎佢地自家製既冰糖燉檸檬,味道唔會太甜,而且可以解熱氣除左飲品大雪櫃之外,仲有大部分既醬料都有齊我絕對欣賞呢個用QR Code落單既概念,因為夠環保,鍾意食d乜,按幾個制就攪掂,最緊要就係唔會漏單牛肉超多款式選擇,不但新鮮,而且牛味濃,滾幾滾就食得,所以每樣都點幾盤不過我幾鍾意豬肉片,因為唔鞋之餘,肉質夠嫩滑食左咁多牛肉同豬肉,點番少少自己鍾意食既火鍋配料,夠晒大滿足

最緊要就係唔會有太大打邊爐味道,相信抽風做得幾好

火鍋放題最正就係有呢個大飲品雪櫃

除左飲品大雪櫃之外,仲有大部分既醬料都有齊

不過我幾鍾意豬肉片,因為唔鞋之餘,肉質夠嫩滑

2021-07-08
2021-03-23 19343 瀏覽
絕對是世上最好食嘅任食火鍋 - 一鍋堂❶ 介紹一下【一鍋堂】的16款特色湯底!大大話話我都試過晒佢16款湯底,要我選擇「最好食」其實有啲難,但我「最鐘意」嘅必定係:❤️#潮汕大地魚湯 ❤️沙參肉竹鯊魚骨湯 ❤️馬來喇沙湯底!一鍋潮汕湯 🐟 :用香港生曬大地魚炮製,加埋用60斤豬骨熬製的特濃豬骨湯底,鮮甜滋味!💫沙參肉竹鯊魚骨湯 🐟: 滋潤湯水用嚟打邊爐真係第二個玩法,勁甜勁香!未食之前我已經會先飲一碗湯👍🏻馬來喇沙湯底 🇲🇾:出面好多喇沙湯底一來唔夠味二來唔夠椰,但因為用嚟打邊爐,所以係特濃特濃特濃!正!🇲🇾🌟🌟🌟 重點,湯底是用豬骨湯煲成,絕對不是坊間用粉沖的水。只是這一點已經值回票價。😋❷ 【一鍋堂】食材新鮮不在話下,已經選擇多元化。手打潮汕爽彈牛丸:信我!必食!👑 好食到我自己一個可以食一份!麻辣撈雞柳:呢個真心比10個讚!食完會好掛住嘅Level手串生猛海蝦:我深入廚房見證住啲哈哈蝦係彈彈跳住,絕對新鮮!而且每日新鮮手串,方便你三個步驟用竹簽不沾手剝蝦殻!🥢手打墨魚丸:用真墨魚打成膠🐙,食落彈落過乒乓波🏓!手打孜然雞丸:充滿雞肉精華又多汁🐔,Juicy到爆💦!手打潮汕豬肉丸:全豬肉打
絕對是世上最好食嘅任食火鍋 - 一鍋堂
自家製花果茶
一鍋潮汕湯

馬來喇沙湯底

❷ 【一鍋堂】食材新鮮不在話下,已經選擇多元化。
麻辣撈雞柳:呢個真心比10個讚!食完會好掛住嘅Level
手串生猛海蝦
手打墨魚丸:用真墨魚打成膠🐙,食落彈落過乒乓波🏓!
手打孜然雞丸:充滿雞肉精華又多汁🐔,Juicy到爆💦!
手打潮汕豬肉丸:全豬肉打造🐷,更加爽口彈牙😆!
八吋長蟹棒:打卡必備📸
真係花膠
真係花膠:唔係講笑,真係真材實料嘅真係花膠 👍🏻
多到不能盡錄⋯⋯⋯⋯全部都係真心推介!

❸ ABC餐牛豬羊款多選擇 🍴
我自己最常食嘅係B餐💛,但肉類已經有好多選擇,同埋絕對精神、靚仔!【一鍋堂】推推推!
美國安格斯牛小排
#美國安格斯牛小排 肉質結實👍🏻,花紋靚油花分布均勻🥓,打邊爐特別嫩滑!😋

2021-03-06
  • 沙參肉竹鯊魚骨湯
  • 手打潮汕爽彈牛丸
  • 自家製花果茶
2021-02-14 16661 瀏覽
2021年2月7日 星期日又到左悠閑既星期日,終於可以瞓到自然醒,之後再同老婆出街慢慢搵吓有咩食,今日出到去旺角行街,準備添置新年嘅物品,最後買完就喺附近見到呢一間火鍋放題餐廳上到去發現午市可以100分鐘火鍋放題任食,價錢最平仲要$148添,有差不多16個湯底可以選擇,款式比起一般火鍋店更加多,最後我哋要咗B餐,特選安格斯牛,可以食到安格斯牛肉同封門柳等咗大約5分鐘左右就有位,坐低咗之後店員同我哋講可以掃描QR code點餐,呢個方法真係方便好多,仲可以即時檢查有冇漏單添!!有好多食物可以選擇,而且圖文並茂,可以睇得到食物嘅份量點完餐之後行出去見到有醬料區,都有幾多醬料可以揀,就連蒜蓉都有炸蒜同普通蒜蓉添,啱晒鍾意食蒜蓉嘅我飲品區排列咗好多款飲品,見到成個飲品櫃都有好多選擇,當中留意到餐廳有自家製涼茶,仲要唔止一款添,可以慢慢嘗試飲品貴嘅對面就係食品區,可以夾丸類同蔬菜,全部都用咗膠盒蓋住,夠晒衛生等咗大約10分鐘左右,火鍋就送到,我哋點嘅係蕃茄牛粒湯,湯底裏面有好多蕃茄同牛肉粒,成個湯底都變晒紅色,飲落去好鮮甜,而且牛肉粒好腍之後食物就開始陸續送到,首先有美國安格斯牛小排,見到脂肪嘅
2021年2月7日 星期日

有好多食物可以選擇,而且圖文並茂,可以睇得到食物嘅份量

之後食物就開始陸續送到,首先有美國安格斯牛小排,見到脂肪嘅分布好平均,而且切得好薄,淥大約一分鐘已經熟晒,食落去充滿牛肉味,之後我哋不斷encore

海鮮方面估唔到有花膠,仲要好大隻,食落去充滿膠質,應該補充好多骨膠原,女人食夠晒滋補
另外仲有白沙蜆,食落去嘅時候完全冇沙,肉質好肥美

另一款蜆質素都唔錯,淥左一陣間已經離晒殼,肉質好鮮甜爽口
至於上面嘅係油炸鬼釀蝦膠,上面仲有蟹籽添,無諗過呢款食物都會係火鍋店出現,淥熟之後口感好特別,食到蝦味之餘,外層仲要係脆卜卜

食足差唔多90分鐘,真係好飽,應該飽到第二朝添
2021-02-07
2021-07-18 0 瀏覽
旺角美食食不完,火鍋邊爐一鍋端,見到一鍋堂大大個名,上去整返個放題先,地方大坐位多,滿堂紅,水滾到煙霧浬漫,我哋揀咗個B餐,係食牛做主食嘅,坐低冇耐睇睇有啲咩飲,有涼茶有汽水,啤酒就要另計。咁我哋都飲咗幾多嘢㗎,洛神花茶,冰糖燉檸檬,仲有珍珠奶茶,好正呀!整個豬肺湯打底,個B餐就有牛板楗西班牙穀飼豬肉,紐西蘭羊卷肉,手打珍珠,珍寶蝦丸,仲有蟹子,蝦膠釀冬菇,手打陳皮檸鯪魚滑,蟹籽手打蝦滑,呢個餐,真係好正 。另外我哋食盡咁,食完再叫,有帶子,有鴨紅,仲有花膠啦,魚片啦,花甲啦,真係正到痺呀,仲有喎!驚係等唔切,慢得滯,你仲可以出去攞自助吧,出面啲食物, 整好嘅有你想食嘅嘢, 有雜丸呀,有日本番薯仔,仲有豬耳軟骨,又有魚皮,總之正正正喇。這次火鍋清意食物新鮮,手機App下單快靚正,唔使等人,又唔使剔嚟剔去,爽爽!
洛神花茶,冰糖燉檸檬,仲有珍珠奶茶,好正呀!
整個豬肺湯打底,
個B餐就有牛板楗
西班牙穀飼豬肉,紐西蘭羊卷肉,手打珍珠,珍寶蝦丸,
仲有蟹子,蝦膠釀冬菇,手打陳皮檸鯪魚滑,蟹籽手打蝦滑,
呢個餐,真係好正 。另外我哋食盡咁,食完再叫,
有帶子,有鴨紅,仲有花膠啦,魚片啦,
花甲啦,真係正到痺呀,
仲有喎!驚係等唔切,慢得滯,
你仲可以出去攞自助吧,出面啲食物,

2021-07-18 0 瀏覽
收工來食一鍋堂, 很多人在排隊等位。見到一鍋堂和金寶湯聯乘泡製特別湯底,有忌廉周打蜆湯和蕃茄羅勒湯,叫左個蕃茄羅勒湯。手機落單 scan QR code,一開始下單先叫海鮮,叫咗鱔片/鮮蝦/帆立貝/水魷/脆皖魚片, 海鮮都好新鮮,蝦好鮮甜,水魷好爽口,鱔片好滑。 另外仲有花膠,叫左一碟。美國安格斯牛板健/美國安格斯牛肉/封門柳 - 脂肪比例適中,唔太肥唔太瘦,口感一流。麻辣撈雞件 - 必叫,麻得來又唔會太辣,肉質仲要好鮮嫩。豬頸肉- 通常都係打邊爐先食豬頸肉,叫左2碟,很爽口,肉質仲要好肥美。丸類- 丸類方面仲叫咗芝士豆腐/芝士丸/手打魚腐,墨丸等,質素不錯。佢的飲品有很多種類,有碟豆花茶等等,應有盡帶,最後仲有軟雪糕。總括而言,食物新鮮,種類繁多,價錢合理,會再來。

麻辣撈雞件 - 必叫,麻得來又唔會太辣,肉質仲要好鮮嫩。

總括而言,食物新鮮,種類繁多,價錢合理,會再來。
2021-07-15 0 瀏覽
同對上一次食一鍋堂相隔左成4年😳真係勁耐無食記得以前係一個價錢任食而家就變左有ABC餐咁分唔同價錢C餐係最貴🤑選擇亦都最多 不過我同朋友都覺得B餐已經足夠多選擇所以就揀左呢個中價價錢嘅餐 自助區:幾十款不同的飲料,個人覺得碟豆花飲好靚之餘,味道仲好好清甜;數款不同的蔬菜,更有羽衣甘藍😍,但纖維比較多;熟食前菜小吃 和 多款醬料,最後更有甜品🥰。 用QR code下單的 西班牙栗飼豬 肥瘦分明;紐西蘭羊肉捲 羊肉脂香濃郁;牛脷心托 牛肉味濃又有口感,三樣都係encore好選擇👍🏻 蟹子蝦丸、黑松露墨魚滑、脆骨腩 和 海蝦 都值得試😛
同對上一次食一鍋堂相隔左成4年😳
真係勁耐無食
記得以前係一個價錢任食
而家就變左有ABC餐咁分唔同價錢
C餐係最貴🤑選擇亦都最多

不過我同朋友都覺得B餐已經足夠多選擇
所以就揀左呢個中價價錢嘅餐

自助區:
數款不同的蔬菜,更有羽衣甘藍😍,但纖維比較多;
熟食前菜小吃 和 多款醬料,最後更有甜品🥰。

牛脷心托 牛肉味濃又有口感,
三樣都係encore好選擇👍🏻

蟹子蝦丸、黑松露墨魚滑、脆骨腩 和 海蝦 都值得試😛
2021-07-15
11/7 一鍋堂叫咗$208/位 120分鐘個餐,檳城喇沙湯拼藥饍湯底(鴛鴦+$50)即使係最基本個餐都好夠食,豬牛羊雞樣樣有齊,仲有好多特色嘅小食同配菜。有個燴牛腩嘅小食,估佢唔到咁好食,嚿牛唔知炆咗幾耐索晒汁🤤黃金炸魚皮都意外好食牛質素正常 肥牛唔會得肥冇肉推介手打墨魚滑,夠爽口麻辣撈雞柳淥完唔單止冇辣味,雞味都淥走埋手打三色丸 細細粒,手打孜然雞丸超過癮羊肉太簿 淥到散晒 都食唔到羊羶味 小差蜆部份有沙,沙貝都大隻好食嘅蝦還好但少霉 魚類建議可skip佢有個「真係花膠」,真係膠咁咬唔開自助區都有好多嘢食最驚喜嘅係有冰菜同羽衣甘藍,呢啲貴少少嘅菜係放題真係少見仲有小食同自己吱雪糕,但我哋都冇試到,實在太多嘢食😂飲品大路嘅茶類汽水都有,仲有所謂嘅手作營養花果茶,不過全部都好伏。試咗啖滋潤冰糖燉檸檬....係李斯德林漱口水咁嘅味...不得不提係排隊等位真係好混亂星期日嘅5點半嚟攞位到係要等到7點先入到座都算,等位area極度水洩不通,即使有一堆人已經喺樓梯到等,但接待處嗰度依然係行都行唔到,連叫到幾多號都聽唔到🤷🏻‍♀️佢地個apps遙距攞飛都係廢嘅
11/7 一鍋堂

牛質素正常 肥牛唔會得肥冇肉
推介手打墨魚滑,夠爽口
麻辣撈雞柳淥完唔單止冇辣味,雞味都淥走埋
手打三色丸 細細粒,手打孜然雞丸超過癮
羊肉太簿 淥到散晒 都食唔到羊羶味 小差
蜆部份有沙,沙貝都大隻好食嘅
蝦還好但少霉 魚類建議可skip
佢有個「真係花膠」,真係膠咁咬唔開
手打黑松露墨魚滑

仲有小食同自己吱雪糕,但我哋都冇試到,實在太多嘢食😂

不得不提係排隊等位真係好混亂
佢地個apps遙距攞飛都係廢嘅
手打黑松露墨魚滑
2021-07-03 0 瀏覽
120分鐘任食,結果得40分鐘落單;仲要16樣items嚟得9樣,唔嚟齊唔可以再落order,結果兩個人食得9份野但係差唔多5舊半落樓,貴過海底撈但係又無咁好服務;以前旺角好興呃人嘅放題,話任食但係追極都唔出單;估唔到今時今日都仲有呢支歌仔唱,邊個話肺炎趕絕飲食業架,祝你地生意興隆,長騙長有……
120分鐘任食,
結果得40分鐘落單;
仲要16樣items嚟得9樣,
唔嚟齊唔可以再落order,
結果兩個人食得9份野
但係差唔多5舊半落樓,
貴過海底撈
但係又無咁好服務;
以前旺角好興呃人嘅放題
話任食但係追極都唔出單;
估唔到今時今日
都仲有呢支歌仔唱,
邊個話肺炎趕絕飲食業架,
祝你地生意興隆,長騙長有……
2021-07-02
2021-06-24 385 瀏覽
呢間一鍋堂,未黎嘅時候,個個都話好食㗎,上網睇咗啲湯底,都幾特別,好有港式風味,但係睇睇下,好多都揀唔落手,最尾都係揀返嗰啲例牌野,藥膳同埋麻辣。價錢好似都係百零$200 ,我哋揀咗個中價plan,食物質素好一般,同普通酒樓打邊爐冇分別,我寧願比多少少佢食日式火鍋好過。嗰時係貪得意,見佢有羽衣甘藍,碟豆花飲品,點知普通人係食唔慣呢啲特別野。除咗嘢食質素好一般之外,間餐廳勁迫,食得打邊爐就預咗要起身去拎嘢食,但出出入入,同隔離枱嗰條行又窄到乜咁,太迫嘅關係都唔想行出去啦,最好食嘅係佢個雪糕。真係有啲失望,冇下次。

2021-06-21 499 瀏覽
一鍋堂真係無時無刻都要排隊,但呢間水準以上嘅邊撈係值得等待,特別推介佢地嘅自加製墨魚滑,仲有黑松露墨魚滑,口感彈牙有咬口,仲食到一粒粒嘅墨魚粒,另外佢地嘅野飲都別有心思,有蝶豆花茶同洛神花茶,幫助消化同解毒,同埋佢地嘅炸魚皮都相當唔錯
一鍋堂真係無時無刻都要排隊
  • 黑松露手打墨魚滑
  • 飲品
📍安格斯牛小排紋理分佈均勻,肉質鮮嫩性價比高唯一係出單慢 成日冇野食📍湯底超正,叫咗藥膳湯,非常足料,有大量藥材之前試過杏汁白肺同沙嗲都好出色📍真係花膠質地都唔錯,厚凈過3哥好多📍黑松露墨魚滑 紫淮山 竹笙 萵筍推介 冰菜同娃娃菜!📍海鮮蟶子海蝦大硯都比較推介📍飲品 自家製飲品有4款⭕️冰糖燉檸檬(有冷熱之分)⭕️薄荷烏龍茶⭕️洛神花茶⭕️蝶豆花茶每樣都非常出色!仲有大量涼茶同罐裝汽水選擇多多,打邊爐有飲野真係好重要!可惜服務態度差咗好多,成日出唔切單冇野食,牛小排凈係嚟咗3碟有啲食物嗌咗半個鐘都未上到枱,但個app 又顯示已出單限時2小時,last order 係半小時前,但完全未飽,又係到催我地埋單.......
📍安格斯牛小排
紋理分佈均勻,肉質鮮嫩
性價比高
唯一係出單慢 成日冇野食

📍湯底超正,叫咗藥膳湯,非常足料,有大量藥材
之前試過杏汁白肺同沙嗲都好出色

📍真係花膠
質地都唔錯,厚凈過3哥好多

📍黑松露墨魚滑 紫淮山 竹笙 萵筍
推介 冰菜同娃娃菜!

📍海鮮
蟶子海蝦大硯都比較推介

📍飲品
自家製飲品有4款
⭕️冰糖燉檸檬(有冷熱之分)
⭕️薄荷烏龍茶
⭕️洛神花茶
⭕️蝶豆花茶

每樣都非常出色!
仲有大量涼茶同罐裝汽水
選擇多多,打邊爐有飲野真係好重要!

有啲食物嗌咗半個鐘都未上到枱,但個app 又顯示已出單
  • 美國安格斯牛小排
  • 真係花膠
  • 黑松露手打墨魚滑
2021-06-16 480 瀏覽
知道呢間火煱好多人我地又無BOOK 位唯有早D用APP拎定飛呀已經六點就拎飛都要等50幾張檯等到差不多2015上餐廳都要等多15分鍾先有位不過入座到已經覺得好好彩揀左忌廉蜆湯底好似係旺角店限定CROSSOVER左金寶見個湯底好特別就試下呀揀完先諗忌廉湯打邊爐會唔會好怪好彩之後加左湯溝淡左好好多湯底黎到飲左一碗真係好似罐頭忌廉湯個味個人就好鍾意呀點左好多配料一如以往質素都OK的比較深刻係長蟹棒同手工九菜餃黎到個樣已經好搶食落個味道仲要唔錯呀不過我地食得幾趕唔夠兩個鐘打邊爐真係急左DD
知道呢間火煱好多人

不過我地食得幾趕
唔夠兩個鐘打邊爐真係急左DD
2021-06-12
2021-06-15 489 瀏覽
難得平日放假 ,就約咗母親大人去打邊爐。 一鍋堂邊一間店舖都會有好多人排隊 ,但好彩我今日食的是100分鐘中午時段的火鍋放題。 由於是午餐加上時閒日,所以餐廳計埋我哋只得五六枱客人。湯底非常多選擇,有辣有唔辣,有藥膳有清湯,加埋十多種湯底。店舖自家製飲品有四款洛神花茶,冰糖燉檸檬,蝶豆花茶, 薄荷烏龍茶。 個人喜愛薄荷烏龍茶,因為入口有微微的薄荷味和微微的茶味,令整體非常容易入口。而洛神花茶就甜甜酸酸,令人胃口大開。手打三寶丸,胡椒麵,鴨血,真心推介好食。大蜆,蝦,都算新鮮。羽衣甘藍新鮮爽脆。雪糕好滑好香雲呢拿味,而且還可以加上其他配料。雖然用qr code落單,上菜都算快,但得100分鐘時間,而且落單時間只有由入座起計六十分鐘,真係好趕,雖然食物有質素,但成餐飯食得好趕頭趕命。

手打三寶丸,胡椒麵,鴨血,真心推介好食。
大蜆,蝦,都算新鮮。
羽衣甘藍新鮮爽脆。
雪糕好滑好香雲呢拿味,而且還可以加上其他配料。