旺角瓊華中心樓上火鍋放題店,地點方便就腳,木系簡約裝修,座位闊落舒適,店員細心勤快。120MINS晚市火鍋放題套餐分$208、$258、$308三種,追求靚牛的選擇$308高級日本及澳洲和牛套餐就是了!120MINS晚市火鍋放題 高級日本及澳洲和牛套餐 $30815個湯底選擇很多,好幾個都不錯!港式住家湯底有粟米豬骨、杏汁豬肺、芫茜皮蛋、蕃茄薯仔;惹味濃湯有冬蔭公、檳城喇沙、韓式泡菜、麻辣鴨血。但最後都是選擇了養生藥膳湯,有杞子、紅棗等藥材,味道不會太濃烈,屬於健康的邊爐湯底。食肉獸當然Focus大吃牛肉,兩款套餐主打牛肉 — 日本黑毛和牛和澳洲和牛都Encore了好幾輪,喜歡油香滑溜的會比較喜歡日本和牛,而澳洲和牛的牛味則較重,另外牛板腱的油花和肉質都不錯。特別Item有花雕浸安格斯牛肉,酒味突出,是牛肉之中較健康的一款。不吃牛肉的也有黑毛豬、栗飼豬、豬五花、羊肉和雞肉等選擇。海鮮除了沙白、鮮蝦外,還有正中口味的吸湯竹笙,少骨雪白的白鱔和爽脆又有魚油香的脆魚腩。海鮮配上不是超級濃味的養生藥膳湯,也可以吃得出海鮮的鮮味。自助區乾淨整齊,一目了然。最吸引有芫茜燒賣、炸饅頭,還有大大隻凍蝦

120MINS晚市火鍋放題
高級日本及澳洲和牛套餐 $308
澳洲和牛
牛板腱
花雕浸安格斯牛肉
雞子
白鱔
自助區
自助區乾淨整齊,一目了然。最吸引有芫茜燒賣、炸饅頭,還有大大隻凍蝦、丸類、沙律菜和涼拌小食。
澳洲和牛
花雕浸安格斯牛肉
雞子
白鱔
自助區
2023-12-09 40 瀏覽
一鍋堂養生藥膳湯養生藥膳湯選用嘅材料非常講究,包括紅棗、杞子、京蔥、蒜子、黨參、當歸等等。藥膳湯功效有唔少,例如有助於健脾和暖胃。因為味道唔會太濃,令其他食材可以保留本身鮮味。火鍋材料澳洲和牛,日本產黑毛和牛,美國安格斯牛肉,封門柳等,霜降雪花均勻分布牛肉表面,牛肉味香濃,入口即化。紐西蘭羊捲肉,西班牙伊比利亞黑毛豬,西班牙粟飼豬肉,肉質細緻嫩滑,脂肪均勻分佈喺肉入面,十分滋味。其他火鍋店必備材料應有盡有,手板黑松露墨魚丸,手工蝦丸,各種蔬菜,娃娃菜,油菜,雲耳,蟹柳,冬菇等。今晚試咗一款叫神仙豆腐,似豆腐花,又似玉子豆腐。一鍋堂有各種自家清熱養生嘅飲品,今晚試咗玫瑰花黑枸杞茶同埋香茅檸檬茶,酸甜生津,冰凍清涼,非常配合火鍋。
一鍋堂

養生藥膳湯

火鍋材料

2023-12-02 34 瀏覽
今晚凍凍地就去咗打邊爐。到達火鍋店時,門口已經大排長龍,揀定湯底,再等店員帶位入座。坐低後,店員冇耐就送上湯底。🔸鹹菜胡椒豬肚湯鹹菜大大件,味道爽而唔會鹹,豬肚份量都幾多,很足料。🔸日本產黑毛和牛呢個係必叫,牛的油花分佈平均,肉質嫩滑,油分適中,味道濃郁。🔸澳洲和牛肉質較有咬口,味道非常濃郁。🔸西班牙伊比利亞黑毛豬估唔到連豬肉片同樣出色,油脂充足,仲有堅果香,肉質有咬口。🔸西班牙栗飼豬肉油分明顯少一點,味道較為清淡。🔸手串生猛海蝦海蝦新鮮,肉質結實彈牙。🔸自家墨魚餅肉質很彈牙,味道很鮮。萵筍比較爽口一點;鮮淮山很大件;冬瓜片腍滑。自助區有不同的前菜,可用琳瑯滿目來形容,其中韓式泡菜爽得來不會太辣,一鍋泡椒雞腳很入味,麻辣藕片很爽脆。打完邊爐,梗係要食返少少甜嘢啦!有乳酪雪糕或者杯裝雪糕,雪糕有紅豆味,夠凍夠硬。飲品我會飲香茅檸檬茶,酸酸地又唔會太甜。120分鐘任飲任食 C餐火鍋黎講,呢間都算唔錯。當晚已經爆場, 但門口仍有人等候入座。
今晚凍凍地就去咗打邊爐。

坐低後,店員冇耐就送上湯底。
🔸鹹菜胡椒豬肚湯
鹹菜大大件,味道爽而唔會鹹,豬肚份量都幾多,很足料。
🔸日本產黑毛和牛
🔸澳洲和牛
肉質較有咬口,味道非常濃郁。
🔸西班牙伊比利亞黑毛豬
估唔到連豬肉片同樣出色,油脂充足,仲有堅果香,肉質有咬口。
🔸西班牙栗飼豬肉
油分明顯少一點,味道較為清淡。
🔸手串生猛海蝦
海蝦新鮮,肉質結實彈牙。
🔸自家墨魚餅
肉質很彈牙,味道很鮮。
萵筍比較爽口一點;鮮淮山很大件;冬瓜片腍滑。
自助區有不同的前菜,可用琳瑯滿目來形容,
飲品我會飲香茅檸檬茶,酸酸地又唔會太甜。
120分鐘任飲任食 C餐火鍋黎講,呢間都算唔錯。
當晚已經爆場, 但門口仍有人等候入座。
2023-11-24 46 瀏覽
進入冬季,想暖笠笠最好是打邊爐了,今晚就去了旺角一間有很多分店的火鍋專門店,這間店內的座位多以屏風隔開,座位很闊落。放題有三種套餐可選,主要是不同肉類的分別。而湯底有二十多個選擇,火鍋主要食材是自己點選。而餐廳一邊是自助吧,有很多小食,涼菜,蔬菜,飲品和雪糕等,選擇相當多。我選了C套餐:肉類有黑毛和牛,安格斯牛,伊比利亞黑毛豬等,而海鮮也有很多選擇。湯底方面,我點了養生藥膳湯底,內有很多藥材配料,充滿藥材香味但又不會太濃。食材方面,我們點了:黑毛和牛,澳洲和牛,安格斯牛,西班牙伊比利亞黑毛豬,西班牙粟飼豬肉,五花腩,白沙蜆,鱔片,生猛海蝦,脆肉鯇魚片,扇貝,花膠等,共二十多款菜式。這裡的和牛肉質淋軟,入口即溶,味道濃郁。海鮮都很新鮮。飲品除了汽水外,還有些健康自家製的飲品,如玫瑰花黑杞子茶和洛神花茶等,真是很豐富和滿足的一餐。

我選了C套餐:

食材方面,我們點了:

2023-11-22
2023-11-24 51 瀏覽
今日我同個朋友去咗旺角行街,行到肚餓就搵嘢食。剛好見到一鍋堂,唔洗等位就入去食啦。😙😙我同朋友發現佢哋嘅和牛餐唔算貴,所以我哋就叫咗個套餐嚟食。餐廳環境好舒服,外面仲有菜、飲品、火鍋材料同熟食等。🤩🤩揀咗蕃茄牛粒湯同藥膳,番茄味濃郁,湯底有好多牛柳粒、薯仔同紅蘿蔔,藥膳湯亦好重藥材味,好好飲。🥰🥰當然唔少得試下佢哋嘅和牛啦。和牛牛味好突出,油脂分布均勻,實在好好食。😋😋食得咁開心,我哋都叫咗幾次。除咗和牛之外,仲有其他牛同豬嘅選擇,都好濃郁牛味,真係物超所值。🤩🤩每次去一鍋堂食海鮮都好新鮮,所以今次都叫咗幾份白鱔同埋蜆。特別鍾意佢哋嘅蜆,冇咩沙,又開口,證明佢哋好新鮮!😚😚一鍋堂真係一間性價比高嘅餐廳,同朋友聚會喺度食飯簡直一流。🥸🥸

2023-11-22 32 瀏覽
打邊爐是一種非常受歡迎的餐飲方式,非常適合用來慶祝生日,選擇了一鍋堂由於食材質量高,各種肉類性價比之好,加上座位也十分之舒適.餐廳是利用QR code下單的,免卻入紙之苦,各式各樣的飲品及蔬菜也是自由地拎取的,種類也十分之多!芫荽皮蛋湯底十分之香濃,用料十足.自家製的無糖飲料,也是本人的最愛,正好為炎熱的夏天消暑.牛肉的質量十分好,好的牛肉應該新鮮、無異味且沒有變色。新鮮的牛肉質感緊實,顏色鮮紅。肉質:優質的牛肉應該有豐富的肌肉紋理,細緻而有彈性。肉質應該柔軟、多汁且易咀嚼,牛肉脂肪分佈均勻,質地細膩。適度的脂肪可以增添牛肉的口感和風味,這牛肉真是令人再三回味.自家製的胡椒麵也十分之爽口很適合配上牛肉.各式各樣的海鮮,包括有鱔片大蝦等也十分之新鮮.

芫荽皮蛋湯底十分之香濃,用料十足.

自家製的無糖飲料,也是本人的最愛,正好為炎熱的夏天消暑.

自家製的胡椒麵也十分之爽口很適合配上牛肉.

各式各樣的海鮮,包括有鱔片大蝦等也十分之新鮮.
2023-11-12 66 瀏覽
一鍋堂是我最愛的火鍋店,質素高價錢又不算貴~提供多種湯底選擇,我嘗試了他們的麻辣湯底和沙爹湯底,味道鮮辣香濃,能夠完美地激發味蕾。牛肉片質地嫩滑,口感極佳,充滿了牛肉的鮮美風味。鴨血有著獨特的口感和味道,軟嫩滑潤,能夠吸收湯底的風味,牛柏葉口感爽口彈牙。豬肉片嫩滑多汁,與牛肉片的鮮嫩口感形成了很好的對比。麻辣火鍋必點木耳和海帶~餃子皮薄,肉餡飽滿多汁~豆腐雪糕的口感綿軟滑潤,入口即化,讓人感覺清爽而愉悅。
一鍋堂是我最愛的火鍋店,質素高價錢又不算貴~

牛肉片質地嫩滑,口感極佳,充滿了牛肉的鮮美風味。

豬肉片嫩滑多汁,與牛肉片的鮮嫩口感形成了很好的對比。

麻辣火鍋必點木耳和海帶~

餃子皮薄,肉餡飽滿多汁~

豆腐雪糕的口感綿軟滑潤,入口即化,讓人感覺清爽而愉悅。
2023-11-12 54 瀏覽
就打邊爐嚟講~ 大佬最愛都係任叫任食~ 而家有埋小食、嘢飲、雪糕拎嘅就更加深得我心~ 今次去一鍋堂揀咗C餐~ 高級日本同澳洲和牛,$308 食足兩個鐘😌湯底揀咗沙參玉竹鯊魚湯 併 沙爹~ 總共有15款湯底,對於選擇困難症嘅我真係揀咗好耐。沙參玉竹鯊魚湯清甜,飲落幾滋潤而沙爹湯底就好香濃~ 揀得c餐~ 我重點一定係日本黑毛和牛同埋澳洲和牛,油花非常均勻,食落去都好重油香~ 有個朋友要戒牛肉,餐廳都有提供豬肉同埋羊肉!海鮮類有蝦、帆立貝等等~ 吸引我嘅仲有彈牙嘅手打蟹籽蝦滑、油條蝦滑等等~ 除咗點餐嘅Menu之外,仲有自助區,有炸物同埋涼拌食品,仲有唔同嘅丸類,公仔麵等等都可以拎,飲品選擇都豐富,有自家製嘅冷泡茶同埋涼茶,解膩一流最後梗係要用沙嗲湯底,整返個沙牛麵

有個朋友要戒牛肉,餐廳都有提供豬肉同埋羊肉!

最後梗係要用沙嗲湯底,整返個沙牛麵
2023-11-01 89 瀏覽
我係第一次寫食評,係嬲到唔寫唔得。首先,我哋係20:04入座,按道理兩小時放題理應是交吉,所以即係22:04 suppose我哋離座。第一,接待處並冇同我哋講過如果坐超時會有幾多額外收費。第二,當我哋坐到22:10分時候個職員就隊多張單埋嚟話要俾多$230左右,仲話係見我哋冇諗住起身所以就額外徵收。係呢件事上面我覺得你可以先小人後君子話我哋知你哋會有extra charges如果我哋張檯佔用超過兩小時,而唔係隊張單埋嚟叫我哋找咗佢就算數,佢仲話張單寫明咗。咁真心係冇下次再幫襯呢間嘢,根本你係想趕客走,我唔介意打咁長篇幅去分享我今次經歷🙏
2023-11-01 53 瀏覽
最近天氣開始轉涼, 又係時候約朋友打邊爐, 選擇左好耐, 最後決定去這性價比高餐廳打邊爐。和朋友選了胡椒豬肚湯底, 湯底不錯, 牛肉和蝦滑也不錯, 最值得推介的是他們的蜆,清甜無沙, 非常配搭湯底
  • 白沙蜆
之前去過荃灣分店,覺得好正!!今日朋友再約喺旺角食飯,即刻諗起一鍋堂!!一鍋堂嘅環境好好, 餐廳出面有梳化長櫈頭先早到咗,坐喺度等朋友都等得好舒服餐廳入面環境都相當好,坐得好舒服呀👍🏽湯底選擇有好多,今次我揀咗冬蔭功,超好味🤤好正呀!!!我覺得唔算好辣,少少辣辣地咁好惹味呀呢個湯底真係好難忘,喺其他地方都少見湯底都幾濃, 冬蔭功味好出, 特別食菜個陣索晒啲湯汁好正!!!可以選擇嘅食材都好多!!!!我哋食嘅係C餐高級日本澳洲和牛套餐牛肉超級高質😀有日本黑毛和牛、澳洲和牛、手切牛脊肉、美國安格斯牛肉、封門柳、魔鬼辣安格斯牛肉、花雕浸安格斯牛肉、牛舌、精選進口牛板腱、香辣牛肉滑、濃汁爽彈牛丸、醬爆瀨尿牛丸😋日本黑毛和牛好高質,啲紋好靚,牛肉味好出,食完一碟再一碟,食到好滿足。其他牛肉都好正🤩🤩🤩🤩好香牛肉味我再叫咗個醬爆瀨尿牛丸,點一份就已經有4粒咁多,呢個真係好好食,中間啲餡好滿足,不過要小心唔好咬得太大力😂朋友一咬啲湯汁噴晒落我度😂😂真係笑死😂😂😂呢度仲有好多唔同花茶同其他飲料可以選擇,唔同花茶有唔同功效,又好飲又養生!仲有唔同海鮮可以揀,例如蜆、帆立貝、蝦等等。另外仲有蟹籽手工蝦滑、各

之前去過荃灣分店,覺得好正!!
今日朋友再約喺旺角食飯,即刻諗起一鍋堂!!
一鍋堂嘅環境好好, 餐廳出面有梳化長櫈
頭先早到咗,坐喺度等朋友都等得好舒服
餐廳入面環境都相當好,坐得好舒服呀👍🏽

湯底選擇有好多,
今次我揀咗冬蔭功,超好味🤤好正呀!!!
我覺得唔算好辣,少少辣辣地咁好惹味呀
呢個湯底真係好難忘,喺其他地方都少見

可以選擇嘅食材都好多!!!!
我哋食嘅係C餐
高級日本澳洲和牛套餐

其他牛肉都好正🤩🤩🤩🤩
好香牛肉味

仲有唔同海鮮可以揀,例如蜆、帆立貝、蝦等等。另外仲有蟹籽手工蝦滑、各款手打丸、南瓜墨魚滑、自家墨魚餅、手工雲吞、手工麻辣豬肉餃、野生竹笙等等。呢一餐真係食得好滿足。

2023-10-26 53 瀏覽
成圍人嘅聚會都係最啱任食邊爐,今次叫咗兩個鴛鴦鍋,一個叫咗麻辣鴨血同冬蔭公湯底,另一煲叫咗養生藥膳同花膠雞湯。 通常人多咩都扔哂入鍋都食唔到咩味,但冬蔭公煮水魷個味都入到,推薦呢個湯底😋個餐叫咗個Set B,本身有朋友係會員,每人有一件帶子同鮑魚,質素都ok,鮑魚幾爽。平時嚟親呢度都會叫蝦,勝在唔係雪藏同埋幾鮮甜。隔咗一排時間冇嚟覺得d肉普遍質素好似比之前好咗。呢個醉牛幾出色,朋友們連掃咗好多碟。出面都有好多配料拎,最欣賞佢午餐肉係厚切,腸仔係用廚師腸,另外個樣好似煙三文魚嘅冰山蚌都ok。第一次試佢嘅香茅檸檬茶,味道唔錯唔算好甜。甜品選擇唔多,有豆腐雪芭、柚子乳酪雪糕同埋機斟嘅楊枝甘露雪芭。話說今次佢個system壞咗,變咗要用人手寫紙落單,但好彩d野食上得算快。

平時嚟親呢度都會叫蝦,勝在唔係雪藏同埋幾鮮甜。

隔咗一排時間冇嚟覺得d肉普遍質素好似比之前好咗。

呢個醉牛幾出色,朋友們連掃咗好多碟。

第一次試佢嘅香茅檸檬茶,味道唔錯唔算好甜。

2023-10-25
2023-10-23 68 瀏覽
第一次黎瓊華分店,首先要讚下個整體環境,都算幾寬敞舒適,同埋大部分店員都幾好禮貌。有3個Level既放題套餐選擇,我地就揀左C餐,$300左右高級日本同澳洲和牛任食120分鐘。接近20款湯底選擇,我地揀左沙蔘玉竹鯊魚骨湯,啲湯料都幾足,飲左幾啖先開始打邊爐。食物選擇都幾多,日本產黑毛和牛、澳洲和牛、紐西蘭羊肉卷、手切牛脊肉、封門柳、牛板腱、紐西蘭羊肉卷、海蝦、帆立貝、醬爆瀨尿牛丸、水魷⋯質素都很不錯。小食都唔輸蝕,凍蝦、麻辣翼尖、麻辣雞腎、醃蘿蔔⋯味道一啲都唔失禮。飲品款式都幾多,仲有唔少自家製涼茶同養生飲品。

飲品款式都幾多,仲有唔少自家製涼茶同養生飲品。

2023-10-19
都有一段時間沒打邊爐,而且差不多又到打邊爐季節喇!(雖然其實都沒分,想吃就吃😂)點了「C 高級日本&澳洲和牛套餐」120分鐘晚市火鍋放題。7點至9點 $308;9點入座 $288;7點前離座 / 10點半入座 $268;小童長者任何時段 $208,另收加一服務費。湯底揀了沙參肉竹鯊魚骨湯,比較清淡,有點藥膳感覺,小心會有魚骨。一鍋堂其中一個最好特點是,飲品櫃夠大選擇夠多,還有數款自家製茶飲👍🏽。講講幾款自己比較喜歡的食物:🐮 日本黑毛和牛:必點😍!集中點它就對🤣,眾多牛中最美味🤤。油花美,牛味極濃,牛的油脂在嘴裡綻放如花🌸🤤。🐷 西班牙伊比利亞黑毛豬:比栗飼豬好味好多,是最棒的🐷🐷。肉味甘鮮帶甜,又有濃厚鹹香味,非常高質😍,必點!豬類集中點它就對😋。🦐 海蝦:大隻新鮮爽甜,新鮮到有一兩隻還在跳😮。🐟 脆骨腩:口感非常爽脆,吃得出好新鮮。🍖 濃汁爽彈牛丸、醬爆瀨尿牛丸:牛味濃郁,十分爽彈,優質👍🏽。🥟 手作菠菜皮韮菜餃:大大隻,韮菜好香。因為當天雪糕機正好壞了,沒得吃🥲,只有杯裝雪糕。

點了「C 高級日本&澳洲和牛套餐」120分鐘晚市火鍋放題

講講幾款自己比較喜歡的食物:

🦐 海蝦:大隻新鮮爽甜,新鮮到有一兩隻還在跳😮。
🐟 脆骨腩:口感非常爽脆,吃得出好新鮮。
🥟 手作菠菜皮韮菜餃:大大隻,韮菜好香。

因為當天雪糕機正好壞了,沒得吃🥲,只有杯裝雪糕。

• 日本產黑毛和牛
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬
2023-10-16 43 瀏覽
一鍋堂 - 旺角瓊華中心食火鍋放題 瓊華中心不嬲都有唔少餐廳選擇 今日再次去到一鍋堂 叫咗個養生藥膳鍋 再加咗半隻烏雞$25日本產黑毛和牛 - 肉質軟淋沙白蜆 珍珠貝 - 大有少少海水鹽味 好鮮味手串海蝦 - 新鮮爽彈鮮甜另外仲補不能盡錄嘅火鍋配料 例如 金針菇粟米 西班牙伊利亞黑毛豬 封門柳 香辣安格斯牛肉滑 蝦子手打墨魚滑 脆鯇魚片 金蟲草包籽 總之就真係非常多選擇啦出面仲有自助吧又唔同嘅凍食沙律 菠菜 大豆芽同四季豆都好味 酸辣青瓜都好入味 自助丸類區 有唔同嘅丸類 咁牛丸貢丸 仲有雞子 另外仲有超級推介嘅冰山蚌 食落非常爽彈 我地不停Encore自助菜區 已放好一盤盤畀你任拎 油麥菜娃娃菜等等自助飲品區 我最鍾意就係自家製洛神花茶 酸酸甜甜好開胃又解膩另外當日有期間限定嘅楊枝甘露味雪糕 不過食落去其實有啲似芒果味雪糕 哈哈
一鍋堂 - 旺角瓊華中心

日本產黑毛和牛 - 肉質軟淋