2018-01-28 65 瀏覽
趁住假日入西貢貢一貢順便試下呢間排名咁高嘅餐廳。我地叫左Veggie All Day breakfast, Handmade Burger, 黑糖薑母奶茶,特製雜莓梳打。客人可以為每款All Day Breakfast 自選果醬,今次我就簡左蛋黃菠蘿醬,唔會太甜或酸,係好清新嘅感覺蕃茄&大啡菇亦煎得啱啱好唔好睇小全部素菜,食晒成碟都咪話唔飽Handmade Burger都好好味仲好juice,最欣賞就係自家製嘅士多啤梨醬,粗粗嘅薯條洒上芝士粉再沾上士多啤梨醬味道好夾好味至於黑糖薑母奶茶,個人認為有點兩頭5到岸,下次再食嘅話黑糖四物配多士或鬆餅應該會唔錯

客人可以為每款All Day Breakfast 自選果醬
,今次我就簡左蛋黃菠蘿醬,唔會太甜或酸,係好清新嘅感覺
蕃茄&大啡菇亦煎得啱啱好
唔好睇小全部素菜,食晒成碟都咪話唔飽

• AllDayBreakfast
  • 蛋黃菠蘿果醬
  • 澳洲和牛漢堡
2017-12-31 73 瀏覽
只是普通的英式all  day  breakfast  ,  沒有甚麼特別, 芝士炒蛋一啲芝士味都無, 叫左士多啤梨醬配多士,果醬不太甜幾好食(平時我係唔係咁鍾意食果醬既人🙂), 朋友叫左果醬沙冰都唔錯,其他味既果醬都幾好食。若然大家去到太多人等,可以選擇其他餐廳食,買佢既果醬試下就ok。其實友人叫左Benedict,個精髓係個流心蛋,可惜over cooked, 沒有流心,有點失望🤷‍♀️,而且沒有餐,要另外叫飲品,還要收取加一服務費的
2017-12-16 2289 瀏覽
雖然我在星期日從首爾回來香港,但是回到香港,不等於之後一星期我會百無聊賴,無所事事地過日子。因為我在星期四早上,是時候要到西貢區內的公立診所覆診、見醫生、量脈搏,甚至是預約抽血檢查。覆完診之後,我本來想準備回家,但是沿着海傍的「市場街」步行回家途中,發現近年憑着自製果醬,頗為引人注意,甚至在尖沙咀都有開分店的咖啡室「一起果醬」,竟然一早已經開門營業。「一起果醬」除了有自家製造,沒有後天添加的果醬售賣,還以後年流行飲食界的「全日早餐」,成為「一起果醬」最受食客歡迎菜式。我見早上的「一起果醬」還沒有人幫襯,於是立刻進入店,名正言順早上吃「全日早餐」。早上在沒有遊客,沒有區外人的「一起果醬」內,悠閒地喝咖啡,吃一件塗滿自家製天然果醬,再慢慢享用悠閒英式風格的「全天英式早餐」,雖然埋單計數,價錢也需要港幣一百一十六元。但是「全天英式早餐」裡面的食品,都是我很喜歡的食品,再加上「一起果醬」近年累積得來的名氣,所以「全天英式早餐」價錢再貴一點,也算是值回票價有餘。早上剛剛開門的「一起果醬」,只有一位店員正在開工,幸好當時只有我一個人獨自享用「全天英式早餐」,否則食品要等多久才能端出來,也勢成疑問。

在等待「全天英式早餐」期間,我成功拿着手提電。話的相機鏡頭,把「一起果醬」店內所有擺設、檯櫈、甚至展開陳列,供遊客自行選擇購買的天然果醬。

至於我的「全天英式早餐」多士果醬那一部份,反而是令我最感到煩惱的一部分。我曾經考慮過先試食「士多啤梨」果醬,但是我以前吃過太多「士多啤梨」果醬,「雜莓」和「玫瑰蘋果」又好像不太合我口味。

至於「玉桂蘋果」果醬,我本來也很喜歡食蘋果口味果醬,可惜混合了我比較不認識的「玉桂」口味,我就暫時不太喜歡食,含有玉桂成份的果醬。

結果我最後還是選擇了比較正路,味道較甜,相對較適合我用來塗抹麵包方包的「芒果」果醬配厚吐司食好了。

至於咖啡方面,我本來想喝杯有人拉花,可以觀賞的精品咖啡。後來我點了「泡沫咖啡」,滿以為「泡沫咖啡」會有專人拉花,造出有漂亮花紋圖案的「泡沫咖啡」,結果出來反而令我有點失望。

現在暫時將話題轉回「一起果醬」的「全天英式早餐」身上,話說「一起果醬」看店的朋友用了十餘分鐘時間,終於完成了我的「全天英式早餐」。

不過「一起果醬」店員把「全天英式早餐」端出來,不是以一隻大型的餐碟,一次過把所有食品都放在大型餐碟上,而是把塗抹了芒果果醬的厚吐司,另外放在另一隻餐碟上。

雖然「一起果醬」的「泡沫咖啡」與「全天英式早餐」製成品,跟我原先的期望還有一點點的落差,但是「全天英式早餐」份量尚算充足,「泡沫咖啡」的味道亦跟我想飲的「咖啡」很相似,所以當時我也沒有投訴了。

「一起果醬」的「全天英式早餐」,相對於其他食店版本的「全日早餐」,除了吐司要另外分開上之外,其他材料感覺上都已經跟正宗「全日早餐」,至少有八九成相似,唯一感覺不同,只是因為我少食「全日早餐」吧。
全天英式早餐

至於「一起果醬」沒有拉花圖案的「泡沫咖啡」,相對我之前在商場咖啡店「Crxxy Cow Cafe」喝過的「卡布奇諾咖啡」,外表無疑是輸洩了一點點。

不過可以稱讚的是,把「泡沫咖啡」的泡連着咖啡一起飲,喝到的咖啡香味比我以前喝過的咖啡更香濃,咖啡磨得更幼更細緻。
泡沫咖啡

至於「一起果醬」「泡沫咖啡」本身的味道,我不會直接用一兩個字,如「甜」、「苦」或「澀」去形容它們,我會說「一起果醬」店員把「泡沫咖啡」的泡真的打得很厚,把甜味、苦味與微甘混雜在一起。

至於早餐主菜,「全天英式早餐」的炒蛋、香腸與煙肉那一部分,論擺碟的美觀程度,「一起果醬」肯定合格有餘。「茄汁豆」被放置於餐碟中間,「茄汁豆」旁邊還有四款食品,包括煎得很香的煙肉、豬肉腸、蕃茄、蘑菇,還有炒得很滑很甜的蛋。

雖然我不是喜歡食豬肉的人,但是煙肉和腸仔無疑的確是,被煎至剛剛好的水平,我把煙肉放入口時,還感受到煎煙肉的陣陣香味,腸仔肉質也很有彈性,很有口感,味道濃厚之餘又不算重口味。

再講「全天英式早餐」的炒蛋、茄汁豆那一碟,「一起果醬」的炒蛋口感很滑,炒蛋面頭灑了少許黑胡椒作調味,令炒蛋的味道多了一陣的黑椒的香辣味道。

再將「全天英式早餐」炒蛋,配搭茄汁焗豆或炒蘑菇一併放入口中,甜味與煎香味融合在一起的炒蛋,可能就是我比較喜歡的炒蛋食法。

最後把分碟另上的厚吐司,連同自家製的芒果果醬都開始試食了。「一起果醬」的自家製芒果果醬,芒果果醬味道真的很甜,很有純天然人手製造的芒果香味。

而且芒果果醬依附着的厚吐司,也是新鮮出爐的麵包製品。麵包口感很鬆軟很有麵包應有的口感,彷彿芒果果醬配厚吐司,才是「一起果醬」「全天英式早餐」的靈魂所在。若果「一起果醬」的「全天英式早餐」沒有果醬吐司的話,整個「全天英式早餐」都可能會扣分。

雖然「一起果醬」的「全天英式早餐」連「芒果果醬吐司」,再加上「泡沫咖啡」,連加一服務費之後價錢一點也不便宜,足足要港幣一百一十六元,價錢絕不便宜。即使我住在西貢,隨時也可以光顧「一起果醬」,但是我很說想幫襯就幫襯那麽容易。

但是「一起果醬」的芒果果醬味道,果然名不虛傳,名副其實的濃厚芒果甜味,配鬆軟的厚吐司來享用,味道和口感絕對值得回頭再食一次。
2017-11-30
$116 (早餐)
泡沫咖啡
  • AllDayBreakfast
  • 全日早餐
2017-12-12 92 瀏覽
If you love #Scones , you must try these out at Sai Kung’s Let’s Jam ☕️ Probably one of the best scones I’ve had in my life! It’s made fresh and comes with jam of your choice. We picked the Apple 🍎 & cinnamon jam and it tasted wonderful. We ordered 2 jam smoothies, and I would not recommend it if you’re not much of a sweet tooth, it was a little bit disappointing for me as it’s extremely sweet and melts fast🍸 The fries 🍟 are a must try too, very savoury !
想試呢間好耐,因為見到openrice 太多好評,西貢長期無位,唯有去尖咀,其實近左敦既行仔、可能真係期望太高,想像唔到咁難食,餐具好污糟,好陰暗,不過我唔係食環境既人,餐具自己洗洗算!先講all day breakfast , $129 蚊,加8蚊要個Scone , 但係個Scone 超細都算,竟然好似石頭咁!個香橙果Jam, 橙皮苦到過左龍,其實成分早餐除左個Scone 同Jam ,都正常,但係似幾十蚊貨仔個D!再講軟殻蟹意粉,得半隻蟹,好林,意粉好水,咸蛋黃乾,109蚊!我食左一啖後,完全無食到,朋友唔想浪費消埋!九宮格多士好失望,失望係在於,佢d 果Jam除左士多卑梨外,評語就係甜同怪!疆味唔知似乜,都係甜到唔食講,無本身既果味,對於一心來食果Jam 既我好失望!野飲先係重災區,杯玫瑰花蘋果醬茶同其他comment 一樣,除左甜之外,無味,士多卑梨奶昔,我懷疑佢整左沙冰,我問佢地,佢地講奶昔都有冰,但佢明明仲有個item 係沙冰!你當佢係奶昔既話,絕對唔合格,但你當佢係沙冰,就味道普通,凍朱古力成杯係冰,茶記貨式,成500幾蚊食呢d 野,真係好唔得。其實服務反而比相像中好好多,

!個香橙果Jam, 橙皮苦到過左龍,
其實成分早餐除左個Scone 同Jam ,都正常
,但係似幾十蚊貨仔個D!

野飲先係重災區

其實服務反而比相像中好好多,除左佢堅持個杯係奶昔外,無其他評語咁差,佢地都係傾下計,好正常好好。總之,我連西貢個間都唔敢再試!
士多卑梨奶昔,玫瑰蘋果茶
軟殻蟹意粉
All  day  breakfast
九宮格多士
2017-12-10
話說從前有位男生, 一起身就話要食ALL DAY BREAKFAST, 好啦, 身為女朋友, 當然滿足佢啦, 就OPENRICE下附近邊度有, 於是就搵到西貢有間叫LET'S JAM!中午食LUNCH時間都幾FULL, 等左一陣先有位.坐低就睇下餐牌啦~~ 好彩有兩款ALL DAY BREAKFAST俾先生揀~於是我地就點左兩份ALL DAY BREAKFAST~ 小妹要左雪梨JAM, 先生要左士多啤梨JAM!多士超厚!!好好味! 小妹個雪梨JAM清清地幾好, 先生個士多啤梨JAM, 小妹就覺得太甜啦, 甜到有少少假! 其他配菜味道一般, 無咩特別!之後叫左兩杯咖啡, 一杯LATTE, 一杯CAPPUCCINO!! 真係好伏!! 兩杯咖啡都淡而無味, 真係分分鐘3合1都好味過佢! 仲要收$3X一杯, 計埋加一要成$40, 但俾D咁既質素客人, 小妹真心覺得不如唔好賣咖啡算!
中午食LUNCH時間都幾FULL, 等左一陣先有位.

ALL DAY BREAKFAST

兩杯咖啡都淡而無味, 真係分分鐘3合1都好味過佢!
LATTE
CAPPUCCINO
2017-11-28 87 瀏覽
老婆今日射波 於是揸車入西貢。在openrice 找找西貢有乜下午茶 見到呢間小小餐廳境然排第一位 即刻試試因為今天是weekday, 餐廳只有我們一枱..餐廳以 Jam 菓醬專門 Menu 有一頁專為jam 的種類而設計我叫了All Day Breakfast as its relatively cheaper than other cafes..Presentation was quite good but the plate was a little small in size as all the food had to squeeze with each other. The scramble egg was good and had cheese mixed in it. The sausage was nothing special while the bacon was a little taste-less as it was boiled. Since this restaurant specializes in jam, the toast with ros

因為今天是weekday, 餐廳只有我們一枱..

All  day  breakfast

Presentation was quite good but the plate was a little small in size as all the food had to squeeze with each other. The scramble egg was good and had cheese mixed in it. The sausage was nothing special while the bacon was a little taste-less as it was boiled. Since this restaurant specializes in jam, the toast with rose and apple jam turn out to be the 主角...

多士口感好好 外脆 麵包新鮮 Jam 的蓉好Rich, 反而鮮牛油沒有發出化學作用..

Strawberry  jam  rib

太太叫了strawberry jam rib.. 唔難食 不過食唔出果醬的味道

水自助供應

整體來講不過不失

門口patio 有人吸煙 啲煙吹哂入餐廳內 店主要留意

2017-11-27 40 瀏覽
係西貢呢度食早餐,真係好有feel 。全日早餐係我每次都必定order,呢度嘅食材每日都係新鮮運到。點解我知就係因為我有次開門前到達,見到食材送到。呢度最特色就係果醬,全部都係自家製造。但係價錢就有啲貴。多士同麵包都用果醬配搭,超好味。環境方面都幾寧靜,有時都會見到有客人帶埋愛犬嚟架。
係西貢呢度食早餐,真係好有feel 。
點解我知就係因為我有次開門前到達,見到食材送到。
呢度最特色就係果醬,全部都係自家製造。
但係價錢就有啲貴。
多士同麵包都用果醬配搭,超好味。
環境方面都幾寧靜,有時都會見到有客人帶埋愛犬嚟架。
  • All  day  breakfast
2017-11-18 59 瀏覽
今日一個心走入西貢行下,難得放假就去西貢親親一下大自然,坐船出去玩之前要食餐飽先。西貢有間果醬cafe好有人氣,我就去試下。餐廳座位唔多,我12:00到都要等一陣先有位。好多果醬系列既食品。士多啤梨醬燒豬肋骨。無肉不歡既我捨棄左All Day Breakfast,叫左個豬肋骨過下口癮。豬肋骨肉質鬆軟焗得好軟腍,士多啤梨醬清甜和豬肋骨好配合,的確夠驚喜。木瓜雪耳鮮奶。木瓜雪耳好足料,加上鮮奶入口好滋補健康。
餐廳座位唔多,我12:00到都要等一陣先有位。
好多果醬系列既食品。
士多啤梨醬燒豬肋骨。
木瓜雪耳鮮奶。
木瓜雪耳好足料,加上鮮奶入口好滋補健康。
2017-11-10 1648 瀏覽
西貢是其中一個週末好去處,那裡有不少餐廳,尤其在市場街有不少特色食店。下午時段到處都好多人,我和男友看到"一起果醬"也好受歡迎,所以就決定等枱進去。我們坐了室內的位置後就點菜了。既然這裡最有名的是自家製的果醬,不如就主力品嚐吧!連飲品都可以配果醬,好特別。這裡的食物種類不少,那個果醬九宮格多士能一口氣吃九款,是必點吧。他們做的果醬有11款之多,喜歡的可以買樽回家吃~果醬紅茶是自選果醬配一壺紅茶的,之前都沒想過可以這樣混合來喝的。我們選了熱帶風情果醬,是用小瓶另上,自己調配份量。正因他們的果醬是鮮製的,質地不會好杰身,充滿著熱情果、菠蘿、木瓜和蘋果的果肉,混了茶後就如鮮果茶,酸酸甜甜的,加上茶本身的甘香味道好清新宜人。黑松露什菌酥即叫即焗,上菜時熱騰騰的,散發著黑松露香。酥皮有多層,所以切下去,咬下去都極度香脆,充滿牛油香味。底部酥皮薄,餡料甚多,多汁的野菌配上毫不手軟份量的黑松露,味道非常香濃,整個口腔都是鮮味叫全日早餐主要是想加錢吃牛角包,也吃到不同款式的食物。炒蛋非常滑溜軟嫩,不會覺得油膩。腸有兩款味道,野菌用了黑椒調味,煙肉厚厚的,全部都好用心製作~重點當然是牛角包,應是剛出爐,

特調果醬紅茶

黑松露什菌酥即叫即焗,上菜時熱騰騰的,散發著黑松露香。
黑松露什菌酥

全天英式早餐

重點當然是牛角包,應是剛出爐,切下去也是極為酥脆,碎片掉滿枱
中心部份看到紋理都覺得鬆軟,牛油果甚香濃,好邪惡
所以我們選了較清新的桂花雪梨果醬與之配襯。
牛角包

最後,為了吃完全部果醬口味就選了九宮格做甜品,多士超厚的,每格上面都有一團果醬共九種味道。
果醬九宮格多士

切好九格然後一人吃一口吧~ 個人比較喜歡肉桂蘋果和丁香香橙,這兩款都是用濃郁的香料配清新的水果,沒想到原來可以那麼夾呢!

整餐都充滿香甜的果醬,能吃好多款,不過完全不覺得膩。價錢也頗大眾化的,是假日好去處呢!
特調果醬紅茶
黑松露什菌酥
牛角包
果醬九宮格多士
2017-11-02 129 瀏覽
我住喺西貢,男朋友住東涌,可謂天角一方。難得男友山長水遠周末話黎西貢郊遊,作為地主既我要努力安排節目,去橋咀角地質公園睇連島山洲,漫步石灘路上,係唔錯既節目。去之前遊下西貢,醫飽肚先。行入內街,見到餐廳好多人,而且對佢店鋪自家製果醬好感興趣。好多款味道,有d好特別,好飲奶皇菠蘿!我叫左一個Egg Benedict with smoked salmon and Portobello Mushroom。賣相精緻,係一個雙拼,兩件英式鬆餅,一塊放煙三文魚,一塊放大啡菇,兩個上面top with一個水煮蛋。當你輕輕搖晃,見到蛋蛋再動好高興。再狠心一切,蛋黃醬如火山熔岩慢慢流下,令整碟早餐被蛋黃濃罩。味道很好,很細滑既口感!男友就點左個All Day Breakfast,好豐盛既選擇,炒蛋、煙肉,兩條腸仔、焗豆、一件厚多士配蛋黃菠蘿醬(個jam超足料,粒粒果肉而且富蛋黃味)食完兩份完美早餐,我地轉戰甜品,一齊share左半份雪糕果醬窩夫。雖然半份但都係好落足心機,照有切片香蕉、蘋果,奇異果伴碟!窩夫配果醬原都好夾,今次試肉桂蘋困,淡淡既蘋果甜,因為全部自家製,都係主打健康,真材實料,襯球move

食完兩份完美早餐,我地轉戰甜品,一齊share左半份雪糕果醬窩夫。雖然半份但都係好落足心機,照有切片香蕉、蘋果,奇異果伴碟!窩夫配果醬原都好夾,今次試肉桂蘋困,淡淡既蘋果甜,因為全部自家製,都係主打健康,真材實料,襯球movenpick雲尼拿雪糕,正!

呢度既飲品都好搞笑,有用jam做材料,要左個jam smoothie,清新好味,一定要試。
如果鐘意佢既果醬係可以買拎走回家慢慢嘆!
2017-10-31 93 瀏覽
星期日耐唔耐都會入黎西貢散下步,散步之餘都會搵啲小食甜品,或者飲杯野坐低休息下。今次就試呢間只聽過個名但未食過的一起果醬!餐廳要走上幾級樓梯先到,有分室外室內兩部分,而家天氣涼涼地坐室外都好舒服!我地先叫左個蟹肉沙律,蟹肉分量多,沙律加入左果肉提升層次感,不錯!睇到餐牌先發現不來佢咸食的選擇都不少,心思思最後叫左個果醬燒豬肋骨,原來用果醬黎燒肉係咁夾!真心有驚喜九宮格多士-個多士又厚又鬆脆,每一種自家製的果醬都做得很出色,絕對值得一試!玫瑰蘋果茶-唔會好甜,味道清新!

玫瑰蘋果茶-唔會好甜,味道清新!
  • 果醬燒豬肋骨
  • 九宮格多士
2017-10-30 54 瀏覽
秋高氣爽,星期日同男友到西貢周圍行下拍下拖,行行下有啲肚餓想搵間餐廳食下午茶,咁岩見到原來西貢都有間一起果醬,諗都唔諗就走入去食野啦餐廳門面細細,但好有郊外小店feel!主餐牌-原來佢除左甜品都有唔少咸食!我地先叫左個蟹肉沙律,蟹肉都算多,除左沙律菜之外佢仲加左好多果肉粒,食落好fresh 又多種口感男友比較肚餓,叫左個果醬燒豬肋骨,嘩!燒得好香口,肉質又淋又滑!絕對不比有名的西餐廳做得遜色!個薯角都好脆口新鮮,最特別係佢唔係點茄汁,係點士多啤梨醬,原來同薯角係咁夾,有驚喜最後當然要食多個招牌九公格多士,有九種不同味道的果醬,每一種都做得很出色,個多士又厚又鬆脆,值得一讚!

餐廳門面細細,但好有郊外小店feel!

主餐牌-原來佢除左甜品都有唔少咸食!

2017-10-29 701 瀏覽
由細到大都鍾意食果醬,今日來到西貢,行行吓見到有果醬賣,一抬頭就望到呢間"一起果醬"了。"一起果醬"標榜自家製果醬,門口有各款果醬試食,可以試岩鍾意先買。餐廳有主菜有小食,每味菜式都配有自選果醬。九宮格多士 :呢度嘅招牌菜,厚多士分成九格,每格配有唔同果醬,相當有特色,但切嘅時候略嫌唔方便,好易將唔同果醬撈埋一齊,如果餐廳可以切開晒九格,再標埋係咩果醬會更加好。果醬雞翼 :用果醬配雞翼食都係第一次,今次揀咗士多啤梨果醬,雞翼焗得香脆,配埋酸酸甜甜嘅果醬食相當開胃。Cream Tea Set :一份三個鬆餅,配上clotted cream及熱帶風情果醬,鬆餅即叫即烘,又熱又鬆化,配埋微甜嘅clotted cream及酸酸地嘅果醬,感覺舒服。全天英式早餐 :英式早餐有煙肉,腸,炒蛋,蘑菇,蕃茄,茄汁豆及多士,當中炒蛋炒得非常滑,而多士配上芒果果醬及芝士,甜味中帶一點鹹,感覺特別。果醬綠茶 :綠茶上檯後,會一直用火座熱,唔駛驚飲得耐會凍晒。綠茶加入丁香香橙果醬後,甜甜地帶有些微橙皮苦味,感覺有點似柚子綠茶,食完嘢後慢慢飲,可以消除飽膩感。

餐廳有主菜有小食,每味菜式都配有自選果醬。

九宮格多士 :

果醬雞翼 :

Cream Tea Set :

全天英式早餐 :

果醬綠茶 :
  • 九宮格多士
2017-10-25 61 瀏覽
星期日,入西貢行吓~醒起朋友講過"一起果醬",就去tea一tea喇~一搵到就好鍾意,相信大部分女仔都會鍾意田園feel~~佢有分內堂定戶外位置,戶外方便比狗狗同主人一齊,經過都覺得畫面好養眼呢~喺西貢,可以做到人狗共融,真係非常好,亦係呢個社區既特色吧!大門口放了大型餐牌,可以睇吓啱唔啱食先入舖有一架"走鬼車"放哂佢地出名既果醬,可以試哂咁多個口味哩!店主非常大方!點了個all day breakfast 同一個英式鬆餅叫咗杯梳打添!其實嚟得呢度都係想試佢地既果醬,當然要問吓侍應既推薦口味喇~all day breakfast裡面有一件英式鬆餅,選了草莓味既果醬~唔會太甜,但口味太普通,無咩大驚喜英式鬆餅,選了玫瑰蘋果味既果醬~清甜唔膩!大推!梳打選了雜莓味既果醬~其實有d似利賓立既味其實好怕市面上非常死甜既果醬,但呢度既果醬一食入口就知道係新鮮多料!
一搵到就好鍾意,相信大部分女仔都會鍾意田園feel~~

大門口放了大型餐牌,可以睇吓啱唔啱食先入舖

英式鬆餅,選了玫瑰蘋果味既果醬~清甜唔膩!大推!

梳打選了雜莓味既果醬~其實有d似利賓立既味

2017-10-22