2024-06-26 11 瀏覽
星期六下午,在深水埗想揾一間未試過既Café Try Try~ 就比呢一間舖既門面吸引左入去~ 舖頭既枱系六角型柱狀,睇落幾靚,但坐落就因為柱狀而唔知隻腳放系邊好,唔系太好坐~ 舖頭燈光系好白既白光,個人都系中意色溫無錦白或者自然採光既Café,會比較有放鬆心情既感覺~ 睇左個Menu之前,決定唔飲咖啡,試下佢啲茶飲,擇左峰蜜檸檬蝶豆花,擇佢純粹系因為覺得個顏色一定好靚~ 佢有個Set可以加埋英式鬆餅,於是就Order左試埋個Scone~ 茶同埋英式鬆餅都唔系話好出色,不過不失~Honey Lemon Butterfly Pea Tea峰蜜檸檬蝶豆花單點 HK$60英式鬆餅 + 茶飲 HK$88 Scone (Onion & Cheese)英式鬆餅 (洋蔥芝士)單點 HK$40英式鬆餅 + 茶飲 HK$88 整體來說,試過就算,唔會特別過嚟食,畢竟深水埗既Café太多~ 選擇多~

Honey Lemon Butterfly Pea Tea
峰蜜檸檬蝶豆花
單點 HK$60
英式鬆餅 + 茶飲 HK$88

Scone (Onion & Cheese)
英式鬆餅 (洋蔥芝士)
單點 HK$40
英式鬆餅 + 茶飲 HK$88
峰蜜檸檬蝶豆花, 英式鬆餅 (洋蔥芝士)
2022-12-04
峰蜜檸檬蝶豆花, 英式鬆餅 (洋蔥芝士)
2023-09-18 243 瀏覽
一草一木深水埗一帶不乏咖啡店,呢間餐廳主題為塔羅牌咖啡店,店內裝修以木調為主,放置左唔同嘅花草樹木,播住大自然音樂如雀仔聲,彷彿置身於大自然,係呢個煩囂嘅城市可以靜下來休息。雖然呢間嘢叫咖啡店,但係小編每次嚟都係黎飲茶,純粹係小編喜好,覺得身處於大自然,飲茶個feel夾d😂🔥英式鬆餅(伯爵茶)+ 一草一木特調 Earl Grey Scone + The Soulroom Blend $88 ⭐️8/10⭐️⭐️英式鬆餅(伯爵茶)餐廳會焗返熱個鬆餅先上枱比客人,鬆餅外脆內軟,食落有少少伯爵茶既清香味道,但唔算好濃郁。鬆餅配以果醬同濃縮奶油,小編覺得果醬比較夾。⭐️一草一木特調呢個tea blend包括檸檬馬鞭草,馬鬱蘭菜同洋甘菊。茶底比較香甜同寧神,飲落好soft好舒服!小編好唔怕醜咁叫店員幫手添加熱水!推介大家試下!
一草一木

⭐️英式鬆餅(伯爵茶)

⭐️一草一木特調
2023-06-28 487 瀏覽
聽說這區多了很多特色cafe,所以便去看看。路經這間cafe時,覺得很有feel,所以便決定試試!入了cafe後才發現所有凳都沒有靠背的,枱也偏小、高度偏矮,所以坐得不算舒服。雖然略帶點失望,不過又不好意思離開,所以便照點食物。然後明白了為什麼午餐時段人不多,因為熟食的選擇不多(意粉只有三個選擇),我點了三文魚意粉,也挺好味的,值⭐️⭐️⭐️,份量偏小。朋友點了咖啡,我則嘗試了一草一木特調(檸檬馬鞭草+馬鬱蘭葉+洋甘菊),都幾香,值⭐️⭐️⭐️⭐️。點餐時見到英式鬆餅和蛋糕,反而被他們吸引了!伯爵茶英式鬆餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️芝麻軟芝士蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️開心果千層蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這兩件蛋糕簡直令人喜出望外呀,好好味!口感很有層次,也看得出要整這個蛋糕功夫不少。總括而言,建議大家來這下午茶食蛋糕,打打卡!其實這個cafe的另一個賣點應該是玩塔羅牌,不過我沒大興趣,所以沒有試。

點餐時見到英式鬆餅和蛋糕,反而被他們吸引了!

伯爵茶英式鬆餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️

芝麻軟芝士蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

開心果千層蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

總括而言,建議大家來這下午茶食蛋糕,打打卡!

位於深水埗的一間cafe,望入去整個空間感舒服,全白牆身配有各式各樣花草襯托。咖啡選擇種類多,更以塔羅牌為主題;飲品亦有花茶選擇。食物選擇有鬆餅及簡單輕食!在大南街芸芸眾啡中,我必選這間!___Hot long black $40當日我選擇了take away,因為只是突然好想飲一杯有質素咖啡。所以我就憑記憶選擇了它。咖啡師都有為外賣杯暖杯可見對咖啡有一定要求!咖啡果然沒有令我失望,花香味出,口感較薄身,溫度剛好。就算大家不是對咖啡有很大要求,這裡都有花茶鬆餅,在這裡過一個優哉游哉的下午,確實不錯!__評價:❤️ 環境舒服☕️ 一杯有質素的咖啡🎴 塔羅牌服務❇️ 推介之選推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)___地址:深水埗基隆街102號地舖

___

☕️ 一杯有質素的咖啡
🎴 塔羅牌服務
❇️ 推介之選

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
___

地址:深水埗基隆街102號地舖
10 分鐘 (外賣自取)
  • Hot long black
2023-03-16 600 瀏覽
對於咖啡都有啲要求嘅我,去到每一間咖啡店都會叫杯Dirty 試下。今次同朋友一人叫咗一杯,第一杯黎到,我飲咗先,奶味勁重,啡味呢?無第二杯朋友飲完比我試咗一啖,啡味重,但係得個苦字,似過度萃取,無豆香、無應有嘅咖啡味我未試過飲兩杯差別咁大嘅Dirty⋯淨係睇色水,都估到我嗰杯瀨嘢😂只係無估到佢嗰杯苦到咁其實Dirty 唔係加啲奶加啲啡就搞掂㗎,唔識沖不如返去學下先。星期日嘅下午,佢確實係逼爆人嘅,但係以佢環境唔算好坐,飲品又差嘅情況下,我相信佢應該好快講bye bye
我未試過飲兩杯差別咁大嘅Dirty⋯
淨係睇色水,都估到我嗰杯瀨嘢😂
只係無估到佢嗰杯苦到咁
Dirty
2023-03-12 390 瀏覽
深水埗好多cafe,路過一間睇落幾好坐既,正好可以吹下水。叫咗一個東歐嘅傳統甜品(唔記得叫咩名),但真係幾好食入邊係堅果同埋唔漏好香嘅奶油忌廉?但係啲咖啡係偏酸嘅嗰種,我本人唔鍾意叫咗兩杯都好一般
深水埗好多cafe,路過一間睇落幾好坐既,正好可以吹下水。

但係啲咖啡係偏酸嘅嗰種,我本人唔鍾意叫咗兩杯都好一般
2023-03-12 279 瀏覽
呢間咖啡店新開嘅時候超級多人,開咗冇耐去過一次,覺得質素唔錯。今日去開呢一邊就決定再嚟。諗諗吓上次嚟都年幾前嘅事。好好彩今次假日嚟唔駛等位,好似之前嘅熱潮已經過咗。今次再嚟覺得食物質素都仲保持到,唔錯!鍾意呢度可以慢慢坐,而且店員嘅服務相當好。今次叫咗熱mocha同埋唔少得我最愛嘅scone. 鍾意食呢度嘅鬆餅伯爵茶味幾香,而且價錢唔貴。會烘熱上,仲有忌廉及果醬。咖啡方便呢度嘅咖啡幾好,咖啡味香濃,朱古力唔會甜。

咖啡方便呢度嘅咖啡幾好,咖啡味香濃,朱古力唔會甜。

2023-02-03 332 瀏覽
喺附近幾條街兜左幾轉,想試試我既SSP“心水”以外既其他咖啡店,見依間人少少,感覺靜靜既,就行左入去。依然係Mocha,另多點兩件甜點。。滿心以為可以有次選吧,結果又再次失望了。。拉花靚,但奶泡打得唔靚,一放上枱,杯邊就好快出大泡泡了。飲落口口感好單薄,稀稀既感覺,然後拉花就漸漸化成泡沫。。。😪失望了。。。不會有下一次了。。。甜點味道不錯。抹茶卷抹茶味濃而不苦(👈我既SSP心水🤣),檸檬撻酸酸地,如果伯爵茶味再出啲更好。不過,性價比就低了,個人覺得頗貴呢!有啲肉赤。😂環境都ok既,見到有人捉棋,有人玩塔羅,略嫌座椅坐得唔係太舒服。。
依然係Mocha,另多點兩件甜點。。

滿心以為可以有次選吧,結果又再次失望了。。
拉花靚,但奶泡打得唔靚,一放上枱,杯邊就好快出大泡泡了。

失望了。。。不會有下一次了。。。

2023-01-09 235 瀏覽
☕️香港的老区深水埗似乎正在完成一场华丽的蜕变街边的文化元素多了起来,文艺的咖啡厅也在这里如雨后春笋一般涌现。周末晚餐前和朋友约个恰飞,难得宽敞的店面,三三两两拍照打卡的游客,也有咖啡发烧友在那里推杯换盏。📷点了一杯巴拿马豆子的手冲,浅烘,微酸,用的咖啡杯有一种英式下午茶的高贵感。❤️店员的服务非常热情,三两好友,共品佳酿,可以说在以熙熙攘攘为常态的香港闹市中难得的一份悠闲与清净了。
☕️香港的老区深水埗似乎正在完成一场华丽的蜕变

深水埗近年開了很多咖啡店,窩夫早前光顧了其中一間叫「一草一木」的。咖啡店內的月球吊燈是指定打卡位。坐下來慢慢看看餐牌,發現了塔羅牌特飲,原來咖啡店也提供塔羅解讀服務。窩夫那天想飲咖啡,選擇不少。淺嚐的選擇有貝果和英式鬆餅,窩夫兩樣都喜歡,招牌黑芝麻蛋糕「無常」也十分吸引,選擇困難呢。到櫃檯落單付款後,拿著號碼牌回到座位。店員先送來窩夫的Flat White ($43),杯子的顏色很美,咖啡的拉花也很美,味道亦很好。喝了一口咖啡後,伯爵茶鬆餅($40)也送來了,月牙形的碟子上放著鬆餅、clotted cream和果醬,旁邊加杯咖啡,構圖美得要替它們拍張合照。經過加熱的伯爵茶鬆餅外層酥脆,質地不黏口黐牙,而且茶味夠香濃,窩夫非常滿意。

咖啡店內的月球吊燈是指定打卡位。

窩夫那天想飲咖啡,選擇不少。

到櫃檯落單付款後,拿著號碼牌回到座位。
Flat White

伯爵茶鬆餅

2022-11-05
Flat White
伯爵茶鬆餅
2022-11-05 329 瀏覽
😙 小編嘅朋友依日收早,突然約依個下午茶,外面又落緊大雨🌧,揀咗間就腳得嚟又近佢公司多少少嘅cafe。[ 亂闖試飲試食 ]🍰 捷克蜜糖千層蛋糕 😋😋😋😋第二次嚟嘅時候,已經好想試依款蛋糕,但上次賣晒!今次見到有就揀返依款!聞落好香甜嘅蜜糖,面頭有滿滿嘅餅乾碎,千層中嘅cream唔係好厚,食落唔會好溜。☺️☕ 平白咖啡 😋😋😋😋依間cafe提供嘅咖啡選項有好多!小編每次嚟到叫Flat White,因為唔係間間cafe都有得叫。Flat White係double shot而奶泡係最少最薄,幾乎冇乜咁滯,可以直接飲到咖啡同奶好均勻。☺️下午茶 💵💵💵 約港幣$120/人💁🏻‍♀️ 依間cafe已經係小編第三次嚟,貪佢哋空間闊落,座位與座位之間距離大啲,而且氣氛好chill好relaxing!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲試食 ]
🍰 捷克蜜糖千層蛋糕 😋😋😋😋

☕ 平白咖啡 😋😋😋😋

下午茶 💵💵💵 約港幣$120/人

2022-08-29
2022-10-23 272 瀏覽
🍰深水埗悠閒cafe☕️------------------------------💛捷克蜜糖千層蛋糕-💵78好creamy💓每一層都有木糠鋪滿🙊入面有好多nuts🥳用嚟增加個口感🔥💛凍朱古力咖啡-💵50好重口味🥸有好濃郁嘅朱古力🍫個比例好好👍🏻💛凍法式焦糖布甸泡沫咖啡-💵55個size啱啱好🥰有一層泡沫係面層🤩撈勻咗之後👀杯咖啡嘅甜同苦都係very good🤣------------------------------🤤好味度:6.5/10🧚🏻回頭率:5/10一草一木 (深水埗)🇭🇰深水埗基隆街102號地舖#深水埗 #深水埗美食 #蛋糕 #千層蛋糕 #咖啡 #朱古力 #法國 #小店 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #深水埗好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog
🍰深水埗悠閒cafe☕️
💛捷克蜜糖千層蛋糕-💵78

💛凍朱古力咖啡-💵50
好重口味🥸有好濃郁嘅朱古力🍫個比例好好👍🏻

💛凍法式焦糖布甸泡沫咖啡-💵55
🤤好味度:6.5/10
🧚🏻回頭率:5/10

一草一木 (深水埗)
🇭🇰深水埗基隆街102號地舖

2022-09-03 468 瀏覽
幾年前已惠顧過,特別喜歡它的芝麻蛋糕,甜度適中,充滿芝麻香味,蛋糕配上它的半月陶瓷碟,黑白對比鮮明。服務員會細心介紹蛋糕款式,我今天選擇捷克蜜糖千層蛋糕(Czech Medovnik),充滿果仁核桃味,甜度適中,亦是不錯的選擇。咖啡選擇手沖咖啡哥斯達黎加卡內特莊園的莫札特(Costa Rica Canet Musician Series Mozart),有果乾味,櫻桃及酒香。環境舒服,樓底高沒有壓迫感,店內播放鳥聲,感覺置身大自然內,完全放鬆。

2022-08-24 425 瀏覽
( ˘•ω•˘ )┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪深水埗塔羅牌主題cafe🌟好耐之前同過朋友食過🤣果陣已經覺得蛋糕同咖啡都律好,終於找到機會再訪┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈小店分左cafe同塔羅牌占卜兩個區域,地方非常寬敞,四處都擺滿了植物,令人有種心曠神怡既感覺🪴而且早上陽光很好,很舒適🌞飲品方面會有塔羅牌特飲,非常特別!每一款都代表唔同既牌,可以透過直覺選一杯咖啡☕️可能會有意外驚喜呢~飲咖啡之餘仲可以加錢玩埋占卜🔮┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Costa Rica Canet Musician Series Chopin $80(3.5/5)老闆娘(?)介紹既手沖,果日突然好想飲下手沖,不過對啲豆唔係好有認識🙈呢款豆係用左葡萄乾蜜處理,屬於中淺烘焙,入口有甜味慢慢變成微酸,而且會有淡淡的玫瑰香味,放涼後酸味會更突出。用黎配甜食一流🍰┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜一草一木手工蛋糕「無常」 $68(4/5)本來想試開心果蛋糕🍰,但最後揀左招牌黑芝麻蛋糕~無常這名字有深度,就像人生一樣永遠變化不定,不會永恆存在。蛋糕一共有7層,黑芝麻味道由淺而深😻上面仲
( ˘•ω•˘ )
二訪深水埗塔羅牌主題cafe🌟
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
而且早上陽光很好,很舒適🌞

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
$80(3.5/5)

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜一草一木手工蛋糕「無常」 $68(4/5)
蛋糕一共有7層,黑芝麻味道由淺而深😻上面仲有塊芝麻小薄脆,很用心的製作。整體唔會好甜,最底的芝麻味頗突出,係脆脆的口感🤤上層則是mousse的口感~

2022-08-16 365 瀏覽
週末下奏臨時被放飛機,夜晚仲有局未返得屋企,即興係網上search附近嘅cafe,見到塔羅主題覺得幾得意,就黎咗hea時間。當然真係好熱,叫咗affogato,雪糕係movenpick 楓糖口味,甜中帶有微粒堅果,同espresso嘅味道幾夾😋幾好食最驚喜嘅係塔羅環節,menu下方有塔羅諮詢嘅詳情。塔羅師友善有耐性,有燒聖木同水晶冥想環節淨化卡牌;關於現況嘅描述好準,而且牌同牌之間互相呼應,好神奇!關於未來就未知,中咗再update🤣整體體驗非常良好🫶🏻離開嘅時候真係有種淨化完心靈嘅感覺哈哈推薦!下次會叫埋朋友一齊黎同試下甜品

推薦!下次會叫埋朋友一齊黎同試下甜品