2019-11-25 154 瀏覽
上次講完佢杯黑糖珍珠鮮奶茶唔好飲,今次叫返鮮奶,諗住正氣啲,點知一飲極失望。先講溫度,佢個冰同糖係無得先選,以往好飲嘅經歷係個糖仲有少少熱,啲冰啱啱熔到原來嘅一半或多少少,去凍住啲珍珠畀佢唔好咁軟,將啲奶保鮮,喺正常嘅。但今晚我9點鐘左右去買,啲珍珠變到好淋,就咁用條脷都壓得扁,個黑糖亦都唔夠濃,成大半杯都係冰,沖淡哂啲奶同糖,大失水準🤢⋯⋯所以飲一芳真係好睇彩數,強烈建議佢哋試下啲珍珠先好出街,杯嘢唔平㗎⋯⋯

2019-11-25
5 分鐘 (外賣自取)
2019-11-16 42 瀏覽
今日下午茶去買嘢飲,平時飲開粉圓鮮奶,隔離嗰位人兄死堅持要叫鮮奶茶,一試便知龍與伏,一飲個口感sad到爆燈🤦🏻‍♀️個奶茶嘅味普通到不能再普通,加上黑糖粉圓系列係無得揀甜度同冰度,哩杯嘢完全唔值$28蚊。同埋粉圓嘅煙韌程度真係好睇你彩數,一時有咬口一時無,今次係overcooked,失望。講開又開,平時隻黑糖粉圓鮮奶係好重奶味,而且口感好滑好濃厚,完全可以夾到黑糖嗰種澀味同埋甜味,有機會一定要試。
黑糖粉圓鮮奶茶
2019-11-16
10 分鐘 (外賣自取)
2019-10-08 104 瀏覽
叫左杯水果茶 招牌點可以唔試下$33 大杯 熱店員話微甜好d~要等半個鐘左右我行下一田再返返黎拎返到去岩岩好有得拎果然一定一定一定要叫微甜呀如果唔係真係甜到傻左好在佢有提提我咋好足料水果不過行緊街食唔到d水果浪費左 如果可以切細細粒比我啜到就好了
叫左杯水果茶 招牌點可以唔試下
$33 大杯 熱
店員話微甜好d~
要等半個鐘左右

好足料水果
不過行緊街食唔到d水果
浪費左 如果可以切細細粒比我啜到就好了
2019-09-07 131 瀏覽
東港城一田食完拉麵,正正隔離有一芳~食飽飽買杯野飲下岩岩好~一茶芳水果茶試過好多款,今次要推介呢杯連個名都特別過人叫“信義脆梅綠”開始我order要微糖少冰,職員好窩心提醒本身梅帶甜,成杯野會好甜,建議可無糖~果然無信錯! 茶味好香,飲到有種清新解膩感覺,真係一d都唔甜,梅甜度令杯茶飲落岩岩好~強烈推薦可以試下,好似我唔鍾意飲甜野朋友仔記得走糖~飲完其實我想打開試下粒梅本身味道,係街行緊唔太方便~下次有機會一定會再飲呢杯同試埋粒梅味道~整體評分8/10

整體評分8/10

外賣自取
2019-08-05 99 瀏覽
飲過幾次,鳳梨茶,奶茶,無論少甜半甜都無一次正常,都係糖尿病,成個商場大把揀,啲人服務態度又差成日黑口黑面,除咗嗰陣時有叮噹換,飲多咗次之後,以後咪搞我,返屋企白砂糖煲水都冇咁甜,by the way 2000字先可以評分我係比差評嘅
2019-07-07 111 瀏覽
行過叫左杯一芳水果茶,好心嘅店員建議微糖,於是就叫咗杯微糖嘅水果茶,可能係因為水果本身甜,微糖之後甜味啱啱好,所以成杯嘢飲就酸酸甜甜咁樣幾好飲,水果料好足,不錯
2019-07-01
2019-07-01 80 瀏覽
一芳水果茶越開越多分店,仲記得以前要特登去台中先飲到分店開多左,物質都仲Keep到幾鍾意呢間嘅珍珠 煙UN得黎又唔硬!茶味好濃 ,唔稀! 價錢定價唔貴,比起XX堂,同埋可能佢係用南投茶葉,茶味夠重
一芳水果茶越開越多分店,仲記得以前要特登去台中先飲到

分店開多左,物質都仲Keep到

幾鍾意呢間嘅珍珠
煙UN得黎又唔硬!
茶味好濃 ,唔稀!

黑糖珍珠鮮奶

價錢定價唔貴,比起XX堂,同埋可能佢係用南投茶葉,茶味夠重
黑糖珍珠鮮奶
2019-06-16 75 瀏覽
食完Pizza Hut真係有啲口湯,行前邊少少見到有一方水果茶,但係今日唔係想飲水果茶所以叫咗個烏龍鮮奶,$29一杯,依家啲台式嘢飲真係越嚟越貴$30一杯化學野。不過都幾失望下,烏龍偏苦,茶底唔香,加上Sina應該溝得太多水,變咗都唔太飲得出鮮奶味,茶味唔出奶味都唔出,$30一杯真係幾失望下。下次都係飲返佢哋嘅特色水果茶,可能有啲橙蘋果真材實料會比較好啲。依家唔知新出咗個益力多野飲學生第二杯有半價。

依家唔知新出咗個益力多野飲學生第二杯有半價。
2019-02-28 179 瀏覽
😂😂😂今次終於試左一芳出嘅黑糖粉圓鮮奶😊😊原本諗每日限量一百杯嘅佢味道其實肯定唔會差啦😍😍但如果同天仁比較,個人就覺得天仁果杯嘅奶味稍微重一啲😆因為佢無得揀甜度所以呢杯我係飲全糖嘅(但真心好罪惡😥),不過其實我覺得佢嘅甜度係啱啱好(比天仁少糖嘅甜度低😂),唔會話好似食左粒糖落口咁嘅同時又食到好香嘅黑糖炭燒味😂😂😂😂而且好驚喜嘅係佢嘅珍珠好多同埋好Q,好有咬口,呢點真係比天仁好好多👍👍👍 不過唯一比較失望可能係因為無走冰所以佢嘅奶味飲落就相對天仁黎講比較淡😂😂 但總體黎講佢都係偏中上至上嘅味道,係一杯唔錯嘅黑糖珍珠鮮奶😍
但如果同天仁比較,個人就覺得天仁果杯嘅奶味稍微重一啲😆

2019-01-12 142 瀏覽
一芳, 啱啱係香港開業嘅時候,得旺角定銅鑼灣兩間,排隊都起碼要一個鐘,一杯茶嗲等成個鐘,好似有啲唔符合成本效益,所以就一直都冇去飲,但見啲朋友個個都話好飲,搞到我又好心思思想試吓。但次次出道旺角都唔醒起要想去朗豪坊嗰間分店,因為佢喺4樓,要專登搭lift上去。銅鑼灣嗰間又唔就腳喎,我呢啲懶鬼,有得揀都唔會想過海,最好起居生活都係方圓100米內搞得掂。呢一次,都係我嘅第一次,我嗌左杯鹿谷烏龍茶,茶味夠濃,正。
呢一次,都係我嘅第一次,我嗌左杯鹿谷烏龍茶,茶味夠濃,正。
2018-12-08
2018-11-26 109 瀏覽
"一芳"終於進駐東港城啦!想飲咗好耐,所以今日食飯嘅時候特登唔叫嘢飲,食完之後即刻拉埋朋友一齊衝去一芳度買嘢飲。我揀咗一芳水果茶,(有大杯裝$33,和中杯装$30可供選擇)。店員好醒目,會主動話俾客人知味道偏甜,建議客人選擇少冰及微甜,又會因為我自己攞錯咗幼身飲管而主動俾隻叉我食D果肉,非常窩心。果茶入面包含熱情果、蘋果及橙,味道配搭啱啱好,飲完仲可以食埋D果肉,好正。而友人就揀咗每日限定嘅黑糖珍珠奶茶,珍珠有少許甜味,不會過甜,而且軟硬度適中,奶茶飲落亦好舒服。飲品味道和服務質數都屬於上級嘅水平,Good~

飲品味道和服務質數都屬於上級嘅水平,Good~
2018-11-01 316 瀏覽
雖然我在下午,於觀塘「物華街」旁邊的港式茶餐廳「龍X冰室」裡面,食完一道又是下午茶,偏偏又是一般常餐的鮮牛肉即食麵套餐,但是之後我不是有事在身,所以已經沒有地方非去不可。於是我立刻坐上港鐵返回將軍澳坑口,準備再在坑口逗留多一會兒,之後才正正式式坐上專綫小巴返回西貢。回到坑口之後,我立刻沿着連接各商場之間的行人天橋通道,去到最多食肆的坑口商場「東港城」。位於「東港城」外資超級市場「一田超市」旁邊,洐生出現幾間備受坑口居民排隊追捧的新食肆,包括「俺流鹽拉麵」、「NeXe Chicken」、「新麻XBBQ」,當然還有台灣飲品店「一芳台灣水果茶」。其實「一芳台灣水果茶」主賣的台灣飲品,本來應該是手調的水果茶,就像位於港鐵「將軍澳站」旁邊商場「Popcorn」,位於戲院旁邊的台灣菜餐廳「桂X小幸」,現在都有外賣飲品部,專門提供外賣水果茶。所以,估計現在台灣的手調水果茶,都已經在香港的飲食界裡面,佔據獲得了一定程度的知名度和支持度。但是「一芳台灣水果茶」售賣的台灣手調飲品,偏偏就不只有手調水果茶,就連近期流行的飲食文化也能注意到。恰巧我就在坑口「俺X鹽拉麵」旁邊的通道上,無意中留意注意到「一芳台灣

恰巧我就在坑口「俺X鹽拉麵」旁邊的通道上,無意中留意注意到「一芳台灣水果茶」的存在,更給我發現到「一芳台灣水果茶」,現在居然也推出了,限量供應的手調黑糖珍珠撞奶飲品。

雖然「一芳台灣水果茶」口口聲聲,在店舖門口的當眼之處,豎立了一個限定推廣飲品廣告牌,廣告裡面以很大的字體,向食客推銷他們新出的「黑糖粉圓系列」飲品。

「一芳台灣水果茶」所謂的「黑糖粉圓系列飲品」,其實就跟現在港島九龍遊客旺點內,食客排隊人數眾多台灣飲品店,賣的手調黑糖珍珠奶都差不多。

既然台灣手調飲品店「鹿X巷」、「老X堂」,甚至「幸X堂」都能吸引大量食客慕名前來排隊幫襯,估計「一芳台灣水果茶」亦在打如意算盤,希望透過推出「一芳」版本的手調黑糖珍珠奶,來分享廣大市場的一杯羹吧?

儘管坑口分店的「一芳台灣水果茶」,都有在店舖裡面的廣告宣傳牌裡面,一再強調他們的「黑糖粉圓鮮奶」,也是限量發售,每日只售一百杯。

但是我在坑口「一芳台灣水果茶」觀眾所知,暫時未有食客,為了購買限量的「黑糖粉圓鮮奶」,而不惜代價在店外排隊輪候。坑口「一芳」的「黑糖粉圓鮮奶」,我幾乎不需花時間排隊,就成功購票。

跟著的問題就是,我成功在「一芳台灣水果茶」購票之後,究竟「一芳台灣水果茶」的廚房店員,會花多久的時間,才能成功製造到一杯「黑糖粉圓鮮奶」呢?

答案是「一芳」廚房店員,用了接近三十分鐘的時間,成功製造到一杯「黑糖粉圓鮮奶」,而且坑口「一芳台灣水果茶」製造出來的「黑糖粉圓鮮奶」,是沒有嘗試過在杯身內壁,進行過拉花工作的。

所以,坑口「東港城」分店「一芳台灣水果茶」這樣製造出來的飲品,「黑糖粉圓鮮奶」的靈魂核心「黑糖粉圓」,亦即是我們平日可以食到的「黑糖珍珠」,很明顯煮得不多,亦都未完全煮腍。

「黑糖粉圓」本身的黑糖甜味雖然仍在,但是黑糖珍珠份量礙於「一芳台灣水果茶」仍然以限售方式供應「黑糖」珍珠撞奶,所以「黑糖」珍珠數目好像不太足夠我享用,珍珠口感亦不夠腍。

由於坑口「一苀台灣水果茶」的黑糖珍珠還未煮到脹大,還未完全煮熟就即時上市,所以黑糖珍珠實際製成品體積偏小,小得可以讓我不斷吸啜入口,話口未完黑糖珍珠已經所餘無幾。

當時飲用台灣「黑糖珍珠撞奶」的經驗尚淺,所以連真正適合飲用「黑糖珍珠」撞奶的方法都未搞清楚。我仍然嘗試採用,以往在尖沙咀「鹿X巷」的飲用方法享用「黑糖粉圓鮮奶」,給果第一啖黑糖味道偏淡。
黑糖粉圓鮮奶

直至我把「一芳台灣水果茶」的黑糖珍珠,跟鮮奶完全攪勻之後才慢慢享用,飲品裡面的黑糖甜味,才能真真正正地完全發揮出來,令飲品回復黑糖的甜味。

但是鮮奶的淡味,我都竟然都能一下子即場喝得出來。顯然易見「一芳台灣水果茶」的「黑糖粉圓鮮奶」,還是適合完全攪勻之後才真正喝,會比先喝原始味道更適合。

而且我喝「一芳台灣水果茶」的「黑糖粉圓鮮奶」喝到尾聲,發現鮮奶色水顏色居然還是偏淡,沒有因為飲品已經被攪勻,所以出現偏褐色,偏深啡色的黑糖糖漿顏色。

或許這是因為,「黑糖粉圓鮮奶」始終不是「一芳台灣水果茶」真正主打售賣的飲品吧,所以「一芳台灣水果茶」的黑糖珍珠,始終煮得未夠腍,亦令到飲品的黑糖珍珠味道效果造得未夠成熟。

不過,幸好坑口分店「一芳台灣水果茶」店舖所在的位置,正正就在坑口人流最旺盛的「一田超市」旁邊,所以不愁沒有人幫襯。只是坑口「一芳」,想做到好像「俺流鹽拉麵」那麼長的排隊人龍店,還是得加把勁了。
2018-08-21
黑糖粉圓鮮奶
2018-10-17 126 瀏覽
無諗過連將軍澳都開埋一芳水果茶😱😱,之前去朗豪芳都已經想試黎飲,但因為真係太多人排隊,所以只好放棄😖😖黎到抗口呢度,竟然完全唔駛排隊,所以即刻買返一杯佢最出名既水果茶試下🤤🤤。用木牌寫上飲品既名非常有特式😎😎😎本身都有諗過飲佢每日限定既黑糖粉圓鮮奶茶,但因為無得自選甜味同冰量,所以都係叫返水果茶😅😅職員非常細心,佢建議第一次飲用既要1/3糖同少冰,我都跟足佢建議。不過都係覺得佢既飲品太甜,而且熱情果味太重😧成杯飲品基本就只係飲到熱情果味😲😲
用木牌寫上飲品既名非常有特式😎😎😎

外賣自取
2018-10-17 76 瀏覽
將軍澳都開左一芳啦!今次叫左水果茶(少甜) 裏面有橙,百香果,蘋果。飲落去唔會太甜,有水果香味,而且百香果果味香濃。飲完好解渴。排左5分鐘, 唔算太耐。等多5分鐘就有得飲啦。
2018-09-20
2018-10-09 85 瀏覽
台灣一芳水果茶終於開到黎將軍澳,身為將軍澳人,點會錯失呢個機會呢!一芳第一間註港分店係旺角朗豪坊,而現在已經開左5-6間分店,今次就黎將軍澳嚐一嚐,見到店外都有5位以上的客人等緊,眼見店員一杯一杯水果茶新鮮咁調配。一邊等就一邊嗅到陣陣的水果香終於到我啦 拎上手,見到水果都佔左3分1既位,有蘋果有橙,飲落去,啖啖水果香、邊飲邊啜到果核的黑色一點點的種子,有咬感。飲到最後,淨返水果在底,略為甜左小小。總括黎講,下次要嘗嘗一芳水果茶,少甜。

終於到我啦

總括黎講,下次要嘗嘗一芳水果茶,少甜。

一芳水果茶
一芳水果茶