2024-10-17 258 瀏覽
今日早餐叫了沙嗲牛肉麵,火腿蛋多士,連埋凍飲40$,碗麵黎到得3片牛肉,和樓面講唔係掛幾十蚊早餐得3片牛肉?個樓面搵四眼疑似老板娘講,佢直情無視我,喂喂理解香港做飲食鋪租貴人工貴,但唔係咁做生意呀?餵狗都唔只3塊牛肉片掛?垃圾到沙嗲牛肉無沙嗲味,牛肉得3片仲要好似食香口膠,之後黎既多士又燶既,到埋單老板娘走去食早餐,黑起塊面唔想收錢咁,食個早餐到一肚氣,我第一次寫食評可以諗到幾受氣,難怪d人北上消費
2024-10-17
$40 (早餐)
2024-10-01 542 瀏覽
入鋪頭叫外賣蠔仔粥及蘿蔔牛腩飯,第一位店員聽到我話叫外賣就話要搵第二個店員,佢唔識落外賣單就咁行左去而我就企左喺收銀機前等,之後另一個店員行埋黎再幫我落單。叫左蠔仔粥及蘿蔔牛腩飯後,企左喺鋪頭出面等左10分鐘左右店員叫我外賣既號碼。我拎左外賣返到屋企打開至發現一盒係蘿蔔牛腩飯,而另一碗並不是我叫的蠔仔粥,而是蘿蔔牛腩飯附送的一碗紫菜湯。我即刻打電話比店舖同店員講剛才外賣比漏左蠔仔粥,店員只係講左句送番比你就cut左我線。我係外賣自取請問佢點樣送番比我呢?仲要cut我線,對唔住都冇句。無奈地又再落返去鋪頭,同店員講啱啱外賣比漏左蠔仔粥,佢就只係叫返廚房煮,另一店員聽到就問佢咩事,我聽到佢地話我既蠔仔粥比左另外既客。我企左喺鋪頭等廚房整過蠔仔粥比我,唔夠一分鐘個店員又問我叫左咩食,我都已經無野好講,啱啱佢地至講完比錯左我叫既蠔仔粥比人地,轉頭又問我叫左咩。呢個時候坐喺鋪頭有一家三口落左單十幾分鐘都未有野食,店員問佢地叫左咩食,佢一家三口話落左咩單店員唔知既咩?咁佢地都有講多次食咩,點知店員話冇哂佢地叫既魚片,但落左單十幾分鐘都冇講比客知叫人改過另一樣餸。之后佢地重新又再落單,終於出左其中兩

呢個時候坐喺鋪頭有一家三口落左單十幾分鐘都未有野食,店員問佢地叫左咩食,佢一家三口話落左咩單店員唔知既咩?咁佢地都有講多次食咩,點知店員話冇哂佢地叫既魚片,但落左單十幾分鐘都冇講比客知叫人改過另一樣餸。之后佢地重新又再落單,終於出左其中兩個粉面,店員又再問一家三口仲有一個係叫左咩?咁既係之前落既單係廢既,落二次單都冇跟?

終放,我拎到我既蠔仔粥返屋企,一打開盒蘿蔔牛腩飯,凍哂不特止,仲見到一隻蚊既屍體喺白飯上面。

呢間鋪頭,店員冇禮貌,又漏單,野食又唔乾淨,唔會再幫襯。
外賣自取
2024-09-26 504 瀏覽
《一興粉麵 - 深水埗》要食好食既港式粉麵?深水埗真係有好多好選擇,前排朋友帶領下黎左位於欽州街既一興試佢地好多人叫既牛脆骨米,價錢抵食又大份,仲都好多牛既特別部位可以選擇,我地三個人叫左三樣野都係百零蚊炸,下次黎可以試埋佢既牛筋,好似都好吸引下💁🏻‍♀️牛腩墨丸米粉朋友話佢既墨丸入面都墨魚肉,食落都口感同埋好香口,牛腩連住筋膜位置,滷水既味道入曬去牛腩度,咬落軟淋有油香💁🏻‍♀️牛脆骨米粉第一次見到港式粉麵店有賣牛脆骨,咁啱我又係好喜歡食軟骨既東西,牛脆骨食落嗦嗦聲,有啲似長條型既雞軟骨咁樣,十分掛汁,同米粉既口感都幾合拍,大大碗都係$42,出面好少食得到架💁🏻‍♀️炸醬麵炸醬麵同平時食到既味道有點不同,好似比較濃味同咸香,佢既肉醬係用免治肉做,所以特別掛汁,每啖麵都食得到肉碎,仲有啲生菜可以拌勻一齊食,配幼麵就最適合不過
《一興粉麵 - 深水埗》

💁🏻‍♀️牛腩墨丸米粉

💁🏻‍♀️牛脆骨米粉

💁🏻‍♀️炸醬麵

2024-09-24
2024-09-24 416 瀏覽
新開一間粉面鋪 咁啱經過入去試吓✅蘿蔔崩沙腩丐蘿蔔煮到夠腍,吸晒肉汁,入口即化。崩沙腩嘅肥瘦比例適中,肥肉部分入口即溶,瘦肉就鮮嫩不柴,味道濃郁得嚟唔會過鹹。✅牛腩墨魚丸米粉牛腩煮得夠入味,滲出濃郁嘅牛肉香味,配上米粉,湯底清甜唔油膩。墨魚丸彈牙,帶有海鮮嘅鮮味,咬落去彈彈地,幾過癮。米粉煮得啱啱好,唔會太爛,吸晒湯汁,每一啖都係精華🤭仲叫咗個外賣攞走🤣✅蔥油雞翼太陽旦撈公仔麵撈麵嘅麵條彈牙,唔會煮得太軟,仲帶有少少嚼勁。蔥油香氣四溢,令到成碗麵都增添咗一份獨特嘅味道。雞翼煮得好入味,皮滑肉嫩,咬落去啖啖肉汁。太陽蛋煎到剛剛好,蛋黃流心,混埋麵一齊食一流😋
新開一間粉面鋪 咁啱經過入去試吓
✅蘿蔔崩沙腩丐

✅牛腩墨魚丸米粉

仲叫咗個外賣攞走🤣
✅蔥油雞翼太陽旦撈公仔麵

2024-09-23 294 瀏覽
深水埗一向也有很多平靚正的美食,這次和朋友在西九龍中心逛完街之後,決定在附近的這家一興粉麵吃碗港式粉麵!餐廳內光線充足,空間寬敞,座位令人坐得自在!餐廳主打牛什、雲吞等等!平常一向很少吃牛什,但這次和朋友都看到餐廳是馳名的牛什專家,不約而同地想吃吃看這裡的牛什~✨牛什河每款牛什都各具特色!牛肚口感Q彈!牛腸表面光滑,內裡柔軟有彈性!牛肝口感滑嫩細膩!牛肺質地柔軟!河粉光滑柔軟,能夠很好地吸收湯汁!整體的味道有驚喜~✨ 牛什米而朋友那一碗麵底就選了米粉的,而米粉的掛湯能力更高,可以充分吸收湯底的精華,完全地感受到湯底的清甜~原來餐廳也有提供一些比較罕有的部位,下次一定要再來吃吃這裡的牛脆骨~一興粉麵而家已經總共有兩間分店啦!!📍 深水埗分店║ 深水埗欽州街58號米蘭軒地舖 📍 長沙灣分店║ 長沙灣青山道376號和興大廈地舖

✨牛什河
牛什河

✨ 牛什米
牛什米

一興粉麵而家已經總共有兩間分店啦!!

📍 深水埗分店║ 深水埗欽州街58號米蘭軒地舖
📍 長沙灣分店║ 長沙灣青山道376號和興大廈地舖
午餐
牛什河
牛什米
2024-09-20 312 瀏覽
快靚正,最好就係食粉麵店,真係又平又好食。呢間除咗粉麵,都有飯、常餐之類,好多選擇呢間粉麵店食過幾次,最鐘意就係呢度嘅鮮蝦雲吞,餐廳師傅每日人手即製雲吞,每粒雲吞都好大顆,每顆雲吞入面都有大大隻的鮮蝦肉!鮮蝦雲吞麵一碗麵入面有5粒雲吞,大大粒,真係好足料😍 雲吞皮好薄,鮮蝦肉加上新鮮猪肉,好彈牙,味道鮮甜,啲麵都好彈牙,加少少辣椒油,仲好味!人手新鮮包製嘅雲吞,真係好味好多!凍奶茶呢度嘅凍奶茶都唔錯,茶香濃郁,絲滑奶香,甜度適中,夠凍,令人忍不住一口接一口真係又平又好味,快靚正之選

鮮蝦雲吞麵

凍奶茶

真係又平又好味,快靚正之選
2024-09-19 369 瀏覽
一興粉麵係深水埗一間性價比好高嘅粉麵店,餐廳環境舒適,燈光明亮,係附近街坊一日三餐嘅好選擇蘿蔔崩沙腩河崩沙腩牛味濃郁,帶筋位,令到口感層次更為豐富,蘿蔔鮮甜冇渣,食到好香嘅蘿蔔味,好甜好正蠔油菜心菜心份量畀得大方,每一條都清脆鮮嫩,好淋甜呢,食材挑選得唔錯。蠔油鮮香,為菜心增色不少自家製辣椒油食得辣嘅不妨沾上佢哋嘅自家製辣椒油,辣椒香氣十足,帶後勁,配粉麵真係一流佢哋嘅粉麵套餐好抵食,58蚊就包括咗熱飲,粉麵,同埋油菜,一個人食套餐就剛剛好喇一興粉麵深水埗欽州街56號#一興粉麵#粥粉麵#粉麵餐廳#深水埗#深水埗餐廳#深水埗粉麵#牛腩#牛雜#必食推薦#雲吞麵

蘿蔔崩沙腩河

蠔油菜心

自家製辣椒油

一興粉麵
深水埗欽州街56號

2024-09-19 171 瀏覽
🍊 餐廳名稱:一興粉麵 (深水埗)🐝 味道:8.5/10環境:7/10整體分數:8/10💰人均:$50———————————————————西九龍對面既依間河粉真係長期好好生意!性價比及高而且質素真係保持得十分好,私心大推。牛三寶河 牛肚、牛筋、牛腩一碗河滿足你三個願望!多元的質感和風味!值得心思思咩都想食既你。崩沙腩河 崩沙是牛腩最矜貴的橫隔膜位置,肥瘦均勻,加上佢地十幾種藥材及香料燜幾小時,口感非常軟嫩!另外係蘿蔔都一定要食,好香甜!淨紫菜四寶淨紫菜四寶入邊會有魚皮餃、魚蛋、墨魚丸、扎肉、豬肉丸、生菜同埋紫菜,超級豐富,
🍊 餐廳名稱:一興粉麵 (深水埗)🐝

牛三寶河

崩沙腩河

淨紫菜四寶
2024-09-12 184 瀏覽
位於深水埗的一興粉麵,環境寬敞,燈光明亮,裝潢簡單而舒適,與家庭或朋友來到這裡聚餐就是最好不過了。餐廳採用黑白全脂淡奶🥛,為咖啡奶茶☕️增添了濃郁的口感,特別適合喜愛奶香的食客。還有每週一至五14:30-17:30的下午茶時段,所有粉麵及淨丸類加上凍熱飲只需額外加$4,性價比相當高。坑腩墨丸米:有滑嫩的坑腩和彈牙的墨魚丸。米粉吸收了湯底的精華,風味十足。湯底鮮美,帶有淡淡的海鮮香氣,讓人一口接一口,十分過癮。要蔥油雞翼太陽旦🍳撈公仔麵做外賣:雞翼外脆內嫩,搭配香濃的蔥油公仔麵更是經典的選擇,太陽蛋的蛋黃緩緩地流出來,更為整道菜增添了香滑的口感。一興粉麵無論在菜式的選擇還是在價格上,都令我非常滿意。特別是下午茶優惠,不用花費太多就能享受到美味的正宗粉麵。喜愛品嚐港式地道粉麵的朋友,這裡必定是一個不錯的選擇。☺️☺️一興粉面深水埗欽州街58號米蘭軒地舖星期一至日 07:00 - 23:00

一興粉面
深水埗欽州街58號米蘭軒地舖
星期一至日 07:00 - 23:00
2024-09-11 231 瀏覽
在這個快節奏的城市中,牛什雲吞麵成為了一道不可或缺的美食選擇。🍜牛什雲吞麵🍜牛什雲吞麵的湯底清澈卻又鮮香,帶著濃郁的肉香🥩雲吞的皮薄而Q彈,餡料則是選用新鮮的肉類🥰口感滑嫩,充滿鮮味,搭配上彈牙的麵條🤤牛什各個部位都有,燜煮入味👍🏻這裡的下午茶優惠也相當吸引,從星期一到星期五的下午2:30至5:30,所有粉麵和湯圓類的餐飲僅需$4!價格實惠,如果有空的話不妨帶上家人朋友享受一個美好的下午茶時光☕️-一興粉麵 (深水埗)深水埗欽州街58號米蘭軒地舖

🍜牛什雲吞麵🍜

牛什雲吞麵的湯底清澈卻又鮮香,帶著濃郁的肉香🥩
雲吞的皮薄而Q彈,餡料則是選用新鮮的肉類🥰
口感滑嫩,充滿鮮味,搭配上彈牙的麵條🤤
牛什各個部位都有,燜煮入味👍🏻

一興粉麵 (深水埗)
深水埗欽州街58號米蘭軒地舖
2024-09-09 363 瀏覽
這天過來深水埗買電話卡,順便找一家吃的,雖然深水埗出名美食多,沒有很餓,我只想簡單吃吃就走。路過這家一興粉麵,看上去還算乾淨企理,心想食粉麵也很快,就這家了。想不到選擇也是蠻多的,粉麵套餐蠻實惠的,看看隔壁桌剛剛叫的套餐,那個油菜份量看出餐廳好大方👍,但我應該吃不完呀,還是單點吧,便宜了吃不完也是罪過🥺。單點了一份雙拼米粉,牛坑腩拼墨魚丸多蔥。外加一杯鮮豆漿,又是完美的一餐。是時間評價一下食物水準了。牛坑腩墨魚丸米粉 (多蔥)選擇坑腩就是喜歡比起普通牛腩多了一重爽滑,牛味更濃。這碗粉份量𣎴少,坑腩大大件,爽滑不黐牙,墨魚丸又是爽口彈牙,中間食到有墨魚粒,非常有足口,鮮味十足,貨還有配了幾片生菜,幸好不點套餐,根本吃不完😅。鮮豆漿冰凍豆漿透心涼,應該自家制,豆味好濃郁,飲得出不是溝粉做出來,算得上非常有誠意了,中式粉麵加豆漿我覺得絕配。雖然是隨邊入來吃碗粉,想不到遇到水準之作,下次再過深水埗,應該會回訪。

牛坑腩墨魚丸米粉 (多蔥)
牛坑腩墨魚丸米粉

牛坑腩墨魚丸米粉
2024-09-04 256 瀏覽
有時候自己一個人會去食港式粉麵,因為快靚正,價錢又合理。今次去到SSP附近,我決定去【一興粉麵】食lunch。因為見唔係太餓,就叫咗一碗🍜牛三寶面,裡面有牛腩、牛筋同牛肚,🥬葱用羹兜住,對於唔太鍾意葱嘅朋友都非常友好。🥩牛腩、牛筋同牛肚嘅分量都好多,牛腩炆得軟滑入味,牛筋膠質出曬,口感非常好,而牛肚爽脆,完全無異味。🍜麵條的口感亦適中,配合湯底真係一絕。店員強烈推薦佢哋嘅🌶️自家製辣椒油,味道非常香,辣味夠,但唔會蓋過食材本身嘅味道,真係為整碗面增添咗不少風味。
2024-09-02 236 瀏覽
這家餐廳位於西九龍中心對面,環境乾淨清潔,但食物種類十分多,而且價錢實惠,難怪一直都有很多顧客光顧崩沙腩很好味,牛肉味非常濃但是不會老,一碗有7、8塊肉,價錢便宜性價比很高,很推薦點崩沙腩!而且店家炆煮的白蘿蔔都很入味牛三寶米粉有牛腩、牛肚和牛筋,份量很多滿滿一大碗,牛肚很爽口,牛筋超大塊而且煮得很軟爛,一整片骨膠原,入口即化。另外很推薦這家的雲吞,每個都很大顆,每顆入面都有大大隻的蝦,而且是店家每天即整,新鮮又好味!貢丸大大粒又很彈牙,店家的食物都是很不錯的選擇!

2024-08-30 169 瀏覽
🍜🍜🍜一興粉麵🛍️🛍️今日去咗深水埗行街買嘢行行下有少少肚餓,又有啲攰但係因為夜晚約咗朋友食飯所以唔想食得太多野突然之間又想食雲吞所以去咗一興粉麵(深水埗)試下🍴入到去覺得環境幾乾淨👍🏻👍🏻👍🏻座位之間又唔係太迫感覺上都幾舒服而今次我就叫咗個淨雲吞試吓一上菜就覺得個雲吞都幾好😋😋大大粒見到隻蝦🦐🦐🦐之後就試吓飲啖湯都幾鮮甜再之後就試下隻雲吞好足料😆😆😆🤣大大只蝦肉係入邊 一啖落口超級滿足~~~食完一隻好想再食下一隻佢個價錢又唔係好貴值得推介👏🏻👏🏻👏🏻見到佢菜單仲有寫住招牌牛三寶河🐂今次得一個人冇機會試下次可以帶埋個fri一齊來再食多d其他嘢🤩🤩牛魔王嘅等我下次一定要試下先!!📍深水埗欽州街58號米蘭軒地舖⏰週一至週日 7:00~23:00
🍜🍜🍜一興粉麵

🛍️🛍️今日去咗深水埗行街買嘢
行行下有少少肚餓,又有啲攰

但係因為夜晚約咗朋友食飯

之後就試吓飲啖湯
都幾鮮甜
再之後就試下隻雲吞
好足料😆😆😆
🤣大大只蝦肉係入邊 一啖落口超級滿足~~~
食完一隻好想再食下一隻
佢個價錢又唔係好貴
值得推介👏🏻👏🏻👏🏻

見到佢菜單仲有寫住招牌牛三寶河🐂
今次得一個人冇機會試
下次可以帶埋個fri一齊來再食多d其他嘢🤩🤩
牛魔王嘅等我下次一定要試下先!!

📍深水埗欽州街58號米蘭軒地舖
⏰週一至週日 7:00~23:00
2024-08-30 135 瀏覽
🍜🍜一興粉麵🍜🍜🚶🏻身處呢個快節奏既香港,香港人好少係屋企食,但同時又好著重健康,一興粉麵嘅早餐絕對係經濟實惠又健康👍🍲墨丸拼魚蛋米線唔好見佢平平無奇,其實墨丸同魚蛋都非常彈牙,食落非常有口感,而且米線都係我好中意食嘅野,米線的口感非常滑順,配上湯底清清地,好啱着重身體健健康康要keep fit🏃🏻‍♂️嘅我。🥬🥬菜心 走油除咗食米線外,再配搭返個碟菜心 全走油就perfect👍食多啲菜人都健康啲!平時喺街度食嘅菜好多時為左保持蔬菜翠綠同吸引度,都會用好多油去煮,一興粉麵就有全走油叫,非常讚👍🏻👍🏻下次來深水埗會再來食過~~😋😋📍深水埗欽州街58號米蘭軒地舖⏰週一至週日 7:00~23:00
🍜🍜一興粉麵🍜🍜

🍲墨丸拼魚蛋米線

🥬🥬菜心 走油
除咗食米線外,再配搭返個碟菜心 全走油就perfect👍

下次來深水埗會再來食過~~😋😋

📍深水埗欽州街58號米蘭軒地舖