2024-03-23 59 瀏覽
睇完戲,又未算很肚餓,但由於接著去做運動,打算食少少野打底⋯⋯點餐後揾好位置坐定定等食,大概八分鐘後,餐牌顯示可取餐。豬潤粥$42~和餐牌上的圖片相比,都算幾大落差,相片原是是厚厚的質地,真身出來,豬膶的厚度較薄身,驟眼看似牛肉粥,切的厚度像牛肉,幸好豬膶的質地未算老身。濃濃的粥底扁咸,相信濃味者喜,但不是筆者喜歡的味道,以$42這價錢來說,荃灣區有更好的選擇。胡椒粉是獨立包裝,感覺衞生整體來說:如果作為食店的招牌貨,可算是有更多進步的空間。

點餐後揾好位置坐定定等食,大概八分鐘後,餐牌顯示可取餐。

豬潤粥$42~
豬膶粥

胡椒粉是獨立包裝,感覺衞生

整體來說:
如果作為食店的招牌貨,可算是有更多進步的空間。
2024-03-23
2023-11-24 205 瀏覽
I wasn't even thought of writing a review about a fast food chain, but from what I experienced, I have no doubt need to share. 😒Seeing the majority reviews from this restaurant were poor in both food quality and service, I had to say I cannot agree more.😕I was spending my Friday breakfast here ordering shredded ham macaroni without corn, serving with fried eggs and toast. Food took more than 25 minutes, while restaurant wasn't even fully occupied. I still patiently waited without a complain. Onc

I was spending my Friday breakfast here ordering shredded ham macaroni without corn, serving with fried eggs and toast. Food took more than 25 minutes, while restaurant wasn't even fully occupied. I still patiently waited without a complain. Once food was ready, I went to pick up. The ham macaroni was served with loaded corn. 😒I immediately notified the staff with the receipt proof of asking for no corn. She agreed to re-do it but promised that would take less time. I took the fried egg and toast back to seat while waiting. Eggs were cold, not even room temperature. Toast wasn't even toasted and seems served directly from package😒. It took another 15 minutes for just a bowl of ham macaroni but once i went to the counter, they served me a bowl of corn macaroni without ham😡🙄. I again notified the same staff, and she said oh, without an apology. She just scooped all corn and added a spoonful of shredded ham and said done. 😓 Gosh, it took almost 45 mins for a bowl of macaroni but she did it in less than a minute. What even worse was that the whole macaroni was served cold again 😂

Honestly, I didn't even finish half of the food. With this kind of service, food quality and waiting time, it was absolutely madness. Seriously, what if I was in rush? 🙄😡
早餐
由於住在附近,幫襯咗呢間粥麵店很多年了!但近年發覺此店出品每况愈下,比一般街邊小店更不如!很懷疑此集團有沒有品質管理以監控出品,以前食雲吞麵感覺還可勉強過關,近期就越來越差,湯淡而無味,麵軟不爽,雲吞只有一隻雪藏蝦,又係無味!誰知今日外賣一個福建炒飯,回家打開一看十分失望,只見到一層很薄的芡汁上有兩隻淡白色蝦仁及小小肉碎, 比心目中嘅福建炒飯相距甚遠,食一啖後感覺一陣不新鮮味道飄出,最難頂係所謂炒飯之飯粒半生熟,我老婆忍唔住話太無誠意啦!俾d咁嘅嘢人食,以後都係唔好幫襯啦!唉!本來有粥麵店係附近係好事,但大集團都沒有嚴謹嘅品質管理 真係好唏噓!
對於她們款待客人的態度,極度惡劣👎👎👎於4月3日中午十二時三十分左右,我、朋友在這間餐廳享用堂食,但身旁有一個行動不方便的叔叔,很溫柔地再三想請「收拾餐盤」的姐姐,協助他取一些豉油、甜醬給他。但那位收拾餐盤姐姐用一些不禮貌對待、回應這位行動不便的叔叔。她說:「不關她的事,一枝箭論回廚房。」於是我立即協助那位叔叔取豉油甜醬。」他也感謝我,協助他取。回想這件事這件事中,令我感到深深不忿😡😡😡為何要以惡劣對待行動不便的叔叔。😫😫😫於是經理出來再次協助這位叔叔,竟然收拾餐盤的姐姐大鬧自己的經理。為何要警告她。這位叔叔的確是行動不便,為何她要歧視他們的😤😤😤😤
對於她們款待客人的態度,極度惡劣👎👎👎
回廚房。」
於是我立即協助那位叔叔取豉油甜醬。」
他也感謝我,協助他取。
回想這件事
這件事中,令我感到深深不忿😡😡😡
為何要以惡劣對待行動不便的叔叔。😫😫😫

這位叔叔的確是行動不便,為何她要歧視他們的😤😤😤😤

2023-04-03
今個月 6 號…… 同屋企人喺荃灣行街,去咗荃灣愉景新城一粥麵食下午茶。叫咗個「 瑞士雞翼撈公仔麵、熱奶茶」同埋一碟「蔥花炸兩腸」。等咗成 20 分鐘先有嘢食,而且嚟嘅時候,啲嘢食全部都唔熱嘅,連炸兩都係凍冰冰。另外,店內嘅員工態度極為惡劣,個個都好似唔願做咁。瑞士雞翼撈公仔麵:味道極甜,份量極少。蔥花炸兩腸:腸粉同炸兩都係凍冰冰嘅,炸兩極為煙韌,只係得隻白色碟係微暖。結論應該係分店廚師懶,所以已經預先整定好食物,然後放入保溫蒸爐內。
瑞士雞翼撈公仔麵

瑞士雞翼撈公仔麵:味道極甜,份量極少。
蔥花炸兩腸

2023-02-06
2023-01-04 313 瀏覽
本人於今日光顧該店,在下午5:10購買了食物,結果在人流極少的情況下我購買的餐點依然在7:25時才出餐😅😅出餐速度的慢是完全不可接受的,其他分店都沒有這種情況 希望可以檢討

2023-01-04
下午茶
1K
2022-07-05 834 瀏覽
🍜港式情懷 - 雲吞麵🥢 + 凍檸茶🥤細嗰成日食雲吞麵,大嗰間中食返都會有童年回憶今年係一粥麵23周年,亦將會有特別慶祝活動,大家密切留意啦!每粒雲吞用上三七肥瘦黃金比例100%丹麥豬肉+原隻海蝦,全人手以傳統散尾雲吞包製,皮薄餡靚更將炸過嘅大地魚肉磨成粉,再作為雲吞調味料,所以每粒雲吞都食到大地魚的鮮味湯底製作更用時間,以原條大地魚肉分層燒焗、再加入蝦殼、豬骨熬製3小時,以上等食材(原條大地魚、蝦殼、豬骨等)以及獨特製法,熬製出金黃而清澈的湯底食落味道有大地魚鮮味,中間有蝦海鮮味一拿起唔見雲吞蹤下,原來上菜係用傳統方法將雲吞放碗底,麵放碗面,真係而家先知原來以前做法係咁嘅🚩一粥麵📍各大分店
🍜港式情懷 - 雲吞麵🥢 + 凍檸茶🥤

細嗰成日食雲吞麵,大嗰間中食返都會有童年回憶

食落味道有大地魚鮮味,中間有蝦海鮮味

🚩一粥麵
📍各大分店
2022-06-25
2022-05-19 474 瀏覽
今日買了海南雞撈麵外賣連飲品,包凍飲,成惠$63。海南雞少得可憐,好簿切得碎濕濕。底下全部是皮檔起,另人感覺唔太少。我只吃得五六口碎雞肉,吃完都唔知食出乜。連鎖店不要賺到咁盡。冇下次😡
😡
外賣自取
2021-11-20 589 瀏覽
以平時連鎖快餐店嘅早餐來計算,一粥麵嘅質素算係比較理想。雖然佢都係大家樂集團嘅其中一員,但係佢嘅快餐質素比大家樂好,而且中西式選擇都有,粥品、粉面、扒類都有。佢仲有油條、炸兩等選擇,如果想食中式粥品,但因為而家疫情關係又想衛生啲,佢係一個幾好選擇,佢的防疫比一般粥品好了不少。我係一種面食開中式早餐,今日我試咗個西式早餐,通粉都幾大碗,但料就唔係好夠,魚柳剪得幾香口,香腸同雞蛋嘅質素都唔錯。如果唔想成日食粥同雲吞麵,下次可以嚟一粥麵試試西式早餐

2021-08-31 365 瀏覽
糧尾恩物呀! $33蚊豬軟骨湯烏冬 包茶或咖啡 再送全翼一隻講真,疫情之下,收入大減,支出無減,人工無加,租金又加,樣樣貴唔係日日都可以好東西,今次下午茶時間係愉景新城食飯下午茶見到餐牌有呢個餐原本以為好細碗,上到黎食完係夠一個成年人飽~清湯烏冬,幾彈牙,豬軟骨係煮到好入味,有少少黑醋香味,仲配埋少少紫菜同生菜單係誠意都收貨啦,仲有一隻瑞士雞翼,滷得幾入味,個味有少少滷水加甜味食落雞翼唔柴!收貨,熱咖啡夠濃香,33蚊下午茶,抵食!評分7/10平均消費$33愉景新城2樓34號
唔係日日都可以好東西,今次下午茶時間係愉景新城食飯
食落雞翼唔柴!收貨,熱咖啡夠濃香,33蚊下午茶,抵食!

評分7/10
平均消費$33
愉景新城2樓34號
見到一粥麵有新野,又花膠又厚豬潤咁!好似幾特別就同🤴🏻試試下啦😄😄~~~鮑汁滑花膠花菇撈麵~~~鮑汁味重,花膠夠滑亦都幾大件但薄左啲😊😊特別係嗰花菇厚肉有菇味!但個粗麵個味好怪,苦苦澀澀咁!仲要重鹼水味,加咗成碗湯都沖唔走浸味☹️☹️~~~枸杞厚豬膶肉片粥~~~豬潤都有兩大塊,又真係幾厚!但🤴🏻話豬潤味怪怪地,我就覺得OK😃😃~~~豉油王炒麵~~~食生滾粥可以+$8換購,大大份!🤴🏻仲用甜醬寫咗‘520’比我😍😍(咁啱嗰日係20/5)🥰🥰~~~油炸鬼~~~又係食生滾粥會送油炸鬼,份量幾大條,但可惜太硬一定要浸粥食😜😜叫完餐後會有送餐服務,店員姐姐服務都幾好有禮貌😊😊

~~~鮑汁滑花膠花菇撈麵~~~

~~~枸杞厚豬膶肉片粥~~~

~~~豉油王炒麵~~~

~~~油炸鬼~~~

叫完餐後會有送餐服務,店員姐姐服務都幾好有禮貌😊😊
2021-05-20
牛腩撈米粉$44腩汁撈生菜🥬$8=$52/午餐🥣黎到先想講講環境☺️見到因疫情關係,餐桌之間有1.5m距離並設有隔板!欣賞呀!因為呢個措施,四人台又只會坐一人(大家都避免/尷尬😳?)中午時間去食呢,又得一支竹冇其他人幫手霸位,唯有一邊等出餐、一邊望住幾時有人食完離開有吉位坐🥺🥺🥺個頭同頸好忙😂😂仲要讚下經理姐姐既服務!出餐時見個米粉白雪雪,腩汁都冇滴,於是叫佢加啲腩汁比我~經理姐姐即刻幫手叫廚房出快啲~又主動幫客人棒餐(額外服務)~好貼心☺️食物份量好足,米粉量很多😛牛腩有三大件,吸左腩汁味唔錯!但蘿蔔浸味有啲奇怪!至於腩汁生菜就正常啦~中午食黎講算係唔錯啦~係出餐有啲慢,等左10分鐘左右~但都可以一個鐘完成✅係愉景新城裡,價錢算中低!

牛腩撈米粉$44
腩汁撈生菜🥬$8
=$52/午餐🥣

黎到先想講講環境☺️
見到因疫情關係,餐桌之間有1.5m距離並設有隔板!欣賞呀!

仲要讚下經理姐姐既服務!

食物份量好足,米粉量很多😛
牛腩有三大件,吸左腩汁味唔錯!
但蘿蔔浸味有啲奇怪!
至於腩汁生菜就正常啦~

中午食黎講算係唔錯啦~
係出餐有啲慢,等左10分鐘左右~
但都可以一個鐘完成✅
係愉景新城裡,價錢算中低!
牛腩撈米粉
2020-05-20
牛腩撈米粉
2019-09-28 939 瀏覽
當天早上來到愉景新城,想找家餐廳食早餐,於是來到了一粥麵店內環境可以,座位亦足夠,只是空調在早市等同沒開點了她們的招牌之一的鬼馬碎牛粥配雞蛋腸粉等了約15分鐘才拿到餐有一碗熱粥及雞蛋腸粉碎牛粥味道平平無奇,就是很熱,在沒空調下吃的很辛苦而粥上竟直接放上花生、油條及香蔥,不是應該分開給客人自己下的嗎而雞蛋腸粉更是毫無味道,只夠香蔥提味,最後只是用醬油混著食主要還是價格,這樣普通的菜式竟索價港幣41元真的不會再光顧
當天早上來到愉景新城,想找家餐廳食早餐,於是來到了一粥麵

店內環境可以,座位亦足夠,只是空調在早市等同沒開

點了她們的招牌之一的鬼馬碎牛粥配雞蛋腸粉

等了約15分鐘才拿到餐
有一碗熱粥及雞蛋腸粉

碎牛粥味道平平無奇,就是很熱,在沒空調下吃的很辛苦

而雞蛋腸粉更是毫無味道,只夠香蔥提味,最後只是用醬油混著食

主要還是價格,這樣普通的菜式竟索價港幣41元
真的不會再光顧
2019-09-26
$41 (早餐)
親戚到,想食點清淡點的粥暖下肚仔舒緩下,剛好見到哩間有就入黎食。唔試還好,一食嚇死人。難食到逼使我忍唔住特登download 個app 上黎開我一個食評講佢。香茜魚粒粥一食入口,即覺咸到痴左線,喺呀!你無睇錯,真咸到令人痴線呀!個粥咸到苦呀!從未試過咁咸的粥,唔知煮食師傅是否無試味定點,成碗粥只得咸苦味。我努力撈咗一輪,撈到幾粒魚粒,勁細粒,你唔細心睇真留意唔到。魚味就一定無啦,因成碗都咸苦味。說好的香茜魚粒粥,入邊莞茜勁少,鋪響粥面上裝飾的蔥仲多過佢。哩樣我可以唔介意,但成碗個味真系咸到痴咗線,咸到令人懷疑人生!豉汁排骨炒河+冰鎮奶茶男友叫了哩個,我都試咗d.同樣地咸到痴咗線,我深深懷疑煮食師傅一系無試味,一系就味覺退化,食唔出咸味。說好的炒河,完全一點鑊氣都無,似系打個超咸芡汁淋上去,撈一撈就俾你食,男友排骨食咗一嚿就無再食,就超咸。佢話個奶茶都唔好飲。個粥同個炒河,我地抱住唔浪費食物心態去逼住自己食,但最後都剩咗大半,因實在難以下咽。脷都咸到麻曬,又勁口渴,之後狂灌水。我之所以上黎特登寫哩個食評,喺因爲眼見店內唔少老人家食,希望見到個食評嘅你,提醒下你身邊住附近的長輩,哩間野真少

香茜魚粒粥

豉汁排骨炒河+冰鎮奶茶

我之所以上黎特登寫哩個食評,喺因爲眼見店內唔少老人家食,希望見到個食評嘅你,提醒下你身邊住附近的長輩,哩間野真少食為妙,成日咁食,好容易血壓飆高,對長者健康好大影響。亦都希望店鋪負責人見到個食評,可以自己落店食下,並且加以改善啦⋯⋯

香茜魚粒粥
豉汁排骨炒河
2019-09-19
2019-06-21 525 瀏覽
係荃灣閒閒地食個lunch都要$50,估唔到係愉景新城間一粥麵竟然可以$39食到一個lunch,仲有埋杯野飲🙈🙈🙈糧尾窮人恩物😂叫左一碟沙丹雞扒飯,份量都好足下!大大塊雞扒,啲雞肉好嫩,雞皮都煎得好香脆😋另外仲有塊午餐肉,正常午餐肉味,叫做唔洗淨係今雞扒咁單一!仲有一隻煎蛋,如果有少少甜豉油淋上去就仲正🤣🤣🤣不過個人都幾喜歡佢俾塊罐頭菠蘿🍍,皆因炎炎夏日,食啲甜酸既野會開胃好多😌