6天前 0 瀏覽
約咗同事食lunch,同事話想食日本菜,一於就去依間一碗一串,因為印象中係唔需要等位嘅。嚟到一睇,真係好彩,lunchtime 都真係唔使等位,好快入咗去坐。入面嘅空間唔太大,坐得比較密,但係未去到擁擠嘅地步。叫咗炒蛋蕃茄用肉碎稻庭烏冬,跟餐可以選擇雞扒,牛柳串,炸魚柳等等。我揀咗雞扒。一食落去,佢嘅蕃茄蓉湯底非常美味,稻庭烏冬真係冇呃你,係真正嘅稻庭烏冬,非常有有趙口,滑蛋亦都好滑。總括而言,烏冬我會比滿分。雞扒就有啲太粗鞋啦,可能下次會揀牛柳串。

入面嘅空間唔太大,坐得比較密,但係未去到擁擠嘅地步。

2019-06-06 559 瀏覽
喺中環番工, 經常周圍覓食, 今日Blue Monday就梨左呢間餐廳食lunch, menu唔算多選擇, 但都勝在多元化, 至於價錢都係中上睇完menu又再望下隔離台, 都好多人叫左個橙橙地色、賣相好靚既烏冬, 咁即管跟風試下啦蟹肉蟹黃油煮手打稻庭烏冬上枱, 未食落口已經聞到好濃既蟹膏味, 份量絕對足夠, 而蟹黃油都滿佈成個碟, 所以每一條烏冬都沾到蟹黃油, 每一啖都好juicy, 烏冬就正常standard, 都算滑身至於蟹肉其實都唔算多, 但overall都唔錯

至於蟹肉其實都唔算多, 但overall都唔錯

2019-06-03
現金券
  • 蟹肉蟹黃油煮手打稻庭烏冬
2019-01-16 2065 瀏覽
蟹肉蟹黃油稻庭烏冬($158)食肉蟹未必太多膏, 食膏蟹又唔夠啖啖肉, 呢個烏冬就一次過滿足愛蟹之人兩個願望, 盡情鯨吞蟹黃蟹肉。蟹肉蟹黃撈埋一齊煮, 蟹黃濃郁得黎又不失蟹肉質感, 一個字: 豐富! 因為用了上盛的稻庭烏冬,麵方面有質感亦彈牙, 軟硬適中。夾起烏冬, 見到麵條上掛滿厚厚既蟹黃, 真係望到都覺得幸福 (>﹏<) 158可是午餐價格, 而且份量亦未必可以餵飽精壯的男士們,雖然價錢不算便宜,但所謂一分錢一分貨,我而覺得人一世物一世,都要試下!
蟹肉蟹黃油稻庭烏冬($158)

2018-08-07 3644 瀏覽
今日小編又出發食好西既時候,本來打算食KIKUSAN,因為有D同事未試過,雖然小編都LIKE但略嫌冇新意,好彩有位同事話唔想排隊,所以我地拉大隊去幫襯DONKA, 小編聽聞同事話呢間既蟹黃蟹肉稻庭烏冬好味,當然想去試下啦。好開心,又有新野試。但食過之後真心覺得好一般,好一般既原因有三,一,烏冬頗軟身,二,蟹黃唔夠,三,味道唔濃厚,既食唔到鮮味,又食唔到好濃烈既蟹味,雖然蟹肉都唔算少,但整體而言味道頗一般,可能小編覺得價錢唔係平,對佢確實有幾大期望。總括而言,ENCORE指數唔夠,小編見我同事點既石斑魚湯烏冬賣相都頗DRY, ANY肥,呢個價錢其實有好多選擇,可能仲未系食蟹既季節啦所以蟹黃蟹膏都唔夠多,亦唔夠鮮味!
2018-08-07
2018-06-20 3086 瀏覽
呢間店既《海赤蝦煎魚柳濃蝦湯泡飯》非常美味,得閒都會上黎食下。之前造訪都冇咩問題,今日中午12:25上到店鋪先拿個兩人位,朋友遲小小到,當時店中只有4成滿,一坐低帶位阿嬸毫不客氣話:叫你朋友快d到,今日好多人😯😯😯呢度係茶餐廳嗎???
2018-02-22 4318 瀏覽
好耐無來食 lunch,今次來見到換左少少裝修和枱凳,感覺舒服了許多。12:15 來到,無訂位都OK,唔太多人個。lunch menu 改了少少,signature 蟹粉烏冬仲係度,不過我想食輕啲,點咗大蝦濃湯泡飯。賣相唔錯,味道剛剛好唔太咸,有一大塊煎魚柳,幾好味!百幾蚊跟埋杯飲品,中環價錢算 ok!朋友點咗手撕雞飯,水準都保持到,難怪其他餐廳都換了,呢間都仲可以留低 不過一到1:15 就要我哋埋單,唔係太適合坐得耐傾計。
不過一到1:15 就要我哋埋單,唔係太適合坐得耐傾計。
煎石斑柳鮮甜濃魚湯稻庭烏冬 - 湯底清甜,魚味濃郁,帶淡淡鹹鮮味- 大量配菜,包括豆角、黃牙白、木耳、秀珍菇及雞脾菇,爽脆腍滑清甜兼備- 響鈴吸湯,滲出油香- 厚切石斑塊肉質結實,魚味清淡,不油膩,亦不香口,似煮多於煎。煮得過火,有點韌- 烏冬順滑彈牙,與魚湯同吃,嫰滑感瞬即提升
煎石斑柳鮮甜濃魚湯稻庭烏冬

- 湯底清甜,魚味濃郁,帶淡淡鹹鮮味
- 響鈴吸湯,滲出油香
- 烏冬順滑彈牙,與魚湯同吃,嫰滑感瞬即提升
小編平日小去中環食lunch友人推介Donka 咁就去try try!原來個幢大廈都有好多食肆12:30pm到達 無咩人 仲有好多吉位 正大約到一點嘅時間 開始多人 跟住要等位鮮蟹肉 蟹油黃 煮 手打稻庭烏冬 😋😋😋必食!!!!!!!!唔食你會後悔😆😆😆😆點解咁講? 因為真系好好食望落系有少少細碗 其實好飽肚嫁!!!上枱個陣 待應會比支醋你加幾滴落去令蟹肉蟹汁鮮味更出😍😍將手打稻庭烏冬同d蟹汁蟹肉撈埋一齊你就會見到好足料 多蟹肉😋😋😋😋手打稻庭烏冬食落好咬口 但唔硬 口感一流!!!大滿足 如果平少少咁就perfect $158 個lunch set系包一杯野飲嘅☺️
小編平日小去中環食lunch
友人推介Donka 咁就去try try!
原來個幢大廈都有好多食肆

12:30pm到達 無咩人 仲有好多吉位 正
大約到一點嘅時間 開始多人 跟住要等位

點解咁講? 因為真系好好食
望落系有少少細碗 其實好飽肚嫁!!!

上枱個陣 待應會比支醋你
加幾滴落去令蟹肉蟹汁鮮味更出😍😍
將手打稻庭烏冬同d蟹汁蟹肉撈埋一齊
你就會見到好足料 多蟹肉😋😋😋😋
手打稻庭烏冬食落好咬口 但唔硬 口感一流!!!

大滿足 如果平少少咁就perfect
$158 個lunch set系包一杯野飲嘅☺️

2017-10-04 4495 瀏覽
就快到大閘蟹的季節,作為一個咩蟹都中意食的人,未食到大閘蟹就同朋友上網搵下有無咩蟹的菜式過住引先!朋友又係中環放工,所以比我搵到呢間一碗一串。一人叫左一個餐,係一碗烏冬碗串串燒。.🍴蟹肉蟹黃油烏冬配串燒x2($198)🦀啖啖蟹肉,陣陣油香。烏冬彈牙,再加黑醋落去好鮮甜美味!!😋😋😋😋😋😋.🍴海赤蝦濃蝦湯烏冬配串燒x2 ($198)🦐湯底有心思,有蝦的甜味及煙薰味,的確係濃湯底。配料有兩隻蝦及一塊煎魚柳,都幾豐富。.🍴串燒類🍢叫左雞軟骨、牛油粟米、冬菇、茄子,真係好驚喜,因為燒得好用心,有香煎效果,最令人滿意係佢個調味粉,好正!😣❤️.我同朋友都會再尼食,食串燒都抵!
蟹肉蟹黃油烏冬

🍴蟹肉蟹黃油烏冬配串燒x2($198)🦀
海赤蝦濃蝦湯烏冬

🍴海赤蝦濃蝦湯烏冬配串燒x2 ($198)🦐
串燒

🍴串燒類🍢
我同朋友都會再尼食,食串燒都抵!
蟹肉蟹黃油烏冬
海赤蝦濃蝦湯烏冬
串燒
  • 冬菇串燒
2017-09-08 3102 瀏覽
中午又黎依道食飯那,估唔到今次有驚喜。。。話說自己一直鐘意食蟹,次次見到蟹肉蟹黃油稻庭都心心眼真心勁好食,啖啖蟹肉、而個黃油獻同個烏冬出奇夾,如果鐘意重可以落少少醋,昇華晒成個set!!! 自己心得係蟹季節食多幾次,感覺上比平時多好多蟹肉亦好食d 😂同事叫左海赤蝦濃湯泡飯,依個湯底應該「咬」左好耐,因為真係勁濃,好味😋大熱天時食泡飯好易入口,個湯令你不自覺地食晒佢😝濃魚湯同事都話好食下次試下先
中午又黎依道食飯那,
估唔到今次有驚喜。。。

話說自己一直鐘意食蟹,
次次見到蟹肉蟹黃油稻庭都心心眼
真心勁好食,
啖啖蟹肉、而個黃油獻同個烏冬出奇夾,
如果鐘意重可以落少少醋,
昇華晒成個set!!!
自己心得係蟹季節食多幾次,
感覺上比平時多好多蟹肉亦好食d 😂
鮮蟹肉  蟹黃油  稻庭烏冬

同事叫左海赤蝦濃湯泡飯,
依個湯底應該「咬」左好耐,
因為真係勁濃,好味😋
大熱天時食泡飯好易入口,
個湯令你不自覺地食晒佢😝
海赤蝦濃蝦湯泡飯

濃魚湯同事都話好食
下次試下先
石斑柳濃魚湯稻庭烏冬

鮮蟹肉  蟹黃油  稻庭烏冬
海赤蝦濃蝦湯泡飯
2016-11-29 7906 瀏覽
如果不是朋友堅持要來,我都未必會知會這裡有間不錯居酒屋。周圍以木製家具為主調,很有居酒屋的風格,麵食不多,只有幾款的選擇。烏冬是高級的那種手打稻庭烏冬,好有韌度! 串燒都好好食,好有日本居酒屋的味道! 不錯👍
2016-10-29
$150 (宵夜)
2016-10-28 5355 瀏覽
Book 左枱, 即有位. 蟹黃蟹肉烏冬加埋佢既醋 帶出甜味 , 真係好正 ! 朋友的湯麵及泡飯也唔錯!   上餐好快 , 食完仲可慢慢傾.   不過如果有甜品選擇仲好會再來!!

上餐好快 , 食完仲可慢慢傾.   不過如果有甜品選擇仲好
會再來!!
2016-10-28
The place was nice and the food was good. But when you pay 100+ I would expect slightly better service. Service was very much like the small places in the street below.
2016-07-26
2016-06-10 5705 瀏覽
有個friend生日,佢又好鍾意食蟹,於是揀左呢間樓上鋪,就佢返工嘛~蟹肉都幾多又幾香,至於黃油,有少少,不過唔多..烏冬係誠意之作,又彈口又有質感,好味...最正係佢地個醋,非常香,又唔會好酸,略帶甜味,有d似意大利陳醋果d味,加入蟹湯一起吃,真係好正!缺點係有d貴,唔可以經常吃...
鮮蟹肉蟹黃油煮頂級手打稻庭烏冬
蟹肉都幾多又幾香,至於黃油,有少少,不過唔多..

烏冬係誠意之作,又彈口又有質感,好味...

缺點係有d貴,唔可以經常吃...
2016-05-10
鮮蟹肉蟹黃油煮頂級手打稻庭烏冬
2016-03-29 5024 瀏覽
其實呢座大廈有好多野食, 但就係未食過呢間烏冬店~ 今日朋友訂左位, 終於有機會試下呢到出名既蟹肉蟹黃油稻庭烏冬 ! 呢到lunch menu choice 唔多, 只有A-I, 但我見大多數既人都係會叫蟹肉蟹黃油稻庭烏冬當然我地都係啦...2碗唔該~!呢到既蟹黃油稻庭烏冬唔係湯烏冬, 係撈烏冬黎的Good...我覺得更濃味 烏冬賣相好靚, 雖然其實蟹肉唔算多, 成個餐就係只有烏冬&蟹黃, 但鐘意食蟹黃既我, 同烏冬2樣撈埋一齊食, 就係好食, hahahah!!烏冬texture 好彈牙, 軟硬適中! 厚厚既蟹黃掛滿烏冬....轉眼間, 成個烏冬就比我食唒lu~呢個份量女仔岩岩好, 男仔應該會唔夠飽...and ...they dont have snacks to order..唔夠飽就自己去第2度買野食啦...餐飲叫左杯coffee, 係即磨coffee, Nice
其實呢座大廈有好多野食, 但就係未食過呢間烏冬店~
當然我地都係啦...2碗唔該~!
呢到既蟹黃油稻庭烏冬唔係湯烏冬, 係撈烏冬黎的

Good...我覺得更濃味
 烏冬賣相好靚, 雖然其實蟹肉唔算多,
唔夠飽就自己去第2度買野食啦...
餐飲叫左杯coffee, 係即磨coffee, Nice
2016-03-18
  • 蟹黃油稻庭烏冬