2天前 0 瀏覽
住附近,經過好多次,今次一條友就諗住試下呢間,掃QR code落單但係個app又無相睇,餐牌又無相睇,叫咗個午餐,甜酸醬豬扒腸飯,心諗應該唔會伏得去邊,但係黎到,啲飯嘅份量係好夠嘅,但難食⋯⋯啲豬排勁乾,啲飯又勁乾,乾到好似放咗係雪櫃一晚咁樣,乾到唔知點食,成餐飯食得好辛苦,係唔係啲師傅因為要整炒飯所以就將所有飯都煮到咁乾身?但係唔係個個都叫炒飯食嘛,唉早知食番譚仔,豬排都算,煮飯落多啲水係咪真係咁難?
2024-04-02 206 瀏覽
叫了一個常餐和一個焗飯,賣相還不錯。常餐的主食叫了羅宋湯牛柳粒米粉,配常餐一貫有的火腿炒蛋和牛油多士。牛柳粒又硬又柴又駭口,非常非常難吃。米粉煮得有點過軟,沒有彈牙的口感。幸好炒蛋做得還好,手機下單的時候可以要求比較生,炒蛋很厚滑很好吃。火腿也煎得剛剛好,可以說火腿和蛋已經是整餐飯裏最好吃的東西了。牛油多士切得很厚身,但是明明沒有放很久已經變硬,一點也不脆。海鮮焗飯驟眼看很像還不錯,味道也正常,可惜沒多少海鮮。全場總共就沒多少枱客人,竟然也可以做得這麼沒有心機、缺乏水準。總括而言,價錢比茶記貴,但食物質素比茶記差。

叫了一個常餐和一個焗飯,賣相還不錯。

牛柳粒又硬又柴又駭口,非常非常難吃。
米粉煮得有點過軟,沒有彈牙的口感。

海鮮焗飯驟眼看很像還不錯,味道也正常,可惜沒多少海鮮。
總括而言,價錢比茶記貴,但食物質素比茶記差。
2024-03-30
2024-01-25 584 瀏覽
睇完戲9點幾,唔多餐廳選擇,見佢未last order 就試吓~入門口侍應都有介紹下招牌菜 ,晚市之選$88 有個細餐湯 細沙律同餐飲 我覺得都ok~餐湯 個碗就hea d,本身就咁睇無咩意欲想試,但飲落我覺得比平常一般既好飲d,最後我有飲哂~炒飯我覺得係有誠意👍🏻 眼見都唔少蝦~餐飲無咩特別~ 焗飯ok~ 我覺得無期望黎講係有驚喜,感覺野食唔係hea先~ 覺得可以一試,咁當然未去到勁好食啦 但對得住個價錢其他店員都有禮貌👍🏻值得寫下食評支持下~加油💪🏻
入門口侍應都有介紹下招牌菜 ,
晚市之選$88 有個細餐湯 細沙律同餐飲 我覺得都ok~

餐湯 個碗就hea d,本身就咁睇無咩意欲想試,
但飲落我覺得比平常一般既好飲d,最後我有飲哂~

櫻花蝦豚腩醬油炒飯

炒飯我覺得係有誠意👍🏻 眼見都唔少蝦~

餐飲無咩特別~
芝士蟹膏醬海鮮焗飯

焗飯ok~

但對得住個價錢

其他店員都有禮貌👍🏻
值得寫下食評支持下~

加油💪🏻
櫻花蝦豚腩醬油炒飯
芝士蟹膏醬海鮮焗飯
@icchomechaya unique fusion of chinese and japanese cuisine 一町目茶室 日系特色中華料理 🥪 一町目夾心三文治 HKD$29午餐肉 蕃茄 生菜 層次豐富 價錢親民🍜 輕量版泡菜湯自家製叉燒烏冬 HKD$48 泡菜湯酸辣惹味 叉燒軟腍 烏冬煙韌掛湯 ☕️ 即磨鮮奶咖啡 下午茶+ HKD$0🍋 凍檸檬茶 下午茶 + HKD$4📍 @citywalkhk荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場 🇭🇰

一町目茶室 日系特色中華料理

🥪 一町目夾心三文治 HKD$29
午餐肉 蕃茄 生菜 層次豐富 價錢親民

🍜 輕量版泡菜湯自家製叉燒烏冬 HKD$48
泡菜湯酸辣惹味 叉燒軟腍 烏冬煙韌掛湯

☕️ 即磨鮮奶咖啡 下午茶+ HKD$0

🍋 凍檸檬茶 下午茶 + HKD$4

2024-01-17 334 瀏覽
荃灣友又出沒試新野,今次去左荃新天地2期,個到新開左日本風嘅食街叫一門町市場,宜條街係12月先開,入左都有好多間餐廳小店,又有d 小檔玩以前細個d抽波波,去唔到黑門 🇯🇵都有個一門町頂住先,行左個圈都有幾間想試,先試左宜間叫 一町目。茶室,其實最主要係俾佢個脆脆麵吸引左🥰🥰地獄雞柳蝦仁炒麵$76個汁唔算辣,不過有火喉,好惹味,仲要唔算貴,讚👍日式咖哩滑蛋飯配低溫慢煮牛舌厚切$82牛舌好淋唔羶,好好食,有成3舊,又厚又大舊,超足料,勁推😋😋七味炸雞$33唔會炸到好乾,唔似出面個d 得舊粉飲品跟餐加錢阿華田奶蓋好濃奶蓋,但又唔會搞到成杯得個奶味,啱哂我宜d 小朋友口味🥤士多啤梨奶蓋果味野最怕就係假甜味,宜杯冇假士多啤梨味,幾fresh🍓

地獄雞柳蝦仁炒麵$76
個汁唔算辣,不過有火喉,好惹味,仲要唔算貴,讚👍
日式咖哩滑蛋飯配低溫慢煮牛舌厚切$82
七味炸雞$33
唔會炸到好乾,唔似出面個d 得舊粉

飲品跟餐加錢
阿華田奶蓋
士多啤梨奶蓋
果味野最怕就係假甜味,宜杯冇假士多啤梨味,幾fresh🍓

2024-01-16 255 瀏覽
一町目茶室今次介紹喺荃新天地2地下一門町市場內一間叫「一町目茶室」,一門町市場籌備多年,終於喺上年12月16號正式開幕,掃完「青蛙仔」未夠飽,見到呢間menu好吸引,一於入去食個下午茶先!一坐低店員會遞上兩杯清水及前菜小食兩碟辣味大豆芽,呢間餐廳算大,超方便輪椅人士入去食野!1.日式咖哩滑蛋吉列豬扒飯$66+抹茶紅豆芝士奶蓋$20(原價$40)(10/10)呢個吉列豬扒飯個日式咖哩係甜甜地,豬扒係薄切,炸粉唔厚,炸得好脆,豬扒已經切咗條,一共有5條,滑蛋好滑,飯就食得出係日本米,其他配菜有合掌瓜、8分1舊粟米、紅蘿蔔、西蘭花等!抹茶紅豆芝士奶蓋:原價$40,跟套餐半價,芝士奶蓋超多,抹茶味算濃,杯底勁多紅豆,好似飲緊紅豆沙咁,超好飲!2.日式咖哩滑蛋唐揚炸雞飯$66+凍黑糖仙草奶茶$15(原價$30)(9/10)呢個滑蛋炸雞飯個日式咖哩係甜甜地,4舊有少少咸嘅炸雞,炸得好脆,滑蛋又好滑,飯就8食得出係日本米,其他配菜有合掌瓜、8分1舊粟米、紅蘿蔔、西蘭花等!凍黑糖仙草奶茶:原價$30,跟套餐半價,奶味重,仙草超多超大舊,都算好飲!3.明太子手羽(兩件)$33(8/10)雞翼炸得好脆,仲
一町目茶室

3.明太子手羽(兩件)$33(8/10)
雞翼炸得好脆,仲幫手剪開一分為二,食得好方便,不過最後我都食唔到明太子,連明太子味道都無!

4.炸流心芝士年糕(兩件)$36(9/10)
呢個年糕外面炸得好脆,至於流心芝士根本流唔到心,只係拉到少少絲,芝士味唔重!

2人總共價錢$236

個人口味總評分:9/10

@icchomechaya @ichimoncho @citywalkhk

地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J39-40號舖

#一町目茶室 #一門町市場 #荃灣 #荃新天地2 #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 日式咖哩滑蛋吉列豬扒飯
  • 抹茶紅豆芝士奶蓋
  • 日式咖哩滑蛋唐揚炸雞飯
  • 凍黑糖仙草奶茶
2024-01-16 148 瀏覽
無意中同朋友行行下街,發現荃新2樓下竟然有呢個新食街,話說呢期少少手緊,都想搵d平食。 呢家餐廳向最出面,見佢飯麵都有d,見到有人叫個炒麵好似幾唔錯就入咗去。叫咗個地獄雞柳蝦仁炒麵,炒麵底好脆,d汁唔會太多,所以食到最後都仍然食到有脆嘅。配料嘅雞柳同蝦都算多。為咗個麵底覺得可以再encore。另外叫咗個咖哩滑蛋飯配低溫慢煮牛舌,牛舌都幾大舊,炆得幾淋嘅,蛋都夠滑。飯係用珍珠米幾有誠意,但飯量實在太多。 加上咖哩汁唔夠多嚟撈飯,少可惜。

2024-01-15 87 瀏覽
【港日fusion。特色茶室】荃灣是香港其中一個人口密集的社區,也是雲集美食的地區。 這是一家是港日fusion的茶室位於一門町食街裡,餐廳走紅白日本風格,其中一條扶手電梯下去就會第一眼看到的。價格很親民,菜式融入了日系餐點元素。❈ 九州豚骨濃湯手打烏冬配和風汁燒雞扒 HK$78 湯底是豚骨濃湯,配上彈牙烏冬十分融和。燒雞扒很香有肉汁,如果可以分開上會更加分。晚餐之選附送餐湯、沙律、飲品。值得一提是蕃茄湯帶點微酸很醒胃。❈ 咖喱滑蛋低溫慢煮牛舌厚切 HK$82 (+熱阿華田 HK$12)咖喱滑蛋應該是餐廳招牌之一。 3大塊牛舌份量很足。咖哩是日式口味, 味道香濃而不辛辣。牛舌偏軟有厚度,帶來軟嫩口感。❈ 明太子醬手羽 HK$34雞翼是單骨的,方便進食。淋了明太子醬在雞翼上,夠滋味。❈ 七味炸雞 HK$33一口雞粒很酥脆,且不油膩,很適合做餐前小食和朋友一起分享。
【港日fusion。特色茶室】

❈ 九州豚骨濃湯手打烏冬配和風汁燒雞扒 HK$78

九州豚骨濃湯手打烏冬配和風汁燒雞扒

❈ 咖喱滑蛋低溫慢煮牛舌厚切 HK$82
(+熱阿華田 HK$12)

咖喱滑蛋低溫慢煮牛舌厚切

❈ 明太子醬手羽 HK$34

雞翼是單骨的,方便進食。淋了明太子醬在雞翼上,夠滋味。

明太子醬手羽

❈ 七味炸雞 HK$33

一口雞粒很酥脆,且不油膩,很適合做餐前小食和朋友一起分享。

七味炸雞
2024-01-04
❤️《荃灣新地標美食街》— 一町目茶室 (一門町市場)平時去開荃新天地1期覓食嘅我哋,最近知道荃新天地2期開咗個日本風格嘅美食街,所以朝聖一下睇吓有啲咩嘢食先!🤩「一門町市場」於12月16號喺荃灣荃新天地2期地下正式開幕,入面有十多間大大小小嘅食肆同埋娛樂商店,又可以玩又可以食😎仲有好多打卡位😍好多舖頭都比較少見,支持下!行咗一圈,最後我哋揀咗一間叫「一町目·茶室」。見menu既款式幾吸引,所以一於試吓🫶🏻🥘🍜芝士奶蓋雜錦咖喱烏冬 ($68)一上枱賣相已經好靚,紫紫白白💜🤍味道方面,滿滿奶蓋同咖喱味,而且烏冬嘅份量亦唔少,味道估唔到咁夾,性價比高💖推介!🥩晚市之選 (附送餐湯、沙律及飲品)山葵黑椒肉眼牛扒飯 ($108)大大塊既肉眼牛扒,配埋一啲蔬菜,大大份既餐絕對唔膩😎🍖七味炸雞 ($33)炸得剛剛好,而且份量以呢個價錢都有好多件👍🏻🥟炸豚肉餃子 ($28)個皮唔會太厚,而且入面既餡又多又多汁😋🍫 阿華田可可奶蓋 ($40)好濃厚嘅奶蓋,上面落咗幾粒棉花糖,賣相變得有色彩✨☻味道:8/10☻環境:8/10☻服務:8/10☻價錢:8.5/10☻回頭率:80%☻人均消費:$100📍一門町市
❤️《荃灣新地標美食街》— 一町目茶室 (一門町市場)

🥘🍜芝士奶蓋雜錦咖喱烏冬
🥘🍜芝士奶蓋雜錦咖喱烏冬 ($68)
山葵黑椒肉眼牛扒飯
大大塊既肉眼牛扒,配埋一啲蔬菜,大大份既餐絕對唔膩😎
🍖七味炸雞
🍖七味炸雞 ($33)
炸得剛剛好,而且份量以呢個價錢都有好多件👍🏻
🥟炸豚肉餃子
🥟炸豚肉餃子 ($28)
個皮唔會太厚,而且入面既餡又多又多汁😋
🍫 阿華田可可奶蓋
🍫 阿華田可可奶蓋 ($40)
好濃厚嘅奶蓋,上面落咗幾粒棉花糖,賣相變得有色彩✨

☻味道:8/10
☻環境:8/10
☻服務:8/10
☻價錢:8.5/10
☻回頭率:80%
☻人均消費:$100

📍一門町市場
荃灣楊屋道18號荃新天地2地下

📍一町目茶室 (一門町市場) (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J39-40號舖
🥘🍜芝士奶蓋雜錦咖喱烏冬
山葵黑椒肉眼牛扒飯
🍖七味炸雞
🥟炸豚肉餃子
🍫 阿華田可可奶蓋
2024-01-04 85 瀏覽
久違冇去荃新天地二期了今日諗住shopping🙈發現開左一條籌備兩年走日本風格既美食街係2023年12月16正式開幕夠晒新鮮滾熱辣有十多間新食店及商店 見到一間環境清幽好多卡位既 一町目茶室✨中華海鮮炒麵$79呢個價錢有個脆麵同海鮮食簡直值回票價😙炒麵既精華絕對麵要夠脆海鮮又多又新鮮✨咖喱滑蛋吉列海老拼魚柳$78一丁目嘅招牌就係咖喱滑蛋蛋炒得夠滑溜 咖喱味唔算太重海老比較特別 就係佢會用多士炸魚柳都係超級大件 係兩個人嘅份量✨明太子醬手羽$33其實就係單骨雞翼再配上明太子醬 夠晒和味😌✨豚肉餃子$28超級超級脆身同香口餡料又豐富✨芒椰甘露奶蓋(餐飲+$20)芒果味好特出 重點唔會太甜✨抹茶紅豆芝士奶蓋(餐飲+$20)抹茶同紅豆真係Perfect match芝士奶蓋亦冇得輸🙈
久違冇去荃新天地二期了

再配上明太子醬 夠晒和味😌

✨豚肉餃子$28
超級超級脆身同香口
餡料又豐富

✨芒椰甘露奶蓋(餐飲+$20)
芒果味好特出 重點唔會太甜

✨抹茶紅豆芝士奶蓋(餐飲+$20)
抹茶同紅豆真係Perfect match
芝士奶蓋亦冇得輸🙈
2024-01-02 74 瀏覽
聽講荃灣有個新景點,叫「一門町市場」,係喺荃灣荃新天地二期地下,係一條籌備了近兩年既日本風格美食街🇯🇵場內進駐十多間大大小小既餐飲及娛樂商店, 有各類不同風味既美食及有趣既用餐體驗😁今日就去咗其中一間「一町目。茶室」試吓先,呢間餐廳好似「出前一丁」既包裝❤️喺平民美食既基礎上融合日系餐點既特色,別出心裁🥰 首先叫咗一個🦀軟殼蟹蟹籽蟹肉炒飯每口炒飯都可以食到啖啖肉既蟹肉同埋配菜,軟殼蟹熱辣辣脆卜卜,炒飯嘅米炒得分明🍜之後蠢蠢欲動想食吓烏冬,原來假日都有dinner set~ 有湯有沙律,一定夠飽🍜黑蒜油豚骨濃湯自家製叉燒手打烏冬湯底由黑蒜油、黑胡椒、豚骨濃湯和秘製味噌熬成,蒜味十足帶微辣,係出前一丁嘅味道☺️之後仲叫咗個小食🤍炸流心芝士年糕脹卜卜嘅年糕,外脆內軟,仲有年糕黏住黏住嘅感覺,好正啊💚抹茶紅豆芝士奶蓋:本身仲以為係抹茶牛奶,原來係抹茶沙冰,好濃郁嘅味道,成件事好配合,好滿足同埋凍檸茶

首先叫咗一個
🦀軟殼蟹蟹籽蟹肉炒飯

🍜黑蒜油豚骨濃湯自家製叉燒手打烏冬

之後仲叫咗個小食🤍炸流心芝士年糕
脹卜卜嘅年糕,外脆內軟,仲有年糕黏住黏住嘅感覺,好正啊

同埋凍檸茶
荃灣🇭🇰新地標 充滿日本風嘅美食街🎌⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯位於荃新天地2期,籌備咗兩年嘅「一門町」美食街終於喺12月16號開幕啦!🎊🎉 平時去荃新天地2期都無乜野食 🫠 終於有條美食街,有10幾間餐廳可以慢慢揀,充滿唔同風格嘅美食 想食咩菜式都有😍😆遲啲仲會開夾公仔舖,真係又食又玩🤣👅 正呀!!!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯今日去開荃灣 就黎一門町試下呢間日式餐廳《一町目·茶室》 ,平民價錢但充滿驚喜😍入到黎已經覺得好有日式風格餐牌設計都好有心思好得意! .🔸魚湯海鮮油揚福袋烏冬 $𝟕𝟖魚湯好鮮甜 亦都好足料!有青口、蜆、蝦🦐、仲有腐皮福袋裝住啲烏冬,勁惹味😍 個湯甜到可以飲晒😆 推介‼️.🔸吉列海老拼吉列魚柳 日式咖喱滑蛋飯 $𝟕𝟖又係超足料嘅一個滑蛋飯,吉列海老好好食,好似蝦多士咁下面有塊麵包,炸得好脆😽 吉列魚柳都超大塊🤣😍 推介‼️.🔸明太子醬 單骨雞翼 $𝟑𝟑一上枱已經聞到好香嘅明太子味,雞翼配明太子醬真係會食唔停口!不過偏鹹少少🤏🏼 但都好好食😋 推介‼️.🔸炸豚肉餃子 $𝟐𝟖好juicy~外皮煎到脆卜卜😽.🔸芒椰甘露奶蓋 $𝟒𝟎 芒椰奶西同楊枝甘露嘅合體,配埋奶蓋💯最抵仲
荃灣🇭🇰新地標 充滿日本風嘅美食街🎌

🔸魚湯海鮮油揚福袋烏冬 $𝟕𝟖

🔸吉列海老拼吉列魚柳 日式咖喱滑蛋飯 $𝟕𝟖

🔸明太子醬 單骨雞翼 $𝟑𝟑

🔸炸豚肉餃子 $𝟐𝟖
好juicy~外皮煎到脆卜卜😽

🔸芒椰甘露奶蓋 $𝟒𝟎
芒椰奶西同楊枝甘露嘅合體,配埋奶蓋💯最抵仲有好多芒果果肉😽 推介‼️

🔸阿華田可可奶蓋 $𝟒𝟎
不過不失嘅阿華田可可奶蓋,個奶蓋做得唔錯,幾濃厚😺

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
一門町除咗日式餐廳仲有西餐,有飲品舖,仲有小食,去開荃灣嘅話可以去荃新天地二期搵食😆

📍一門町市場 @ichimoncho
🗺️荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下

📍一町目茶室
🗺️荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J39-40號舖
#一門町 #一門町市場
#mytaste_荃灣
#mytaste_日本菜
2023-12-21 97 瀏覽
芝士蕃茄厚切豬扒焗飯,88蚊份豬扒厚切肉質鮮嫩多汁,搭配蕃茄拉絲芝士,營造出濃郁的口感和,焗飯啱啱好,外層微焦,內部蓬鬆細膩和平衡😀咖喱滑蛋炙燒牛扒,88蚊份牛扒經過燒烤後,肉質鮮嫩口感豐富,咖喱口味濃郁而香氣,滑蛋綿密,出一種獨特風味體驗😀炸豚肉餃子,88蚊份餃子的外皮炸得酥脆,內部的豚肉餡料鮮嫩多汁,口感十分滿足。搭配上醬汁的微酸和微辣,炸豚肉餃子是一道絕佳開胃菜,絕對值得一試🥟明太子手羽,88蚊份日本料理獨特創意,手羽的肉質鮮嫩,搭配上明太子醬料的濃郁和微辣,美味選擇😀
芝士蕃茄厚切豬扒焗飯,88蚊份

咖喱滑蛋炙燒牛扒,88蚊份