2K
2018-05-14 1560 瀏覽
鈴貓一樂也,您好嗎?之前點解無見過您既?您釣晒魚好眼訓喎,琴晚去左邊度蒲呀? 幾十年首次到訪,要您等咁耐真係唔好意思喇 ﹗以前都有食過朋友買既外賣,只係未有親自出巡啫。一樂價位都幾高架喎,賣價幾貴下,貴過紅磡成倍,但質素不相伯仲囉。雞髀鵝髀鴨髀,都話唔係脾咯,脾係內臟從玉字部,髀係從骨字部呀 ﹗土生土長既香港人要悍衞香港文化、廣東話、繁體字 ﹗離晒譜架,居然有我最愛的羊腩煲供應 ﹗不過真係要冷靜一點,唔想太飽呢,都係食個燒味飯算喇。實在太多選擇,太多佳餚,燒味都還未試完,還有大量煲仔菜、小菜、蒸餸,全部都係我既致愛,睇黎要幫襯多幾十次先得喇 ﹗最愛蒸水蛋,其他蒸肉都係我至愛。行快幾秒搞到要左到右上的死角孤獨位對住魚缸,行慢幾秒就剛剛有食客離開呢。檯面放滿雜物,檯底又放滿貨,連腳都不能伸直,唯有離開張檯而坐,孭住大大個背包又無位放住,除左要離開張檯坐仲要攬住個大背包食野真係非常十分唔開心囉 ﹗行慢幾秒後面就有檯埋單走喇,益左跟住我後面入黎位阿叔坐左。青紅蘿蔔湯,特濃肉味的青紅蘿蔔湯,一向燒味店出品既例湯無得輸,大量下欄骨肉可以餚湯底呢。加入雞腳、燒肉、燒豬骨,超級非常十分甜美可口,厚厚的

青紅蘿蔔湯,特濃肉味的青紅蘿蔔湯,一向燒味店出品既例湯無得輸,大量下欄骨肉可以餚湯底呢。加入雞腳、燒肉、燒豬骨,超級非常十分甜美可口,厚厚的湯汁又黏黏的,滾熱辣慢慢嘆,好感動呀 ﹗

雙髀飯免斬,雙髀流奧義,雙髀拍門,殺呀!燒髀髀免斬就食得多,雞髀都係第一次,師傅最開心啦,可以慳返兩錢力水。毫不客氣,一手拿切雞髀起就咬 ﹗好有份量好重秤喎,結實嬌嫩的白滑雞肉,高質依舊皮香肉嫩,實淨得黎又唔硬掘掘,彈彈的嚼勁十足。清爽雞甜味道夠芳香,彈彈爽爽滑滑不肥膩薄薄雞皮,加埋啫喱狀肥膏激射,甘甜無比。其實係膠原蛋白黎架,非常補身,梗係要一滴不漏吞晒落肚。

燒鵝巨髀一隻手都拿唔晒 ﹗脆皮燒鵝可遇不可求,擘大口狠狠地一咬一扯,嘞一聲撕開 ﹗肉汁油脂齊齊飛射,半肥瘦不油膩,鵝油甘香,醃味清爽,肉質幼嫩細密,舔舔嘴 ﹗要不停咬不停咬,一啖肉一啖蔥油飯,再一啖雞髀一啖鵝髀,互相交替,實在太奢侈太過份喇 ﹗

蓮藕豬骨湯,每一次例湯都滾熱辣出晒煙送上,湯汁香濃甜美,肉味霸道非凡,好味到想添飲呢 ﹗

蠔油芥蘭,Menu 顯示 $30 蚊碟烚菜喎,非常期待有幾好食。終於都見到真身喇,大大碌芥蘭脆卜卜有點渣,仲要有皮咁款,草青味強烈,莖部少少菜甜味,菜葉就鞋烚烚厚疊疊又帶澀,滾上蠔油會好味一點。

燻蹄切雞髀油雞髀飯,剛剛油雞髀賣剩半隻,嬸嬸話可否用切雞代替呢?無問題啦。下半桶子油雞髀,何解晒皮既?只剩下少少喎。玫瑰豉油清爽香甜亦不泛鮮雞味道,雞肉結實有嚼勁,半肥瘦特別吸引,薄薄略脆的雞皮十分過癮,看得見的肉汁,貴得有您的道理。

冰涼燻蹄米芝連級數,入口即驚喜萬分,還非常有 heart 地自調甜醋。坊間大多食肆都已轉用外購獨立包裝的甜醋,單調無味十分剛倒出黎的白醋。米芝連肉質彈彈咸香宜人出眾,滾上酸甜蒜辛味白醋好食到打冷震。

讓她嬌嫩的身驅躺在蔥油豉油飯上,跣入嘴裡去,塞得滿滿慢慢細味,所有味道與汁液混合昇華,無得頂呀 ﹗蔥油切得太大粒喇,太多使到有點反胃。我都係近四五年先食到蔥,對我來說草青味始終太強烈。

老黃瓜燒豬骨湯,無得輸的燒味店湯水,極濃燒豬肉味,湯質厚厚黏黏,味道非凡出眾,飲極都唔夠喉呀 ﹗

燒肉油雞髀飯,芥辣配燒肉十分大路,丹桂軒用芥辣配片皮鴨驚喜的美味呢 ﹗燒肉應真麻麻地,低於水準,坊間有一大堆食店都更好食。好似斬埋頭頭尾尾比我一樣,鹽味太重又勁多骨,肉質鞋硬,再加上不脆又韌的燒豬皮,真係要出多兩分力去趙先得喇,味道平平無奇,試一次便夠。

燒豬骨冬瓜湯,就連冬瓜湯都可以煲到如此誇張的濃稠,厚厚黏黏又帶膠的湯味,好好飲。冬瓜肉都充滿肉香,好食到停唔到口,太美味喇  ﹗

咸蛋燒腩仔切雞髀飯,早前燒肉令我非常失望,本打算比多次機會燒肉,誰知竟然賣晒,真係天意。仲諗住比您上訴添,無緊要,有緣我會再比多次機會您既。燒腩仔超得喎,跟燒肉相比真的天堂地獄。卜卜脆的豬皮,焦香可口,一咬爆開嘞嘞聲。肉質鬆軟棉棉,每口都射出肉汁跟咸香混和,趙得津津有美,搭上白飯更是天衣無縫。咸蛋太過削,質量強差人意,沒有半點黃油又乾爭爭硬掘掘,既然叫左都照撈啦,陰功豬咯。

叉燒鵝胸飯,想食乳豬但賣晒,唯有轉返食燒鵝啦。食得髀多,間中食下胸都好,話晒一樣啖啖肉。師傅我真係估您唔到,竟然比鵝胸較後位置,骨杉杉,骨多肉少,乾乾鞋鞋唔好食囉 ﹗已經坐得唔舒服唔開心,仲要無乳豬食,再黎比鵝胸仲要係近尾近背脊位,點解這樣對我?堅係嬲嬲豬呀 ﹗叉燒中高檔質素,半肥瘦豬肉味濃厚,淡淡甜味,但未見焦香,滿意幾好食既。

西洋菜湯,湯汁濃郁甜美,滾熱辣下嚥大滿足。肉味非凡,菜甜味出眾,拍手叫好,果然係西洋菜湯。

燒鵝上庄,索價 $110 大元,價位有點高呢,係咪物有所值架?胸肉軟軟棉棉,未算嫩滑,肉質未算細緻,香料味道清香突出,讚既係不太肥,沒有過份的肥膏,厚厚的鵝皮一咬噴油,免強吞下。滾上大量酸梅醬點綴,酸酸甜甜減低油膩感,開胃多了 ﹗配埋香噴噴白飯,淋上鵝汁,食得更滋味,一粒飯都無剩。

鵝髀湯河走蔥,完全跟河粉唔夾呀,好可怕 ﹗鵝汁清湯浸著實淨河粉,味道硬係怪怪的又有少少羶味,都幾難入口,沖沖倒晒落肚算吧 ﹗
青紅蘿蔔湯
老黃瓜燒豬骨湯
燒豬骨冬瓜湯
西洋菜湯
2018-02-14 1108 瀏覽
情人節專程去食碟情人鵝飯,點知飯底過度發水變爛飯,燒餓皮薄過米紙沒有燒鵝應有的厚度與脆口感,應該話feel唔到鵝皮的存在感,鵝肉鬆鬆的沒有煙靱口感,似鴨多過似鵝(雖然佢show哂出嚟照計唔會假),份量除了兩小件疑似前腳小腿外,另外成排鵝翻開後發現只有超薄皮夾肥膏同骨寶全無肉,想揾waiter問下,但等左好耐佢地都好忙唔得閒招呼,最後食左碟無餸飯就走---出街食碟頭燒鵝未試過有好結果,失望。題外話,見到舖頭成車燒鵝無遮無掩放在通道好耐,忽發奇想如果有個客入嚟唔覺意對住車鵝打個乞chee, 唔知佢會點處理呢?

2018-02-14
2018-02-12 855 瀏覽
去大埔覓食,本來想排陳漢記,但見到條龍😰即係轉戰去一樂食雙脾飯(雞脾鵝脾)-個賣相好靚,個雞好滑有水準,反而招牌燒鵝麻麻地,太多肥膏,好失望,下次剩要個雞脾或者再去排陳漢記🤣💰:$120
💰:$120
2018-01-30 727 瀏覽
為何一樂這個名字有點熟悉 卻是陌生? 入去望望,唔通係因為佢啲龍吐珠? 定係 loop 住係咁播嘅 Anthony Bourdain 陳年到訪片段? 非也,忽然想起熟悉的一樂兩字,係因為 火影忍者 😂😂😂 Anyway~ 其實吸引飢詩入去嘅係下午茶 $45 燒鵝瀨 😍 鵝瀨五分鐘內到, 皮脆肉質彈牙, 配上酸梅醬 吊起食慾, 鵝油香氣四溢 滲到瀨粉, 瀨粉水準不是很特出,但非常滿足啊~ 😘😘😘又到咗 望隔離位嘅時候,人哋係-> 燒鵝髀! Omg 😆😆 果然是隔離飯香 😁飢Point : 8/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
飢Point : 8/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-01-27 421 瀏覽
突然想試一試這間的燒鵝,聽聞好出名的。反正晚餐有點想食燒味飯,於是決定買了個燒鵝脾燒腩飯外賣。真係未食過唔知價⋯原來一個雙拼飯要$106,可能選擇了貴價燒味吧,轉脾,加$20。好貴,不過即管試試值唔值!打開飯盒,燒腩有4-5舊,鵝脾都唔似係一隻既,已經有點失望,飯的份量算多的。唔緊要,最緊要係味道,點知,燒腩有點梅,好似唔太新鮮,唔知係咪外賣,俾d差d既料呢至於燒鵝,其實都唔錯的,只是份量唔似一隻脾的份量,整體來說,以$126食這個飯完全唔值,如果想食燒鵝,或者下次下午茶時間食比較經濟吧這次沒有影相,因為無想過燒味飯也會寫食評,但係我覺得快餐店或者比他好,所以要發洩一下吧!

2018-01-24
2018-01-13 196 瀏覽
一樂本人覺得此餐廳絕對係香港頭五名之內的燒鵝專家,老板所做的燒鵝脹卜卜,香脆可口,一車一車咁運去吊起或斬切。其實,燒鵝一隻都幾鬼貴,成四百六十蚊,以前一個人,多數叫碟頭飯,好彩嘅,有時仲有燒鵝脾食添。不過,我覺得啲燒鵝必須要半小時內食,否則味道會變得冇咁好食,老板話客人買外賣,焗住啲燒鵝,鵝片會變成不脆,冇咁好食。因此老板會係盒度頭尾開窿散氣,但其實都不夠,所以要盡快食才是上策。除咗燒鵝,例湯都唔錯,有時候係紅蘿蔔湯,有時係西洋菜,當然主要湯料都係啲雞頭雞尾,鴨頭鴨尾,加豬骨。總推介指數:10/10

總推介指數:10/10
2018-01-05 1690 瀏覽
一樂燒鵝,細細個已經聽過呢個名,但是還是第一次來試。比較早去到,好像未夠七時,都算滿座🙆🏿‍♂️,四人桌,坐在一對父子對面。其他位置也看見不少一家大細來吃,或是一群男子以酒🍷伴鵝。點了個黑椒牛仔骨,還有例牌的下裝燒鵝,以及瀨粉。畢竟,如果燒鵝好吃,相信也會有點油份,如果吃白飯,可能會更加飽更加膩,因此我也點了個瀨粉,寄望那熱湯可以解除油膩感,使這次吃燒鵝的經驗更佳。反正這麼久才來一次一樂,就試試燒鵝脾如何。下裝燒鵝,連着燒鵝脾,賣相吸引。店員端來的時候,熱騰騰,出煙,嘗一嘗味道,燒鵝皮脆,完全不覺皮韌,內裏的肉亦都夠嫩夠滑,爽彈,鮮嫩,還有輕微酥香。吃燒鵝絕對不能夠怕肥膩,如果全部肥膏都不吃,只吃肉以及外皮的話,絕對不會那麼香。黑椒牛仔骨,非常之熱,牛仔骨嫩滑,像鋸扒時的鑊仔牛柳,黑椒味非常香,但又未夠太辣。份量極多,一碟牛仔骨,大大碟,最少有七八件,黑椒味非常香濃。喜出望外的事,原來非常著名的一樂燒鵝,其實內裏也非常新式,就像普通燒味食肆;更特別的是,原來內裏還有一隻小貓,間中出來散步,可愛有趣。真有趣,到一樂嚐燒鵝,竟意外看見小貓咪,離開時又見到前港隊男籃代表伉儷。

點了個
黑椒牛仔骨,還有例牌的下裝燒鵝,以及瀨粉。畢竟,如果
,使這次吃燒鵝的經驗更佳。

反正這麼久才來一次一樂,就試試燒鵝脾如何。
下裝燒鵝,連着燒鵝脾,賣相吸引

店員端來的時候,熱騰騰,出煙,嘗一嘗味道,
燒鵝皮脆,完全不覺皮韌
,內裏的肉亦都夠嫩夠滑,爽彈,鮮嫩,還有輕微酥香

• 燒鵝
2017-12-15 418 瀏覽
一直光顧中環一樂,是食過番尋味的感覺。難得行山經過大埔,當然也要試試大埔這家的水準。大埔一樂除了燒味,還有小菜等選揀。一場來到,就是要試馳名燒鵝。點了一個下午茶燒鵝瀨,加上一杯凍檸茶,埋單$50。比中環便宜多了。🤩🤩🤩🤩🤩份量也挺多的,而且很幸運來了一個鵝肶。燒鵝很肥,皮下油脂清晰可見/可吃🙈🙈不過皮就略嫌不夠脆,可能不是剛燒好的關係吧。湯底也是意外的淡,可能吃慣中環的重口味吧🙈🙈🙈這家是抵食之選,不喜歡濃味就選這家吧。
一直光顧中環一樂,
是食過番尋味的感覺。
難得行山經過大埔,
當然也要試試大埔這家的水準。

大埔一樂除了燒味,
還有小菜等選揀。
一場來到,就是要試馳名燒鵝。
點了一個下午茶燒鵝瀨,
加上一杯凍檸茶,
埋單$50。
比中環便宜多了。🤩🤩🤩🤩🤩
燒鵝瀨

份量也挺多的,
而且很幸運來了一個鵝肶。
燒鵝很肥,皮下油脂清晰可見/可吃🙈🙈
不過皮就略嫌不夠脆,
可能不是剛燒好的關係吧。
湯底也是意外的淡,
可能吃慣中環的重口味吧🙈🙈🙈

這家是抵食之選,
不喜歡濃味就選這家吧。
2017-12-13
2017-10-19 1856 瀏覽
數大埔最有名的吃燒鵝地方,一定是這間「一樂燒鵝飯店」,其他店舖絕對無出其右。 雖然自己早已離開大埔多年,但偶爾再遊舊地,有時候還是會來這間一樂老店,一嚐它的招牌「燒鵝瀨粉」。 雖然這兒的燒味下午茶餐要收 $45,比叫一碟「星州炒米」或「乾炒牛河」只需 $40還要貴,但放眼望去,來此吃下午茶的,十居其九都是吃「燒鵝瀨粉」的,足以証明這招牌出品的確深入民心,無論是附近的街坊,還是區外的顧客,都知道這兒的招牌菜是甚麼。也是的,這天在等待「燒鵝瀨粉」送來的時候,十多隻出爐燒鵝正從廚房運送到舖面的燒臘檔口,看著新鮮出爐的燒鵝,不禁讓人垂涎三尺,滿心期待。 始終,店內大部分客人都是吃同一樣的東西,等待,在所難免。不過,十多分鐘之後,我的「燒鵝瀨粉」終於送上。皮脆肉軟又夠入味的燒鵝,瘦肉伴著脆皮下的薄薄脂肪,稍肥而不太肥,感覺甚好;滑溜的瀨粉索了滲透了鵝油的濃味湯汁,感覺亦佳。 吃一碗美味的「燒鵝瀨粉」,滿足,有時候就是這麼簡單。
吃一碗美味的「燒鵝瀨粉」,滿足,有時候就是這麼簡單。
  • 燒鵝瀨粉
2017-10-04 690 瀏覽
很久沒有吃過一樂,都算是大埔有名的燒味店,亦剛好看到2點半有下午茶時段。(+$10)例湯,超大的一碗相比起其他茶餐廳,裡面也很多料,肉跟瓜都給了很多,相當足料。味道喝上去就清清淡淡的,不會很濃很重味精。($45)叉燒瀨粉,切了很多叉燒,點了瘦叉燒也不會很乾很難咀嚼,叉燒切得很厚肉,湯底也很香濃跟瀨粉很配,而瀨粉口感特別好,不會像外面的瀨粉一夾上去就爛掉,咬上去也有口感,的確好吃的😋。($45)燒鵝瀨粉,燒鵝份量都算多,雖然浸在湯上但依然吃到皮是脆的,很香的鵝味,還是很厚肉,配酸梅醬非常合襯。最後也點了兩杯凍飲,每杯(+$5),只選擇喝湯底飲品的話都不算很貴。

2017-09-30
2017-09-30 595 瀏覽
前排約了幾個好耐冇見老朋友食飯,佢哋話想食燒鵝問我有邊度好食,我就即刻想起大埔有間好好食食過包你 番尋味舖頭自己即燒即賣門口光猛燒味好出名招牌燒鵝 不得不試有各式各樣的小菜有碟頭飯 炒粉麵有燒味碟頭飯半隻燒鵝必食 賣相都唔錯 我個人認為依間嘅燒鵝好食過好多其他話自己係燒鵝專家嘅餐廳蒜蓉牛仔骨 味道一般芥蘭炒魚鬆 還可以依個枝竹火腩煲就差少少 火腩冇皮
食過包你 番尋味

芥蘭炒魚鬆 還可以
枝竹火腩煲

依個枝竹火腩煲就差少少 火腩冇皮
2017-07-23 921 瀏覽
難得黎到大埔,跟住地膽搵野食。佢地介紹左呢間燒味店,話出名同多人幫襯。夜晚大概8點幾去到唔多人,4個人輕易坐左張大圓枱,4個人都叫有燒鵝既瀨粉/飯望落燒鵝色澤偏深,油光泛泛,雖然好似燶左DD但食落好香同幾脆,基本上唔洗點梅醬都好夠味;粉既湯底係豬骨湯,比普通茶記既湯粉湯底濃DD。但係之後食落發現D燒鵝雖好食,但好多骨!無乜肉!係我地太遲黎得番D頭尾,定係真係俾好有肉既for碟頭飯? 由於無乜肉食,我攞左D隔離既叉燒試下,點知佢好硬,又無肉汁又無蜜汁,係就係啖啖肉啊但唔想咬喎....對燒鵝少少失望,對叉燒係大失望!4/50蚊食碗無乜肉但D皮幾好味既瀨粉,睇你肚唔肚餓啦,做宵夜都唔錯既...

燒鵝瀨
2017-07-02 580 瀏覽
外賣燒鵝下莊外賣,鵝腿免切。一個鐘後享用還是美味。鵝腿的皮還是脆脆的,鵝肉也很嫩,酸梅醬更是提升了鵝肉的味道。鵝油是多了些,但就是這鵝油讓肉質更甜美。下次還會光顧😋。
2017-06-22
5 分鐘 (外賣自取)
2017-04-08 812 瀏覽
周六揸車去大埔食飯,次次都經過但無試過,今日想食燒味,就試下一樂!先講佢價錢都唔平,點解可以係平價食肆林立既大埔區立足咁耐?我地叫左:叉鵝飯 一碗燒肉鵝飯 一碗聽聞最出名係鵝,咁就梗要試下啦。個鵝果然好食,但皮唔脆唔光滑,有幾舊有肥。燒肉皮亦都係唔夠脆,薑蓉又幾好食,差燒呢就不過不失,好食過某連鎖店但又比一d 知名老店失色。覺得好好食主要係因為我無食早餐,好好好肚餓,兩點先去到...講真呢個價錢就略貴,一碗雙併飯要50 蚊 無野飲,又唔好坐,唔會再試了。

我地叫左:
叉鵝飯 一碗
燒肉鵝飯 一碗
聽聞最出名係鵝,咁就梗要試下啦。

• 燒鵝
2017-02-03 1428 瀏覽
I cant stop having roast goose every month as it is one of my love dishes. I went to tai Po only because of this roast goose. Hope it would be good. The price was quite reasonable.There was a cat occupied the seat, waiter helped to put the cat back to its home which was right next to us. So lovely. The roost goose was good, the skin was crispy, with the colour dark red so attractive. The meat was soft and juicy compare to other roast goose shop, it was worth to come only for this goose.
2017-01-22