2023-02-15 76 瀏覽
📍 #觀塘 #一本食堂#羊羊在觀塘#羊羊在九龍之前聽過朋友講幾好食,就經過試下啦😄餐廳都叫有日式元素,有櫻花裝飾打下卡📸不過格局比較似茶記🤣最特別係食完飯,每人都有杯雪糕🍦✨雜錦刺身(26片) $276擺盤都唔錯,但係太多冰冇嘢隔住啲刺身,有啲太硬🫠厚度正常,三文魚刺身都油脂味夠,帶子同蝦就真係雪都冇味🥶✨ 特長燒鰻魚壽司(1件) $30大就大,應該用長比較恰當🤣好幼咁,似一開二🥲味道正常,汁都唔似自家製🤪✨ 大大花之戀(1件)$38真係有拳頭咁大,上面仲唧咗海量沙律醬,好邪惡😈但係咁大件最後都係拆開食,可能啱打卡啲,下次正常叫返3件壽司好了😹✨炸軟殼蟹反卷(6件)$79又係大大件,餡都好足,反而想淨食尾個件,爆料✌🏻✨鹿兒島豚肉蜆肉鍋 $76味道清甜,應該冇咩味精😛不過份量偏少,蜆肉好薄身,豚肉得幾塊薄切,墊底菜都唔俾多棵🥹✨滑蛋吉列豬扒鍋飯 $68滑蛋都幾滑,豬扒稍稍瘦啲乾啲🤏另外因為晚市定食嚟,所以包埋前菜同湯🥣🙅🏻‍♀️✨香蒜雞軟骨 $58真係唔推薦😣呢碟比較似避風塘炒,仲加咗少少鹹蛋黃炒幾有心機,點知雞軟骨超少,蒜就一堆,仲要凍的😔✨板燒牛舌 $83好有家庭feel,牛舌軟硬程
📍 #觀塘 #一本食堂

#羊羊在觀塘
#羊羊在九龍

✨雜錦刺身(26片) $276

✨ 特長燒鰻魚壽司(1件) $30

✨ 大大花之戀(1件)$38

✨炸軟殼蟹反卷(6件)$79
又係大大件,餡都好足,反而想淨食尾個件,爆料✌🏻

✨鹿兒島豚肉蜆肉鍋 $76

✨滑蛋吉列豬扒鍋飯 $68

🙅🏻‍♀️✨香蒜雞軟骨 $58

✨板燒牛舌 $83
好有家庭feel,牛舌軟硬程度真隨機😀不過啲醬汁好香,幾啱配飯食🍚

人均價錢 - ~$250+10%

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #觀塘美食 #新界美食 #九龍美食 #美食推介 #午餐推介 #晚餐推介 #日本菜 #怪獸壽司 #刺身 #壽司 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #打卡餐廳

2023-02-14 63 瀏覽
今日同朋友有要事去咗觀塘海濱附近。搞掂後,咁啱肚餓又想食日本野,見到前面有間,即刻走咗去,一去不得了,令我當下寫咗食評。入到去一本食堂,環境氣氛都好友日本嘅特色,座位同洗手間光落又光猛,洗手間亦相對乾淨,喺叫嘢食之前已經有好好嘅印象。我哋兩個總共嗌咗幾碟嘢,包括泰式海虎蝦,時令生蠔,鹿兒島豚肉蜆肉鍋,火焰壽司拼盤,芥末醬脆脆卷,全部都係熱門的菜式,最後仲有一個驚喜甜品,幫襯晩市嘅話會多一個雪糕。泰式海虎蝦新鮮嘅虎蝦,我分咗兩種唔同食法,醬同冇醬,虎蝦味道鮮甜,入口亦有好有膠質,加咗泰式醬之後,更加吊出蝦嘅鮮味,酸辣嘅醬,令呢份頭盤增加我嘅食慾。時令生蠔接下落嚟嚟咗一隻生蠔,生蠔唔使加檸檬一口食晒,鮮甜多汁。鹿兒島豚肉蜆肉鍋我哋揀選左韓式味道,食起上嚟唔係好辣,亦好特別,最令人深刻都係佢嘅粉絲,個鍋吸收左豚肉同蜆肉的味道,夾埋一齊幾好食😋。火焰壽司拼盤和芥末醬脆脆卷兩個壽司各有特色,魚肉鮮味,被壽司表層俾火焰燒過,口感有所昇華。芥末醬脆脆卷亦不比火焰壽司拼盤遜色,食落口感豐富,亦好脆,食完亦沒有肥膩感。

泰式海虎蝦

時令生蠔
接下落嚟嚟咗一隻生蠔,生蠔唔使加檸檬一口食晒,鮮甜多汁。

火焰壽司拼盤和芥末醬脆脆卷
2023-02-14 50 瀏覽
❤️重點:環境舒適,價錢親民❤️上到去好日本🇯🇵feel 餐廳中間仲有棵偽櫻花樹既裝飾 另一方放有好多日本酒同日本和風傘,地方算大 同坐得好舒服 😌叫左個活赤貝,牡丹蝦刺身,軟殼蟹天婦羅,雜錦海鮮飯🫶🏻刺身好新鮮同鮮甜❤️🫶🏻而炸軟殼蟹好鬆脆,入面仲有蟹膏 超正脆卜卜 好滿足 🫶🏻雜錦刺身海鮮飯(跟麵豉湯)係巨大版,超級多種類既刺身,一共有8款 而且款款都好新鮮 不過係啲飯硬左小小 (細食朋友仔建議叫小飯,因為好大碗)
❤️重點:環境舒適,價錢親民❤️

叫左個活赤貝,牡丹蝦刺身,軟殼蟹天婦羅,雜錦海鮮飯

🫶🏻刺身好新鮮同鮮甜❤️
🫶🏻而炸軟殼蟹好鬆脆,入面仲有蟹膏 超正脆卜卜 好滿足
2023-02-02
2023-02-13 67 瀏覽
餐廳位置好寬敞,而且好多日系嘅佈置,就咁觀察以為野食會好貴,但係最意外嘅係都好抵食😍三文魚刺身🐟美味指數:👅👅👅👅 (4/5)三文魚好厚肉好新鮮,仲要係腩嘅部位,啖啖都好多油脂‼️鵝肝肥牛炒飯🍚美味指數:👅👅👅 (3/5)個炒飯係幾好食,鵝肝同埋肥牛再加飯呢個配搭都好夾,但係如果多啲配料就更加好啦😗鹽燒牛舌🐮美味指數:👅👅👅👅 (4/5)身為牛舌愛好者,覺得呢個串燒幾好食!香口得來都幾有咬口🤣

三文魚刺身🐟
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
三文魚好厚肉好新鮮,仲要係腩嘅部位,啖啖都好多油脂‼️

鵝肝肥牛炒飯🍚
美味指數:👅👅👅 (3/5)

鹽燒牛舌🐮
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
身為牛舌愛好者,覺得呢個串燒幾好食!香口得來都幾有咬口🤣
2023-02-12 42 瀏覽
今日終於搞掂哂啲工作煩惱事,一身都鬆哂!放工當然係要約下朋友見下啦!今次我哋嚟到一本食堂,喺樓下已經見到入面有好搶眼嘅大紅燈籠同埋櫻花,好似環境幾好咁喎!坐低發現環境好闊落,而且亦都好光猛,整體感覺好舒服,好有日本嘅氛圍~我哋最後點左10隻泰式生蝦、脆脆卷、生蠔、火焰壽司拼同埋豚肉蜆肉鍋~泰式生蝦同埋蒜片+泰式酸辣醬依個組合真係好夾,香料嘅辛辣同埋魚露嘅酸甜都令到蝦嘅口感更加豐富有層次,生蝦嘅肉質亦十分鮮甜,必食!另外脆脆卷亦都十分精緻,係三文魚加天婦羅嘅反卷嚟嘅,每一舊卷物上面都會有一Pat芥末醬,食落好惹味~生蠔嘅大小亦都適中,價錢相宜,食得出係新鮮嘅生蠔,配埋檸檬汁真係諗返起都流口水!另外我哋都點咗火焰壽司拼盤,分別有火炙甜蝦、帶子、左口魚、三文魚、牛肉同埋一種唔記得叫咩名嘅魚😂😂個人覺得用料新鮮,食得出食材原本嘅鮮味,最欣賞係左口魚壽司,因為食落真係入口即溶,超正!!最後,我哋都點咗一個豚肉蜆鍋,我哋點咗朝鮮湯底,飲落去有少少嘅辣味,而鍋中亦有蜆、豚肉同埋大量嘅粉絲、金菇蔬菜,材料吸晒湯汁嘅鮮味,好滿足!!

另外我哋都點咗火焰壽司拼盤,分別有火炙甜蝦

2023-02-07 84 瀏覽
第一次嚟呢間日本餐廳食飯入到嚟背景音樂keep住播一啲好Hit嘅動漫主題曲,好有日本氣氛落完單之後斟茶,發現佢呢度嘅茶杯好獨特!從來都未見過,可以直接將茶包陷入茶杯底,設計好新穎唔會誤飲茶葉,不過飲到底會太苦見隔籬枱叫咗好多生蠔逐隻啪,都令我哋蠔癮g起我哋兩個人叫咗半打,一人三隻好夠食,呢個價錢性價比10分高,蠔肉飽滿,食落爽甜一口將蠔肉放入口中,滿滿海水嘅鮮味珍寶赤蝦好大隻,冰鎮之餘,亦都好爽口彈牙同朋友叫咗個雜錦魚生丼,share食份量好足估唔到價錢唔貴,但係有10款配料:分別係三文魚,吞拿魚,鯛魚,墨魚,帶子,赤蝦北寄貝,蟹柳,玉子,中華沙律,等等......每款刺身都最少有2片,而且食落都好新鮮總括嚟講好抵食希望再嚟 encore
第一次嚟呢間日本餐廳食飯

落完單之後斟茶,發現佢呢度嘅茶杯好獨特!
從來都未見過,可以直接將茶包陷入茶杯底,設計好新穎
唔會誤飲茶葉,不過飲到底會太苦

見隔籬枱叫咗好多生蠔逐隻啪,都令我哋蠔癮g起
一口將蠔肉放入口中,滿滿海水嘅鮮味

珍寶赤蝦好大隻,冰鎮之餘,亦都好爽口彈牙

同朋友叫咗個雜錦魚生丼,share食份量好足
北寄貝,蟹柳,玉子,中華沙律,等等......
每款刺身都最少有2片,而且食落都好新鮮
總括嚟講好抵食
希望再嚟 encore
2023-02-06 72 瀏覽
同朋友夜晚食嘢,搜尋觀塘日本嘢,好快就見到呢間餐廳搵到呢一幢大廈嘅舊式lift,上嚟到成層樓都係餐廳,好闊落!首先叫咗個壽司拼盤火炙嘅壽司燒得好香,無論係魚油定係飯都布滿左微「焦」嘅氣味6款嘅火炙壽司分別有:芝士甜蝦,帶子,左口魚裙邊,劍魚腩,吞拿魚同埋三文魚每一款師傅都將壽司嘅形狀握得好實,而且壽司上面魚肉係蓋過飯,幾乎睇唔到下面嘅飯芝士甜蝦有3隻,都甜,帶子同劍魚腩加上些少甜醬油點綴,左口魚綑邊入口即溶全部魚肉嘅表面都燒到金黃,魚油豐腴到滴咗落隻碟度特長鰻魚壽司一碟頂人哋6件壽司嘅長度,鰻魚肉好巨型上面嘅鰻魚差唔多可以包住舊飯三圈,好似食緊京都嘅鰻魚重咁食完飯最後店員仲話有雪糕送,估唔到晚市食飯已經食飽飽,最後可以用甜品作結菠蘿椰子都幾香,食幾啖就食完,唔多唔少,啱啱好幾圓滿
同朋友夜晚食嘢,搜尋觀塘日本嘢,好快就見到呢間餐廳

火炙壽司拼盤
首先叫咗個壽司拼盤
火炙嘅壽司燒得好香,無論係魚油定係飯都布滿左微「焦」嘅氣味

全部魚肉嘅表面都燒到金黃,魚油豐腴到滴咗落隻碟度

特長鰻魚壽司
特長鰻魚壽司
一碟頂人哋6件壽司嘅長度,鰻魚肉好巨型
上面嘅鰻魚差唔多可以包住舊飯三圈,好似食緊京都嘅鰻魚重咁

菠蘿椰子雪糕
菠蘿椰子都幾香,食幾啖就食完,唔多唔少,啱啱好幾圓滿
火炙壽司拼盤
  • 特長燒鰻魚壽司
2023-02-03 78 瀏覽
黎左觀塘咁多次,第一次黎呢間,性價比高,款式都多,我見下年茶$40以下,堅抵.泰汁海虎蝦刺身 - 夠鮮,最鐘意配埋超辣既辣椒粒,10隻$98好抵鮮帶子刺身 清酒煮蜆- 蜆充滿著淡淡既清酒味香芒芥末醬脆脆卷- 呢個幾特別,平時啲卷有芒果都無咩特別,但唔知係咪因為有脆脆關係,個芒果味好出😆 仲要有柴魚包著,兩種既脆感👍🏻特長燒鰻魚壽司- 長得黎肉質都厚😆 鐘意食鰻魚既一定鐘意.晚市仲會有杯雪糕仔🤣奶茶味,大滿足,睇個卡路里都唔係好多.同埋坐得舒服,約朋友叫杯酒,傾計一流
泰汁海虎蝦刺身
- 夠鮮,最鐘意配埋超辣既辣椒粒,10隻$98好抵

鮮帶子刺身

清酒煮蜆
- 蜆充滿著淡淡既清酒味

香芒芥末醬脆脆卷

- 長得黎肉質都厚😆 鐘意食鰻魚既一定鐘意

晚市仲會有杯雪糕仔🤣奶茶味,大滿足,睇個卡路里都唔係好多

同埋坐得舒服,約朋友叫杯酒,傾計一流
新年充滿節日氣氛🧧真係唔想煮飯👩‍🍳所以成日出街食😂今次就去觀塘呢間一本食堂食日本野!呢間餐廳地方寬敞👍🏻設計非常之日系👘🎌🏯坐低枱面有啲已經裝好茶葉嘅紙杯🍵俾你自己沖茶飲😍😍相當貼心😆食日本嘢梗係唔少得壽司🍣🍣同定食,我哋今次就叫咗一個火焰壽司🍣拼盤$122,一個吉列豬扒🐷定食$65,一件特長燒鰻魚🧜‍♀️壽司$30同一隻時令生蠔$15🦪🦪火焰壽司拼盤🍣🍣呢個壽司拼盤一份有6️⃣件,包括三文魚🍣鮮帶子🧡佐口裙邊💚吞拿魚🍣劍魚腩🐟芝士甜蝦🧀🦐件件都相當鮮甜,而且火炙過仲更加香❣️❣️🐽吉列豬扒定食呢個定食超級抵食呀❣️❣️包咗碗飯🍚麵豉湯🥣中華沙律🥗成份炸豬扒🐷同埋啲沙律菜😆豬扒炸得好鬆脆😋配埋沙律菜感覺一啲都唔肥膩🥳🥳食完飲啖麵豉湯😚再配埋杯熱茶🍵真係一流🥰🥰特長燒鰻魚壽司💓呢個鰻魚壽司真係名副其實🤤🤤原條勁長嘅燒鰻魚夠晒肥美😳😳又燒得夠香😍超級推介🉐🦪時令生蠔佢哋當日新鮮返貨嘅生蠔🈶係法國生蠔,加咗少少檸檬汁🍋🍋之後令佢嘅鮮味更加出🤩夠晒creamy 😋😋食完仲有個芝麻味雪糕🍦送!so sweet🥰食完過APM行街啱啱好🛍🛍

火焰壽司拼盤🍣🍣

三文魚壽司
鮮帶子壽司
  • 時令生蠔
2023-02-02 101 瀏覽
叫左5款食物,人均連加一都係約 $200,晚市日本餐黎講算幾抵! 最近仲要一幫襯晚市就有雪糕送! 今次送港式奶茶味!🔸鮮帶子刺身 (8片) $65帶子以檸檬片相簡,入口帶檸檬香,肉質軟嫩,呢個價錢,無慾無求啦!🔸泰式海虎蝦刺身 $98其他餐廳普偏 $100起跳,呢間仲一碟有10隻,算抵! 虎蝦厚身,入口帶點鮮膠質,必沾佢既泰式辣醬! 酸辣開胃!🔸特長燒鰻魚壽司 $30/件推薦!!仲長過我手掌! 鰻魚厚身,外皮佔左一半有多,就知佢幾肥😂食落彈牙,絕對唔係平時超市賣既急凍貨。🔸香芒芥末醬脆脆卷 (8件) $58外層沾上木魚碎,少見既組合😂入面包左三文魚、青瓜絲同炸米粉脆脆,口感豐富。🔸清酒煮蜆 $87蜆肉算大隻又漲卜卜,湯頭清甜,帶微微酒味。
港式奶茶雪糕

🔸鮮帶子刺身 (8片) $65
鮮帶子刺身 (8片)

🔸泰式海虎蝦刺身 $98
泰式海虎蝦刺身

🔸特長燒鰻魚壽司 $30/件

🔸香芒芥末醬脆脆卷 (8件) $58
香芒芥末醬脆脆卷

🔸清酒煮蜆 $87
蜆肉算大隻又漲卜卜,湯頭清甜,帶微微酒味。
清洒煮蜆
2023-01-30
2023-01-28 81 瀏覽
松葉蟹味噌甲羅燒$48蟹殼內有蟹肉、蟹膏、蟹子同生雞蛋,店員親自幫我們燒熱之後後撈好。配搭 麵包一齊食👍🏻👍🏻正濃濃既蟹膏味😋😋😋滑蛋吉列豬扒鍋飯 $65又平又超大磅特級肥牛烏冬(豬骨湯)$70肥牛非常重手🤭份糧好多同朋友一齊食都仲有鹽燒雞軟骨串(1串)$14大和牛粒串(1串)$27餐廳整體環境空間感十足夠大坐得舒服,適合一班人下班聚會😝台上紙杯可以直接倒熱水就有茶🤭🤭發現新大陸

松葉蟹味噌甲羅燒$48
蟹殼內有蟹肉、蟹膏、蟹子同生雞蛋,
店員親自幫我們燒熱之後後撈好。
配搭 麵包一齊食👍🏻👍🏻正

同朋友一齊食都仲有

鹽燒雞軟骨串(1串)$14
大和牛粒串(1串)$27

餐廳整體環境空間感十足
夠大坐得舒服,適合一班人下班聚會😝

台上紙杯可以直接倒熱水
就有茶🤭🤭發現新大陸
平日我哋揀餐廳都會做好晒功課先,好多時真係睇相都知大概係點,咁做真係可以減少中伏嘅機會🫣。今次去呢間可以話係勇者挑戰系列🦾,評語好壞參半,有啲話好抵食又有啲話係伏,趁住喺觀塘打完拳就親身去試吓。.📍松葉蟹甲羅燒($48)蟹膏配上多士都唔錯👍🏻.先嚟散點幾款魚生自製個刺身拼盤先📍珍寶帶子皇($48): 厚肉又大隻,口感軟嫰📍油甘魚刺身($56/3片): 大片厚身柔軟但冇咩鮮味📍時令生蠔 ($15): size幾大隻,嫰滑但唔甜📍珍寶赤蝦刺身($12): 晶瑩通透,但甜度不足. 📍三文魚軟殼蟹反卷 ($86)一客有6件仲要超大卷😍,軟殼蟹炸夠脆但食唔到蟹肉🦀,面頭加上三文魚同蟹籽都唔錯.📍火焰花之戀($38)嚟到真係俾個size嚇親❤️‍🔥, $38有拳頭咁大粒😍佛心到爆,三文魚肥美油潤仲火炙過,上面加上大量沙律醬同蟹籽,好食!📍赤龍卷($50)一客4件,中間包住炸蝦🍤加上蟹籽同芒果醬,唔錯。.📍特長燒鰻魚壽司 ($28)鰻魚幼身但幾厚似又夠長,食落幾香,如果燒得乾身啲更正✨📍佐口裙邊壽司($13)口感柔軟順滑,但如果燒過會更香📍酥炸吉列蠔($48)一碟5粒,炸得酥脆唔油膩,蠔肉juicy好

📍松葉蟹甲羅燒($48)
蟹膏配上多士都唔錯👍🏻

先嚟散點幾款魚生自製個刺身拼盤先
📍珍寶帶子皇($48): 厚肉又大隻,口感軟嫰
📍油甘魚刺身($56/3片): 大片厚身柔軟但冇咩鮮味
📍時令生蠔 ($15): size幾大隻,嫰滑但唔甜
📍珍寶赤蝦刺身($12): 晶瑩通透,但甜度不足

📍三文魚軟殼蟹反卷 ($86)

📍火焰花之戀($38)

📍赤龍卷($50)
一客4件,中間包住炸蝦🍤加上蟹籽同芒果醬,唔錯。

📍特長燒鰻魚壽司 ($28)
鰻魚幼身但幾厚似又夠長,食落幾香,如果燒得乾身啲更正✨

📍佐口裙邊壽司($13)
口感柔軟順滑,但如果燒過會更香

📍酥炸吉列蠔($48)
一碟5粒,炸得酥脆唔油膩,蠔肉juicy好食🦪

📍照燒銀鱈魚($109)
魚肉軟滑但唔夠香🐟,做唔到外脆內軟嘅口感,有啲可惜,可以留返quota叫其他嘢

📍汁燒帆立貝($27)
一串2粒,夠大粒口感又軟嫰,唔錯喎🤘🏻

今次食完覺得佢嘅卷物最出色,真係超大份好抵食🤘🏻,炸物同串燒都唔錯,但刺身鮮味不足唔突出,可以skip🤷🏻‍♀️,晚餐食到最後餐廳會送一杯雪糕做甜品
呢間餐廳話佢係隱世日本料理店絕不為過,位於觀塘鴻圖道30號3樓,唔係喺呢邊返工嘅話根本唔會留意倒佢,餐廳面積超大,好寬躺,睇得出老闆用心裝修,粉白色系櫻花🌸、和風紙傘同燈籠🏮呢度有平民價勁抵食嘅刺身,時令生蠔低至$15一隻😱 原板海膽都只係$158!廚師發辦刺身拼盤有18片共9款刺身,都只係$348!😱各樣定食、鍋物、一品料理、串燒、揚物等等,基本上平時日本料理數得出嘅食品種類都一應俱全,今次蕃薯妹嚟接friend子放工,想食吓壽司,就嚟試吓佢啦😋時令生蠔 $15⭐️推薦👍🏻超抵食!15蚊一隻真·新鮮嘅生蠔,雖然唔係好大隻,但係幾鮮甜,佢嘅蠔身係比較爽口,唔係creamy嗰種,CP值高值得一試😌特長燒鰻魚壽司 $28⭐️推薦👍🏻大癲!咁大條嘅鰻魚壽司都只係$28,佢同壽司拼盤一齊上檯,強烈對比😂 鰻魚夠厚身,好味。火焰壽司拼盤壽司 $1186件壽司包括三文魚、帶子、吞拿魚、佐口魚裙邊、劍魚腩、芝士甜蝦,蕃薯妹特別鐘意食火炙過嘅壽司,魚油香經過火炙之後迫曬出嚟🤤散叫壽司:❀大八爪魚 $20❀海虎蝦 $15❀佐口裙邊 $13❀黃金魷魚 $17壽司類全部都唔錯👍🏻 另外餐廳主打相撲壽司(比普通壽

時令生蠔 $15

❀大八爪魚 $20
❀海虎蝦 $15
❀佐口裙邊 $13
❀黃金魷魚 $17

壽司類全部都唔錯👍🏻 另外餐廳主打相撲壽司(比普通壽司飯量增加20g)可以免費升級挑戰😌 大胃王s唔使怕食極唔飽喇!

鹿兒島豚肉蜆肉鍋 $72
我哋揀咗豬骨湯底,鍋內有豚肉、沙白蜆、鳴門卷、豆腐、金菇、冬菇、娃娃菜、小棠菜、日本葛絲,可以加$13轉烏冬或加$24轉稻庭烏冬,豚肉略嫌太厚同太瘦,蜆肉好多同埋新鮮,湯底味道不俗,豐富抵食👍🏻

甜品

食飽飽想埋單之際,店員話仲有雪糕送返俾我哋食😋 係沖繩海鹽雪糕,好似咸咸哋嘅雲呢拿雪糕,幾得意。

2023-01-17
火焰壽司拼盤壽司
壽司
黃金魷魚
甜品
2023-01-19 100 瀏覽
觀塘真係好多好嘢食,同朋友想食日本野,觀塘一定唔會令你失望,今日去到<一本食堂>,場地又大又靚,入到去就有好靚嘅佈置嘢食都好豐富㗎,好多選擇:💫加拿大海膽壽司:必叫,新鮮💫大大花之戀:好靚,而且大大隻💫雜錦天婦羅(2蝦加冬菇,茄子,蟹柳)一上台真係超靚,原來好大塊嗰個係<面>天婦羅。好正!💫香煎羊架:呢個真係好有驚喜,配薄荷醬真係一流💫肥牛野菜芋絲鍋蕃茄湯底加烏冬,蕃茄湯底好濃郁💫赤貝刺身,呢個都係好新鮮總括嚟講,佢嘅刺身係新鮮嘅!值得一讚!!

💫加拿大海膽壽司:必叫,新鮮
💫大大花之戀:好靚,而且大大隻
💫雜錦天婦羅(2蝦加冬菇,茄子,蟹柳)
一上台真係超靚,原來好大塊嗰個係<面>天婦羅。好正!
💫香煎羊架:呢個真係好有驚喜,配薄荷醬真係一流
💫肥牛野菜芋絲鍋蕃茄湯底加烏冬,蕃茄湯底好濃郁
💫赤貝刺身,呢個都係好新鮮

總括嚟講,佢嘅刺身係新鮮嘅!值得一讚!!
加拿大海膽壽司
肥牛烏冬
加拿大海膽壽司
  • 羊架
2023-01-17 80 瀏覽
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔店內裝修有靚靚櫻花,可以FF下自己去左日本🌸落完單發現佢個茶杯好特別,裡面已經暗藏茶葉,只要加熱水入去浸一陣就有茶飲🌟佐口群邊壽司加左葱花可以稍為平衡佐口魚群邊的豐富油脂感,感覺肥美得黎又唔會太膩🌟京葱拖羅茸壽司🍣拖羅茸滿滿的多到就要瀉出黎,京葱味唔會太強搶左拖羅的味🌟鮮帶子壽司鮮甜,唔會好似急凍帶子咁凍冰冰🌟特長燒鰻魚壽司勁大條,餐牌無照騙,而且魚肉爽口無骨,真心推介🌟韓式年糕捲餅(粟米芝士味)因為大人氣的水牛芝士味賣晒所以叫左粟米芝士味,但芝士控都係覺得有更多芝士就好啦,希望下次食到啦🌟刺身船砌得好靚,打咭一流,【生蠔新鮮】$15隻咋😆、【螺肉】好鮮甜,【吞拿魚】好厚切,好滿足,【立魚】同【甜蝦】比較淡口,可能係我太心急食左螺同蠔先,如果有薑片清下味就好啦,海膽好大份,真係超值😍食飽諗住埋單,點知職員話晚市送雪糕,驚喜😆仲要係芒果味,正!📍 一本食堂 𝐈𝐭𝐬𝐮𝐩𝐨𝐧 𝐒𝐲𝐨𝐤𝐮𝐝𝐨𝐮觀塘鴻圖道30號3樓

🌟佐口群邊壽司

🌟京葱拖羅茸壽司🍣
拖羅茸滿滿的多到就要瀉出黎,京葱味唔會太強搶左拖羅的味

🌟鮮帶子壽司
鮮甜,唔會好似急凍帶子咁凍冰冰

🌟特長燒鰻魚壽司
勁大條,餐牌無照騙,而且魚肉爽口無骨,真心推介

🌟韓式年糕捲餅(粟米芝士味)

📍 一本食堂 𝐈𝐭𝐬𝐮𝐩𝐨𝐧 𝐒𝐲𝐨𝐤𝐮𝐝𝐨𝐮
觀塘鴻圖道30號3樓