2022-07-22 290 瀏覽
每次放假最鍾意就係去Cafe食件cake坐下☕️竟然咁啱俾我撞正有期間限定白桃伯爵茶北海道忌廉卷蛋🍰清香伯爵茶配埋鮮甜白桃一定夾🙌🏻鬆軟嘅卷蛋+軟滑忌廉+爽口多汁白桃🍑超好食😋
2022-07-19 396 瀏覽
簡潔既裝修以唔同既木系傢俬做主題, 因為啲枱分得好開, 所以坐得好舒服😌 食物同飲品選擇方面唔算多, 不過配搭幾特別, 當然唔少得佢地既自家製甜品啦😋京蔥紅酒繪鴨胸野菜貝果🥯($78)大量好香濃既京蔥配搭嫩滑入味既鴨胸, 再用鬆軟帶少少煙韌既Bagel 夾住, 成個配搭好夾🥰韓國芝麻葉蜆肉青醬扁意粉🍝($88)用芝麻葉整成既青醬完美地融入左意粉, 聞落有啲鹹香味, 配埋蒜片同青口炒, 食落夠身得黎又幾惹味🤩百里香檸檬梳打🍋 ($50)新鮮檸檬片配上清幽既百里香, 飲落好resfreshing🍃咖啡檸檬特飲🍹($55)檸檬味既coffee tonic, 咖啡味好香又被檸檬中和左少少既苦澀味🤤日本白桃伯爵茶北海道忌廉蛋捲🍑($60)蛋糕既部分好鬆軟伯爵茶味勁濃, 再配埋中間滿滿香濃幼滑既北海道忌廉同埋香甜既白桃肉, 真係超級正😍 呢度真係好適🈴️Chill 一日, 成個氣氛都好舒服, 枱同枱之間隔既位好闊, 自己一個黎chill 一日都幾正☺️@weisikig

京蔥紅酒繪鴨胸野菜貝果🥯($78)

韓國芝麻葉蜆肉青醬扁意粉🍝($88)

百里香檸檬梳打🍋 ($50)

咖啡檸檬特飲🍹($55)

日本白桃伯爵茶北海道忌廉蛋捲🍑($60)

@weisikig
2022-07-17
2022-07-13 185 瀏覽
又去咗紗廠啦。。次次去親都諗住食下啲新嘢。。但最後始終都會去返同一㗎。。佢呢間啲蛋糕次次或者一日都唔同。。睇吓佢今日啲貨係啲咩。。就會整啲咩。。所以來親都好有新鮮感。。佢舖頭細細。。座位唔多所以就一定要排隊。。一到ᒪᑌᑎᑕᕼ嗰啲時間就一定排長龍。。如果唔想排隊就記住避開啲時間啦😁😁..🧈SᑕOᑎE ᗪᑌO🍜OᑎSEᑎ EGG ᗩᑎᗪ ᗪᑌᑕK ᗷᖇEᗩST ᑌᗪOᑎ🍔EᑎGᒪISᕼ ᗷᑌᖴᖴIᑎ ᗯITᕼ ᖇOᗩSTEᗪ ᑭᑌᗰᑭKIᑎ ᗩᑎᗪ ᑕᕼEESE ᑭᗩTTY🧁ᖇEᗪ ᐯEᒪᐯET ᑕᖇEᗩᗰ ᑕᕼEESE ᖇOᒪᒪᑕᗩKE ᗯITᕼ ᗰᗩᑕᗩᖇOᑎ..📍 一日之間荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkd
又去咗紗廠啦。。
次次去親都諗住食下啲新嘢。。
但最後始終都會去返同一㗎。。
佢呢間啲蛋糕次次或者一日都唔同。。
睇吓佢今日啲貨係啲咩。。就會整啲咩。。
所以來親都好有新鮮感。。
佢舖頭細細。。座位唔多所以就一定要排隊。。
一到ᒪᑌᑎᑕᕼ嗰啲時間就一定排長龍。。
如果唔想排隊就記住避開啲時間啦😁😁
📍 一日之間
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#betweenharu#scone#betweenharu#koreanfood#themillscafr#themillsfood#themillshk#tsuenwanfood#荃灣美食#一日之間
2022-06-23 198 瀏覽
餐廳以木系裝修 環境闊落舒適 甜品選擇種類不多 而且不是固定menu~朋友推薦店鋪的Thai tea cheesecake 但當天沒有 未能一試🥺🥺✨Thai tea rollcake ($60)好少見有泰式奶茶口味既甜品 蛋糕位食落係比較淡既thai tea味 不太濃郁 而cream分左3個層次 由最外的奶油味 到淡淡地泰茶味 最後中間比較深色就係相對濃郁既泰茶味 整體味道不過不失 如果蛋糕身可以再濃郁一點就好🤤✨Vanilla cheesecake tart ($55)Cheese tart既芝士味吾太出 而撻皮就吾夠香脆 無咩牛油香🤔📍 一日之間 (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖

✨Thai tea rollcake ($60)

📍 一日之間 (荃灣)
2022-04-28 404 瀏覽
係張list度好耐而又一直夾唔啱時間去試,今日終於試到啦!主食嘅選擇唔多,我都好快揀左食咩~韓式高麗菜炒五花腩定食$88先講前菜醃蘿蔔,好好食呀!呢個炒五花腩都真係辣辣地,伴飯食一流!五花腩爽口,唔算好鬼肥個種~煎蛋就麻麻地啦😅白飯上面灑左啲飯素,所以碗飯好快就KO😆Americano$35普通~始終咖啡唔係呢度最大嘅賣點~肉桂卷$38呢度嘅名物之一!係呀…我食完個飯再食埋呢個好飽肚嘅包😅肉桂卷上面有一啲糖霜,令到肉桂卷嘅味道提升!呢個肉桂卷係比較實淨嘅麵包質感!我都幾鍾意呢種口感!有機會再黎試下個進階版>香料奶茶肉桂卷!想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
係張list度好耐而又一直夾唔啱時間去試,今日終於試到啦!
主食嘅選擇唔多,我都好快揀左食咩~

韓式高麗菜炒五花腩定食$88
先講前菜醃蘿蔔,好好食呀!
呢個炒五花腩都真係辣辣地,伴飯食一流!
五花腩爽口,唔算好鬼肥個種~
煎蛋就麻麻地啦😅
白飯上面灑左啲飯素,所以碗飯好快就KO😆

Americano$35
普通~始終咖啡唔係呢度最大嘅賣點~

肉桂卷$38
呢度嘅名物之一!
係呀…我食完個飯再食埋呢個好飽肚嘅包😅
有機會再黎試下個進階版>香料奶茶肉桂卷!

想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
2022-04-16
  • 肉桂卷
2022-04-19 319 瀏覽
復活節假期🐣一行四人來到南豐紗廠逛逛,經過這間店見不用排隊,就走進去了😂 由於限聚令的關係,我們分開了二人一枱,我和男朋友點了一杯Hot Latte、一杯Iced Peanut Butter Latte、一份Scone Duo with Clotted Cream and Strawberry Jam。 ⚠️ 最低消費每人$50,用餐時間為入座後計90分鐘。餐牌簡單,選擇不多。 過了一會兒,店員捧着一個很日式的木製餐盤過來😍餐具有心思,全木製品。🪵 先嚐一口Iced Peanut Butter Latte🥜 $55有驚喜! 很濃的花生醬香,攪勻來喝挺順口,雖然咖啡味較淡,不過加花生醬這件事幾創新,又不會很怪很突兀,花生醬愛好者可以試試。🥜 Hot Latte☕️ $40咖啡味太淡,不值一試。 Scone Duo🍓 $30 非常迷你的Scones,外層焗至金黃色,不過未能做到外脆內軟,整體偏淋身,尚算鬆軟,配上一小碟clotted cream及strawberry jam,味道不錯,口感則有待改善。以這個價錢來說,合格了🤭🤭 口痕的朋友可以一試🤭🤭 📍店舖環境舒適,走日系風

⚠️ 最低消費每人$50,用餐時間為入座後計90分鐘。

餐牌簡單,選擇不多。

過了一會兒,店員捧着一個很日式的木製餐盤過來😍
餐具有心思,全木製品。🪵

Peanut  Butter  Latte

Hot Latte☕️ $40
Hot  Latte
咖啡味太淡,不值一試。

Scone Duo🍓 $30
Scone  Duo

📍店舖環境舒適,走日系風,全店幾乎每一尺每一寸都以木製品為主調,食物偏細份,相對應返價錢為中價位(特別是主食類別 all day lunch,會吃不飽),所以來輕食慢活一下就對了!不過由於食物及飲品質素都較普通,特別是咖啡沒味道,所以應該不會再回頭,咖啡愛好者可以忽略這一間。
2022-04-17
Peanut  Butter  Latte
Scone  Duo
2022-04-17 227 瀏覽
整個環境都讓人有很舒服的感覺🥰採光超好 很多陽光能照射進來!這裡大部分都用了木系的傢具亦以不同深淺色的木材配搭🕰有種和而不同的和諧及治癒感呢旁邊有些生活小物可供選購就算一個人來𝗰𝗮𝗳𝗲 也不怕無聊啦😌-🧈 | 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 $𝟯𝟬 |☕️ | 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 |司康口感鬆軟 附上奶油及士多啤梨果醬分開各自塗醬= ok正常混合2種醬一起塗抹= 超好吃!突然奶香味升級不少🤣🤣🌟8/10📍一日之間荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
整個環境都讓人有很舒服的感覺🥰
採光超好 很多陽光能照射進來!
這裡大部分都用了木系的傢具

🧈 | 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 $𝟯𝟬 |
☕️ | 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 |
司康口感鬆軟 附上奶油及士多啤梨果醬
分開各自塗醬= ok正常
混合2種醬一起塗抹= 超好吃!
突然奶香味升級不少🤣🤣
🌟8/10

📍一日之間
2022-04-17 154 瀏覽
—南豐紗廠真係幾好行 夠晒空間感Cafe堂食每人最低消費為$50Scone duo($30)served with Cornish clottedcream & French strawberry jam成個set覺得好抵!! 鬆餅有翻熱 唔會好乾身士多啤梨醬有d籽好好咬口百里香檸檬梳打($50)sparkling lemonade with homemade thyme syrup上枱個下以為係花樽🤣影相都影到好多泡泡帶點清新 淡淡香料味——————————————一日之間 Between Haru荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖

南豐紗廠真係幾好行 夠晒空間感
Cafe堂食每人最低消費為$50
Scone duo($30)
served with Cornish clotted
cream & French strawberry jam
成個set覺得好抵!!
鬆餅有翻熱 唔會好乾身
士多啤梨醬有d籽好好咬口
百里香檸檬梳打($50)
上枱個下以為係花樽🤣
影相都影到好多泡泡
帶點清新 淡淡香料味
——————————————
一日之間 Between Haru
2022-04-17 77 瀏覽
The Mills 日系vintage風cafe🧚🏻‍♂️服務麻麻但野食唔錯😛·🍞古早味黃豆粉黑糖法式土司($88)好好味~咁多樣入面最推薦!值得等咁耐!吐司烘得香脆,沾滿黃豆粉、黑糖加埋mascarpone cheese一齊食真係好夾😋😋😋香蕉面層鋪滿薄脆焦糖,要試!·🐖韓式高麗菜炒五花腩定食($88)見好多人話唔錯,但我地覺得五花腩咸左d…煎蛋係幾吸睛,但除此之外就一般🥸·🥯京蔥紅酒燴鴨胸野菜貝果($78)bagel配鴨胸又幾夾喎!·☕️海鹽焦糖咖啡配曲奇雪球($55)曲奇雪球有驚喜~食落似奶酥. 海鹽焦糖咖啡奶味偏重,唔錯👍🏻·🍹濟州漢娜柑橘小山園抹茶氣泡特飲. 👦🏻點既.清新解膩·📍Between Haru荃灣白田壩街南豐紗廠1樓103號鋪

🍹濟州漢娜柑橘小山園抹茶氣泡特飲. 👦🏻點既.清新解膩
📍Between Haru
荃灣白田壩街南豐紗廠1樓103號鋪
2022-04-06 95 瀏覽
📍一日之間🔖成間餐廳都係以木製品為主,環境寬敞整潔,空間好大!🔎好啱文青打卡同放鬆 店內音樂好輕柔~📌食後感:👧🏻Foodie:1️⃣韓式高麗菜炒五花腩定食 $88高麗菜炒五花腩辣辣地又甜甜地,拌飯好好味同埋好開胃😋不過就定食嚟講就無話好大驚喜,算係中規中矩,如果鍾意韓國菜式嘅話,可以試試2️⃣拿鐵 $45睇圖都見到 好多奶😂 我好鐵意飲多奶嘅咖啡 所以不錯,而且烘焙味都好重!整體評價:3.5 / 5 🌟🌟🌟💫⛩位置:荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖🕐營業時間:Monday - Tuesday 12:00 - 18:00Wednesday OFF🚫Thursday - Sunday 12:00 - 18:00
📍一日之間

🔖成間餐廳都係以木製品為主,環境寬敞整潔,空間好大!
🔎好啱文青打卡同放鬆 店內音樂好輕柔~

📌食後感:

👧🏻Foodie:

1️⃣韓式高麗菜炒五花腩定食 $88

高麗菜炒五花腩辣辣地又甜甜地,拌飯好好味同埋好開胃😋

2️⃣拿鐵 $45

韓式高麗菜炒五花腩定食
Latte
韓式高麗菜炒五花腩定食
2022-03-01 142 瀏覽
今年情人節,同老公去下屋企附近嘅小cafe,其實一直都想試吓😍😍😍,入去到環境好舒服,有不少特別既小手作和卡可選購,成間餐廳用左木具設計。好有文青feel!🧡🧡🧡好啦講返野食,我哋就叫左京蔥紅酒鴨胸燴野菜bagel🥯🥯, 可以講講嗰個bagel係好好味,食得出小小甘筍嘅味道,bagel嘅質地又唔太硬,鴨胸都十分香而不溜!成個配搭都唔錯,另外意式漢堡配芝士抹醬三文治同樣出色,喜歡濃濃既芝士醬,既漢堡都食得出係剁咗嘅豬肉做成,唔係一般雪藏野!🤩🤩🤩另外我叫咗杯海鹽嘅咖啡☕️特別值得一讚嘅係佢個櫻花意式脆餅🌸,入口有少少溶化而且唔溜,食完一口想再食多口!我老公就叫咗杯花生醬拿鐵,係冬季限定嘅飲品,佢超鍾意花生味,出面cafe 小有,都幾特別!最後就叫咗一件strawberry 烘焙撻,特別喜歡個餅底,香濃嘅牛油味在配襯少少酸嘅strawberry,係一個好嘅Matching,配送咖啡一流!今次就介紹到呢度啦大家可以去試吓㗎

-<<⛄️🌬>>好少去荃灣👅今次同大家介紹間高質cafe位於南豐紗廠嘅 @木系裝修加上日光影射☀️真係幾靚店員又夠friendly 可以過個悠閑下午~.1️⃣香料奶茶肉桂卷 | $42 | 8/10最愛嘅肉桂卷 香料味好濃🤩🤩入口都幾刺激下😱完全係杯masala chai怕太嗆建議試咗原味先~食落冇想像中邪惡口感鬆軟👏🏼頂層奶茶cc又幾夾.2️⃣黑糖肉桂紅酒燉蘋果乳酪芭菲 | $55 | 8.5/10呢個個名咁長 有驚喜喎‼️幾樣食材放喺一齊 層次豐富 互不搶戲💕黑蜜乳酪餅乾冇得輸🥰肉桂份量可以多啲 又靚又好食 好有心思~.另外叫左杯茶~下次要飲咖啡☕️.📍一日之間 Between Haru荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖.#jacstomach_荃灣#jacstomach_cafe
<<⛄️🌬>>
好少去荃灣👅今次同大家介紹間高質cafe
位於南豐紗廠嘅 @
木系裝修加上日光影射☀️真係幾靚
店員又夠friendly 可以過個悠閑下午~
1️⃣香料奶茶肉桂卷 | $42 | 8/10
最愛嘅肉桂卷 香料味好濃🤩🤩
入口都幾刺激下😱完全係杯masala chai
怕太嗆建議試咗原味先~食落冇想像中邪惡
口感鬆軟👏🏼頂層奶茶cc又幾夾
呢個個名咁長 有驚喜喎‼️
幾樣食材放喺一齊 層次豐富 互不搶戲💕
黑蜜乳酪餅乾冇得輸🥰肉桂份量可以多啲
又靚又好食 好有心思~
另外叫左杯茶~下次要飲咖啡☕️
📍一日之間 Between Haru
#jacstomach_荃灣
#jacstomach_cafe

肉桂捲 차이 시나 $38肉桂卷食落好鬆軟好有空氣感✨ 每層捲之間抹上薄薄既牛油 好重牛油味🤤 仲有滿滿既糖同肉桂醬令到層次感非常豐富🤎 整體味道甜得黎唔油膩 食到個種滿足感真係好難形容🥰The cinnamon roll was super duper nice! Dough was super soft & fluffy, with a buttery taste from the thin coating of the layers🧈 Sugar & Cinnamon was rich & flavourful between every layers of the roll😍It’s sweet but not heavy yet😚, really can’t describe how happy I was when I saw this in the Christmas market🥳🎅🏻🎄評分: 9.5/10🌟香料奶茶肉桂捲 차이 시나몬롤 $42香料奶茶食落有少少似泰茶既味道☕️ 但個味道偏強烈 未必人人接受到🤭 整體黎講呢個賣相靚啲 仲有奶茶cream係面頭 幾特別😆I
肉桂捲 차이 시나 $38
評分: 9.5/10🌟

香料奶茶肉桂捲 차이 시나몬롤 $42
It tasted like Thai Tea with a strong flavour🫖 The presentation was nice w/cream on top🤩, yumyum😋 but the intense aroma of Tea Masala was not easily acceptable for everyone🧐, so original maybe a better choice for all of you😎
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
一日之間 (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
肉桂捲 차이 시나 (右)
肉桂捲 차이 시나(下),  香料奶茶肉桂捲 차이 시나몬롤 (上)
香料奶茶肉桂捲 차이 시나몬롤 (左)
肉桂捲 차이 시나 (右)
香料奶茶肉桂捲 차이 시나몬롤 (左)
  • 肉桂捲 차이 시나
2022-01-01 287 瀏覽
一日之間(荃灣)朋友生日🎂帶咗佢去南豐紗廠行街 行到攰就搵咗間門面幾乾淨簡約嘅cafe坐底食少少嘢.🔸溫泉蛋鴨胸胡麻汁撈烏冬 $65我食之前會將配料拌勻(除咗溫泉蛋),第一啖食落去甜甜地嘅胡麻汁同紫菜嘅香味充滿整個口腔。加上烏冬非常彈牙,一啖接一啖,停唔到口😋另外,除在有煙肉做配料之外,另外有一種配料唔清楚係咩嚟,但食落好入味(甜咸甜咸),似係較軟身嘅素肉🤓最後一啖食埋隻溫泉蛋,好滿足~~~p.s 份量只夠食量細嘅女仔😬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5.🔸百里香檸檬梳打 $50不推薦! 將百里香和檸檬一齊搞拌,味道同一般檸檬汽水冇咩分別。雖然唔會太甜同埋打卡friendly,但唔值呢個價錢😐👍🏻👍🏻/5
一日之間(荃灣)
🔸溫泉蛋鴨胸胡麻汁撈烏冬 $65
p.s 份量只夠食量細嘅女仔😬
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
🔸百里香檸檬梳打 $50
👍🏻👍🏻/5
2021-12-24
生日
2021-11-29 439 瀏覽
一日之間•荃灣南豐高質Cafe💖今日同事生日指名要食呢一間好彩我哋一早book咗位因為我哋一行7人都已經霸左去半間舖頭🤣入到去就好似去咗台灣嘅Cafe👍🏻好有空間感同坐得都好舒服☺️見到開好多個餐都好好食😋不過我最尾揀咗芝士漢堡三文治🔥嚟到有少少驚訝因為真係好細份😱雖然食完係食唔飽🤣但係無論由彈牙的麵包😆簿煎南瓜到肉汁彈牙嘅芝士漢堡扒都係好好食🔥跟住再叫咗多杯焦糖咖啡飲落去唔會好甜但係又飲得出焦糖嘅香氣同味道👅

嚟到有少少驚訝因為真係好細份😱