2025-04-08
估唔到重慶大廈隔離有一個幾靚仔嘅地底商場,裏面有一間好地道嘅香港式車仔麵店。未入店,先見到一個好吸晴的舊式車仔麵車仔。入到去採用港式大排檔風格裝修,好有懷舊風格。尊貴10寶麵啱晒我呢啲唔鍾意諗啲咩餸嘅人,但樣樣都想試嘅人點。內有牛腩,瀨尿牛筋丸,瑞士汁雞翼,翼尖,魷魚丸,豬紅,豬皮,蘿蔔,紅腸,時菜(通菜)。餐廳超大方每粒丸都有兩粒,出面好少有車仔麵店比咁多料,成碗滿晒,料多過麵,超少有。想健康嘅朋友可以配上淮山麵。上湯鴛鴦餃(3韭,4菜肉)皮薄餡靚,唔會過大嚿,叫來送車仔麵加菜,剛剛好。炸韭菜餃(6隻)又係鄙薄餡,靚炸到金黃色食落外脆內軟口感非常正葱油孖寶飯 (雞扒+豬扒)雞扒非常嫩身,外脆內軟。豬扒好脆。蔥油撈飯超好味。紫菜4寶淨餸 (黃金雞湯)餐廳秘製黃金雞湯,黃金湯飲落有濃濃的雞味,亦有忌廉湯味,估唔到咁好飲,出面飲唔到呢種雞湯味道。內有瀨尿牛筋丸, 汕尾馬鮫豬肉丸, 有魷魚的魷魚丸,汕尾小米粿。每粒丸都有兩粒非常多料。菜芯 (牛腩汁)菜心非常爽甜加埋牛腩汁冇得頂。餐廳自製辣椒醬使用龍蝦肉、瑤柱、XO醬做成。食到辣嘅朋友記得買非常之辣,有點似桂林辣椒醬的味道。豆漿同竹蔗茅根都係
尊貴10寶麵
上湯鴛鴦餃(3韭,4菜肉)
皮薄餡靚,唔會過大嚿,叫來送車仔麵加菜,剛剛好。
炸韭菜餃(6隻)
又係鄙薄餡,靚炸到金黃色食落外脆內軟口感非常正
葱油孖寶飯 (雞扒+豬扒)
雞扒非常嫩身,外脆內軟。豬扒好脆。蔥油撈飯超好味。
紫菜4寶淨餸 (黃金雞湯)
菜芯 (牛腩汁)
菜心非常爽甜加埋牛腩汁冇得頂。
豆漿同竹蔗茅根都係老闆每日新鮮煲製值得叫來試試。豆漿非常濃。味竹蔗茅根飲完好降火。