2019-11-07 0 瀏覽
成日聽人講一品雞煲好正, 但睇網上食評話環境唔乾淨, 所以一直卻步, 今次朋友介紹試旺角店, 見食評OK, 就試試啦。去到餐廳樓下有少少R底, 因為餐廳位於一個好噏耷格仔店樓上, 心諗一陣食食下要去厠所就大檸樂。上到去安心少少, 格局幾四正, 坐低即叫雞煲, 都幾正, 雞幾滑,辣辣哋幾惹味。食完雞煲食火鍋, 呢間係一般雞煲店做法 -- 直接倒湯底落雞煲當火鍋湯底, 咁我就麻麻地, 好油, 又有少少窿味, 我寧願加錢換過個新湯底。整體來講, 雞煲味道唔錯, 厠所環境衛生都OK, 邊爐就一般。

食完雞煲火鍋, 呢間係一般雞煲店做法 -- 直接倒湯底落雞煲火鍋湯底, 咁我就麻麻地, 好油, 又有少少窿味, 我寧願加錢換過個新湯底。

2019-10-28 92 瀏覽
一品雞煲係單點形式。不過仍然好多人去食今日去試魚頭煲。魚頭煲冇雞煲甘好食。味道唔算濃。一班人叫咗好多打邊爐料。另外,叫左飲品,杯檸檬茶勁大杯!係超巨型!食完打邊爐勁口渴所以一大杯真係岩晒
一品雞煲係單點形式。
不過仍然好多人去食
今日去試魚頭煲。
魚頭煲冇雞煲甘好食。味道唔算濃。
一班人叫咗好多打邊爐料。
2019-10-05 620 瀏覽
雞煲嘅話我食親都係呢間,最中意飲料大大杯檸檬茶!配上重味嘅雞煲簡直一流之前食過係過年嘅時候,揀左金蠔雞煲,超好食,個味好夠濃,金蠔又香;今次去呢 就簡左田雞加半隻雞, 成煲黎講雞比較多啲,田雞少啲,同埋都細隻少肉啲。但係兩種肉都好滑,唔會有唔新鮮/雪味!!3個女仔食,二百幾蚊每位都算ok啦🤣🤣🤣仲叫一渣涼茶飲,每人都飲到2-3杯, 清熱氣啱晒~~~座位係卡位,所以非常舒服😌,空間夠大,可以慢慢食慢慢傾
座位係卡位,所以非常舒服😌,空間夠大,可以慢慢食慢慢傾
  • 大檸茶
  • 雞煲
2019-09-24 634 瀏覽
平時同男朋友除左打邊爐之外, 第二最愛就係食!雞!煲!🐔🥘, 而小妹同男朋友最中意嘅就係去一品😊 因為夠哂重口味但又唔係得個咸字, 而且雞件都算多, 唔會得雞骨🦴😆, 一隻雞基本上食完都只會有少少飽肚感, 所以多數都會叫多幾樣邊爐料烚下烚下🥢🥘 除左一般嘅邊爐料, 小妹比較推介響鈴同草菇🍄, 一品嘅響鈴係幾大個同埋幾脆, 一放落煲, `拉一拉'd湯, 個響鈴`Bell一Bell'🥢, 之後點呀? 食得囉!✌🏻👍🏻😂🤣草菇都屬於吸汁型食材, 之不過由於佢會出少少水, 令到草菇表面同入面d汁會無咁濃, 但正因為咁先可以食到草菇本身嘅味, 而且唔會因為keep住食太重口味嘅野而覺得膩😄😄 當然唔少得嘅大檸茶啦, 雖然係唔平, 但食e d重口味野又點可以唔!飲!野!先🤣, 大大杯邊食邊飲🍋🍵🥤, 爽呀🤭😈😝🤩🤩😎
  • 草菇
  • 大檸茶
  • 響鈴
  • 麻辣秘製鷄煲「一隻」
2019-09-13 408 瀏覽
同fd約咗食嘢 但一開始未諗住食雞煲 所以冇book 位。來到先拎位 雖然兩個人但都等左差唔多一個鐘~ 而且係勁多人排隊咯。之前食過一次 有book位但都要等齊人先入得~今次依然係order咗雞煲先 食完再加其他料理繼續打邊爐~d雞真係好正~ 夠香滑 唔怪得咁多人排咁耐隊都要食啦~ 而且個晚都好夜下了 差唔多十點。我真係好鍾意飲呢個野生葡萄籽 兩次黎都必order 雖然$46蚊感覺好似幾貴下 但份量夠足 而且味道酸酸地 開胃~ 食雞煲必備呀
之前食過一次 有book位但都要等齊人先入得~
今次依然係order咗雞煲先 食完再加其他料理繼續打邊爐~
2019-07-19
$200 (宵夜)
  • 麻辣秘製雞煲
誤打誤撞去到示威區,好多店舖都無開,所以喺樓下行過見到呢間店有開又有人食緊就上咗去嘞。八點幾九點,客人應該十枱都無,叫咗個牛雜雞煲。首先第一個侍應係廣東話半鹹半淡既年輕女子,好順利地落錯飲品單。第二個女士直情係唔識講廣東話,講啲唔知係咪普通話既方言………我地只係想問食得未。入正題,雞件第一兩舊會覺得好濃好惹味,然後就會覺得好鹹好鹹,其他食物亦一般,價錢中上。食到尾聲將所有野掉哂落煲後熄火打算慢慢食,有第三個識廣東話既職員過黎問:係咪唔要架喇?以為佢問緊空碟所以答咗係呀,然後就暴風式將食緊既碗都收埋,我當時仲拎住緊筷子,其實你地趕收工咪直接講要收工,叫我地食快啲,咁樣真係極反感。咁既價錢真心唔需要食佢,兩個人$575。重點係,我同朋友前日食完,直至今日既大便都係黑色,本人已經第四次都係一樣黑色…雖然暫無其他異樣,但都特意上黎提醒大家一下。總結:免費都唔會再食。

總結:免費都唔會再食。
牛雜半隻雞煲
大檸茶
2019-07-17 684 瀏覽
One of the famous spicy chicken pots in HK.The food has definitely improved since I visited 2 years ago.The chicken was smooth and juicy, and was followed by steamboat.We shared a whole chicken between 4 people but regretted not getting another half chicken as it was too yummy.一品雞煲上一次來吃覺得好普通沒有什麼辣味,有點失望今次來吃就發覺比之前好吃好多,一隻雞都不夠四個人吃,應該點1.5隻😂😂。。吃完雞之後直接火鍋第一次飲葡萄籽汁,比我們想像中好喝很多,味道就像是有氣的巨峰提子味道每人消費$230

一品雞煲
上一次來吃覺得好普通沒有什麼辣味,有點失望

吃完雞之後直接火鍋

每人消費$230
同兩個friend 黎到旺角呢間一品雞煲,我自己就第一次食,但朋友已經黎過幾次,咁佢就7點左右到左,攞左位,但我地到左之後都等左around 粒幾中,差唔多8點半先入到座,等緊既時間見到出面長期都有好多人等緊位,果然食美食都要付出d 代價既。入座之後安排左我地坐卡位,位置幾舒服,咁就order 左個小辣既雞煲啦!等左一段時間先黎到,但食既時候真係覺得幾好食,好有雞味,雞肉又夠嫩滑,又夠大舊d 雞,係食得滿足既,但價錢其實都貴貴地,同埋員工服務態度麻麻地,不過都體諒佢地多野做工作忙,同埋可見到既係佢地明顯人手不足都係一個問題黎既,希望下次黎會有改善啦!
2019-06-28 700 瀏覽
-《一品雞煲》聽就聽得多👻今年先第一次食✍🏻揀左‘秘製雞煲’小辣👀佢仲有牛雜雞煲/鮑魚雞煲/花膠雞煲 等等👩🏼‍💻🐔招牌秘製雞煲 1隻($248)佢個辣我接受到(我是不太能吃辣的人)一打開煲已經聞到一陣陣的麻辣香🤤有芫荽、洋蔥 等等👧🏻狂吃洋蔥的我‼️唯獨是有點美中不足係啲雞好肥😫啲雞皮好厚我唔係咁鐘意🤧但個味堅正🙌🏻希望下次去有瘦點的雞吃😂😂😂🤷🏻‍♀️另外吃完雞煲後指定動作是加高湯打邊撈🤲🏻😄其實食品種類都是常見的😉今天點了👇🏻🐟魚皮餃($38) 🐮肥牛 小($158)🛎響鈴 ($41) 🦀冰鎮皇帝蟹柳($48)隨便點你喜歡的吧 也沒有什麼特別伏的🌝⭕️窩心提示:營業至凌晨3:00😎🤝______________________________score:7.5/10地址:旺角花園街2-16號好景商業中心二樓分店:銅鑼灣/荃灣/紅磡
《一品雞煲》聽就聽得多👻
今年先第一次食✍🏻揀左‘秘製雞煲’小辣👀
佢仲有牛雜雞煲/鮑魚雞煲/花膠雞煲 等等👩🏼‍💻

🐔招牌秘製雞煲 1隻($248)
佢個辣我接受到(我是不太能吃辣的人)
一打開煲已經聞到一陣陣的麻辣香🤤
有芫荽、洋蔥 等等👧🏻狂吃洋蔥的我‼️
唯獨是有點美中不足係啲雞好肥😫
啲雞皮好厚我唔係咁鐘意🤧但個味堅正🙌🏻
希望下次去有瘦點的雞吃😂😂😂🤷🏻‍♀️

另外吃完雞煲後指定動作是加高湯打邊撈🤲🏻😄
其實食品種類都是常見的😉今天點了👇🏻
🐟魚皮餃($38) 🐮肥牛 小($158)
🛎響鈴 ($41) 🦀冰鎮皇帝蟹柳($48)
隨便點你喜歡的吧 也沒有什麼特別伏的🌝

⭕️窩心提示:營業至凌晨3:00😎🤝

score:7.5/10
地址:旺角花園街2-16號好景商業中心二樓
分店:銅鑼灣/荃灣/紅磡

2019-06-26 434 瀏覽
食過好多次一品,今次係最受氣。本身拎飛既時候叫號個丫姐禁太快飛左我個號碼,我本身得兩個人,朋友五分鐘後到,已知會。同我講下張叫返。點知有一對情侶拎後我一個號碼黎到 就先俾左佢地入,跟住仲叫我睇清楚張單寫住要齊人,問我識唔識字。入座嗰陣仲講粗口叫我食x到咁,唔x好食。支持左幾年,唔會再食。
食過好多次一品,今次係最受氣。
入座嗰陣仲講粗口叫我食x到咁,唔x好食。

支持左幾年,唔會再食。
2019-06-19 442 瀏覽
每隔一排就好想食一次雞煲,食雞煲係會食上癮!今晚行行下旺角鋪雞煲癮又黎啦,就揀左一品雞煲食!一行上去見到好多人排緊隊,拎左籌要等10個左右,如果唔想排隊最好早d黎,因為呢到冇得book位,只派籌。終於等到我地,坐低梗係即刻嗌番個雞煲食先,揀左半隻最招牌嘅麻辣秘製雞煲$158,小辣岩岩好!個麻辣雞煲嘅汁勁惹味,雞肉嫩滑,d汁深透d雞肉,十分好味!另外配料叫左美國桶蠔,牛筋丸,響鈴同埋幼麵。桶蠔$128有5隻,都好大隻。牛筋丸彈牙有汁,響鈴同幼麵就夠索汁,好正

2019-06-05
2019-06-17 386 瀏覽
今日下午出左去旺角好景商場行街,行到六點幾想走既時候,個fd打電話來叫食飯吹水我話好佢問我食乜好,噤啱見到商場有間雞煲專門店,我就同佢哋講食呢間我攞位,佢哋話好我就上左去等位可能未到晚飯時候等左五分鐘就有位,我入去坐低冇耐佢哋就到,即刻睇吓叫邊款雞煲和火鍋配料先另外,等雞煲時叫左兩個即食小食來醫吓肚送吓啤酒先椒鹽脆豆腐:豆腐剛剛好一囗一啖,大細適中,外脆內嫩祗係椒鹽味唔夠椒鹽鴨舌:惹味可囗,啖啖肉牛雜雞煲(一隻):雞好嫩滑好入味,牛雜都係好腍好入味,雞煲個汁好惹味,我覺得微辣都已經好辣,入囗甘甘麻麻手切肥牛(大):啖啖肉,但肉味唔係好濃美國桶蠔:size好大隻,但冇乜蠔味炸魚皮:好爽脆,但我覺得唔夠惹味珊瑚蚌和貴妃蚌:都幾新鮮,彈牙爽囗脆炸響鈴:薄而鬆脆,索左湯汁好好味水餃拼韮菜餃:水餃餡料幾美味彈牙,韮菜餃好飽滿,好香韮菜味蝦滑拼墨魚滑:兩樣都好好,非常鮮甜彈牙最正都係個雞煲,味道非常正,火鍋配料就好壞參半不過呢間應該唔差,因為食食吓見外面好多人等位,好彩我哋早去,遲半個鐘都有排等
可能未到晚飯時候等左五分鐘就有位,我入去坐低冇耐佢哋就到,即刻睇吓叫邊款雞煲火鍋配料先
另外,等雞煲時叫左兩個即食小食來醫吓肚送吓啤酒先

椒鹽脆豆腐:豆腐剛剛好一囗一啖,大細適中,外脆內嫩
祗係椒鹽味唔夠

椒鹽脆豆腐

椒鹽鴨舌:惹味可囗,啖啖肉

椒鹽鴨舌

牛雜雞煲(一隻)好嫩滑好入味,牛雜都係好腍好入味,雞煲個汁好惹味,我覺得微辣都已經好辣,入囗甘甘麻麻

牛雜雞煲(一隻)

手切肥牛(大):啖啖肉,但肉味唔係好濃

手切肥牛(大)

美國桶蠔:size好大隻,但冇乜蠔味

美國桶蠔

炸魚皮:好爽脆,但我覺得唔夠惹味

炸魚皮

珊瑚蚌和貴妃蚌:都幾新鮮,彈牙爽囗

珊瑚蚌和貴妃蚌

脆炸響鈴:薄而鬆脆,索左湯汁好好味

脆炸響鈴

水餃拼韮菜餃:水餃餡料幾美味彈牙,韮菜餃好飽滿,好香韮菜味

水餃拼韮菜餃

蝦滑拼墨魚滑:兩樣都好好,非常鮮甜彈牙

蝦滑拼墨魚滑

最正都係個雞煲,味道非常正,火鍋配料就好壞參半

2019-06-13
椒鹽脆豆腐
椒鹽鴨舌
牛雜雞煲(一隻)
炸魚皮
珊瑚蚌和貴妃蚌
脆炸響鈴
水餃拼韮菜餃
蝦滑拼墨魚滑
雞煲有水準!服務好貼心!星期五晚人多得很,但有位叫Apple 既服務員好好,可能怕我地笨手笨腳,幫我地加水,唔會黏底。點知姐姐行開左一陣,自己就搞濃左,Apple 幫我地搵另一個鍋加雞湯,面帶笑容!很開心既氣氛!
2019-06-09 399 瀏覽
今晚約班朋友聚舊,大家想食d惹味嘅野,就去左食雞煲。本身自己都好鍾意食雞煲,不過好食嘅就好難搵,一品雞煲唔叫做頂級但佢嘅質素維持得好好,雞嫩辣香料靚,今餐都食左好多野。麻辣秘製雞煲一隻($148)有朋友唔食得辣,所以今次嗌左微辣,唔辣嘅雞煲同唔臭嘅臭豆腐一樣!😓不過佢啲辣真係越食越過癮。建議食得辣可以嗌中辣以上🌶🌶🌶手打四寶丸($98)啲丸係彈牙嘅,不過就成晚都浮係面,無人有衝動想食。😂😂午餐肉($38)好厚切,應該有一罐嘅份量,都係唔錯嘅選擇。朋友話平時仲食唔夠劣食咩,但邊爐午餐肉係好食過煎😌雙拼蚌:桂花蚌/珊瑚蚌($128)個人覺得呢個一定要食,兩種蚌淥一淥食得!爽口鮮味,不過就份量唔多。手切肥牛($230)呢個牛本身對佢冇乜期望,點知有驚喜喎。淥完咁厚,以為又係食橡筋,點知肉腍又有肉味,可以一試!大大碟👍🏻👍🏻👍🏻蟹子墨魚滑($88)都係好彈牙,不過有啲難整落個煲度,所以好懶,成塊倒去,變左墨魚餅😂😂😂可食可不食脆炸響鈴($41)呢個抵食,比平時長,應該係有兩倍之多。食完一舊飽左6成,所以多人先好嗌。✌🏻大大杯凍檸茶($40)呢杯檸茶入面應該有

麻辣秘製雞煲一隻($148)

手打四寶丸($98)
啲丸係彈牙嘅,不過就成晚都浮係面,無人有衝動想食。😂😂

午餐肉($38)
好厚切,應該有一罐嘅份量,都係唔錯嘅選擇。
朋友話平時仲食唔夠劣食咩,但邊爐午餐肉係好食過煎😌

雙拼蚌:桂花蚌/珊瑚蚌($128)
個人覺得呢個一定要食,兩種蚌淥一淥食得!
爽口鮮味,不過就份量唔多。

手切肥牛($230)
呢個牛本身對佢冇乜期望,點知有驚喜喎。

蟹子墨魚滑($88)

脆炸響鈴($41)
呢個抵食,比平時長,應該係有兩倍之多。
食完一舊飽左6成,所以多人先好嗌。✌🏻

大大杯凍檸茶($40)
呢杯檸茶入面應該有一個檸檬,因為嗰杯真係好大,份量我又唔覺得好多,比平常嘅兩倍左右喇,所以40蚊我就覺得有啲貴,不過係好飲嘅。🤪

仲嗌左白蘿蔔,娃娃茶,冬瓜片,呢啲索曬啲辣汁,真係一流!🤤

除左旺角,黃埔,荃灣都食過!質素相約

• 麻辣雞煲
2019-06-06 389 瀏覽
每次食一品都要排隊 實在太多Fans但冇可否認佢真系好食雞煲醬汁做到好褂汁 令到D雞超級濃味但又吾會過咸先系重點 雞肉好嫩好滑食完雞會加配料打邊爐手切牛肉是必須的! 好重牛味 無羶味而且冇乜筋 好易咬蜆冇沙 算幾大隻 好鮮味 吾點醬汁都好好食蛹蠔亦吾錯 好有生蠔既感覺 好creamy
每次食一品都要排隊 實在太多Fans
但冇可否認佢真系好食