5天前
「一品滷水」真係有料到,靜靜雞開喺北角英皇道,聽講好多老街坊幫襯開。師傅落刀好爽手,啲滷味切得又薄又勻稱,重點係樣樣都夠晒入味!今次試完,即刻明點解咁多熟客。心水滷味4款:招牌滷水鵝: 鵝肉夠嫩唔嚡,滷汁嘅香味真係入晒骨。師傅會按部位切,我嗰份鵝片切得幾大塊,最驚喜係墊底嘅滷水豆腐,吸盡精華好正。滷水墨魚: 師傅將墨魚片切到透光咁薄,上盒前再淋多浸滷水汁,食落爽口得嚟完全唔韌,點少少佢哋嘅辣椒油,味道即刻升呢。滷水鵝肝: 呢個有驚喜!鵝肝滷到剛剛好粉嫩,入口好甘香,質感滑溜近似鵝肝醬,配碗白飯真係一絕。滷水豬手: 炆得夠晒火候,豬皮食落黏糯有膠質,連骨筒嘅髓都好入味,鍾意食濃味同口感嘅朋友要試。環境同貼心位:鋪面係典型街坊小店格局,座位唔多,建議外賣返屋企慢慢歎更自在。買嘅時候阿姐會細心問你要肥啲定瘦啲滷水汁另上 呢點好重要!返到屋企自己淋,唔怕浸淋啲肉同墨魚溫馨提示:晚市7點後熱門部位(如鵝肝、鵝片)好快賣晒,想食要早少少總結: 佢哋嘅滷水真係做得幾好,唔係得個鹹字,八角、桂皮呢啲香料嘅層次食得出,行到街口轉彎位已經聞到陣滷水香!最難得係食完完全唔口渴,證明冇落太多味精。如果你喺北角
心水滷味4款:
環境同貼心位:
買嘅時候阿姐會細心問你要肥啲定瘦啲
滷水汁另上 呢點好重要!返到屋企自己淋,唔怕浸淋啲肉同墨魚
總結: 佢哋嘅滷水真係做得幾好,唔係得個鹹字,八角、桂皮呢啲香料嘅層次食得出,行到街口轉彎位已經聞到陣滷水香!最難得係食完完全唔口渴,證明冇落太多味精。如果你喺北角想搵碟像樣嘅滷味加餸,呢間值得一試。