2023-04-01 544 瀏覽
瀨粉 單併 $55🍖燒腩仔 皮脆,肥瘦均勻😝🍖叉燒有炭燒味色澤靚,多汁😉🍗油雞 油雞髀,正常唔算太特別.✨最鍾意佢有瀨粉👍🏻,燒味黎講定價較高,但勝左質素高,就算外賣都保持都水準熱鬧
瀨粉 單併 $55

🍖燒腩仔
皮脆,肥瘦均勻😝

🍖叉燒
有炭燒味色澤靚,多汁😉

🍗油雞
油雞髀,正常唔算太特別
2023-03-25 292 瀏覽
燒味飯唔係淨係男士先鍾意,好多港女都鍾意食㗎,今日晏咗食lunch,所以比較肚餓,就想去食碟雙拼飯啦,遇著下午茶時間(14:00-17:59),又平多少少。雙拼燒味飯 $45燒腩仔估唔到塊皮超脆,脆過威化餅,肥瘦適中,充滿油香燒鵝 +$10OOHA白桃烏龍 +$6平時食開嘅燒味舖,一般都係有例湯或紙包飲品,呢度多啲選擇,比較少見嘅紅棗茶丶蘋果茶。今日熱熱地,我就揀咗OOHA,降溫順便解膩,爽!獨立包裝嘅醬料,感覺上乾淨啲,同埋需要時先拆,唔使浪費

雙拼燒味飯 $45
燒腩仔
估唔到塊皮超脆,脆過威化餅,肥瘦適中,充滿油香
燒腩仔

燒鵝 +$10
燒鵝

OOHA白桃烏龍 +$6

獨立包裝嘅醬料,感覺上乾淨啲,同埋需要時先拆,唔使浪費

2023-03-04 339 瀏覽
周末黎到呢間燒味店食下午茶,下午茶時段更優惠。呢到好近地鐵站,係一間小學隔離,平時經過都見多人幫襯,所以趁有機會就試下。店舖裝修好新派,座位都算多。以燒味店黎講,食物都算多選擇,除左飯之外,仲有瀨粉同河粉,另外加錢仲可以轉烏冬或出前一丁。我叫左雙拼飯,油雞拼燒腩仔,另外仲叫左杯蜂蜜蘋果茶。可以見到油雞雞皮下薄薄既脂肪,食落滑嫩,口感鬆軟。我覺得燒腩仔可以睇得出一間燒味店既功架,呢到既燒腩仔好好食,皮脆肉嫩,肉同脂肪層次分明。除左油雞同燒腩仔,仲有薑蔥同芥醬,分別沾上,味道更好更惹味。菜心雖然唔係主角,但同樣新鮮幼嫩。蜂蜜蘋果茶幾特別,入面有細細粒既蘋果肉,味道清甜。
店舖裝修好新派,座位都算多。
我叫左雙拼飯,油雞拼燒腩仔,另外仲叫左杯蜂蜜蘋果茶。
可以見到油雞雞皮下薄薄既脂肪,食落滑嫩,口感鬆軟。
蜂蜜蘋果茶幾特別,入面有細細粒既蘋果肉,味道清甜。
2023-02-12 298 瀏覽
餐廳位於鰂魚涌太古坊隔離既呢間燒味飯裝修時尚型格,有別於傳統燒味舖,店舖面積寬敞,作為打工仔,中午過嚟用餐體驗良好,而且價錢合理又份量十足,老闆仲好熱情咁推介唔同款式俾我哋,係必定會再嚟嘅一間餐廳❗️因為想試多幾款燒味,就叫咗燒味雙拼Double Combo Siu Mei Rice ($60),唔想食白飯仲有瀨粉同河粉揀👍🏻叉燒 - 肉質結實,半肥瘦超鬆軟,叉燒醬汁甜甜地,邊位又烤至微焦,雙拼都有7大嚿,超足料!燒腩仔 - 不枉係必試招牌,果然一試難忘,燒肉皮烤至卜卜脆,而腩位肥瘦均稱,咬落熱辣辣超juicy,仲帶有淡淡炭火香氣!同其他燒味店唔同之處係有解茶或烏龍茶($10/罐)嘅選項,去油解膩必選,加上係無糖,飲都飲得健康啲~

2023-02-02 223 瀏覽
一味燒地址: 鰂魚涌英皇道860號麗都大廈地下B1號舖#yauyau_鰂魚涌佢係一間幾好嘅燒味舖,佢嘅燒味都幾穩定,唔會幾日啲豬差咗就唔同味,不過最好就堂食,唔知係我咁啱定點,我次次叫外賣啲叉燒都唔好食,又苦苦地,但係堂食啲叉燒又燒到好香喎,咬落仲有豬頸肉嗰種豬油香同埋好鬆化。🍖🍜叉燒瀨粉 $55個定價比其他燒味店貴,但係如果係食佢個瀨粉我就覺得抵俾嘅,瀨粉順滑而且掛到個湯,但又未至於夾都夾唔到,口感咬落彈牙。今次叉燒比較瘦,但係都整得好鬆化。味道: 4/5服務: 3.5/5環境: 3.5/5番兜: 4/5#鰂魚涌美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #鰂魚涌燒臘 #燒臘
一味燒

服務: 3.5/5
環境: 3.5/5
番兜: 4/5

2023-01-24 158 瀏覽
瀨粉今日一條友 諗住簡簡單單就去咗公司附近嘅燒味店食嘢成日都喺公司見到呢間餐廳嘅外賣今次終於有機會試吓 價錢屬於中間打工仔嚟講都可以接受入到餐廳姐姐仲好熱情 !好落力咁介紹佢哋嘅食物我就叫咗個燒肉燒鵝瀨粉燒肉嘅外皮好脆!!!燒鵝嘅肉質都好嫩!依個瀨粉一食就令我諗起細個而家香港啲好似唔係好多地方都有得食瀨粉 真係有得食好食 買少見少了嘢飲我叫咗個蜂蜜紅棗茶 女仔暖下身 天氣凍冰冰暖笠笠啱晒 絕對係一間會再嚟嘅餐廳!

瀨粉今日一條友 諗住簡簡單單就去咗公司附近嘅燒味店食嘢
入到餐廳姐姐仲好熱情 !
好落力咁介紹佢哋嘅食物
我就叫咗個燒肉燒鵝瀨粉
燒肉嘅外皮好脆!!!
燒鵝嘅肉質都好嫩!
依個瀨粉一食就令我諗起細個
嘢飲我叫咗個蜂蜜紅棗茶 女仔暖下身 天氣凍冰冰暖笠笠啱晒
絕對係一間會再嚟嘅餐廳!
2022-12-14 314 瀏覽
Siu mei is one of my favorite Cantonese cuisine. No matter it's roasted duck, barbecued pork or poached chicken, they're best enjoy freshly made and not to reheat. Today I was lucky enough to try 4 kinds of siu mei at One Mei Siu in Quarry Bay, all fresh and cooked perfectly!Barbecued pork belly - crispy skin. Good amount of melting fat in the middle. Roasted duck - thin crispy skin, nicely marinated, tender duck leg. Soy sauce chicken - silky chicken leg. Sweet and savory soy sauce. Charsiu - b

Barbecued pork belly - crispy skin. Good amount of melting fat in the middle. Roasted duck - thin crispy skin, nicely marinated, tender duck leg. Soy sauce chicken - silky chicken leg. Sweet and savory soy sauce. Charsiu - balanced amount of meat and fat, tender and soft, nice char on the outside.

The bowl of lai fun was huge! The soup was made from chicken/duck/goose bones. Sweet, not greasy and finely seasoned.

In general, their siu mei were delish. Every ingredient had the essential elements needed. Staff were also friendly. This is a small eatery that worths supporting.
2022-12-12 176 瀏覽
一味燒燒味專門店位於鰂魚涌英皇道麗都大廈地下B1號舖,除咗各式各樣燒味外仲有數款小食。招牌叉燒,選用豬梅頭肉,肥瘦均勻,叉燒燒到夠火喉,肉質夠腍滑有油香唔會乾,醃製味道剛剛好唔會蓋過豬肉味。😋😋😋😋😋豉油雞,微微嘅甜豉油煮熟隻雞皮薄肉滑,唔會醎,加埋薑葱一齊食特別惹味,薑葱味道係香,唔似有好多其他鋪頭嘅薑葱又醎又味精我就最驚。😋😋😋😋脆皮燒腩仔,火喉夠燒到芝麻皮咬落鬆脆,腩肉軟嫰好多肉汁。😋😋😋😋😋燒鴨,燒到皮薄肉嫰,醃肉唔會太濃無蓋過鴨肉本身味道。😋😋😋😋😋整體味道都剛剛好唔會醎,食到食材本身味道之餘又夠健康。😊😊😊😊😊

「🐽叉燒」應該係最喜歡嘅食物之一,間中都會想食下燒味,試過一兩次之後都會想再翻兜呢度,原因係地方比較企理乾淨;其次係下午茶時間🕑兩點後就開始;而且燒味嘅質素亦不錯,兩拼瀨粉係首選😋———————————————————————————🥢叉燒切雞瀨🍜💬一大碗嘅瀨粉,下午茶雙拼價$45,叉燒有炭烤香味,切雞🐔都係嫩滑有光澤,水準能夠保持,連埋湯底有舊時嘅感覺.🥢叉燒燻蹄飯🍚💬燻蹄🐽又係經常食,一片片好整齊排列,蘸上浙醋,肥瘦適中有咬口;配埋醋酸雲耳,非常開胃
———————————————————————————
🥢叉燒切雞瀨🍜
🥢叉燒燻蹄飯🍚
2022-11-17 162 瀏覽
近年都習慣買外賣返公司食,鰂魚涌都多左好多外賣舖,lunch time 間間都排晒隊一味燒方便在可以用app落單之後去攞,仲有9折真係好抵🍛油雞飯每次必叫油雞飯🤤啲雞好有肉地,又入味,啲肉好嫩滑,份量都好多,白飯底都好好食,好香飯味,有咬口,好快就食晒成個飯,高質又抵食呀,推介左比好多同事食🤭

一味燒方便在可以用app落單之後去攞,仲有9折真係好抵

🍛油雞飯
外賣自取
2022-11-09 130 瀏覽
一句講晒,高質燒味。基本上所有燒味都好食,份量又夠,非常高回頭值既午飯之選。其中我最鐘意絕對係燒腩仔,皮脆肉鬆化,肥瘦適中,唔會太肥或太乾。午飯時間多數滿座,外賣等候時間都唔太耐,不過通常我都會openrice落單先,唔使等又平d。燒腩仔油雞雙拼(外賣)

燒腩仔油雞雙拼(外賣)

外賣自取
2022-11-08 143 瀏覽
係太古坊返工, 附近食飯都普遍貴, 要食平民價少少就要行出電車路, 果然比我搵到正野食! 平時好少可自己一個入燒味舖食燒味, 但係呢間叫一味燒嘅門口, 向內望下, 環境乾淨企理, 有別於一般油淋淋燒味店。所以冇抗拒感下入去食咗個lunch。午市menus其中可自選燒味組合, 跟飯/瀨粉/河粉/烏冬/出前一丁。組合加幾蚊仲有罐裝飲品。我揀咗個雙併瀨粉、燒腩仔配燒鵝瀨粉同燒味分開上檯,瀨粉大大碗, 瀨粉滑滑的, 唔會一夾即斷, 湯底清清地, 飲咗個湯都唔會好口渴, 所以不會是味精湯。燒鵝沒有多餘皮下脂肪, 肉質軟嫩, 一口食到鵝皮酥脆油香, 超正推介!燒腩仔肥瘦比例平均, 唔會過鹹又食到肉香, 而且燒腩仔皮仲係卜卜脆, 點芥末醬食更加惹味。另外+$6追加咗罐 白桃烏龍無加一服務費, 真心抵食又好味, 會再幫襯。
組合加幾蚊仲有罐裝飲品。

我揀咗個雙併瀨粉、燒腩仔配燒鵝
瀨粉同燒味分開上檯,
另外+$6追加咗罐 白桃烏龍
無加一服務費, 真心抵食又好味, 會再幫襯。
2022-11-08
2022-07-18 521 瀏覽
開場白講下經😼雖然近年海南雞飯&雙餸飯愈開愈多我仍然比較鍾意食燒味基本上坐低>叫餐>3分鐘內上枱,快靚正今次去位於鰂魚涌嘅「一味燒」優點💯用餐環境乾淨🤓為燒腩仔而去已經值得👍🏻等位☘️⛈🍁❄️等大約5分鐘就可入座用餐🍱🍵🍱主食: 瀨粉配叉燒、燒腩仔雙拼_$60- 瀨粉量足,湯底夠熱,味道濃淡適宜- 叉燒今次偏瘦,應該係睇運師傅剛好切到邊部份- 燒腩仔肥瘦剛好,皮脆,錯過係遺憾,必點🍵飲品: 可樂_$5(跟餐)- No comment收費💵主食: 瀨粉配叉燒、燒腩仔雙拼_$60飲品: 可樂_$5(跟餐)加一: 沒有總數: $65
開場白講下經😼
雖然近年海南雞飯&雙餸飯愈開愈多
我仍然比較鍾意食燒味
基本上坐低>叫餐>3分鐘內上枱,快靚正
今次去位於鰂魚涌嘅「一味燒」

優點💯
用餐環境乾淨🤓
為燒腩仔而去已經值得👍🏻

等位☘️⛈🍁❄️
等大約5分鐘就可入座

用餐🍱🍵
🍱主食: 瀨粉配叉燒、燒腩仔雙拼_$60
- 瀨粉量足,湯底夠熱,味道濃淡適宜
- 叉燒今次偏瘦,應該係睇運師傅剛好切到邊部份
- 燒腩仔肥瘦剛好,皮脆,錯過係遺憾,必點

🍵飲品: 可樂_$5(跟餐)
- No comment

收費💵
主食: 瀨粉配叉燒、燒腩仔雙拼_$60
飲品: 可樂_$5(跟餐)
加一: 沒有
總數: $65
2022-07-14
5 分鐘 (堂食)
2022-07-04 1271 瀏覽
平時番工落車🚌個位置就係正呢間<一味燒>對面落, 岩岩佢新開果時見到佢門口既水泥風🤩但掛住好多靚燒味係櫥窗覺得好新潮😆, 有別舊式既燒味店舖,加上佢店名個Logo又好有格調🫡,令我更加想試下佢😏。下午茶時段大約3點鐘🕒入到黎都仲有好多食客🍽️, 不過見佢地都差唔多食完,好彩岩岩好仲有個一人自閉位比我🤫,呢個位好舒服😌, 個窗好大望住街景個人好chill🫠,張台又夠,好有安全感同個人空間,不過太晏有D燒味就賣晒😩,已冇晒燒鵝同燻蹄🥲。🍖燒腩仔叉燒雙拼撈烏冬 $40 (+$8轉烏冬)燒腩仔個皮夠薄👍🏻,燒得好脆口唔會似平時D燒肉咁勁咸😋, 肉係明顯分為4層好靚好嫩,就算係最底果層瘦會一D都唔會鞋好好食🤗;叉燒就偏瘦,但出奇地肉質好夠軟淋完全唔怕柴😲,蜜汁仲比好多,成碟燒味份量好多好足夠,正🤤。撈烏冬上面個撈醬比得好豪😳,好多,佢係似甜豉油炒左D乾蔥頭既配料🧐,用黎撈烏冬好夾, 甜甜地咸咸地好夠香👏🏻。🍯蜂蜜紅棗荼 $6用料足,紅棗味重,蜂蜜又唔會過甜🥃, 清清地食完咸香既野飲,中和番油膩感。呢到既姐姐🧑🏽‍🍳👨🏽‍🍳同哥哥仲好熱情好有禮貌,坐得又舒服冷氣又夠,下次會試下早D再

🍖燒腩仔叉燒雙拼撈烏冬 $40 (+$8轉烏冬)

🍯蜂蜜紅棗荼 $6

呢到既姐姐🧑🏽‍🍳👨🏽‍🍳同哥哥仲好熱情好有禮貌,坐得又舒服冷氣又夠,下次會試下早D再黎試佢既燒鵝同燻蹄🫣。
2022-07-04
  • 燒腩仔、叉燒
2022-06-21 389 瀏覽
一味燒平時係鰂魚涌返工,都中意揾燒味食,快靚正LOL見到呢間裝修好新净企理,同平時燒味舖熱辣辣既感覺好吾同,就決定黎食。夜晚大概6點過黎,見到d 燒味比人清曬甘制,就知幾旺場叉燒燒鴨瀨粉叉燒色澤鮮亮,賣相吸引,主要瘦肉爲主,較爲健康肉味香濃!表面燒到微微焦香燒鴨略瘦,皮燒到立立ling皮脆肉爽,蘸冰梅醬會更爽口瀨粉分量好多,一大碗瀨粉爽口,食到好滿足燒腩仔熏蹄河粉燒腩仔皮好脆肉質結實 唔會好肥膩熏蹄點甜酸汁好開胃 切到薄片 口感好好河粉滑身
一味燒
夜晚大概6點過黎,見到d 燒味比人清曬甘制,就知幾旺場

叉燒燒鴨瀨粉

瀨粉分量好多,一大碗瀨粉爽口,食到好滿足

燒腩仔熏蹄河粉