2013-10-29 354 瀏覽
見到香x有人字e間野 我又係附近返工就去試下 人生第1次為左食評走去試間野細細地 賣既有幾種 panini 芝士夾餅 3文治 意大利粉 仲有D甜品 酥類我就試左佢個有機磨茹PANINI有真係幾得意 個靚女係度整場切包 放料 即場烘不過佢地用個部機 好像唔似平時我係星巴巴見個部大部得多 不過好快手 唔洗3分鐘有得食成個包 都係熱既 雖然未算辣口不過反而仲好 太熱既野我會有排都未吃得晒- -!!佢既磨茹份量都算多 有埋青瓜蕃茄生菜醬汁成個餐賣32蚊 唔錯~~正如香X個個食家講~ 肯定好食過麥當當同雞記不過佢地個PANINI款式唔算多 得3款~如果有多幾款比人揀就好啦
見到香x有人字e間野 我又係附近返工
有真係幾得意 個靚女係度整場切包 放料 即場烘
不過佢地用個部機 好像唔似平時我係星巴巴見個部
大部得多 不過好快手 唔洗3分鐘有得食
成個包 都係熱既 雖然未算辣口
不過反而仲好 太熱既野我會有排都未吃得晒- -!!
佢既磨茹份量都算多 有埋青瓜蕃茄生菜醬汁
成個餐賣32蚊 唔錯~~
正如香X個個食家講~ 肯定好食過麥當當同雞記
不過佢地個PANINI款式唔算多 得3款~
如果有多幾款比人揀就好啦

2013-10-27
  • panini
2013-09-29 261 瀏覽
呢間烘焙店開左一段時間 , 一直都不太吸引我去試直至有一日下晝行過 , 見到 promote 有買二送一牛角包平均 $8 一個 , 見到焗盤上排得滿滿 , 好香牛油味 ~而且我地兩個人 , 如果好食o既話 , 一人個半不是問題牛角包用紙袋包裝 , 隔住個袋都 feel 到好熱 ,咬一口 , 外脆內柔韌 , 牛油味香而不膩 , 食到最後 , 無咁熱喇 , 我地又己經一人食左一個但仍然覺得係好好食o既 , 所以係值得比個笑臉 ^^
呢間烘焙店開左一段時間 , 一直都不太吸引我去試
而且我地兩個人 , 如果好食o既話 , 一人個半不是問題
牛角包用紙袋包裝 , 隔住個袋都 feel 到好熱 ,
咬一口 , 外脆內柔韌 , 牛油味香而不膩 ,
食到最後 , 無咁熱喇 , 我地又己經一人食左一個
但仍然覺得係好好食o既 , 所以係值得比個笑臉 ^^

2013-07-29 156 瀏覽
由太子行過去, 本來係去別一間面包店, 但係我星期日下午去, 好多人, 試左一小舊都唔係好特別, 所以就行遠D, 試呢間啦呢間唔係平日A-1果類店, 似DELIFRANCE 多D, 不過好細架咋, 有幾個企位有好多PANINI, 牛角包, 意粉等等, 比起同類店我反而覺得佢又平又多款, ($18/19 - $28/29) 味我就唔知, 今次冇試, 講返我試過架啦! 一口SIZE小批, 5個$15三文魚: 好大舊魚!/ 芝士 及 牛: 好味但唔太特別/ 豬肉: 呢個勁, 簡直係MINI板SAUAGE ROLL, 俾pacific coffee / starbucks 賣緊既都好味, 調味特別, 但又唔太重, 仍可以食到幾新鮮既肉味, 冇肥膏/怪肉粒, 正呀! 粒肉仲要好大粒, 唔係一抺肉碎咁, 仲有一個味但係我唔記得左好似係菇, 都幾好味既。大批(約$9-15) 雞批: 本身唔係好仲意食雞批, 但係呢個都唔係好漏泰批: 個批面好靚, 精緻, 有D紅色粉, 食落竟然都有平日食泰菜既味道, 好得意啊! 都幾大個當晚餐都飽OVERALL: 大細批都好, 係我食過咁多件裏面最唔油, 但又唔乾仲有

一口SIZE小批, 5個$15

大批(約$9-15)
雞批: 本身唔係好仲意食雞批, 但係呢個都唔係好漏

OVERALL: 大細批都好, 係我食過咁多件裏面最唔油, 但又唔乾仲有少少脆既一間, 超水準, 如果熱既可能重好味,
我地加左$10左右變個下午茶, 有杯mint coco frappe, 都好味但太多冰, 啜兩下就冇味啦。

題外話/補充資料: 雞批個兜, 食完個底見到 '蛋達王'個logo! 我幾年前食過但印象唔深, 我估未必係同一集團, 可能係用同一間'兜'公司吧!
2013-07-28
  • 迷你豬肉批
2013-06-09 122 瀏覽
間店開左都一段時間所以去試一試。點知食完上來睇Openrice 先知原來唔只我一個覺得d野唔好味。今日去左買日式和牛Panini, 香烤燒雞扒Panini, 牛角酥, 法式焦糖燉蛋, 芒果朱古力北海道牛乳布丁。日式和牛Panini一早預左唔係和牛架啦。。。睇住佢地做個Panini 既時候都有>10粒牛。點知一咬落去果下就咬唔開羅。因為人地係用牛根!個包烤到脆駁卜卜都幾香口。香烤燒雞扒Panini女神話冇左D雞會好味D。法式焦糖燉蛋帶到返屋企D焦糖都溶晒,變晒一pat pat。所以拔起晒D焦糖,只食燉蛋。淨燉蛋都OK。芒果朱古力北海道牛乳布丁好味!不過冇說好的"朱古力"
間店開左都一段時間所以去試一試。

日式和牛Panini

一早預左唔係和牛架啦。。。
睇住佢地做個Panini 既時候都有>10粒牛。
點知一咬落去果下就咬唔開羅。因為人地係用牛根!
個包烤到脆駁卜卜都幾香口。

香烤燒雞扒Panini
女神話冇左D雞會好味D。

法式焦糖燉蛋
溶晒焦糖的焦糖燉蛋
淨燉蛋都OK。

芒果朱古力北海道牛乳布丁
好味!不過冇說好的"朱古力"
2013-06-09
2013-05-02 96 瀏覽
回家的車站外添了新店子,有好幾次都被開式的設計所吸引。上月星期六我下午,與男友路經此地,大家便決家吃津津前先吃個點心。門外已擺放了一個直立式的餐牌,方便大家選餐。最特別之處就是每個SET都有半份/全份選擇,能夠照顧女士愛吃但吃得少的心態呢。等了十分鐘,半份的雞扒三文治來了($14),由於是即製的關係,溫度是滿意的,但醬料不夠,蔬菜也不夠新鮮,雞扒也十分細件,只佔半份三文治的一半,實在是迷你版愛甜的我還點了焦糖布甸($12)蛋味不夠,只有甜味,也沒有香濃幼滑的口感。是次的體驗只能說一次便夠了
回家的車站外添了新店子,有好幾次都被開式的設計所吸引。
門外已擺放了一個直立式的餐牌,方便大家選餐。

愛甜的我還點了焦糖布甸($12)
蛋味不夠,只有甜味,也沒有香濃幼滑的口感。

是次的體驗只能說一次便夠了
2013-04-20
10 分鐘 (外賣自取)
太子站附近多了西式咖啡小店,可能是因為旺角租金貴,而被迫搬去人流較少的太子,這因此又益了太子及深水埗一帶的居民。這間Bake&Bite,門牌很搶眼,蛋糕和烘焙餅林林總總,不過,因地方有限,所以只能做外賣,沒有堂食。早餐和下午茶套餐是同一餐牌的,我午後來到,就揀了「香脆流心芝士夾餅套餐」($28)這款夾餅類似Bree Cheese Sandwiches, 可自選麵包、芝士和肉類。麵包我揀了意式香草,而芝士,我原本想吃英國車打,可惜沒有貨, 於是改要瑞士大孔,而肉類方面,想吃的鵝肝腸又沒有, 唯有揀燒黑椒牛肉。雖然並非我首選的組合,但都好美味。 麵包烘得好香脆,而且薄薄的,而芝士味濃也做到流心效果,熱騰騰的,不過,牛肉就被芝士蓋過了,肉質仍腍,但黑椒味並不濃烈。飲品方面,我改了飲咖啡(加$8),可惜有些我想試的特色咖啡又冇得揀,只有在Espresso,Americano, Cappuccino及Latte中,揀了Latte。 這杯Latte 奶味幾香滑,啡味就一般。另外,又買了一杯「芒果 朱古力北海道牛乳布丁」($14),外表做得美觀,上層的芒果布丁酸酸地甜甜地,也頗滑溜,下層為白朱古力牛

於是改要瑞士大孔,而肉類方面,想吃的鵝肝腸又沒有,
唯有揀燒黑椒牛肉。
另外,又買了一杯「芒果 朱古力北海道牛乳布丁」($14),外表做得美觀,上層的芒果布丁酸酸地甜甜地,也頗滑溜,下層為白朱古力牛乳有丁,奶味香濃而朱古力味則略微淡了點,整體來說,仍算不錯,質素屬中等。
2013-04-29
  • 香脆流心芝士夾餅
2013-04-23 53 瀏覽
其實是從免費雜誌看見這家新店, 地點又近平時活動範圍, 雖然知道這本雜誌鱔稿居多, 但如果要試就要趁新開張不久就試, 是好吃的出名了人龍長了質素也夠難維持; 相反是不好吃的, 日子久了也是不會變好吃的。從雜誌圖片看到即烘意大利Panini 和牛喔~ 阿比馬上說要去試~~原來是開在太子, 彌敦道最尾的段, 門面很大哇, 雖開在大馬路邊, 還好外賣店並沒有拿盡所有位子, 至少還要走進店裡買食物, 有丁點空間可以在店裡站著吃。格局的確是西式三文治外賣店, 有即烘麵包的機器, 1盒盒新鮮的食材, 同時有自家製已包裝好的冷藏三文治, 盒裝沙律, 杯裝甜品。 飲品方面, 除了樽裝飲品, 也有即沖飲品類, 店子用MOVENPICK咖啡, 這次來的時候已經晚上就沒試咖啡。Panini和toastie都是即叫即製, 而且都可以叫1份或半份。 我們買了日式和牛, 烤有機磨菇, 都是半份的, 各自吃自己想吃的口味嘛。我們四處打量店裡環境時, 2個半份的panini已製作完成, 我們就即場拆出來開餐!Er……. 先打開的是我的烤磨菇, 幾乎是看不到有餡料, 磨菇沒吃得出是有機, 更沒有看得出是烤…… 醬汁之多

Er……. 先打開的是我的烤磨菇, 幾乎是看不到有餡料, 磨菇沒吃得出是有機, 更沒有看得出是烤…… 醬汁之多幾乎連磨菇本身的味道都未有吃到。
阿比吃的和牛令人更驚訝, 輕輕打開麵包, 裡頭有2粒和牛… 實際跟照片實在出入太大了! 阿比說和牛的確是上品的, 味道不錯, 只是份量只得2粒太少吧。
2人吃完少少的半份, 即場encore 1份全份的toastie!! 由麵包的款式, 芝士的種類, 以至餡料, 全都由自己配搭, 麵包和肉類都可以跟自己的喜好, 但至於芝士真的搞不清, 下單時店員簡單的作了介紹: swiss emmental cheese較軟身, cheddar cheese 較濃芝士味, Monterey jack cheese 較淡。
黑糖裸麥包+Swiss emmental cheese+鵝肝腸。這個賣相就比Panini 好得多, 熱烘烘的芝士軟軟趴在麵包上, 漂亮呢~ 鵝肝腸是阿比選的, 幾特別, 倒是小妹覺得鵝肝味道不太重, 因為沒煎過, 質感有點像午餐肉-0-

其實試了第1件的Panini後已經對杯杯甜品希望不大, 只是因為覺得吃完1件肚空空才多吃1件toastie。而阿比則細細聲說, 睇怕沒甚麼機會再來, 就這樣吃1次, 應該就是最後1次, 之後如果是經過剛巧有機會才算吧。
2013-04-19
外賣自取
$26.5 (晚餐)
2013-04-08 37 瀏覽
食個黑椒牛肉panini,D份量同幅相差好遠,份量比照片少很多,thousand island 醬太多令整件panini 變成千島包。門面幾吸引,所以入去試下,但失望。包裝靚但味道同質量需有待改善!
2013-03-20
2013-04-03 7 瀏覽
是日有事要到太子一行, 剛巧經過看到此小店, 立即進去試試.太子區一向少有西式食店, 此"一口烘焙" 可謂幫太子區加入一些新元素.想當年我中學時去太子現X 補習, 只有山X , 7仔等選擇, 現在的同學仔有口福了此店以外賣為主, 並沒有什麼坐位, 主要賣 (panini) 意大利三文治, 酥餅, 多士, 咖啡等西式食品我點了一個香烤燒雞扒Panini, 同埋一杯iced vanilla coffeePanini 同我食開的有分別, 平時我食開係比較軟身的, 但呢到的係好脆口,crispy, 我諗鐘意食脆口野的人會喜歡個sause 調得幾好味, 又夠多個包入邊有好多溫室荳苗, 大愛, 好好味最值得一讚的係, 塊雞扒係去咗皮的, 同埋啲雞肉好嫩, 一啲都唔鞋, 我諗應該唔係雞胸至於咖啡, 我覺得係有進步空間, 雖然杯野係有落咗糖漿, 但唔知點解都係好苦, 希望店主可以多加留意飲品的品質份量: 大價錢: 抵食味道: 唔錯

個sause 調得幾好味, 又夠多
個包入邊有好多溫室荳苗, 大愛, 好好味

份量: 大
價錢: 抵食
味道: 唔錯

2013-03-18
用餐優惠
試食活動
2013-03-30 23 瀏覽
I rarely go to the North end of Prince Edwards, so this time I gathered 3-4 places I wanted to try around that area:Lan Yuen Chee Koon, Roadside, Bake & Bite and Ueno Bakery & Enzyme.I planned this eating spree because of this place and Roadside for Western food. There are not many choices for good Western food in the Mong Kok area.I was attracted to this place because of the cheesy toast and pies.This joint is located on the busy main road with lots of air pollution and smokers and the bad thin

This joint is located on the busy main road with lots of air pollution and smokers and the bad thing about this joint is that there is seating
so you need to find a place in MK to eat it!
There is a sitting area round the corner but it is also a pissing corner for people to piss.

Interesting sandwich (NOT)
It has Cheese, JAM and ham! (sounds American)
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Toastie with swiss cheese and liver sausage:
Basically you choose a bread, choose a cheese and choose a filling.
You can add extra cheese for $3 I think.
I was quite annoyed because I tried to add extra cheese but they only let you add the same cheese you chose which is not flexible.
For the choice of cheese there was cheddar, Swiss and Monterrey jack.
The liver sausage was interesting which was why I tried it but ideally ham would be a better match with cheese.
The toastie was actually quite delicious and the liver sausage had herbs in it.
I just wish for improvements they could let you choose a different cheese when you order the double cheese because all they do is put the cheese slices in the sandwich and toast it.
So what difference does it make having two different slices of cheese or two slices of the same cheese because all they do is toast it.
Its not going to mess up their toaster!!!!!!!!!!!Time for me make my own with a Breville toaster!!!!!!
Lemon Tea:
Too sweet and syrupy!
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $28 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] ok [b]Sweetness levels:[/b] too sweet [b]MSG levels:[/b] None [b]Napkins provided:[/b] no [b]Noise levels:[/b] Noisy [b]Glass of water provided:[/b] None [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-03-18 37 瀏覽
見到Openrice有新店開張,打算去旺角之際順便來看一下。Bake&Bite其實是歐洲品牌Brakes旗下專做retail food service,賣的都是以輕食為主。選址在太子,剛開始的確覺得跟“歐洲引入”格格不入,但想深一層味道無分貴賤,當然地區也不應該是問題。去到門口已經看到大堆花籃,"Bake&Bite"橙色招牌亦非常醒目,令人想忽視也難。由於是外賣專門店,店面一眼望完,由右邊收銀,中間到左邊全部都是Open Kitchen,透明度非常高。食物由一口酥,薄餅,Tart類,主打Panini(意式三文治)到甜品櫃。畫面是賞心悅目的,但以一個客人角度,整個流程有點凌亂,先不說應該是把我的order跟另外的客人調亂了,甜品也沒有好好介紹,變成後來我去到最左邊看到甜品櫃,決定要買後,我又要重新去右邊排隊付錢。人多的時候真的很lea hea。看了一下午市menu,一個Panini套餐(Panini+飲品)要$32,和牛或鯖魚還要另+$5(和牛Panini單買一份已經要$32),在太子區屬於中上價錢。最後我要了一個和牛Panini配凍奶茶 $37 (4/10),半份黑椒牛肉流心芝士夾餅
看了一下午市menu,一個Panini套餐(Panini+飲品)要$32,和牛或鯖魚還要另+$5(和牛Panini單買一份已經要$32),在太子區屬於中上價錢。最後我要了一個和牛Panini配凍奶茶 $37 (4/10),半份黑椒牛肉流心芝士夾餅 $13 (4/10)和一個北海道芒果朱古力布丁$14 (3/10)

明明公關公司說這裡是用入口澳洲和牛,但好笑的是menu是寫"日式和牛",究竟是怎麼回事?算了,再深究也不會有結果,姑且看一下一個單價值$32的和牛Panini有多厲害。打開包裝紙,再打開Panini,呆了:這是什麼?麵包厚得像字典,三塊像港式茶餐廳沙嗲牛肉平均躺在上面,幾塊青瓜,一塊芝士,這樣要$32
? 咬下去,首先要讚一下麵包烘得非常脆,不錯,但僅此而已。再來所謂和牛,這麼大塊放在Panini裡面實在有點不太適合,尤其它是有根的和牛,很韌,牙齒很難咬開,基本上要整塊來。先不說它是不是和牛,但肯定的是牛肉不好吃。

黑椒牛肉流心芝士夾餅也是得淡笑,打開一看,不就是多士中間夾了一塊芝士和黑椒牛肉火腿嗎?何來流心之說?先不說薄得像紙一樣的"流心芝士夾餅",我懷疑圖中是一份的份量,不是半份(就說好像把我的order跟另外一個男的調換了嘛),但這也只是推測,原因是上面的Panini就要$32,這兩塊東西怎麼看都不只索價$13。如果是真的話,那是不是抵食,大家自行可以判斷了吧。

再來北海道芒果朱古力布丁,難吃。最上面明明就是羅X臣芒果布丁,中間那一層朱古力就算了吧,超級普通,最差的是最下面那一層牛奶,先不說是不是北海道牛乳,我連一丁點牛奶味都吃不出來,完全不合格。吃到一半丟了,可笑的這個甜品也索價$14。

整個下來可能最好的反而是凍奶茶,很港式奶茶口味,奶味很重,是我喜歡的味道。
以上total $64(收據未計後來重新排隊付錢的布丁),吃完以後根本無從與"歐洲引入"扯上任何關係。光是看它有賣蛋撻就知道,有酥皮,有曲奇皮,有"北海道牛乳蛋撻",怎麼看都是超級港式口味,而且整體索價不菲,至少個人認為與味道不符。要在太子區索價如此,看來店方都要好好改良食物品質了,不然很難讓人回頭光顧第二次。
2013-03-16 7 瀏覽
第一次去一口烘焙,入到舖裏面最吸引嘅就係甜品,冇影到甜品,因為舖內太多人,但可以話畀大家知$14有一杯甜品櫃下面有鮮果汁,有氣嘅水買,而隔離櫃有三文治買,都好新鮮,三文治係有分半件買,半件十幾蚊,所以好岩細食嘅人,而一件大概$28,仲有沙律$30飲品有分大中細,下面張相有得睇可能岩岩開,所以舖內嘅人都啲忙,門面都幾整潔,有餐牌,舖位有少少窄,多人嘅時候可能要打橫行脆酥,幾好有分幾隻味,可以$20早餐/午餐價買,如果系餐嘅就有5件脆酥加野飲對杯奶茶有啲失望,不過可能係我里杯啫,唔夠熱,只可以話係暖,做唔到佢話"We serve Hotness!"總括黎講,得閒可以試下,不錯,有進步嘅空間!

飲品有分大中細,下面張相有得睇
對杯奶茶有啲失望,不過可能係我里杯啫
總括黎講,得閒可以試下,不錯,有進步嘅空間!
2 分鐘 (外賣自取)