2025-07-26 776 瀏覽
最近見到唔少人推介呢間牛頭角雞白湯拉麵店《マヌル屋》,話係日本人主理,加上店入面貼滿貓貓畫🧡 即刻被吸引到,約咗朋友一齊嚟試!我哋平日黃昏7點到達,門口已經有2個人等緊,但翻枱速度好快,大約等咗10分鐘就有位👏🏻 仲要讚下店員,見天氣熱,會主動奉上凍水,好貼心💦店內大約得十幾個位,全是 bar 枱位,坐位格局高度還原日本拉麵店風格~牆身貼滿各款貓咪畫作,好療癒😻 望住貓貓食麵,心情都好啲!🍜 拉麵只有三款,分別為係瑪瑙瑙麵、黑蒜雞白湯拉麵以及辣味噌雞白湯拉麵。可選粗身有咬口嘅黃麵或幼身彈牙嘅白麵~😽瑪瑙瑙麵($89)* 追加溏心蛋($10)+ 紫菜($10)|配黃麵湯底用雞白湯打到起泡,入口清甜香滑,配黃麵啱啱好。叉燒肥瘦適中,雞胸肉嫩滑無柴味。加埋溏心蛋同紫菜,成碗麵更豐富!🧄 黑蒜雞白湯拉麵($89)* 追加溏心蛋 x2($20)|配白麵黑蒜香氣撲鼻,混合雞湯後味道更濃郁但唔膩,白麵彈牙夠掛湯。💡P.S. 麵量唔算多,建議加配料會更滿足;半熟溏心蛋值得加,流心蛋黃超好味👍🏻
最近見到唔少人推介呢間牛頭角雞白湯拉麵店《マヌル屋》,

仲要讚下店員,見天氣熱,會主動奉上凍水,好貼心💦

牆身貼滿各款貓咪畫作,好療癒😻 望住貓貓食麵,心情都好啲!

可選粗身有咬口嘅黃麵或幼身彈牙嘅白麵~

😽瑪瑙瑙麵($89)

* 追加溏心蛋($10)+ 紫菜($10)|配黃麵

湯底用雞白湯打到起泡,入口清甜香滑,配黃麵啱啱好。

🧄 黑蒜雞白湯拉麵($89)

* 追加溏心蛋 x2($20)|配白麵

黑蒜香氣撲鼻,混合雞湯後味道更濃郁但唔膩,白麵彈牙夠掛湯。

2025-07-24
3天前 0 瀏覽
牛頭角新開拉麵店觀塘區講真冇乜好食嘅拉麵店,開咗呢間拉麵店真係充滿期待!門面是簡單的木色裝修勁有日本拉麵店feel 望入去人客滿滿,門口都有人等位,應該唔錯!黑蒜雞白湯拉麵麵11小時雞白湯真係不得了,聞落去已經係陣陣鮮甜雞味!味道濃郁得來又帶着淡淡鮮雞味!慢煮雞胸非常嫩滑!一定要慢煮先做得到!辣味噌雞白湯拉麵辣味不但沒有掩蓋打了泡的雞白湯,而感覺是相輔相成的,鮮中帶辣的感覺很特別!日式煎餃都係皮薄餡靚,即叫即煎實好食關埋門,看着師傅煮麵,抽離一下,完全係去咗日本食雞白湯拉麵嘅感覺!最勁係食完唔會覺得口渴,值得推介!
牛頭角新開拉麵店

黑蒜雞白湯拉麵麵

辣味噌雞白湯拉麵

日式煎餃都係皮薄餡靚,即叫即煎實好食

• 黑蒜雞白湯拉麵
  • 餃子
4天前 0 瀏覽
今晚特意和朋友來到牛頭角這間人氣拉麵店晚餐。餐廳牆上掛滿可愛貓咪插畫和照片,營造出輕鬆又治癒的氣氛😺。吧枱座位讓食客近距離觀察師傅製麵過程,牆邊還擺有籃子方便放置個人物品,細節處處顯出貼心👍。瑪瑙瑙麵泡沫雞白湯滑順細膩,清香濃郁,湯味溫和不膩。雞胸肉和雞叉燒以低溫慢煮,肉質細嫩多汁,無絲毫柴口。辣味噌雞白湯拉麵湯頭加入微辣味噌,香氣更突出,入口微辣但不搶主味,使雞白湯的醇厚變得更有刺激感。配料同樣滿分:雞叉燒與滑嫩雞胸肉完美結合,筍片爽脆,整體既刺激味蕾又不失細膩🤤。
今晚特意和朋友來到牛頭角這間人氣拉麵店晚餐。

瑪瑙瑙麵

辣味噌雞白湯拉麵

4天前 0 瀏覽
黑蒜雞白湯拉麵(加溏心蛋、紫菜)湯頭雞白湯以雞骨、雞腳高火翻滾長時間把油脂與膠質完全乳化,雞香厚而乾淨。黑蒜油應是將蒜頭低溫慢炒至近焦黑再打成油,與雞湯的甘甜疊合,鹹度控制克制。麵體選了白麵,中細直麵,筋度利落,掛湯力佳。慢煮雞胸以低溫處理,纖維細緻、保汁度高;雞叉燒疑似輕滷後回溫,脂香溫潤、帶淡淡醬香。洋蔥丁、京蔥與青蔥三重辛香提亮整碗結構。溏心蛋蛋黃是理想的半流心稠度;紫菜吸湯後帶出海藻的鹹鮮。建議先單喝一口湯感受湯頭的味道,然後用紫菜包麵與雞胸同吃。整體油水鹽比例拿捏精準,連最後幾口也不覺咸。區內值得一試。🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼📍MANURU YA (牛頭角)🏠 牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
黑蒜雞白湯拉麵(加溏心蛋、紫菜)

區內值得一試。

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
📍MANURU YA (牛頭角)
🏠 牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

IMG:6]

2025-08-26 0 瀏覽
一入去彷似番咗去家鄉啲拉麵店☺️全bar枱座可以望到師傅用心製作xd 好彩平日6點幾未算滿座 係紙仔上寫低你想要嘅麵交比師傅就得 室溫水自助 小店得一兩個人製作真係要比啲耐性等🫶🏿不過從頭到尾見證住一碗拉麵咁砌法真係好賞心悅目😆💓✢ 瑪瑙瑙麵鳥白湯麵✢ 黑蒜雞白湯拉麵 首先成碗拉麵嘅presentation已經好impressive!! 由長達11個小時熬煮嘅起泡雞白湯底 + on top好有型態嘅京蔥絲 × 唐辛子 = 非常士該以呢🫡前者係香醇嘅雞嘅湯味 後者嘅黑蒜味適中 唔會完全遮哂雞湯味 重度愛蒜者可能嫌唔夠喉 但小妹還好😂事關兩款湯底都有嘅慢煮雞胸 + 雞叉燒甚為出色 一碗共6片份量真係好足料!大讚雞胸大塊又嫰滑👍🏿雞叉燒望見cifu拎住火槍燒 感覺一齊都好美好🤤肥瘦適中好易入口!友人好有膽識地加$30選擇多玉🤣份量係double 但優質肉真係唔怕叫得太多xd小妹喜歡比較有線條嘅黃麵🍜不過口感更有彈性會再出色 配料另加溏心蛋 雖然唔完全係流心 但勝在味道夠入味

✢ 瑪瑙瑙麵鳥白湯麵
✢ 黑蒜雞白湯拉麵

2025-08-25 0 瀏覽
牛頭角既🍜 黑蒜雞白湯拉麵係極致濃厚奢華風,見到啲白色泡沫已經蠢蠢欲動🤍⬜️融合咗多種頂級食材精華,個雞白湯有骨膠原、骨髓同脂肪乳化,口感濃稠順滑,雞味極之香濃我加左黑蒜🖤令湯底味道更有層次同深度,仲有啲松露精華既濃郁香氣🍄‍🟫🍛 咖喱湯拉麵 將日式咖喱同拉麵結合,比較少見,所以專燈叫左黎食湯底係喺雞白湯加入左日式咖喱醬熬製,帶有果香同微微辛香,又唔會話太辣,係風味溫暖嘅湯頭🧡兩碗拉麵 都係🍗 雙重雞肉享受,有雞叉燒 + 雞胸肉雞叉燒食落口係嫩滑嘅雞腿肉製作,經捲起、慢煮而成,口感軟嫩多汁,油脂豐腴😄😄雞胸肉亦保持粉嫩、口感絲毫不嚡🐣另外仲叫左🥟 和風餃子 ,皮薄,內裡肉汁豐富,點少少醋醬油食岩岩好

兩碗拉麵 都係🍗 雙重雞肉享受,有雞叉燒 + 雞胸肉
雞胸肉亦保持粉嫩、口感絲毫不嚡🐣

2025-08-25 0 瀏覽
#牛頭角美食多人排隊小店 @manuru.ya 🍜一入去 位置唔係好多 好彩早入 一出嚟見到大排長龍🤣呢間餐廳regular menu只有雞白湯 再可以揀瑪瑙瑙麵 (即原味)⚪️黑蒜⚫️辣味噌🔴 限定拉麵就會唔同 今期係咖喱🍛我哋揀咗原味同辣味 另外都加咗溏心蛋🍳超推薦 必加🤩好好味又好流心原味同辣味一上嚟個樣差唔多 麵係起晒白泡🤣只係辣味會多少少紅色 唔好噉就以為佢唔辣 食落係相當有份量🥵我哋試咗黃麵(寬麵)🟡同白麵(幼麵)⚪️各有千秋 個人鐘意黃麵掛湯啲個白雞湯底超好飲 同飲完唔會口渴口乾 愈飲愈濃🤤有雞叉燒同雞肉 都幾嫩滑 食完一個麵都好飽呀畀錢嗰陣先發現師傅係日本人 見佢切嘢嘅時候已經唔使望住都切得好快 有啲料到😼大家下次經過不妨試下
#牛頭角美食
多人排隊小店 @manuru.ya 🍜

一入去 位置唔係好多 好彩早入 一出嚟見到大排長龍🤣

• 瑪瑙瑙麵
牛頭角仍試業中的雞白湯拉麵 日本人主理但性價比超高!🍜 鎮店的瑪瑙瑙鳥白湯麵($89+$10) 揀左配掛湯的細白麵,每一口都裹上濃濃的雞湯 完全冇腥臭味 亦都唔會油膩 感覺係滿滿的膠質同蛋白質~ 本身拉麵冇跟味玉所以要追加十蚊 不過非常值得 因為溏心蛋做得非常好🥚 另一款黑蒜雞白湯拉麵($89+$30) 推介大家配黃麵 相對冇咁吸湯但會更加有咬口,鍾意黑蒜同濃味既人必揀 但要有心理準備雞味一定冇咁濃 追加三十蚊有多一份雞叉燒同慢煮雞胸 兩款都好食🐔

• 瑪瑙瑙麵
  • 黑蒜雞白湯拉麵
喺香港要搵到一間雞白湯湯底可以媲美日本水準嘅拉麵店,真係屈指可數😌位於牛頭角嘅「マヌル屋」就係其中之一💯由居港多年的日本人主理🇯🇵堅持以匠人精神煲足11小時熬製雞白湯,每一啖都飲得出心機與誠意,難怪成為區內大熱人氣店🔥.店舖走日式bar枱設計,得十個座位左右,可以近距離欣賞拉麵製作過程,好有日式小店feel❣️雖然經常有人龍,不過翻枱率快,好似我哋周日下午嚟都只係等咗5分鐘就入到😙坐低後用點心紙落單,麵條可揀黃麵或白麵,仲可以揀走蔥/少鹽,另外亦有多款加配:糖心蛋、海帶、紫菜、筍、甚至加雞肉🍗重點係👉完全唔收加一,夠貼心🤩.🌟必試拉麵.🍜瑪瑙瑙雞白湯麵💰$89上枱見到已經驚喜🤩雞白湯面頭有層綿密空氣泡沫,白雪雪好療癒✨雞湯入口超滑順,奶白色湯頭香濃而不膩,飲落有淡淡甜味😚配料有三片嫩滑慢煮雞胸+炙燒雞叉燒🐓肉質鮮嫩而富香氣,再加上蔥花同白葱絲點綴,層次豐富😍.🍜辣味噌雞白湯麵 💰$93湯底加入辣味噌更有勁度🔥入口先係雞白湯嘅濃郁,之後慢慢滲出味噌香同辣勁,好適合鍾意重口味嘅人😝黃麵掛湯力強,每一啖都好滿足😆.「マヌル屋」拉麵用心程度絕對唔輸日本本土,每碗湯頭都好有靈魂✨無論係初次試雞白湯

🌟必試拉麵
🍜瑪瑙瑙雞白湯麵
💰$89

🍜辣味噌雞白湯麵
💰$93

「マヌル屋」拉麵用心程度絕對唔輸日本本土,每碗湯頭都好有靈魂✨無論係初次試雞白湯拉麵,定係想挑戰辣味噌版本,都值得專程嚟一試👍🏻而且唔收加一,性價比高,真係觀塘/牛頭角「是靚午」之選🙌
2025-08-22 0 瀏覽
黑蒜雞白湯拉麵🐔🧄 $89幾欣賞佢哋呢一個黑蒜湯底,飲都有黑蒜味,但係又唔會過分地濃郁,搶晒雞白湯嘅味~一個麵有齊叉燒同埋雞肉,而且每款肉嘅份量都唔少,好有誠意!佢哋嘅雞肉絕對係落足心機處理,每一塊都非常之滑!🤩🤩辣味噌雞白湯拉麵🍜🍥 $92呢一個辣味噌雞白湯一樣有驚喜,湯底辣得黎好惹味~ 另外呢間舖頭有樣嘢特別,就係佢哋可以揀黃面或者白面,鍾意食有蛋香味比較彈牙嘅麵就可以揀黃麵,鍾意啲麵幼身啲嘅就可以揀白麵~餃子🥟$38每份餃子都係即叫即整,熱辣辣上枱,一份餃子有六粒,兩個人一齊食就啱啱好啦
黑蒜雞白湯拉麵🐔🧄 $89

辣味噌雞白湯拉麵🍜🍥 $92

餃子🥟$38
2025-08-21 0 瀏覽
最近返工去牛頭角整晚夜見有D肚餓,唔知有D咩好食,見新開既拉麵店【マヌル屋】好多人排隊,所以就去左試下。翻臺黎都幾快,大概預要等15分鐘左右。鋪頭都有D細,會坐得比較逼少少,但五臟俱全。瑪瑙瑙麵:佢地既招牌拉麵,雞白湯拉麵配慢煮鷄胸肉同豚肉叉燒。可以自由選擇黃麵同白麵、同少鹽。我就選擇左黃麵、應該更加適合濃郁乳化左既肉類湯底。湯底飲落creamy又唔膩。雞胸意外地嫩滑,豚肉叉燒半肥瘦入味。餃子:皮薄煎得金黃脆底,餡料飽滿多汁,咬落有肉香同少少蔬菜甜味。點醋食更加開胃,係穩陣嘅日式煎餃,送拉麵一流!

🍜 濃厚湯底一試難忘!夜晚專登過嚟牛頭角試呢間人氣拉麵店舖頭細細但排長龍 好在店員好好人等位時有冰水提供 仲有凳坐唔使罰企 👍麵質可選軟硬度 貼心 👍 👍🍜 瑪瑙瑪麵 $89湯底超濃稠 面頭有泡泡飲到膠質黏嘴唇慢煮雞胸肉 + 叉燒嫩滑唔鞋口筍乾爽脆 平衡返油膩感⚫ 黑蒜雞白湯拉麵 $89 黑蒜油香氣爆炸 湯底濃而不膩追加咗溏心蛋流心效果完美麵條掛湯能力一流🥤 Coke Zero $12價錢合理冰凍解膩 配濃湯拉麵絕配價錢合理 大碗足料湯底真材實料 飲完唔口渴朋友話似飲緊雞湯版糊仔絕對係近期食過最驚喜拉麵! ❤️
🍜 濃厚湯底一試難忘!
夜晚專登過嚟牛頭角試呢間人氣拉麵店

價錢合理 大碗足料
湯底真材實料 飲完唔口渴
朋友話似飲緊雞湯版糊仔
絕對係近期食過最驚喜拉麵! ❤️
「マヌル屋」manuru.ya 🍜🐱地址:牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖最近我來到位於觀塘牛頭角交界的「マヌル屋」,這是一間以可愛貓咪為主題的拉麵店。聽說這裡剛開張不久,於是我迫不及待想來試試!一走進店內,眼前的貓咪裝飾和照片就讓我心情大好,整體氛圍既溫馨又充滿趣味,讓人感到仿佛置身於一個貓咪的夢幻世界🐾。而且,店員們都非常親切,服務態度讓我感到賓至如歸,特別是他們提供的冰水,讓我在炎熱的天氣中感受到一絲清涼與關懷💧。瑪瑙瑙麵 ($89)我點了瑪瑙瑙麺,選擇了黃麵。這碗拉麵的材料包括慢煮的雞胸和叉燒,雞胸肉真是嫩滑得令人驚艷,咬上一口,肉質的鮮美令我忍不住多吃幾口!這裡的湯底據說熬製超過10小時,果然名不虛傳,湯底不僅濃郁,還帶有一種creamy的口感‼️喝上一口就能感受到那份用心。這種湯底的設計,讓我完全不會感到口渴,反而讓我想要再來一碗,無法自拔🍜✨黑蒜雞白湯拉麵 ($89)接下來我又試了黑蒜雞白湯拉麵,這次選了白麵並加了麵。湯底依然是那麼的creamy,黑蒜的香氣與雞肉的鮮味完美結合,讓我感受到一種全新的味覺體驗。每一口都是幸福的滋味,讓我不禁想要把這碗拉麵全都吃光光!😋這道拉

「マヌル屋」manuru.ya 🍜🐱
地址:牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖

瑪瑙瑙麵 ($89)

黑蒜雞白湯拉麵 ($89)
接下來我又試了黑蒜雞白湯拉麵,這次選了白麵並加了麵。湯底依然是那麼的creamy,黑蒜的香氣與雞肉的鮮味完美結合,讓我感受到一種全新的味覺體驗。每一口都是幸福的滋味,讓我不禁想要把這碗拉麵全都吃光光!😋這道拉麵的調味恰到好處,讓人感受到廚師對味道的深刻。
🍴 マヌル屋 (牛頭角)• 最近觀塘新開咗一間雞白湯人氣拉麵店🐓見到位置其實都係距離觀塘站5分鐘左右!個日大約7:30嚟到前面都有五六個人排隊🥹大概等咗半個鐘就有位!店入邊全部都係吧枱形式 可以望住師傅煮麵🙂‍↕️今次食嘅係 黑蒜雞白湯拉麵 ($89)及 辣味噌雞白湯拉麵 ($92) 面底可以選擇 粗身有麥香嘅黃麵 或者 幼身索湯嘅白麵師傅煮麵嘅時候會喺雞白湯打到起泡✨好似平時沖啡🤣一嚟到會見到最頂有一層好棉密嘅泡沫黑蒜湯底入口偏清甜 黑蒜味唔會太濃烈搶咗雞白湯嘅香味 反而辣味噌味噌湯底辣味偏重 有少少搶咗雞白湯嘅!而且辣到比想像中強烈🤣分別有叉燒同埋雞胸肉 叉燒肥瘦適中🙂‍↕️雞胸肉反而驚喜 因為經過低溫慢煮 所以嫩滑得來唔會好乾🙂‍↕️糖心蛋( +$10)唔算好流心~但醃得夠入味份量係女仔食完都啱啱好 好滿足🤰🏼🙂‍↕️•🍴 マヌル屋 (牛頭角)📍牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖#manuruya #拉麵 #ramenhk #雞白湯 #瑪瑙瑪麵 #牛頭角餐廳 #牛頭角美食 #牛頭角好去處
🍴 マヌル屋 (牛頭角)

最近觀塘新開咗一間雞白湯人氣拉麵店🐓
見到位置其實都係距離觀塘站5分鐘左右!
個日大約7:30嚟到前面都有五六個人排隊🥹
大概等咗半個鐘就有位!
店入邊全部都係吧枱形式 可以望住師傅煮麵🙂‍↕️

雞胸肉反而驚喜 因為經過低溫慢煮
所以嫩滑得來唔會好乾🙂‍↕️
糖心蛋( +$10)唔算好流心~但醃得夠入味
份量係女仔食完都啱啱好 好滿足🤰🏼🙂‍↕️

🍴 マヌル屋 (牛頭角)
📍牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖
2025-08-08 178 瀏覽
一直book mark咗依間拉麵店好耐,Manuru Ya位於牛頭角,係一間主打雞扒湯拉麵嘅餐廳!舖頭座位唔多,中午嚟到都要排隊,不過門口有座位可以坐,而且店員會提供冰水,非常貼心!舖頭入面有好多貓貓裝飾同照片,非常愛。瑪瑙瑙鳥白湯麵 $89我叫咗最signature嘅雞白湯拉麵,材料慢煮雞胸、雞叉燒、荀、洋蔥、京蔥同青蔥。湯底飲得出用咗好多雞隻熬製,呈現出濃郁的雞肉香氣,湯色奶白,質地滑順。雞胸肉經過慢煮烹調,食落好滑。雞叉燒則醃製過,帶有微微嘅甜味,增添了層次感。新鮮嘅荀清脆爽口。洋蔥切薄,帶出少許甜味。而京蔥和青蔥則提供了香氣,食落都更有口感。黑蒜雞白湯拉麵 $89而朋友仔就叫做黑蒜雞蛋湯拉麵,材料同雞白湯拉麵差唔多,只係多咗黑蒜醬。慢煮雞胸一樣超級滑,雞味濃郁。黑蒜味道香濃,為雞白湯帶嚟一種微微的焦香,飲落去滑順,有種細膩嘅醇厚感。餃子(六枚)$38餃子即叫即煎,底層非常香脆,內裏肉餡鮮嫩多汁。

瑪瑙瑙鳥白湯麵 $89

黑蒜雞白湯拉麵 $89

餃子(六枚)$38
餃子即叫即煎,底層非常香脆,內裏肉餡鮮嫩多汁。