2023-11-29 1852 瀏覽
人人去晒日本,得自己留港,唯有到訪日牌過江龍cafe,慰藉一下心靈。早上開店至十一時前,若在此點一杯咖啡,便獲送一份牛油厚多士,可揀配紅荳蓉、蛋沙律或烚蛋,我就當然揀了傳統名古屋吃法多士配紅豆蓉,再加$10,配一隻日本烚蛋,令自己有一個夠撐至下午的滿足早餐。這兒的招牌日式咖啡,是較甘濃的類别,加入coffee cream及糖後會易入口很多!至於贈送的厚多士,上桌熱烘烘,塗上了金黃牛油,頓時變成了主角,再加紅荳蓉,的確令心靈欣慰一番。當然,豆沙不是頂級及超清甜那種,但已算不錯。那烚蛋的蛋白有彈性,蛋黃極香濃,撒上少許鹽,單吃也不覺寡,十分可口。令人覺得簡單的食物,一點也不簡單。吃完早餐,仍可用座位旁的插頭叉電,繼續消閒一會,侍應亦會為客人加水,十分有禮及細心。整個早餐體驗十分優質,第一,座位寬敞舒適,用色燈光柔和,靠背挺身有軟布墊,由於座位有一定的距離,附近的客人談話時也不會太disturbing。第二,桌上已用盒子放置餐具紙巾,有鹽瓶方便為雞蛋調味,亦有牙籤,不用客人要麻煩再叫唤侍應幫忙。第三,仍準備了不少雜誌報紙,可讓單人食客,不用只對着電話電腦。最後,是贈送的多士,不會因是免費而偷
整個早餐體驗十分優質,第一,座位寬敞舒適,用色燈光柔和,靠背挺身有軟布墊,由於座位有一定的距離,附近的客人談話時也不會太disturbing。第二,桌上已用盒子放置餐具紙巾,有鹽瓶方便為雞蛋調味,亦有牙籤,不用客人要麻煩再叫唤侍應幫忙。第三,仍準備了不少雜誌報紙,可讓單人食客,不用只對着電話電腦。最後,是贈送的多士,不會因是免費而偷工減料,仍然足料及香脆可口,此點對比一下牆上的掛畫和我的食品相片,便得以確定!
2024-03-09 547 瀏覽
呢間日本過江龍咖啡店,新開嘅時候非常多人排隊,一直都想黎試吓呢一度嘅咖啡,希望未去到日本旅行嘅時候都可以尋回日本嘅滋味。我嚟嘅時候係星期六早上11點左右,有機會係時間太早嘅關係,仍然未見人龍。餐廳外面擺咗一個廚櫃,裏面有一啲食物嘅倒模,似足日本嘅咖啡廳同埋餐廳擺設。由於當日仲有其他行程,所以只係點咗一杯咖啡外賣,咖啡價錢並不便宜,同其他手工咖啡店嘅價錢差不多。等咗一陣店員就已經將咖啡拎出嚟,立刻品嚐一口,與自己手沖嘅咖啡分別不大,味道正常。但呢個價位嚟講,就有一點兒失望。

2024-02-11 514 瀏覽
雖然去過日本旅行唔少次 不過都冇去過KOMEDA's食嘢🤔 成日行過對佢昭和風嘅裝修都好有印象 嚟到香港 單純講裝修真係好似日本嘅KOMEDA's成間搬咗嚟咁 尤其係門口嗰個食品sample display櫃 真係有風味☕同日本一樣有特式早餐「朝コメ ASAKOME」 嗌一杯飲品就附送多士套餐🌞 聽落好抵 完全捕捉到我師奶仔嘅心 當然啦 冷靜落嚟 單叫一杯咖啡其實三十幾蚊起跳 就係一個正常嘅早餐價錢啦🤣KOMEDA咖啡 $39自問對咖啡唔算好有追求 飲落就係好舒服嘅日式咖啡味道 同街上面嘅大品牌比味道偏向柔和 可以揀跟奶或者轉豆乳 幾貼心👍🏻 單計飲品要$39係偏貴 不過有Wi-fi而且坐得都舒服 店員服務唔錯又唔駛加一 自己坐低chill下或者同friend飲杯嘢傾下計算係唔錯多士套餐 (蛋沙律) $0講起多士我就有要求啦 生吐司做到成行成市 我自己都試過唔少🐷 呢度嘅厚切吐司真係好唔錯 可以揀士多啤梨果醬或者牛油 我自己就揀咗牛油 唔係俾一盒仔你自己搽 而係喺廚房已經搽好 出到嚟係流質嘅狀態 我鍾意🧈 而蛋沙律就係平時食三文治嗰隻 好味但係唔算好特別 我自己印象KOMEDA嘅紅豆吐

KOMEDA咖啡 $39
朝コメ ASAKOME

多士套餐 (蛋沙律) $0
講起多士我就有要求啦 生吐司做到成行成市 我自己都試過唔少🐷 呢度嘅厚切吐司真係好唔錯 可以揀士多啤梨果醬或者牛油 我自己就揀咗牛油 唔係俾一盒仔你自己搽 而係喺廚房已經搽好 出到嚟係流質嘅狀態 我鍾意🧈 而蛋沙律就係平時食三文治嗰隻 好味但係唔算好特別 我自己印象KOMEDA嘅紅豆吐司都好受歡迎 留返下次再試🍯
朝コメ ASAKOME

⛺コメダ珈琲店
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE LG1樓AEON Supermarket內

評分 (🌕🌕🌗:正常)
性價比:🌕🌕🌗🌑🌑 (平日早餐)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑

🧲
#コメダ珈琲 #komedascoffee
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀食乜好
#tsimshatsuifood
#hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hongkongfoods #hongkongfoodguide #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodporn
2024-02-02
$39 (早餐)
2024-02-03 452 瀏覽
兒童餐:連小朋友咁鍾意食的香口野,薯角炸雞都唔食俾曬我,我食過薯角完全冇味,炸雞拆開基本上都係肥油,肉都唔多照燒雞烤三文治:雞扒完全冇味似白烚,醬汁又少,基本上成個就係冇味嘅三文治,係唔難食,但絕對唔好食!飲品:今次餐點中算最好果樣野,但好普通亦唔係特別好飲
兒童餐:

照燒雞烤三文治:

飲品:今次餐點中算最好果樣野,但好普通亦唔係特別好飲
2024-01-01 533 瀏覽
想在The one找個幽靜一點的角落吃頓午飯,Aeon內新設cafe想必是頗佳的地點。人流不算很多,餐桌之間也有距離,靜靜談天也不錯。炸蝦餅方堡香脆蝦餅拌上千島醬是最理想的配搭,中間夾附大堆的椰菜絲,爽脆無比。明知是熱氣的炸物,也顧不得那麼多,大口大口地吃下去。拿破崙意粉這裡的拿破崙醬汁似乎不太正宗,沒有青椒和香腸,失去一點點這道西日菜式的靈魂,但醬汁的調味還是可以,拌上意粉很開胃。另外配上的沙律菜和蒜蓉包份量十足,最後也吃不完。凍牛奶咖啡、凍豆乳咖啡來到咖啡店怎能不喝上一杯咖啡?由於自己不能喝太多牛奶,豆乳咖啡成為了良伴,還有特製的黃豆零食,鹹鹹甜甜的很特別。

炸蝦餅方堡

拿破崙意粉

凍牛奶咖啡、凍豆乳咖啡
2023-11-29
2023-12-29 282 瀏覽
待應!應該主動為每位人客奉上一杯飲用水以今日下午茶為例(星期五)平均每枱人客只有兩位而坐約一小時、枱上太多用完畢嘅餐具未有提早收起!還一件值得注意嘅事係對面飯團有兩位同事不停講嘢大聲至咖啡室門近嘅人客都聽到!
待應!應該主動為每位人客奉上一杯飲用水
2023-12-06 310 瀏覽
來自日本🇯🇵名古屋人氣早餐咖啡店☕️☀️コメダ珈琲店☀️☀️KOMEDA'S Coffee☀️這兩個月一共吃了4次,試了紅磡和尖沙咀的分店,兩間分店食物的味道大同小異,但尖沙咀裝潢的感覺更舒適。這次重點介紹新嘗試的餐點。🔅拿破侖意粉 $80每次去☀️コメダ珈琲店☀️必點的餐點酸酸甜甜的味道真的很合我胃口。🔅照燒雞三文治🐣🥪 $75出乎意料地好吃,帶有一點點微辣,雞肉非常嫩滑,配以烤肉醬和沙拉醬,十分惹味,十分推薦。三文治的麵包明顯是自家制,麵包質地鬆軟,也有陣陣香氣,令我回味。🔅蜜瓜梳打 套餐加配$20靴子造型真的好可愛,一上桌我就忍不住打卡了。梳打味道也不會太甜,跟在日本其他咖啡店一樣的味道,可以一試。🔅抹茶刨冰🍧 $85紅磡分店沒有刨冰,是在尖沙咀分店試的。刨冰偏甜,賣相還可以。刨冰還有草莓和抹茶味,但因為太甜,比較不推薦。
來自日本🇯🇵名古屋
人氣早餐咖啡店☕️
☀️コメダ珈琲店☀️
☀️KOMEDA'S Coffee☀️

這兩個月一共吃了4次,
試了紅磡和尖沙咀的分店,
兩間分店食物的味道大同小異,
但尖沙咀裝潢的感覺更舒適。

這次重點介紹新嘗試的餐點。
🔅拿破侖意粉 $80
每次去☀️コメダ珈琲店☀️必點的餐點
酸酸甜甜的味道真的很合我胃口。

🔅照燒雞三文治🐣🥪 $75
出乎意料地好吃,帶有一點點微辣,

🔅蜜瓜梳打 套餐加配$20

🔅抹茶刨冰🍧 $85
紅磡分店沒有刨冰,是在尖沙咀分店試的。
2023-11-29 280 瀏覽
其實早前黃埔開了分店,日本名古屋人氣連鎖店過江龍 所以熱話了一時。價錢唔算貴,見分店通常開係Aeon。去咗尖沙咀The One分店試試,但估唔到等候時間比想像中耐、食物質素比想像中差,但門口人龍非常多人幫襯,不解🫡利申:2人等位1小時,入座後上餐速度超級慢,見到原來店內明明好多空枱但又遲遲不叫人….cp值極低,等到燥但唔好食先弊。日本當地餐廳的確做嘢好休閒偏慢,莫非佢想仿效返日本?可惜依度喺香港🫠👓 炸豬扒方堡 $75炸豬扒配上椰菜絲加秘製醬汁,類似甜甜地嘅燒汁。可選擇一開為二或四份。鍾意佢個包夠鬆軟同烘脆,似澳門豬扒包嗰隻包身,豬扒炸得脆,厚度正常係令人會飽肚。總括 好好食?稱不上,但不過不失評分:7/10👓日式雞蛋布甸 $40 香港限定用日本雞蛋與北海道牛奶製作,味道唔錯,布丁好重雞蛋味,香滑唔太甜。原來面頭係雪糕,睇相誤會係cream😂雪糕好多,重奶味,不是hea/cheap貨。整體份量大,一人handle不到,$40 cp值幾好評分:8/10👓歐蕾咖啡 $40 -叫食品可加$20叫飲品咖啡:牛奶比例6:4,咖啡混合牛奶製作 ummm啫係牛奶咖啡囉??😂一上枱哇出聲 不是讚嘆「杯

👓 炸豬扒方堡 $75
評分:7/10

👓日式雞蛋布甸 $40 香港限定
評分:8/10

👓歐蕾咖啡 $40 -叫食品可加$20叫飲品
一上枱哇出聲 不是讚嘆「杯嘢浠到,成杯奶水,淺色+有層溶解了的冰水浮面,見到都唔想飲 仲話係招牌飲品之一」
果然飲落冇咖啡味,淨係好多奶,純粹一杯凍飲,強烈建議不要叫🫡
評分:5/10

👓紅豆小町 葵 $49
紅豆小町系列,富有日本傳統甜味的紅豆飲品。紅豆+咖啡+牛奶,似紅豆奶茶但變左咖啡底,同樣咖啡味淡;好多紅豆係好食軟綿綿,但太甜啦,杯飲品超甜🫠$49不值
其實依間野係咪唔應該飲咖啡🤔可以order將凍飲之牛奶轉成豆乳,或者會特別啲
評分:5.5/10
2023-11-22 228 瀏覽
🎏心心念念的Komeda's Coffee☕️從首日進駐香港起就想一試,餐廳在🇯🇵名古屋起家,至今已有50多年的歷史。在香港有三家分店,裝潢和餐具都充滿🎍昭和風情,特別喜愛它的燈飾。🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️1. 🥪味噌炸豬扒方堡 ($79)這款方堡大件夾抵食,切開共有4份。麵包香軟搭配著日式炸豬扒,不油膩也不熱氣。港女最怕生生硬硬的椰菜,但它的椰菜絲卻不會界口。回味非常。2. 🥗迷你沙律 (+$20)這個沙律絕不迷你,沙律菜配上日式薯仔沙律,令人忍不着多吃兩口🙈。🥗l3. 🌽粟米濃湯 ($20)日式粟米濃湯,不算獨特但飲落舒服。4. 🍈蜜瓜冰與火 ($65)這款甜點結合了它們的Signature丹麥酥和牛奶雪糕,再加上來自北海道的哈密瓜,真的回味無窮5. ☕️歐蕾咖啡 ($20)Komeda's Coffee招牌咖啡之一,解膩一流。Komeda's Coffee 性價比不俗、服務有禮、環境獨特,港女很喜歡呢。
🎏心心念念的Komeda's Coffee☕️

🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️

1. 🥪味噌炸豬扒方堡 ($79)

2. 🥗迷你沙律 (+$20)

3. 🌽粟米濃湯 ($20)
日式粟米濃湯,不算獨特但飲落舒服。

4. 🍈蜜瓜冰與火 ($65)

5. ☕️歐蕾咖啡 ($20)
Komeda's Coffee招牌咖啡之一,解膩一流。

2023-11-02 361 瀏覽
本身無喺日本食過,見佢新開左一段時間就試吓佢🥪🍰☕️仲免收加一添.✨炸豬扒方堡✨新鮮炸起既豬扒,加埋椰茶絲、豬扒醬、鬆軟既麵包🤤🤤無懈可擊🍞個麵包真係幾出色,軟熟得黎食落又唔會痴牙,一d負擔都無🥹✨雞蛋沙律潛艇堡✨呢個包都係一樣咁鬆軟🥰蛋沙律主要都係舖喺面頭,入面夾既主要係生菜🥚蛋沙律就係好日式果種風格,好綿密☁️仲有少少芥末味,唔會單調✨Komeda咖啡(大杯)✨好易入口既咖啡☕️對於平時唔飲咖啡既我黎,苦味勁少,又唔會酸,有d似咖啡糖既走甜味,係飲落喉嚨好舒服既咖啡💆🏻‍♀️附送果包豆咸甜咸甜咁食完一粒又一粒🙊✨紅豆小町 櫻(走冰)✨由紅豆、紅茶、牛奶組成🧊比較細杯,少左冰就少之又少😥味道一般,因為個紅茶味係午後紅茶果隻香精茶味😓自己就麻麻地呢種味🍵但個紅豆係好綿密香甜既🫘✨迷你冰與火✨個名無改錯🤤個丹麥酥係熱熱地,而個牛奶雪糕唔食快d真係好快溶🔥味道方面🍦牛奶雪糕好香濃牛奶味,係日式既味道!下次要單點黎食先得❤️丹麥酥其實都好食既,好有牛油香,加埋糖漿🤌🏻仲好貼心切開做4份方便食☺️
✨炸豬扒方堡

✨雞蛋沙律潛艇堡

✨Komeda咖啡(大杯)

✨紅豆小町 櫻(走冰)

✨迷你冰與火

2023-10-28 286 瀏覽
22/8/2023食完晚餐去食甜品去The One 內 Aeon store 入面的 Komeda 叫咗:一個季節限定嘅蜜瓜冰與火 ‘北海道雷電蜜瓜’一個牛奶軟雪糕我覺得佢個冰與火好食,但係舊蜜瓜就細咗少少,同埋本身雪糕嘅甜味、蜜糖嘅甜味,已經cover 咗蜜瓜個甜。所以我覺得就算下次食嘅話,叫返普通冰與火就ok牛奶軟雪糕好食,好香牛奶味。我哋都見到在場好多人食鹹點,下次有機會都想試吓佢啲三文治Ps : 吾收加一👍🏻
22/8/2023

食完晚餐去食甜品

叫咗:
一個季節限定嘅蜜瓜冰與火 ‘北海道雷電蜜瓜’

一個牛奶軟雪糕

所以我覺得就算下次食嘅話,叫返普通冰與火就ok
牛奶軟雪糕好食,好香牛奶味。

我哋都見到在場好多人食鹹點,下次有機會都想試吓佢啲三文治

Ps : 吾收加一👍🏻

2023-08-22
$60 (宵夜)
2023-10-21 335 瀏覽
今晚去附近上堂,上堂前去這間日式咖啡店用餐,此店位於尖沙咀AEON內。我曾經在名古屋光顧過這間店,由於日圓匯價低,相對當地餐廳之食物比香港便宜。當時吃了冰與火的甜品,價格只需要$30多元。今次吃了芝士漢堡肉醬意粉,加$20配雪糕我認為食物的價錢較貴,醬汁及意粉是好吃的,致於漢堡肉感覺像豬肉,沒有什麼特別。本來我想吃牛肉焗飯,但是店員說已經沒有,店員推薦我吃芝士漢堡肉醬意粉,現在感到有點後悔,因為不好吃下次再試牛肉焗飯店內環境一般,內裡的椅子十分密集,旁邊就是別人的位於,感覺沒有什麼空間及私隱度,而且人手不足,我在進店及結帳時都要等待一段時間才有店員前來處理,當然在點餐時有問題都花了很多時間等店員。此店是用QR CODE下單及收取電子支付。
當時吃了冰與火的甜品,價格只需要$30多元。
今次吃了芝士漢堡肉醬意粉,加$20配雪糕
下次再試牛肉焗飯
此店是用QR CODE下單及收取電子支付。
芝士漢堡肉醬意粉
牛乳軟雪糕
2023-10-17
芝士漢堡肉醬意粉
牛乳軟雪糕
2023-10-17 245 瀏覽
早餐Moment!嚟到來自日本嘅呢間coffee shop~呢度好阿異空間咁好難搵,我落咗Aeon 搵極都搵唔到,差啲想放棄之際,原來有條電梯,再上返半層。呢度感覺自成一角~時間尚早,所以冇乜人!想大讚當中嘅座位差唔多每一枱我所見嘅都有電掣位,完全係勁貼心同勁啱要Work嘅朋友仔~👍👍👍👍👍然後佢有一個早餐combo,當你嗌一杯嘢飲就會送一個多士俾你☺️☺️☺️☺️☺️我口痕痕加咗個粟米湯😌😂叫咗呢個個樽非常有特色嘅抹茶奶昔。本身睇個樣覺得好似有啲伏,點知飲落甜味啱啱好,非常正!
早餐Moment!

嚟到來自日本嘅呢間coffee shop~
呢度好阿異空間咁好難搵,
我落咗Aeon 搵極都搵唔到,差啲想放棄之際,
原來有條電梯,再上返半層。
呢度感覺自成一角~

時間尚早,所以冇乜人!

我口痕痕加咗個粟米湯😌😂

叫咗呢個個樽非常有特色嘅抹茶奶昔。
本身睇個樣覺得好似有啲伏,點知飲落甜味啱啱好,非常正!

2023-09-23 433 瀏覽
我最近去了一家叫作「Komeda Koffee」的咖啡店,試了他們的早餐套餐,真是讓我驚艷!這份早餐套餐裡的多士非常厚實,牛油的香氣非常迷人,而且他們的咖啡也很出色。這家店的多士真的是太特別了。它們的多士切得非常厚,每一片都飽滿厚實。第一口咬下去,我可以明顯感受到多士的鬆軟和口感。而且多士上面抹的牛油非常香,讓整個味道更加豐富。每一口都讓我彷彿置身於一個舒適的早晨。除了多士,他們的咖啡也非常出色。他們使用的是巴西咖啡豆,這種咖啡豆的酸度非常平衡。我品嚐了一口咖啡,可以明顯感受到咖啡的香氣和豐富的口味。咖啡的酸度岩岩好,不會太過刺激,非常適合搭配早餐。總的來說,「Komeda Koffee」的早餐套餐給我留下了深刻的印象。多士厚實,牛油香氣撲鼻而來,咖啡的香氣和口味都非常出色。如果你喜歡豐盛的早餐和美味的咖啡,我強烈推薦你來這家咖啡店,相信你也會愛上他們的早餐和咖啡。

2023-09-23
$60 (早餐)
2023-09-13 379 瀏覽
一心諗住日本茶室冇衰,點知開在尖沙咀的會伏,好伏。首先男侍應態度差,要拿單,在店外等了兩分鐘冇人應,坐低order侍應都吾知邊個樣冇。已經90分鐘用膳餐時間,非常浪費時間。個漢堡稔到揸不上手,個包好難食,件肉還好,隻蛋流心但佢冇問我係咪要流心,杯咖啡有化學味吾好飲。再不光顧!