まじめや

まじめや (已結業)

Majimeya
まじめや (已結業)
Cwongx
蟹膏燒
Cwongx
2019-11-04
關注
海膽魚籽蟹肉蟹膏燒 $128蟹肉蟹膏燒 $78雖然蟹蓋個size有d迷你, 但係蟹膏份量絕對唔少! 蟹膏口感好綿密, 入口會滲出淡淡蟹嘅香味, 非常滿足!❤️ 至於海膽幾香滑都唔腥, 但係我唔算係好鍾意食海膽, 所以都係比較鍾意淨係蟹肉蟹膏🙈-串燒5款 $118串燒款式日日唔同, 主要係鹽燒再灑少少黑椒, 味道已經好夠, 而且冇乜醬唔會太油膩👍🏻 中間嘅香腸包住雞腿肉幾特別🍗🤔-P.S. 我係星期五夜晚去, 個晚都幾多人, 食左一個鐘就好快清枱要我地走... 可能lunch/平日夜晚去會好少少...查看更多
lotsoeat
[勞蘇食] 🇯🇵 尊貴的一個午餐
lotsoeat
2019-06-11
關注
本身諗住都係搵間唔難食既樓上日本野,唔太貴而傾到計既,一開𨋢門已經覺得間餐廳超班裝修有高檔而好貴既日本居酒屋風,由於訂左位既關係,佢仲俾左個小房仔(其實係好似卡位咁加上半邊牆),非常靚又聰明既設計而傾計又一流,未食已經好感大增咁既裝修加埋服務都係好好,即刻驚左一驚,似乎會好貴即刻睇下餐牌,都係7-80起,食埋魚生飯既餐都係118,跟住就諗:裝修靚、服務好、價錢平,唔通好難食?!先上一個Majimeya炸雞定食,每一個定食都加埋有三款漬物、沙律、麵豉湯,細心又精緻,一餐多個口味同口感炸雞入口好腍,外面保持到脆既,雞味濃而唔係雪雞,味道適中又夠風味,加少少七味粉送珍珠米簡直係一流飲品揀左冰烏龍茶,又香又清太油時飲啖再食,雞味更正另一個係海鮮丼定食,賣相已經無得輸^_^多款刺身吸引不特止,細心之處係加入埋醬漬海鮮同三文魚籽,成個飯既口感風味都正左好多啖啖都有唔同既鮮味,魚生新鮮更不在話下,尤選紅蝦同帆立貝飯、紫菜、醋既配搭亦好好非常高分的丼咁既地點、咁既環境、咁既服務、咁既價錢、咁既食物,都無咩野有得挑剔啦^_^食過你就知我無誇張#間房真係靚唔講得笑#張menu個個都想食真係好難揀#晚市應該飲下酒仲正查看更多
+ 7
味道依然居酒屋
Jan16ice
2019-01-25
關注
呢間餐廳已經係我第唔知幾多次黎嫁啦, 叫做係水準KEEP 得好好既心水餐廳之一.  今日都同老公番黎食, 食下串燒RELAX一下. 今日餐廳真係好多人, 如果唔好食真係冇可能上樓店做到呢個效果. 我地BOOK左都只可以坐BAR 枱面對住師傅食.  我地好快就叫左野食見到咁多人都知要快手如果唔係燒物都要等. 好快就上左田樂茄子, 個味噌好好味.配上我最鐘意既茄子好夾. 淡淡既茄子夾埋濃濃既味噌做成一個PERFECT MATCH.呢個係雷魚一夜干, 通常見到一夜干我都唔會放過! 呢個正在可以連骨都食埋, 真正食"魚"唔吐骨!味道有小小焦又有咸魚既咸香加小小檸檬汁真係好FRESH好好味. 呢2個係我地次次都必點嫁. 因為一來超抵食又超好食. 牛仔骨係$78, 味道係甜甜地不過又唔會掩蓋左牛肉既牛味, 令到我地愈食愈想食. 海老係小小鹽味, 味道好鮮肉質好爽. 跟住我地再叫左個串燒盛, 由師傅發辨次次都令到我地有驚喜... 今次我最欣賞既係露筍牛肉卷, 食落有露筍既鮮同爽, 又有濃濃既燒汁牛肉. 又FRESH 又好味.最後就係呢個不能錯過既系列... 我因為小B 所以冇得食...我老公又點會唔食. 好彩之前都食過好多次, 店員在旁邊慢慢燒熟晒中間既蟹肉同蟹膏,當聞到蟹膏既香時再打隻蛋上去俾我地自己拌好黎食. 嘩... 今次冇食不過諗番起之前既味道都真係流緊口水. 生完一定要番黎再食呀!!!!! 查看更多
+ 6
or#Tm65155697
難食
or#Tm65155697
2018-09-26
關注
一行七人想試新野,見呢間唔錯,地方又企理即管試下!為咗試真D,7條友唔準重覆叫唔同嘅定食,等下次更有方向叫野,點知....瀨哂野!首先評論一下食物,除兩款魚生飯還可以外,其餘全部屬於難食,咖哩飯及鰻魚飯只係食到一半已經頂唔住,放棄咗,索性去買蛋撻醫肚。服務方面,其中一個由頭黑到尾,其實我地都唔係煩既客,唔明黑乜面🤔另外兩個員工雖然無笑容,但未至於黑面.最大問題係,我地每位一放低餐具,便9秒9收野,好有趕客feel, 唔知以為自己去咗澳牛😪查看更多
madamqwe
日式味道、港式服務的居酒屋
madamqwe
2018-07-01
1K 瀏覽
關注
6月30日晚親戚聚餐,根據雜誌介紹,選了這家居酒屋。用餐後感想:一間CP值頗高的居酒屋餐廳:食物美味,有正宗日本味,而且價格相宜,又不趕客人走,我們從6:30坐到10:30,一邊吃,一邊聊天,非常寫意。不過餐廳服務只是屬於茶餐廳水平,有待改善。查看更多
明太子玉子燒,
壽司
chloehahahaha
性價比高的居酒屋
chloehahahaha
2018-02-22
2K 瀏覽
關注
星期五想同朋友飲下酒傾下計,又會諗起呢間位於亞士厘道既日式居酒屋。之前已經介紹咗唔少朋友黎,大家都話抵食又好食,所以呢間喺我心目中排名好高~《鹽燒油甘魚頭 $68》是日魚頭係油甘魚,真係好好彩!燒魚頭喺屋企真係好難做到,而餐廳亦唔係間間做得好食,我真係非常幸運食到油甘魚頭,燒得剛剛好恰到好處,肉質鮮嫩而帶油香。如果大家有興趣真係唔好錯過,記得問下是日魚頭係咩魚!《海鮮丼 $128》海鮮丼份量都幾多,有三文魚、三文魚子、帆立貝、蟹柳、吞拿魚,最特別既係有山藥蓉,一般只會喺日本既餐廳先見到,估唔到香港都可以食到!《招牌酥脆雞塊 $62》呢間既雞塊比平日既日式炸雞大件,差不多大一倍,但香脆程度又比日式炸雞高,真係好佩服!一咬開炸雞表面,肉汁已經明顯被看見,一邊飲酒一邊食,確實係一種放工後既無憂享受。《神奇炒麵 $62》炒麵以鐵板盛載,保持熱力之餘亦令底部既炒麵變得更香口。炒麵中混合不少豬肉片、紅蘿蔔絲及椰菜,椰菜爽口香甜,豬肉片亦夠柔軟味濃。炒麵炒得條條乾爽,一啲油膩感都無,三二下就比我地清曬,不愧為招牌菜。《清酒 $68》黎居酒屋唔飲酒好似唔圓滿,所以我地揀左House sake,價錢真係非常公道,而且味道唔錯,唔辛辣容易入口。《雞皮$22》雞皮炸得非常香口,件件香脆。《牛舌 $38》好香,好大片,好多汁!真係好好味!叫左一串之後好後悔無點2串,牛舌的確有超水準表現。《冬菇 $18》一客4件,偏乾,但菇味濃郁。查看更多
+ 8
IAMTHEREALFOODIE
不錯的居酒屋
IAMTHEREALFOODIE
2018-02-08
關注
在尖沙咀逛街後想吃日本料理,便往甚多食肆的亞士厘道看看,發現這間位於樓上的居酒屋價錢合理便試試。可能我們到達還未夠六時半,所以我們是第一枱客人,但到了七時半,已多了很多客人。餐廳裝潢就是一般居酒屋,除了普通座位,還可選擇坐榻榻米。黑芝麻汁煙肉沙律 沙律菜很新鮮,煙肉脆卜卜,配上黑芝麻汁很特別。海膽壽司 $78 油甘魚壽司 $42海膽很新鲜,味道鮮甜又甘香,油甘魚肉質肥美,壽司飯醋味剛剛好而且有少少微温,吃起來很美味。北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒 蟹蓋內放滿蟹膏,上面再有蟹肉和鵪鶉蛋,拌勻鵪鶉蛋和蟹膏蟹肉一起吃,蟹膏不會太鹹而且入口軟滑,蟹肉也很鮮甜。招牌酥脆雞塊 雞塊炸得外脆內鬆,而且有五大片,但因為我不大喜歡吃炸物,所以我只吃了一片,其餘全由hubby消滅了。稻草烤安格斯牛扒 安格斯牛扒用稻草一齊燒很特別,我們要求medium rare, 廚師弄得剛剛好,肉質很嫩滑,但可能因為我們要求比較生,所以牛扒不是很熱,但價錢不貴,值得一試。查看更多
+ 4
海膽壽司和油甘魚壽司
北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒
CeliaHing
日本的端爐燒專家
CeliaHing
2018-01-30
關注
去完尖沙咀利完街,想搵個舒服地方食個晚飯,由於六點尚早,選擇多,我地揀左北海道爐端燒,因為一家人都好大二日本野食。因為仔仔仲係,於是今餐全叫熟食。一入到餐廳,好日本感覺,除一般座位外,仲有榻榻米,廚房都屬半開放式,可以睇到廚師炮製食物。一場來到點可以唔叫招牌酥脆雞塊,炸到脆卜卜既外層包住嫩滑雞塊,點上少少酸既特制汁料,簡直人間美食,外脆內鬆,肉汁豐富,送酒一流,不過要等下次先可以送酒。鹽燒魷魚鬚都唔錯,八成熟左右,鎖住魷魚鮮甜,加上少些海鹽已經好出,仿似即吊即燒感覺般,好爽爆。之後玉米牛油燒,粒粒玉米飽滿結實,充滿牛油白味,小朋友至愛。接住係露筍豚肉,鮮嫩可口既露筍吸左豚肉汁,減低左豚肉肥膩感,兩者融為一體,口感豐富。見有咩菜,叫左薑汁豬肉野菜,椰菜多汁又甜,撞上少少薑汁, 一來味覺上更好味,互來又暖胃,而且薑味唔算太勁,小朋友都接受到,而豚肉經爆香後,唔太油,仲少少脆,幾香口。重頭戲係稻草燒安格斯牛扒,師傅堅拎住稻草一齊燒,於是牛扒吸左稻草香味,比煎更香,更能鎖住肉汁,達到肉質鬆軟無渣,肉香撲鼻。最後極左碗叉燒拉麵煮雞蛋,湯底好濃郁,叉燒都算厚身,至於蛋係流心蛋,整體都幾好味。下次有機會一定要試下啲野食,好吸引。查看更多
+ 4