2019-07-24 4716 瀏覽
朋友推薦觀塘巧明街有間日系Cafe,食物質素好,環境又舒適,叫做「Hamsta Crown Coffee」,今日放假就同好朋友去左呢間Cafe hea下啦~ 餐廳裝修簡潔,以木材為主,感覺悠閒舒適,難怪星期日都座無虛席坐滿客人啦假日設有Weekend Lunch Set,以日式食物為主,最低$78起就有交易All Day Breakfast豐富的材料有炒蛋、煙三文魚、茄汁豆、雜菌、煙肉片等等,七彩繽紛,營養豐富。煙三文魚大大塊,好肥美油潤!炒滑蛋採用日本產雞蛋,所以蛋味特別濃郁,仲好嫩滑添!煙肉肥瘦適中,煙燻香味甚濃。另外仲有新鮮爽脆沙律菜同香脆牛油多士,非常飽肚宮崎唐揚南蠻雞定食呢個定食有前菜、麵豉湯同主菜,前菜係芝麻醬豆腐,麵豉湯略鹹。唐揚南蠻雞份量都幾多,炸粉外皮厚薄適中,炸得金黃香脆,肥美厚肉,調味適中,好好食呀!迷你鹽味焦糖鬆餅$26有兩件的鬆餅,小巧迷你,鬆餅內有焦糖醬,頗甜迷你雙重朱古力鬆餅另一個係雙重朱古力,朱古力味好濃郁,甜度適中,內裏仲有榛子醬,非常美味呀鮮牛奶抹茶餐廳採用北海道富良野3.7牛奶,奶味特別濃郁香滑,配上無糖抹茶粉,就成就了這杯抹茶牛奶,帶有沈穩的抹茶

All Day Breakfast

宮崎唐揚南蠻雞定食

呢個定食有前菜、麵豉湯同主菜,前菜係芝麻醬豆腐,麵豉湯略鹹

迷你鹽味焦糖鬆餅

$26有兩件的鬆餅,小巧迷你,鬆餅內有焦糖醬,頗甜

迷你雙重朱古力鬆餅

鮮牛奶抹茶

餐廳採用北海道富良野3.7牛奶,奶味特別濃郁香滑,配上無糖抹茶粉,就成就了這杯抹茶牛奶,帶有沈穩的抹茶香味

熱泡沫咖啡

餐廳嘅咖啡係精心挑選多種唔同國家咖啡豆自家混合調配,因此咖啡味道獨一無二,非常濃郁且香醇
2019-07-09 3312 瀏覽
閨蜜👭介紹左一間隱世日式CAFE比我趁最後一日放假,緊係去朝一朝聖啦🤳.「HAMSTA CROWN COFFEE」位於觀塘區嘅工廈15樓點解過話佢隱世呢?首先,要登記先可以上樓其二,搭LIP上到14樓要行一層樓梯先達正因為咁,私隱度相對高好多🙆‍♀️.CAFE裝潢好有日式和風家居FEEL麻布梳發椅配上木質矮枱仲有吾少CUSHION同公仔🐰連天花都有布廉同櫻花裝飾加上輕快嘅日系音樂係咁舒服嘅環境下用餐成個人都好放鬆,好似當左自己係屋企咁🙈.主餐牌方面,選擇性都幾多如沙律,御飯,小食,鍋物,串燒,燒物等部分款式仲加插左參考圖,圖文並茂💕仲有個飲品餐牌,成5頁咁多!可想然知,實有一款岩飲🤣.🔸七味軟殼蟹 ($82)原隻軟殼蟹炸至金黃色入口薄脆而又酥香蟹肉同外層軟殼係口入面交融蟹味特別濃郁而且一啲都唔腥👍我覺得,軟殼蟹要炸到恰到好處如果吾係,好易食到油膩感~.🔸汁燒八爪魚丸。6粒 $83估吾到呢到都有得食八爪魚丸🙈亦估吾到可以同街邊八爪魚丸店有得揮⚔️外層薄脆,咬落軟心,但又係糊口稀爛果隻裡面有少量蔬菜粒同魷魚做咬口上層淋上沙律醬,燒汁,木魚絲同紫菜絲沙律醬同燒汁份量岩岩好,鹹甜有致互不搶味😍.🔸

閨蜜👭介紹左一間隱世日式CAFE比我
趁最後一日放假,緊係去朝一朝聖啦🤳
「HAMSTA CROWN COFFEE」
位於觀塘區嘅工廈15樓
點解過話佢隱世呢?
首先,要登記先可以上樓
其二,搭LIP上到14樓要行一層樓梯先達
正因為咁,私隱度相對高好多🙆‍♀️
CAFE裝潢好有日式和風家居FEEL
麻布梳發椅配上木質矮枱
仲有吾少CUSHION同公仔🐰
連天花都有布廉同櫻花裝飾
加上輕快嘅日系音樂
係咁舒服嘅環境下用餐
成個人都好放鬆,好似當左自己係屋企咁🙈

主餐牌方面,選擇性都幾多
如沙律,御飯,小食,鍋物,串燒,燒物等
部分款式仲加插左參考圖,圖文並茂💕
仲有個飲品餐牌,成5頁咁多!
可想然知,實有一款岩飲🤣

原隻軟殼蟹炸至金黃色
入口薄脆而又酥香
蟹肉同外層軟殼係口入面交融
蟹味特別濃郁而且一啲都唔腥👍
我覺得,軟殼蟹要炸到恰到好處
如果吾係,好易食到油膩感~

估吾到呢到都有得食八爪魚丸🙈
亦估吾到可以同街邊八爪魚丸店有得揮⚔️
外層薄脆,咬落軟心,但又係糊口稀爛果隻
裡面有少量蔬菜粒同魷魚做咬口
上層淋上沙律醬,燒汁,木魚絲同紫菜絲
沙律醬同燒汁份量岩岩好,鹹甜有致
互不搶味😍

豚肉至少有六塊咁多👍
而且吾係全肥,肥瘦比例係二比三
重點係底下含大量嘅蔬菜,粉絲,豆腐,冬菇等
味道清淡,食得好舒服☺️

一見到富士山特飲
我一定會諗都吾諗。必叫🙈
富士山杯入面係藍柑橘檸檬特飲
上面係一球3.6牛乳雪糕🍨
仲有一個閃閃發光嘅閃光冰
隨住時間不斷轉變顏色
令到富士山杯變成深藍,湛藍,粉藍,淺紫
真係美不勝收呀😍
忍吾住一一影低佢每一次嘅轉變🥰

入口順滑帶有濃郁嘅柚子味
酸酸甜甜,既開胃又解渴😎

P.S. 收銀處仲有手信售賣處
主要係D日本護膚品,化妝品同小雜物
另一邊仲有富士山明信片同擺設
臨走時可以欣賞下💕

2019-07-07
2019-07-02 2520 瀏覽
話說,上週和朋友一訪這間環境出名舒適又重日本風的cafe。一進去,發現餐廳比想像中大啊,還有一個出售日本精品的corner這裡的都是麻布質地的椅子,還有些cushion,適合來喝茶聊天,橫樑上的櫻花佈置也增強了餐廳的日本風味~我們首先點了日式他他醬吉列魷魚 ($68),這份不錯吃!外皮炸得好香脆,魷魚都軟稔,沾一下他他醬好合配。另外,點了店員推介的免治雞肉串 ($32),雞肉串含軟骨,增加了口感,醬汁惹味。之後,就吃了兩款主食,第一樣是十勝一口牛 ($108),話明一口牛就是切粒好方便吃的,肉質挺冧,燒汁濃味,送飯頗不錯。第二樣則是神户野菜牛肉鍋 ($118) 加白飯 ($15)。牛肉份量多,底下含冬菇、粉絲、蔬菜和豆腐等。飲品方面,白桃烏龍茶 ($32) 不錯喝,白桃味突出但不會太甜,茶味都香。朱古力奶 ($32)竟然也有拉花,奶味重!

話說,上週和朋友一訪這間環境出名舒適又重日本風的cafe。

日式他他醬吉列魷魚

牛肉份量多,底下含冬菇、粉絲、蔬菜和豆腐等。

白桃烏龍茶

朱古力奶 ($32)竟然也有拉花,奶味重!
日式他他醬吉列魷魚
白桃烏龍茶
2019-05-19 161 瀏覽
聞說此樓上Cafe相當不錯,與友人平日晚上前來試試,還好早已訂座,當晚全數座位已被預約,如無提早訂還沒能吃到呢! 此店需在工廈到14樓再行樓梯上一層方能到達, 坐電梯時不用擔心因只見到14樓而誤會找錯地方。Cafe環境相當舒適,主打日菜。晚上的二人套餐不錯,亦有我們想吃的可選,決定點一個套餐再加串燒。左口魚邊裙芥末忌廉沙律: 一直都很愛左口魚邊,貪其油香夠,此沙律毫不吝嗇放上多片,軟滑富油香的魚肉加上爽口清新的菜,是相當好的配合。用上芥末醬,比一般沙律醬多了一份清新解膩。吉列魷魚配他他汁: 副菜選了炸物,一個個大魷魚圈炸得金黃香脆,魷魚亦相當彈牙。特別欣賞其他他汁,混和了一些蛋碎,增加口感,不錯。牛油雜菌煎帶子: 其中一個主菜選了帶子,共有5大粒! 牛油蒜泥味甚香,加上了一些黑椒調味,又不蓋過帶子鮮味。炒菇亦是相當出色,很香,此道我們都相當滿意。左: 免治雞肉串/右: 和牛串: 中間上了另外點的串燒,喜歡那免治雞肉串,中間吃到粒粒雞軟骨,增加口感。和牛串不過不失,沒有特別。日式帶子牛柳粒炒飯: 炒飯中加入牛柳粒及帶子粒,除有肉香亦有海鮮香氣,日式炒飯亦炒得分明,調味亦剛好,不錯。神戶雜

左口魚群邊芥末忌廉沙律

吉烈魷魚配他他汁

牛油雜菌煎帶子

免治雞肉串,  和牛串

日式帶子牛柳粒炒飯

神戶雜菜牛肉鍋: 店員知道桌面位置較少,親切安排鍋物於要求是再上。此鍋味道帶點壽喜燒感,內裡蔬菜鮮甜,牛肉質素亦算不錯,有提供芝麻醬沾肉吃,可我覺得吃原味已很夠。份量亦不少,吃完非常飽足。
神户蔬菜牛肉鍋

甜品: 最後送上兩個小泡芙作甜品,為此晚飯畫上圓滿的句號。很喜歡旁邊的不倒翁唧花,很可愛,看著也高興。

整體相當滿意,環境舒適,店員有禮,沒有限時交枱,是很適合聊天吃飯的好地方。
2019-05-09
左口魚群邊芥末忌廉沙律
吉烈魷魚配他他汁
牛油雜菌煎帶子
日式帶子牛柳粒炒飯
神户蔬菜牛肉鍋
  • 左口魚邊裙芥末忌廉沙律
2019-10-09 0 瀏覽
和觀塘朋友食飯自然都會找附近餐廳食,她說見到有間餐廳都幾靚又舒服,最重要是日本風岩晒我地二人,來到原來要去到14樓再行多層上去,而且因為七點後去在下面用身份證登記就差少少,入到去都不少日本東西賣而且都幾靚喎,餐牌選擇都可以而且好大張相都方便睇,今次小食和飯都有叫,第一樣也是我地覺得整餐飯最好味的吉列魷魚配他他汁來到,魷魚脆口唔油身,入面魷魚都幾大件,醬汁沙律醬入面有蛋增加香度,而另一小食牛油雜菌煎帶子就普通啦,因為帶子比較細同牛油煮過都唔夠香口,份量不多。之後見到雜菜牛肉鍋應該幾飽肚就叫了一個,沒想到咁細個而且牛肉好硬身又冇牛肉味,其他配料就正常,最後找地叫了一個炒飯,帶子牛柳粒炒飯,帶子和牛柳粒差點見唔到好失望,炒飯炒得好濕又味道好淡,唔好食。
2019-10-07 18 瀏覽
友人初來報到, 提到想吃日式餐廳小弟馬上想起這間裝修精緻可愛的Cafe. 唯事前沒有做足功課, 餐廳好像只有一張二人枱其餘均是四人枱, 有段時間我們(故意?)都不說話然後是完全聽到隔離兩位女士交談內容呢 是日點了 :-吉列大蝦胡麻冷拉麵定食($98): 友人說有胡麻醬怎麼也好吃 我也偷吃了一只大蝦, 唯雖然很大隻感覺粉較多.吉列廣島蠔定食($108): 找了很久才發覺自己個餐冇影相 還好一年前的相片還在 除了是日小食是冷豆腐味道更正之外這個餐水準依然很高 隔離枱兩位女士也是點這個餐初次來的話必試啦
是日點了 :-

吉列大蝦胡麻冷拉麵定食
我也偷吃了一只大蝦, 唯雖然很大隻感覺粉較多.
吉列廣島蠔定食

吉列廣島蠔定食($108): 找了很久才發覺自己個餐冇影相
還好一年前的相片還在
除了是日小食是冷豆腐味道更正之外這個餐水準依然很高
隔離枱兩位女士也是點這個餐初次來的話必試啦
2019-08-29
吉列廣島蠔定食
2019-10-01 96 瀏覽
今晚因為冇訂位walk in,咁好彩有最後一張枱,因為我地後面有對情侶慢一步都冇位了。本來一直感覺良好的,店員服務態度亦幾好的,點知因為我少去依類cafe,所以多口問一句有冇限時,當時店員odd左一下,然後話過一般大約1.5hrs,如果後面冇人可以繼續。跟住隔一陣,又有對情侶入黎,當然冇位啦,然後我聽住店員幫佢地訂位,然後如我所料,行黎講話「佢地睇漏左booking,話原來8點有人book左,所以8點要交枱」。其實我地都ok的,因為我們真的只是食飯,不會坐太耐。但咁樣去呃作為客人既我們,即使明白做生意,也感覺不良好。由於第一次去,而食物不差亦不算出色,價錢頗貴,CP值低,應該不會再去及不會推薦的。
2019-09-30 37 瀏覽
喺工廠🏭大廈內開咗好多隱世食肆,想突圍成功定要有啲特色,與其靠宣傳不如靠口碑🗣,呢次「搵食」搵到去呢一度,係一間🇯🇵日式嘅喫茶店,佈置得悠閒舒適,燈光昏暗柔和,坐足一整晚都唔會趕人走,絕對係一個好地方😌.🥢日式鰻魚飯。鰻魚汁滲透於飯中,鰻魚夠大條有口感🐠.🥢和牛串、牛舌串🍢。燒得好夠,肉質嫩多汁,不錯🐮.🥢香脆炸魷魚圈🦑。一碟都有幾多件,香脆可口😌.🥢牛油帆立貝。雜菌炒得好夠味,牛油蒜蓉味入哂帆立貝之中,停不了😌.🥢蒜片一口牛🐮🏅。全晚亮點✨,多汁又軟腍,蒜片佐牛粒一併入口,爽😊.🥢左口魚群邊沙律🥗。左口魚嘅油份入哂去沙律菜之中,份量足夠亦感到新鮮🥬.🍹咖啡凍飲香奶濃郁,不妨試試😌.🗻富士山特飲:不停轉燈嘅富士山,有雪糕同梳打汽水,飲得開心😃
🥢日式鰻魚飯
。鰻魚汁滲透於飯中,鰻魚夠大條有口感🐠
🥢和牛串、牛舌串🍢
。燒得好夠,肉質嫩多汁,不錯🐮
🥢香脆炸魷魚圈🦑
。一碟都有幾多件,香脆可口😌
🥢牛油帆立貝
。雜菌炒得好夠味,牛油蒜蓉味入哂帆立貝之中,停不了😌
🥢蒜片一口牛🐮🏅
。全晚亮點✨,多汁又軟腍,蒜片佐牛粒一併入口,爽😊
🥢左口魚群邊沙律🥗
。左口魚嘅油份入哂去沙律菜之中,份量足夠亦感到新鮮🥬
🍹咖啡凍飲香奶濃郁,不妨試試😌
2019-09-29 39 瀏覽
一上到呢間cafe就feel到成個感覺好日系,用木制既枱凳,同埋周圍啲裝飾都有日本feel,仲有小鼠公仔,成個環境好靚好溫暖呢個沙律令我好驚喜,因為佢用既唔係普通沙律醬,而係加左小小芥末同忌廉,食落去一啲都唔膩,再配埋左口魚就一流啦佢既牛脷串燒得啱啱好,好入味之餘好彈牙,仲好易咬開但隔離個串和牛串就唔推薦啦,食落去冇咩牛味個湯食落去冇咩特別,而且都唔太有味,好清淡,食開重口味小小既人可能就唔太岩啦一拎上檯就已經聽到有人話好靚呢個特飲真係幾吸睛特飲上面既雪糕係3.6牛乳,所以好好食,而且好有奶味而下面係普通梳打汽水,整體黎講似日式版既「白牛」

左口魚邊裙芥末忌廉沙律

牛脷串
佢既牛脷串燒得啱啱好,好入味之餘好彈牙,仲好易咬開
但隔離個串和牛串就唔推薦啦,食落去冇咩牛味

大阪麵豉豚肉豆腐湯

富士山特飲
一拎上檯就已經聽到有人話好靚
呢個特飲真係幾吸睛
特飲上面既雪糕係3.6牛乳,所以好好食,而且好有奶味
而下面係普通梳打汽水,整體黎講似日式版既「白牛」
左口魚邊裙芥末忌廉沙律
牛脷串
富士山特飲
2019-09-11 228 瀏覽
在觀塘工業大廈,隱藏在15樓的日式風格料理餐廳。還有特飲"富士市",牛乳雪糕放在上面,別有特色。富士山會變顏色,有不同顏色。不過菜品比較少,無刺身供應。鰻魚還是可以試一試。地方位置其實不算偏僻,大家在工業大廈樓下猶豫是否係真的餐廳。不過私隱性相對比較高,唔熟都無人知。肥牛鍋每張台都會order,應該係因為分量都ok。鰻魚夠厚身,惹味。炸蠔其實口感不錯。同朋友一起傾談食飯無問題。但如果要食飽就另選地方喇。
在觀塘工業大廈,

富士市特飲

富士山會變顏色,有不同顏色。

不過菜品比較少,無刺身供應。
鰻魚還是可以試一試。

肥牛鍋每張台都會order,應該係因為分量都ok。

鰻魚夠厚身,惹味。

炸蠔其實口感不錯。

同朋友一起傾談食飯無問題。但如果要食飽就另選地方喇。

• 原條蒲燒鰻魚炒飯
  • 明太子蟹肉炒飯
2019-08-25 371 瀏覽
撘𨋢至最高樓層,再行一層樓梯,先黎到呢間隱蔽嘅日式cafe。室內佈置唔錯,問題係餐枱餐櫈都好矮,坐得耐會腳痺,伸直腳又會踢到對面個人。 因為座位逼夾,又同隔離枱距離好近,私隱度低,所以我哋快快脆食完就埋單走人了。1\原條蒲燒鰻魚炒飯鰻魚頗大條,亦好肥美。炒飯味道都好濃郁,有陣陣鰻魚醬汁味。若果炒飯同鰻魚一齊食,會少少蓋過鰻魚嘅鮮味。伴菜係沙律菜配日式芝麻醬同醃蘿蔔。沙律菜幾新鮮,可以幫忙清除口腔內濃濃嘅醬汁味,唔錯。2\日式廣島炸蠔廣島蠔唔算好大隻,外層炸得香脆,配上日本醬汁同檸檬汁,味道酸甜唔錯,值得一試。3\鹿兒島豬軟骨野菜鍋豬軟骨好淋、好惹味。 份量較light,同朋友當小食share比較好。*相片取自影片,解像度較低。總括而言,食物味道唔錯,份量輕盈。可惜因爲CP值較低,而且坐得唔舒服,所以回頭度低。

1\

2\

3\
鹿兒島豬軟骨野菜鍋

豬軟骨好淋、好惹味。
份量較light,同朋友當小食share比較好。
*相片取自影片,解像度較低。
鹿與島豬軟骨野菜鍋

鹿與島豬軟骨野菜鍋
2019-08-24 150 瀏覽
話說剛過去既星期五晚約左好友再重臨呢個日式cafe我地六點半去到 冇咩人 但因為冇book位原固 要八點前交枱個環境好舒服 似日式家居咁 好relax 傾計一流我地嗌左兩個日式鍋物 朋友叫左神戶野菜牛肉鍋我就叫左大阪麵豉豚肉豆腐鍋 兩個鍋好快黎到 咁等佢滾起就食得啦豚肉同牛肉片都唔錯 配料都幾多 鍋底有粉絲 索哂d汁 好好味野飲我就叫左個榛子牛奶 賣相唔錯 有埋拉花 牛奶用日本奶沖 口感幼滑總括黎講 食物性價比唔高 鍋物水準其實吉野家都可以食到既水準 但勝在環境搭夠 有機會可以下次試埋餐廳其他食物既
話說剛過去既星期五晚約左好友再重臨呢個日式cafe
豚肉同牛肉片都唔錯 配料都幾多
鍋底有粉絲 索哂d汁 好好味
2019-08-23
2019-08-24 133 瀏覽
一入呢間餐廳超驚喜!因為張凳超大,好chill 慢慢傾計勁舒服,係日系和式的風格,唔會人迫人。一入來就比杯冰水,好貼心!上菜都好快,4個人食呢個分量都多左🤣左口魚芥末忌廉沙律沙律超級有驚喜!因為本身唔想再食一成不變嘅蟹籽沙律🥗而特登叫左口魚沙律,左口魚魚肉好滑,分量都幾多片,芥末忌廉口味超清新,少少倉鼻的芥末好正!口感好好,蔬菜爽脆新鮮,非常之值得一試!日本鮮海草沙律因為朋友食素,所以就叫左一個海草沙律俾佢,一般餐廳都幾少見,口感唔錯爽脆,醋味清新,但係由於全部都係蔬菜,所以就比起左口魚沙律稍微單調,但係對於食素嘅朋友來講都係有選擇!明太子蟹肉炒飯明太子分量多,味道10分搶眼,唔腥得來好海鮮風味🤣 蟹肉相對淡味左少少,但都食得出,整體炒出嚟香口,乾身而唔會太濕軟!炒飯分量好足料~原條蒲燒鰻魚飯估唔到鰻魚竟然有咁大條!三四個人分享食,每人都食到好多,好鍾意佢個燒汁唔會死鹹,甜得來又帶出鰻魚嘅鮮味,饅魚夠肥美又軟滑,無骨入口即化,十級好食!呢個價錢食到咁大分,真係好抵!淮山醬油漬淮山超級爽脆,開頭仲以為粉粉的~唔會話好軟爛,淮山因為本身冇乜味,所以都好睇佢調味調得好唔好,醬油微甜微咸入易口

原條蒲燒鰻魚飯
原條浦燒饅魚炒飯

淮山醬油漬
淮山超級爽脆,開頭仲以為粉粉的~唔會話好軟爛,淮山因為本身冇乜味,所以都好睇佢調味調得好唔好,醬油微甜微咸入易口,食素的朋友好鐘意,如果係食緊炸蠔嘅時候配呢一個都好正!
醬油准山漬

廣島炸蠔
估唔到呢個價錢68蚊有四隻,我開頭以為得兩隻🙈
蠔炸得好好,外邊個皮唔會太厚身太油膩,鬆化脆卜卜,入邊蠔就軟滑唔韌,唔腥,啖啖肉好正!性價比高。不過我就嫌佢嗰個醬汁味道偏甜左少少,如果酸少少會更加夾🤣但係炸野水準真係炸得好好!
日式廣東炸蠔

燒雙重芝士年糕
呢個都係為咗食素嘅朋友而叫嘅。估唔到係呢一種質感,外面係脆皮,年糕烤出來的出邊微焦好香口,鋪左芝士係面烤得微焦微溶!入邊亦都有芝士流心,對於食芝士味來講真係好啱,我地都好鍾意,我哋仲叫咗兩盤!一碟得2個唔夠分~

長崎潮鯛牛乳鍋

長崎潮鯛3.7牛乳鍋
其實係我第一次食牛奶鍋,鹹鹹香香超級重牛奶味,如果驚牛奶味嘅人就未必啱啦,但係如果好鍾意奶製品就超適合!小心佢會好易滾瀉,所以要睇住個火啊!食嘅係鯛魚,覺得同牛奶幾匹配,因為如果食豬肉牛肉就會太重遮曬牛奶味~ 魚肉切得都好大片,值得一試,配料有粉絲豆腐好豐富,4個人叫一鍋就差唔多啦

總結覺得呢間店唔錯,雖然野食係中價,但食物好食,分量唔少,重點係坐得舒服,4個女仔坐左成晚傾得好開心,唔會有交台壓力,應該會再去啊!
原條浦燒饅魚炒飯
醬油准山漬
日式廣東炸蠔
長崎潮鯛牛乳鍋
  • 原條蒲燒鰻魚炒飯
  • 左口魚邊裙芥末忌廉沙律
2019-08-21 76 瀏覽
同朋友一人四行嚟咗呢一間樓上餐廳,餐廳以日本風格裝修、環境舒適,又可以坐得耐,同朋友6:30坐到9:30先走,適合同朋友聚餐傾計。前菜方面叫左兩個左口魚芥末忌廉沙律($72)同日本鮮海草沙律($63)。左口魚芥末忌廉沙律,左口魚嘅份量一啲都唔吝嗇,除咗個表面有魚肉之外,沙律中間都仲有,食落啖啖都係肉,醬汁方面,忌廉中和左芥末嘅嗆口味,食落一啲都唔辣,同沙律菜非常之夾,非常推薦!日本鮮海草沙律,當中的紫色海草口感非常特別,呈細絲狀而又爽口,配海帶同沙律菜,加上帶酸嘅沙律醬汁,整體配搭清爽。主食叫左三個:明太子蟹肉炒飯($118)、原條蒲燒鰻魚炒飯($148)、長崎潮鯛3.7牛乳鍋($132)。明太子蟹肉炒飯,睇落平平無奇,食落又帶點驚喜,蟹肉同蟹子分布於珍珠飯中,份量都算多,每一啖飯都「有料到」。原條蒲燒鰻魚炒飯,單睇外貌已經非常吸引,原條鰻魚覆蓋喺鰻魚汁炒飯上面,份量十足,配有醃蘿蔔同沙律菜,睇得又好食!至於小食都叫咗三個:准山醬油漬($48)、日式廣島炸蠔($68@4)、雙重芝士年糕($58)。平時食淮山,口感好似食薯仔咁軟淋,但係呢一個准山醬油漬,淮山脆身到好似食Pocky,食到啪

平時食淮山,口感好似食薯仔咁軟淋,但係呢一個准山醬油漬,淮山脆身到好似食Pocky,食到啪啪聲😂,味道方面就好似食醬菜。
日式廣島炸蠔,蠔的大細等同於一粒蛋,外皮酥脆,蠔味鮮甜而唔腥,配埋甜甜的照燒汁好食!

雙重芝士年糕,一開始以為係韓式芝士年糕嘅做法,但原來係兩粒大年糕,形狀似饅頭,內裏有芝士流心,年糕軟糯,芝士拉絲!