如果要找間Cafe悠閒地喝著咖啡和吃點輕量晚餐地渡過一個晚上,【Hamsta Crown CAFE】絕對是我慢活的首選。原因無他,就是尤其喜愛這邊比較日式的環境,像這天預留了一個晚上好好慢活,放慢生活節奏,我還是提出了想要到觀塘工廈的想法,特意地跟著Google Map去了數間瞧瞧,但還是覺得不太合心意。結果還是選了之前到過的【Hamsta Crown CAFE】。巧明街106 號15 樓,搭LIFT去到14樓再行落一層樓梯先搵到喔。門口見到綠色毛毛牆便是了。一入門口右手面有有個小攤檔入面有著少量日式貨品、精品售賣,行完再入座都可以呢。【Hamsta Crown CAFE】店內就有種溫馨的和式感覺,以簡潔的裝潢為主,主要的白色、綠色的牆身配上原木色的餐椅和餐桌更令整間Cafe的格調提升了一個層次還有些可愛的小擺設。有別於一般只接受現金付款的小店Cafe,讓我很喜歡的一點是這裡還有榻榻米喔。餐牌都印刷得特別精美,選擇亦不少。👉🏻左口魚芥末忌廉沙律 $72平時已經好鍾意食左口魚裙邊壽司,見到呢個真係好Surprise,因為估唔到Cafe都有左口魚食呢,真心好開心呀!所以係必點ITEM之一。

餐牌都印刷得特別精美,選擇亦不少。

👉🏻左口魚芥末忌廉沙律 $72
左口魚芥末忌廉沙律

左口魚是我最喜愛的日本食物,端上來的時候,香噴噴的芥末忌廉味撲鼻而來,左口魚食落口感較為細膩,炙燒後入口即溶,甘甜魚油滲出,味道一流。芥末忌廉充滿獨特日式風味,味道濃郁且帶微辣,刺激醒胃。

👉🏻牛脷串 $35
兩個都好喜歡牛脷串呀,第一時間點了厚切牛舌,仲一人一串,味道濃厚,非常厚身添!
牛脷串

厚切牛舌的口感很軟嫩又帶一點點脆的口感,好有咬口, 但完全不硬和乾, 身,加了海鹽,更能帶出牛舌的味道

👉🏻汁燒八爪魚丸 $58
章魚燒是港人大愛的掃街美食。呢度既八爪魚丸外脆內軟,麵糰口感好好,裡面是彈牙多汁的章魚粒和蔬菜,不過老實說八爪魚的量偏小呢。但配上燒汁、粉量蛋黃醬和木魚碎,夠惹味。小巧精緻,顏色搶眼,影相都幾吸引。
汁燒八爪魚丸

👉🏻七味墨魚咀 $68
下七味粉成癮,墨魚咀也下了,果然七味粉真係非常好調味呀!!!!
七味墨魚咀

整體味道香香辣辣,墨魚咀又脆卜卜,如果係送酒嘅話真一流呀!

👉🏻原條蒲燒鰻魚炒飯 $148
原條炭火燒鰻魚飯,鰻魚超級大條呀,賣相很震撼。望落鰻魚厚肉肥美好似啖啖肉咁,好正!

原條蒲燒鰻魚炒飯

鰻魚果真厚肉肥美,外皮焦脆香口,肉質嫩滑,細骨就不算多,被炙烤得剛剛好,魚油膩感豐富,炒飯底用日式醬油炒香,炒飯炒得不算乾身,而係較濕潤多汁,但味道濃郁可口,都可搭救,上面鋪左飽滿既蒲燒鰻魚,真係記得影完相先好食喔!
原條蒲燒鰻魚炒飯

如果你是追求方便快捷的速食,【Hamsta Crown CAFE】或許不是一個好選擇,因為店內是一個寧靜慢活得空間,而且正所謂慢工出細貨,要品嚐到高水準的美食實在需要付出等候的時間,因此不要出餐的速度抱有太高的期望,這亦正好是個享受慢活的好機會。
汁燒八爪魚丸
2020-10-13 0 瀏覽
係周圍食飯都好逼既星期六晚上,想搵個地方好坐,啲野又好食既地方同另一半二人世界💕首選當然係樓上cafe!睇左好耐openrice,決定揀觀塘呢間cafe試下!日系裝修同用日文歌做background music,感覺有啲似去左日本😂衝住呢杯富士山特飲而來,當然要叫黎試下!點左兩杯飲品,一堆小食,重有主菜牛肉鍋🥘🥛3.6牛奶雪糕球+梳打水 $52內有閃粒冰塊好適合打卡影相😂無咩甜味🤔🥛3.6牛奶榛子 $32味道中規中矩🤔前菜部分試左,🥗和風溫泉蛋田園雞肉沙律$72前菜岩岩好🥰重有溫泉蛋既小驚喜❤️🍤他他醬炸魷魚圈 $68熱辣辣既他他醬配魷魚圈好好味😋大概7-8舊一碟🤔🍘日式炸醬油年糕 $48上網見人推薦所以試下食,一開頭黎到覺得好細舊😂但比想好食😳唔會好un重咸淡適中😳🥘神戶野菜日式牛肉涮涮鍋 $118想像中係壽喜燒汁,結果係豉油汁🤔加飯最後倒埋落鍋食岩岩好🥰好食但無咩特別驚喜🤔遇上openrice訂座有7折感覺更抵食🥰如果想坐得舒服,環境舒適又可以打卡,野食都ok咁呢度係幾好既選擇!🥰✅日式靚餐廳✅凳下有籃擺袋✅傾計好地方✅食物排盤靚
係周圍食飯都好逼既星期六晚上,
想搵個地方好坐,
啲野又好食既地方同另一半二人世界💕
首選當然係樓上cafe!
睇左好耐openrice,
決定揀觀塘呢間cafe試下!
日系裝修同用日文歌做background music,
感覺有啲似去左日本😂
衝住呢杯富士山特飲而來,
當然要叫黎試下!
點左兩杯飲品,一堆小食,
重有主菜牛肉鍋🥘

🍤他他醬炸魷魚圈 $68
熱辣辣既他他醬配魷魚圈好好味😋
大概7-8舊一碟🤔

🍘日式炸醬油年糕 $48
上網見人推薦所以試下食,
一開頭黎到覺得好細舊😂
但比想好食😳唔會好un重咸淡適中😳

🥘神戶野菜日式牛肉涮涮鍋 $118
想像中係壽喜燒汁,結果係豉油汁🤔
加飯最後倒埋落鍋食岩岩好🥰
好食但無咩特別驚喜🤔

遇上openrice訂座有7折感覺更抵食🥰
如果想坐得舒服,環境舒適又可以打卡,
野食都ok咁呢度係幾好既選擇!🥰

優惠券
富士山特飲
  • 日式他他醬吉列魷魚
2020-10-04 44 瀏覽
近來好多朋友都會食韓烤當去了韓國,食壽司當去了日本,所以都會選擇一些裝飾特別有風格的小店,希望感受一下外遊嘅感覺。今次午餐時段無意中選了日本風情食店,在人潮如泉湧的巧明街,走上工廈頂樓,門口已經是日文門牌,配上可愛小老鼠,整間店都是淺木色的設計,門口有一角落售賣日本土產化妝品,及小老鼠精品。最令我欣賞的是富士山擺設,回想起河口湖畔欣賞富士山日出的美景。坐好點餐,一份御膳,一份南蠻雞飯。御膳包括有麵豉湯、凍豆腐、炸薯餅、照燒雞扒及蕎麥麵,份量十分,雖然不是日本便當的精緻,但絕對能滿足口腹之慾。南蠻雞便當,雞件炸得香口,配上日式塔塔醬,食完一件接一件,一大碗日本米飯就清了。最後以一杯香濃嘅拿鐵完成這頓日本之旅午餐。

御膳
南蠻炸雞便當
御膳
南蠻炸雞便當
2020-10-02 298 瀏覽
假日的brunch搜尋一下觀塘區的樓上cafe 這間餐廳評分唔錯 還可以在openrice訂枱十分方便大廈電梯只到14樓 要另外行樓梯上15樓裝修十分有日式風格 門口還有一個小角落販賣日本化妝品/小精品 有興趣可以看看點了兩個餐西式All day breakfast:種類豐富 令人很有食慾蒲燒潮鯛魚腩定食:有啲似平時鰻魚飯的汁 甜甜的很開胃美中不足是餐飲比較失色 凍檸茶冇茶味 富士山特飲雖然IGable不過味道很普通總括而言還是不錯的 行開觀塘可以上來食餐飯記得預約 今日所見假期還是很多人呢
假日的brunch

大廈電梯只到14樓 要另外行樓梯上15樓

點了兩個餐
蒲燒潮鯛魚腩定食:有啲似平時鰻魚飯的汁 甜甜的很開胃

總括而言還是不錯的 行開觀塘可以上來食餐飯
記得預約 今日所見假期還是很多人呢
2020-10-02
2020-09-19 258 瀏覽
一早訂左枱食lunch , 都幾多人下,如果普通街邊行過都未必留意到有間裝修日風餐廳係工廈入面。坐得幾適服,服務態度好好,所以,食得幾開心。佢得lunch set, 我就叫左明太子海鮮意粉有D蝦、蜆肉、明太子及青口。斎睇樣擔心冇乜味,食落就唔同啦⋯好香好夠味下次來想食佢個牛肉鍋

佢得lunch set, 我就叫左明太子海鮮意粉

下次來想食佢個牛肉鍋

2020-08-25 848 瀏覽
係觀塘工廠大廈又搵到間正嘢,平日午餐時段去都要等位,證明係有質素嘅餐廳啦(可以致電book位的),收銀處旁邊有個小小嘅商店,售賣一些得意飾物,等位嘅時候可以逛下😂。呢間日式咖啡店裝修簡潔,簡單得嚟帶有日本特色,仲有一張怡係榻榻米,要除鞋👠入去架!食物亦好吸引,今次我點咗日式咖喱吉列豬扒飯,賣相已經好吸引,咖喱汁勁多,唔太辣,I like it👍,即叫即整,吉列豬扒好鬆脆,唔太乾,薄薄脆漿鎖住肉汁,唔錯😋 ,定食配有漬物、面豉湯,漬物係麻醬豆腐,普普通通啦☺️,最後叫埋杯凍朱古力,有點失望嘅係好細杯,以為凍飲係大杯啲,點知係咁細😞整體來說,都算ok,會再嚟😊

整體來說,都算ok,會再嚟😊
  • 日式咖喱吉列豬扒飯
2020-08-12 764 瀏覽
ねずみの王冠 喫茶店位於觀塘工業區既隱世日本style餐廳,一入去就有成陣日本味撲出黎裝修,擺設都十分日系,同日本cafe都一樣感覺,店員都親切有禮食物攞盤認真,而且味道不錢,咖哩係日式咖哩磚既味道,炸豬扒剛炸好,新鮮熱辣。餐廳如果無新客都唔會趕人走,可以輕鬆坐一個下午,幾好
ねずみの王冠 喫茶店

餐廳如果無新客都唔會趕人走,可以輕鬆坐一個下午,幾好
2020-08-07 704 瀏覽
/ 明太子醬燒松葉蟹肉壽司 配冷三文魚籽蕎麥麵 $98 /喺星期一、三、五嘅lunch set menu中見到佢,跟餐有前菜同麵豉湯,壽司上面鋪滿明太子醬,恰到好處唔會太鹹太over,松葉蟹肉夠哂鮮甜,蟹籽增添口感,味道方面真係無得彈,但係每件壽司夾起都會散開,食落都幾唔方便。蕎麥麵嘅三文魚籽份量較少,醬汁味道亦都偏淡,食落無乜味,所以都扣咗啲分。[ 6.5 / 10 ] ⁣⁣ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
/ 明太子醬燒松葉蟹肉壽司 配冷三文魚籽蕎麥麵 $98 /
喺星期一、三、五嘅lunch set menu中見到佢,
跟餐有前菜同麵豉湯,
壽司上面鋪滿明太子醬,
恰到好處唔會太鹹太over,
松葉蟹肉夠哂鮮甜,
蟹籽增添口感,
味道方面真係無得彈,
但係每件壽司夾起都會散開,
食落都幾唔方便。
蕎麥麵嘅三文魚籽份量較少,
醬汁味道亦都偏淡,
食落無乜味,
所以都扣咗啲分。
[ 6.5 / 10 ] ⁣

ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)
觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
2020-08-05 533 瀏覽
觀塘工廈真係有好多嘢食,細心啲搵其實唔難搵到啲好有特色嘅餐廳今次朋友帶咗嚟呢間餐廳坐得真係好舒服,而且侍應都幾有禮貌,餐廳仲有一角係買日本精品Tim餐廳走日本木嘅元素,而且樓底都幾高,空間感十足,只可惜因為lunch time, 所以比較嘈吵..因為同行有朋友生日我哋帶咗蛋糕嚟,餐廳完全沒有收切餅費午餐嘅選擇都有幾多,我選了一個牛乳鍋底,雖然牛奶味未算濃郁,所以有少少失望但係總括嚟講性價比都唔錯另外朋友嗌左個炸雞,即叫即炸真係熱辣辣,而且炸漿唔會過厚,食落有肉汁標出黎,讚👍而且咖啡仲有拉花添

因為同行有朋友生日我哋帶咗蛋糕嚟,餐廳完全沒有收切餅費

但係總括嚟講性價比都唔錯

而且咖啡仲有拉花添
今次係第二次幫襯喇~ 上次食晚飯,今次食lunch~ 餐廳好舒服,無乜人,每張枱都用板間開~太我哋叫佐咖喱吉列豬扒飯同埋南蛮雞~細細碟餐前小食應該係牛腩,好好食喎!麵豉湯都正常好飲~ 米飯都係用日本米😊 吉列豬扒好似燶佐少少,個南蛮雞就好好味😋我飲凍咖啡~ 其實我可以飲到齋啡,所以落奶之前試吓先,飲得出都係咖啡豆沖嘅咖啡,但好酸!個人唔鐘意飲帶酸嘅~ 就算落佐奶都仲好酸,所以飲咗幾啖就無飲了🙁 我諗我遲啲都會再嚟🙂
今次係第二次幫襯喇~
上次食晚飯,今次食lunch~
餐廳好舒服,無乜人,每張枱都用板間開~

我哋叫佐咖喱吉列豬扒飯同埋南蛮雞~

😊 吉列豬扒好似燶佐少少,個南蛮雞就好好味😋

我諗我遲啲都會再嚟🙂
好鍾意樓上cafe嘅安靜, 適合一班好朋友或者情侶,收工之後傾下計、放鬆一下。呢間cafe主打日式裝修同風格,仲有啲日本雜誌提供,成個感覺好舒適。😛而我哋咁啱可以坐榻榻米(兩個人用8人枱),可以畀自己ff去日本咁樣🤣冇計啦咁耐都冇得去旅行!試咗豬軟骨野菜鍋+鰻魚蕎麥麵🤪鰻魚蕎麥麵啲鰻魚外脆內軟, 味道整體唔錯, 不過如果份量多啲就好喇🥺咁肥仔就唔會搶咗我舊鰻魚。😭至於個豬軟骨野菜鍋呢,睇住佢慢慢滾,食落熱辣辣,軟骨肉味香濃,野菜選擇又多,配埋白飯,簡直係人生一大享受。🥰
豬軟骨野菜鍋
2020-07-10
豬軟骨野菜鍋
  • 鰻魚蕎麥麵
2020-07-12 215 瀏覽
《打卡用港女Cafe👑》———————————————-#ねずみの王冠喫茶店👸🏼同好姊妹gathering,當然想搵個靚靚café 打下卡~今次就簡左呢間座位都幾舒服既樓上café。佢既位置比較難搵,要搭LIFT去到14樓再行上一層,後樓梯比較靜,建議女仔,要搵個幾個人陪安全啲。餐廳以木色為主,走日式風格,都幾IGable。最近無得去旅行,拎黎扮去左日本都有人信既🤣-叫左個原條蒲燒鰻魚炒飯,的確鰻魚真係幾大條,但係鰻魚就唔算新鮮,口感有啲韌。七味墨魚咀炸得唔錯,而其他串燒就味道正常。凍咖啡都算幾濃郁,但蘋果梳打就好一般啦😢-好老實,呢間餐廳主要只係食環境,性價比就唔算高啦。因為有最低消費每人一個Main/ 二個Side Dish 再加一杯野飲,連埋加一服務費,總體黎講,實在唔平。而食物份量又比較少,所以真係純粹適合小鳥胃既港女們去chill 下👭-⭐參考價錢︰原條蒲燒鰻魚炒飯︰$148七味墨魚咀︰$68和牛串︰$38牛脷串︰$35凍Hamsta Crown Coffee︰$25蘋果梳打︰$38-🍌抵deal 指數:5/10💰人均消費:$180 (晚餐)
《打卡用港女Cafe👑》
牛脷串︰$35
凍Hamsta Crown Coffee︰$25
蘋果梳打︰$38
🍌抵deal 指數:5/10
💰人均消費:$180 (晚餐)
2020-07-09
2020-07-07 259 瀏覽
在假日的lunch time 嘗試walk-in幸運地有位是舒適的日式設計也有些富士山的擺設暫時未去到日本的小小心靈安慰☺️小妹叫左 lunch set「鯛魚燒飯」「炭燒榛子鮮奶咖啡」 味道很不錯 有前菜沙律 加埋紫菜湯 份量適中 .家人叫有all day breakfast 和明太子意粉他們也覺得質素不錯.加上坐得舒服下次可以再試其他食物👍🏻
在假日的lunch time 嘗試walk-in

他們也覺得質素不錯

加上坐得舒服
下次可以再試其他食物👍🏻

2020-07-06 178 瀏覽
趁住星期六,一於去試吓朋友介紹嘅呢間位於工廈頂層嘅 cafe~一入門口就已經俾佢嘅透光度高嘅大玻璃同舒適嘅座椅吸引咗,成個感覺好似入到黎放鬆哂咁。叫咗個明太子海鮮意粉,好好食,略嫌啲明太子唔夠辣 再配一杯焦糖牛乳,好正。

叫咗個明太子海鮮意粉,好好食,略嫌啲明太子唔夠辣
再配一杯焦糖牛乳,好正。
2020-06-17 497 瀏覽
li座大廈電梯只到14樓,要再行一層樓梯先上到來為左有晨早折扣所以book左11:45am來食lunch餐廳環境好舒服,早來冇乜人,清靜又涼快,d木枱好靚我地係睇星期一/三/五個lunch menu (冇得食左口魚同燒物😭)叫左li個…有腐皮烏冬: 好食,烏冬好滑,腐皮吸左湯好味一口牛:韌咗少少…胡麻醬筍:好食櫻花蝦薯蓉:好好食麵豉湯三文魚籽忌廉汁墨魚麵li個比較惹味,有d蝦肉粒幾爽口,都好多汁好多籽,仲有青口加錢叫左ice caramel latte影相靚靚,比較甜同重奶味
li座大廈電梯只到14樓,要再行一層樓梯先上到來

為左有晨早折扣所以book左11:45am來食lunch

餐廳環境好舒服,早來冇乜人,清靜又涼快,d木枱好靚

叫左li個…

腐皮烏冬: 好食,烏冬好滑,腐皮吸左湯好味
一口牛:韌咗少少…
胡麻醬筍:好食
櫻花蝦薯蓉:好好食
麵豉湯

三文魚籽忌廉汁墨魚麵
li個比較惹味,有d蝦肉粒幾爽口,都好多汁好多籽,仲有青口

加錢叫左ice caramel latte
影相靚靚,比較甜同重奶味