工廈餐廳, 最高層再上一層, 地方係工廈本身期待唔會太高, 但入面裝修真係好華麗,地方坐位坐得好舒服, 休息睇下書,食下野會幾正.榛子朱古力, 呢到既飲品整得唔錯, 除左外觀比好睇之外, 味道都係好味, 關鍵係入面有我最中意既榛子醬!榛子味道唔算濃,咁樣唔會擋住朱古力本身既味道.唐心蛋, 出面有層豚肉, 令到外面口感好脆, 入面又好滑好軟, 唐心蛋本身蛋黃帶小小甜味好夠味, 唔需要額外再調味.和牛串, 呢到和牛應該肉質上食到唔係用太高級既和牛, 油花味唔算重, 加左小小蔥花整香個串燒, 和牛口感整得好, 口感上易咬, 夠軟肉質又唔會太老.一口牛, 呢個味道濃, 調好晒味, 小咸, 口感彈牙易入口, 但有小小根.牛本身重味, 所以味道唔會差得去邊, 口感小硬, 彈牙, 似放題既牛柳粒, 但係比放題既一口牛更軟更彈牙更易入口.呢個係全日主打, 主要係麵好食, 牛帶有小小生, 因為凍既關係, 凍牛我覺得口感差左小小, 牛都係熱食會好味D.個人感覺, 麵條十分彈牙, 口感好爽口, 必試, 可以點小小麻醬落麵到食, 麵身本身夠乾身不油, 味道帶有小小清淡麵粉味.好正, 如果再去 呢個必叫!整體服

地方坐位坐得好舒服, 休息睇下書,食下野會幾正.

榛子味道唔算濃,咁樣唔會擋住朱古力本身既味道.
和牛口感整得好, 口感上易咬, 夠軟肉質又唔會太老.
好正, 如果再去 呢個必叫!

整體服務好, 價格正常
不過主要問題我覺得選擇比較少, 例如無甜品,  咁岩撞正肺炎, 連鍋物都無得選T_T  大部分餐彈都係海鮮, 個人麻麻地海鮮類所以覺得選擇比較少.
2020-02-21
2019-12-06 3696 瀏覽
剛好要去觀塘工作,特別約觀塘上班的好友短聚,這間cafe想來很久,終於都有機會,1時半人流開始減少,不用等太久就可以用餐~午餐主要是日式料理,款色很多,店員還會介紹一下是日推介,每一分餐有湯和前菜,一個餐真的超~飽。日式泡菜豚肉燒定食 $88本來都有點擔心說泡菜會太辣,但這款是日式的烹調方法,所以泡菜酸酸微辣,剛好可以為豚肉減膩。豚肉燒得很有口感,沒有多餘脂肪,每款夾一口,很下飯,比想像中有驚喜!蒲燒潮鯛魚腩定食 $128鯛魚腩的份量很大,我們兩個女生也吃不完,魚腩做不好很容易會又腥又膩,但這裡的魚腩有惹味的燒汁包裹著,完全不會覺得腥,反而一邊吃一邊有豐腴的口感,連平時不怎麼吃魚的我也很喜歡吃呢。cappuccino其實不吃飯只是喝咖啡也不錯,這裡的咖啡有很多口味,但不喝甜的我選擇cappuccino,上面的奶泡很綿密,配上濃濃的咖啡,令我忍不住慢慢品嚐。

日式泡菜豚肉燒定食 $88

蒲燒潮鯛魚腩定食 $128

cappuccino
位置唔係幾方面 始終工廈入去要登記啦,係14樓行多層樓梯上去。一上到去 見到個門口都忍唔住要打下卡😂沙律都幾大盤,而佢上面既雞肉烤過咖 🥗 見到一片片粟米真係笑左 未試過禁食 新體驗😬中間仲有粒溫泉蛋 調味係用醋 清新👍🏻3.8/5分👈🏻😀炸墨魚咀🙈 好大粒 好有嚼口🤤 值得推介💕雖然係炸 但唔油的 5/5 滿分💯一口牛🥰無煮過頭 味道都唔錯 稍貴 但都幾多粒啊 係好好送飯👈🏻4.2/53.7牛乳鍋~鯛 睇個樣都知鮮🤓 材料有 菇 什菜 仲有好似薯粉的一條條粉絲🥰睇佢端出泥 已經留哂口水 食落都唔錯😂 已經睇落夠大 但食唔夠喉 始終唔係飽肚野 👍🏻4.3/5原條鰻魚炒飯 份量十足 但味道對比其他美食 就稍遜一籌了😂Cucumber Yogurt smoothies 🤤 清新 落單時 店員仲話:信我 唔難飲 的確泥度 我就好中意 佢帶甜 飲落好爽 4.7/5PS 環境:燈光好暗 睇餐牌有點吃力

一上到去 見到個門口都忍唔住要打下卡😂

3.8/5分👈🏻😀

炸墨魚咀🙈 好大粒 好有嚼口🤤 值得推介💕
雖然係炸 但唔油的 5/5 滿分💯

原條鰻魚炒飯 份量十足 但味道對比其他美食 就稍遜一籌了😂

落單時 店員仲話:信我 唔難飲
的確泥度 我就好中意 佢帶甜 飲落好爽 4.7/5

PS 環境:燈光好暗 睇餐牌有點吃力

本來同同事慶祝生日既,一早打電話Book左枱 個時系電話講到明我地會好嘈 佢地表示會比間房我地坐榻榻米。今日去到先知原來無房 哩個都算,我地未齊人想等齊人先叫野食 有個女員工好似好心急甘問我地會吾會嗌左野食先 同一句野問左3次 其實同枱同事都好無奈甘望住佢佢都照問 野食味道同環境都不錯既。但員工既態度有少少似趕客走甘 快啲食完快啲走既感覺。但唯獨系淨系同我地哩枱多人既講 其他枱又吾多覺。後尾埋完單番屋企大家先發現原來野食比漏左,其實本身覺得哩到野食份量少又頗貴,但員工態度同比漏野食系咪似吾想做生意多啲。。。我覺得員工想收工無問題 但服務性行業 吾應該系想趕客走甘。。
2020-05-18
  • 七味墨魚咀
  • 原條蒲燒鰻魚炒飯
  • 明太子蟹肉炒飯
  • 神戶野菜牛肉鍋
2020-05-15 0 瀏覽
又係日迷出擊嘅時間🤗觀塘商廈有大量嘅咖啡店,疫情當下唔想去啲較出名又要排長龍嘅舖頭,今日選擇來呢間日式咖啡店試吓。到達已經3:30,咖啡店唔算多人 坐得好鬆動。 富士山特飲完全係為左影相先叫的, 上面係雲呢拿雪糕 下面係波子汽水,消暑一流weekend brunch: 宮崎日本南蠻雞定食炸雞本身無咩味道,外皮是酥脆的類型,上面有滿滿的沙拉醬,一般weekend tea: 日式棒棒雞翼完全是南蠻雞的雞翼version haha 不過單骨雞翼上有七味粉,比南蠻雞入味好食Latte整體來說 食物一般沒有很特別,不會為了食物特地來。但環境舒服 也是個下午打發時間的好地方!旁邊亦有很多日系的商品售賣
又係日迷出擊嘅時間🤗

富士山特飲

weekend brunch: 宮崎日本南蠻雞定食

weekend tea: 日式棒棒雞翼

Latte

2020-05-14 0 瀏覽
位於工業大廈區 位置算易找到係apm後面附近缺點係無lift可以直達 需要上一層樓梯坐位唔算多 但環境都舒適 唔會好焗雖然有收服務費 但服務員唔算太主動招待有少許失望坐低叫左個自家制蠻南炸雞飯 炸雞味道夠 配上蛋黃醬加啲酸瓜雞肉肉質炸得唔鞋而且夠脆份量適中 幾似去左日本境內食飲品方面都多類選擇點了薄荷朱古力泡沫咖啡有意想不到的驚喜 咖啡豆味都濃 配薄荷沒有被嗆走咖啡味 唔太甜 幾好飲 整體食物味道唔錯 餐廳佈置都滿有和風感覺價錢尚可 不過不失
位於工業大廈區 位置算易找到

配薄荷沒有被嗆走咖啡味 唔太甜 幾好飲
整體食物味道唔錯 餐廳佈置都滿有和風感覺
價錢尚可 不過不失

2020-05-12 85 瀏覽
觀塘真係有好多好嘢食,今次同朋友去咗呢間樓上Cafe。而家經過OpenRice訂座,仲有全單八折優惠。嗌咗厚身蒲燒鰻魚飯,鰻魚真係幾厚身,飯底係用蒲燒汁製作。整體來講都OK,浦燒汁味道唔錯,份量亦適中。Btw,間舖頭嘅裝潢係好日式同埋精緻。可能因為平日去,唔算好多人,就算過咗預訂用餐時間,店家都冇話要我哋走,仲係咁幫我哋倒水,服務唔錯!如果下次有機會再去嘅話,我會好想試吓佢嘅蟹腳煲!!(溫馨提示,舖頭喺搭lift上14樓,再轉樓梯行上15樓。)

如果下次有機會再去嘅話,我會好想試吓佢嘅蟹腳煲!!

2020-05-11
2020-04-30 244 瀏覽
可能設喺工業區關係,lunch time 去到4點,而且環境舒適同寧靜,可以舒舒服服傾偈,非常唔錯,我點咗個午餐嘅日式咖喱吉列豬扒飯,朋友點下午茶餐嘅日式雞卷,上菜都幾快,但唯獨唔好係個飯、豬扒、咖喱汁唔夠熱,所以要扣分,但味道係非常可以,同埋略嫌朋友個茶餐分量小,如果可以多一件,咁樣會心理平衡啲同對得住個價錢,其他都冇咩意見,服務態度好嘅,可以再嚟!
,其他都冇咩意見,服務態度好嘅,可以再嚟!
2020-04-29
如果要找間Cafe悠閒地喝著咖啡和吃點輕量晚餐地渡過一個晚上,【Hamsta Crown CAFE】絕對是我慢活的首選。原因無他,就是尤其喜愛這邊比較日式的環境,像這天預留了一個晚上好好慢活,放慢生活節奏,我還是提出了想要到觀塘工廈的想法,特意地跟著Google Map去了數間瞧瞧,但還是覺得不太合心意。結果還是選了之前到過的【Hamsta Crown CAFE】。巧明街106 號15 樓,搭LIFT去到14樓再行落一層樓梯先搵到喔。門口見到綠色毛毛牆便是了。一入門口右手面有有個小攤檔入面有著少量日式貨品、精品售賣,行完再入座都可以呢。【Hamsta Crown CAFE】店內就有種溫馨的和式感覺,以簡潔的裝潢為主,主要的白色、綠色的牆身配上原木色的餐椅和餐桌更令整間Cafe的格調提升了一個層次還有些可愛的小擺設。有別於一般只接受現金付款的小店Cafe,讓我很喜歡的一點是這裡還有榻榻米喔。餐牌都印刷得特別精美,選擇亦不少。👉🏻左口魚芥末忌廉沙律 $72平時已經好鍾意食左口魚裙邊壽司,見到呢個真係好Surprise,因為估唔到Cafe都有左口魚食呢,真心好開心呀!所以係必點ITEM之一。

餐牌都印刷得特別精美,選擇亦不少。

👉🏻左口魚芥末忌廉沙律 $72
左口魚芥末忌廉沙律

左口魚是我最喜愛的日本食物,端上來的時候,香噴噴的芥末忌廉味撲鼻而來,左口魚食落口感較為細膩,炙燒後入口即溶,甘甜魚油滲出,味道一流。芥末忌廉充滿獨特日式風味,味道濃郁且帶微辣,刺激醒胃。

👉🏻牛脷串 $35
兩個都好喜歡牛脷串呀,第一時間點了厚切牛舌,仲一人一串,味道濃厚,非常厚身添!
牛脷串

厚切牛舌的口感很軟嫩又帶一點點脆的口感,好有咬口, 但完全不硬和乾, 身,加了海鹽,更能帶出牛舌的味道

👉🏻汁燒八爪魚丸 $58
章魚燒是港人大愛的掃街美食。呢度既八爪魚丸外脆內軟,麵糰口感好好,裡面是彈牙多汁的章魚粒和蔬菜,不過老實說八爪魚的量偏小呢。但配上燒汁、粉量蛋黃醬和木魚碎,夠惹味。小巧精緻,顏色搶眼,影相都幾吸引。
汁燒八爪魚丸

👉🏻七味墨魚咀 $68
下七味粉成癮,墨魚咀也下了,果然七味粉真係非常好調味呀!!!!
七味墨魚咀

整體味道香香辣辣,墨魚咀又脆卜卜,如果係送酒嘅話真一流呀!

👉🏻原條蒲燒鰻魚炒飯 $148
原條炭火燒鰻魚飯,鰻魚超級大條呀,賣相很震撼。望落鰻魚厚肉肥美好似啖啖肉咁,好正!

原條蒲燒鰻魚炒飯

鰻魚果真厚肉肥美,外皮焦脆香口,肉質嫩滑,細骨就不算多,被炙烤得剛剛好,魚油膩感豐富,炒飯底用日式醬油炒香,炒飯炒得不算乾身,而係較濕潤多汁,但味道濃郁可口,都可搭救,上面鋪左飽滿既蒲燒鰻魚,真係記得影完相先好食喔!
原條蒲燒鰻魚炒飯

如果你是追求方便快捷的速食,【Hamsta Crown CAFE】或許不是一個好選擇,因為店內是一個寧靜慢活得空間,而且正所謂慢工出細貨,要品嚐到高水準的美食實在需要付出等候的時間,因此不要出餐的速度抱有太高的期望,這亦正好是個享受慢活的好機會。
汁燒八爪魚丸
2020-04-28 193 瀏覽
同朋友去食中午,食飯環境都好舒適,有啲少失望既只有lunch set可以點,想食小食都冇得叫一開始食飯時,唔小心倒瀉左野飲,店員超級好,即刻沖一杯新既過嚟,因為我仲整濕哂個口罩,店員好好咁問我仲有冇後備口罩,真係好貼心然後叫左個明太子海鮮意粉,真係好好味,份量好足,擺盤都好靚,一上都黎見到啲明太子粉粉地咁,成個少女心都出哂黎個set又有意粉,又有紫菜味僧湯,同一個小小既芝麻豆腐,每樣都好好味,海鮮都好足料,就算青口都一啲唔難咬,海鮮都有兩三個種類,而且個意粉就算慢慢食,食到最尾一啲都唔乾,味道都岩岩好,真係高水準👍🏻👍🏻👍🏻但我叫左個白桃梳打水,就有少少藥水味,不過可以接受

日式明太子意粉
2020-04-26
日式明太子意粉
  • 日式明太子海鮮意粉
今日咁岩去觀塘附近交收 之前有朋友介紹過呢度有間cafe 幾好味 上openrice 睇過都幾多like 最後就決定去試一試🐥 ..有地鐵站行過去幾分鐘就到 去到先發原來係樓上鋪 門口嘅裝修好有”歡迎你返屋企”嘅感覺 入邊係好日式嘅裝修 味淋魚乾 $38呢個係日式餐廳必嗌喇 算係前菜 越chew越正 應該要杯啤酒😂明太子炒飯睇張圖好正好吸引 openrice 啲人嘅相望落都好流口水 其實本身冇expect到普通Cafe有咁高嘅質素 呢間算係我食過cafe 內so far最好嘅 😽😽淡淡都有蟹肉🥰上邊仲散左啲蟹子 就算食到好飽 最後都想食埋佢🤣🤣 用佢嘅碗食 好似都分到五碗左右🤤🤤.#炸雞呢個不得不說!UNBELIEVABLE!! 大家一定要試!唔係誇張,炸雞嘅粉 用得好少 個皮好薄 咬落去舊肉好嫩 好Juicy >請睇相! 本來我係唔食沙律醬 但係呢個醬配呢個雞竟然係完美! 👏🏻👏🏻如果份量再多啲既就更好啦 因為實在太好味❤️❤️❤️..長崎潮鯛3.7牛乳鍋呢個不同於平時嘅打邊爐 平時食開麻辣鍋 今次試吓日式特別啲嘅牛乳鍋 睇相已經知道啲

味淋魚乾 $38

明太子炒飯
#

炸雞
長崎潮鯛3.7牛乳鍋
呢個不同於平時嘅打邊爐 平時食開麻辣鍋 今次試吓日式特別啲嘅牛乳鍋 睇相已經知道啲料都幾足下喇 上邊都有七至八舊魚 其實唔知呢隻係咩魚 但係煮熟左嚟食 好滑好嫩 口齒留香!🐟食唔解一陣個口入邊都好友嗰陣魚嘅味道 我個人好鍾意食魚 個湯底越煲越好味 唔同於真係就咁用牛奶倒落去嘅味道 好鮮甜 又唔係漏得制嗰種推介!推介

七味墨魚咀🐙
最近睇得多韓國mukbang 成日都好想食下墨魚魷魚嗰啲😭 但係其實香港好少有 特別係新鮮嗰啲 呢度難得見到有 即刻要一份啦! 墨魚咀係用炸嘅煮法 都係果句啦 我發現呢度嘅雜物全部都係唔厚粉👍🏻👍🏻👍🏻 一啖咬落去好彈牙 🐙🐙啲墨魚汁係個咀入邊爆咗出嚟💥💥 你會食得出係真係新鮮貨🔥🔥 必嗌!

總括而言
俾你地睇吓 我哋真係所有嘢都食晒 性價比極高 🤡 店員嘅服務 ,態度都好好 如果你喺附近返工 我會強烈推薦你嚟呢間食 就算唔係附近住 又想搵返啲特別又好味嘅餐廳 都可以過嚟呢度chill 一chill 👭 佢真係有種俾你覺得返到屋企嘅 舒服嘅感覺 好cozy 每張凳都係有梳化 好舒服 食飽飯 我攤喺度一陣 差啲可以瞓着😹 睇得出 老闆應該好用心裝修呢間舖 成個餐廳好闊落 有女仔過嚟飲咖啡傾心事嘅 👭 有情侶過嚟拍拖嘅👫有大學生過嚟chill chat 👯‍♂️有朋友過嚟聚會嘅 👧🏻👦🏻 但係成個環境係一啲都吾嘈雜👀 原來cafe 咁正咖🤪
2020-04-23
  • 明太子蟹肉炒飯
  • 七味墨魚咀
2020-04-19 131 瀏覽
今日想試日本菜,又上開飯睇睇,適逢喺觀塘,就試下呢間工廈小店,開飯訂位有八折真係原條鰻魚飯量少,鰻魚軟硬適中,入味香脆可口有𡁻口味道一般,與外面所食的差不多串燒一流和牛串入口即溶牛脷串肥厚太燶肉質較硬,味道稍遜

原條鰻魚炒飯
真係原條鰻魚
飯量少,鰻魚軟硬適中,入味

炸魚咀
香脆可口
有𡁻口

味淋魚干
味道一般,與外面所食的差不多

和牛串  /  牛脷串

炸魚咀
和牛串  /  牛脷串
  • 和牛串
2020-04-17 137 瀏覽
呢間餐廳一入到去個感覺係好warm好relax☺️ 走日系風味的餐廳~ 不過呢間餐廳係工業入面 唔係男朋友帶我黎 我都唔知 佢係十五樓 但搭𨋢只可以上到14樓 所以要行一層樓梯先到!✨ 雖然位置真係好偏僻 但都好多人黎食 果然都幾出名☺️Milk Chocolate Hazeinut $36有濃濃的棒子味 聞落又好大陣朱古力香味😋 飲落亦好香滑👍🏻明太子蟹肉炒飯 $118份量都唔細 可以兩個人share黎食 一上枱已經好香明太子味😍 食落唔會太咸 同埋有蟹肉伴住令口感更加豐富😋七味墨魚咀 $68炸得岩岩好 皮亦唔厚 配埋沙律醬更加滋味🥰神戶野菜牛肉鍋 $118 + 雜炊 $25牛肉份量亦算正常 裏面除左肥牛仲有金菇,野菜 口感幾豐富 食完再將雜炊(飯)放入鍋內煮 等佢索曬啲精華更加好食😁牛脷串 $35厚度適中 不過有小小韌 但鹽燒味道不錯😬

Milk Chocolate Hazeinut

Milk Chocolate Hazeinut
明太子蟹肉炒飯
神戶野菜牛肉鍋
2020-04-11 183 瀏覽
🐾 ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘) 🐾-原條浦燒鰻魚炒飯✔️$148明太子蟹肉炒飯✔️$118白桃梳打✔️$38-原條浦燒鰻魚炒飯:鰻魚燒得啱啱好,條邊同個尾有小小微脆,好食👍🏻炒飯應該係燒汁底黎,不過係飯有啲細-明太子蟹肉炒飯:炒飯係濕底嘅,蟹肉都有好多,味道唔算好濃,但食得岀有明太子味🙈-白桃梳打:唔會太甜👍🏻好香桃味——————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$150———————————————▪店舖名稱: ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)▪店舖地址:🔸 觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室(星期一至五11:30-22:30,星期六日12:00-22:30)-----------------------
🐾 ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘) 🐾
明太子蟹肉炒飯:
白桃梳打:
唔會太甜👍🏻好香桃味
——————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$150
———————————————
▪店舖名稱: ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)
▪店舖地址:
🔸 觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
(星期一至五11:30-22:30,
星期六日12:00-22:30)
-----------------------
2020-04-05 193 瀏覽
店內走和式可愛風,簡約舒適,適合朋友聚會,還有老鼠公仔陪你食飯!自家製 宮崎唐揚南蛮雞定食唐揚南蛮雞炸得香口,保持雞肉肉汁,酸甜的唐揚汁加上他他醬實在惹味開胃,也讓人食得上癮。加上沙律菜減少罪惡感!不錯不錯。日式和風朝定食非常豐富的日式all day breakfast, 以飯團代替薯短,感覺健康了不少。 炸可樂餅香脆好味。玉子燒不夠滑。炒雜菌香氣撲鼻!鯖魚也是煮得剛剛好。煙三文魚 班尼迪蛋 配南瓜薯蓉豐富奶香的荷蘭醬,流心蛋黃汁混合麵包、煙三文魚和雞蛋,每一口都品嘗到淡淡的檸檬香氣,即使每日食也不會厭。另外,南瓜薯蓉超甜,有少少膩的感覺。

自家製 宮崎唐揚南蛮雞定食

日式和風朝定食