24
0
1
等級4
121
0
2023-03-21 323 瀏覽
同朋友一齊去灣仔藍屋參觀,先發現原來入面有一間打着本地旗號嘅餐廳,所以都預計左參觀完之後會進入餐廳食下午茶,順便享受吓藍屋入邊舒適嘅環境,當日餐廳可以選擇嘅餐牌其實唔多,而餐牌上提供嘅選擇亦都好少,所以只係揀咗啦一份西多士加上一杯熱港式咖啡。但係西多士都有驚喜,好多出邊餐廳嘅西多士標榜厚身,但係麵包做得唔好炸得唔夠耐,但係本地薑嘅西多士,雖然唔係好厚身,但係炸既時間掌握好好,麵包金黃色好脆,加上入邊夾住嘅花生醬都多,有返以前舊式茶餐廳嘅風味!
更多
同朋友一齊去灣仔藍屋參觀,先發現原來入面有一間打着本地旗號嘅餐廳,所以都預計左參觀完之後會進入餐廳食下午茶,順便享受吓藍屋入邊舒適嘅環境,當日餐廳可以選擇嘅餐牌其實唔多,而餐牌上提供嘅選擇亦都好少,所以只係揀咗啦一份西多士加上一杯熱港式咖啡。
但係西多士都有驚喜,好多出邊餐廳嘅西多士標榜厚身,但係麵包做得唔好炸得唔夠耐,但係本地薑嘅西多士,雖然唔係好厚身,但係炸既時間掌握好好,麵包金黃色好脆,加上入邊夾住嘅花生醬都多,有返以前舊式茶餐廳嘅風味!
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$60 (下午茶)
等級4
816
3
2021-11-14 1245 瀏覽
-🦄本地薑-五色養生薑黃飯 Hkd68Rating🌕🌕🌕🌕🌑呀媽靚湯 Hkd15Rating🌕🌕🌕🌗🌑-係繁華嘅灣仔區 再向前行一段小小嘅路🛤其實唔難發現呢棟活化保育建築物 藍屋🏯海藍色嘅外貌 都真係幾顯眼幾特別 別具一格不過唔講真係唔知道 原來藍屋入面係有住戶嘅所以我都只可以行到佢哋嘅花園前 不得再打擾而藍屋建築群中有一間都幾出名嘅素食餐廳呢間餐廳係聖雅各福群會屬下嘅社會企業餐廳提倡天然健康嘅素食飲食文化 支持本地農業生態所以佢哋主要用返本地農作物作為食材去烹飪令生活上可以低碳一點 都係對大自然嘅一份尊重我其實都收藏咗呢間餐廳好耐 前幾日終於去食咗不過要注意返佢哋嘅餐牌係會每星期都更換嘅😲所以我影嘅餐牌(圖6)只供參考 不能100%作準呀-當日我就叫咗佢哋最Signature嘅五色薑黃飯因為事先睇過啲Feedback都話好足料 所以叫咗少飯一個套餐都真係好豐富 包咗前菜同埋是日飲品當日前菜係枝豆 而飲品就應該係類似蜂蜜薏米水蜂蜜薏米水飲完有一種好窩心嘅感覺 唔錯 唔太甜五色薑黃飯就算叫咗少飯 份量都好足架 好大碗薑黃飯嘅薑黃 佢嘅薑味唔算好重 係淡淡的🤭係溫柔嘅薑味 係窩心嘅味道 好
更多
-
🦄本地薑
-
五色養生薑黃飯 Hkd68
Rating🌕🌕🌕🌕🌑
呀媽靚湯 Hkd15
Rating🌕🌕🌕🌗🌑
-
係繁華嘅灣仔區 再向前行一段小小嘅路🛤
其實唔難發現呢棟活化保育建築物 藍屋🏯
海藍色嘅外貌 都真係幾顯眼幾特別 別具一格
36 瀏覽
0 讚好
0 留言

不過唔講真係唔知道 原來藍屋入面係有住戶嘅
所以我都只可以行到佢哋嘅花園前 不得再打擾
34 瀏覽
0 讚好
0 留言

而藍屋建築群中有一間都幾出名嘅素食餐廳
呢間餐廳係聖雅各福群會屬下嘅社會企業餐廳
提倡天然健康嘅素食飲食文化 支持本地農業生態
所以佢哋主要用返本地農作物作為食材去烹飪
令生活上可以低碳一點 都係對大自然嘅一份尊重
120 瀏覽
0 讚好
0 留言

我其實都收藏咗呢間餐廳好耐 前幾日終於去食咗
不過要注意返佢哋嘅餐牌係會每星期都更換嘅😲
所以我影嘅餐牌(圖6)只供參考 不能100%作準呀
-
當日我就叫咗佢哋最Signature嘅五色薑黃飯
因為事先睇過啲Feedback都話好足料 所以叫咗少飯
五色薑黃飯
$68
29 瀏覽
0 讚好
0 留言

一個套餐都真係好豐富 包咗前菜同埋是日飲品
當日前菜係枝豆 而飲品就應該係類似蜂蜜薏米水
蜂蜜薏米水飲完有一種好窩心嘅感覺 唔錯 唔太甜
五色薑黃飯
$68
45 瀏覽
0 讚好
0 留言

五色薑黃飯就算叫咗少飯 份量都好足架 好大碗
薑黃飯嘅薑黃 佢嘅薑味唔算好重 係淡淡的🤭
係溫柔嘅薑味 係窩心嘅味道 好容易接受嘅薑味
五色薑黃飯
$68
41 瀏覽
0 讚好
0 留言

我自己幾鍾意呢隻薑味 另外都有少少醬油調味
所以整體上 飯嘅味道比較清淡 但係好好食
個人覺得如果薑味可以再重一點 我會開心啲Haha
五色薑黃飯
$68
45 瀏覽
0 讚好
0 留言

而講到明係五色 就當然會有五種顏色嘅蔬菜啦
蘿蔔絲 紫椰菜絲 秋葵 翠玉瓜 車厘茄 西蘭花等等
呢度其實都有7-8種蔬菜 好豐富 營養價值又高😳
五色薑黃飯
$68
32 瀏覽
0 讚好
0 留言

食到嘅都係蔬菜嘅鮮甜味 好食嘅菜唔需要太多調味
新鮮蔬菜再加軟熟嘅有機薑黃米飯 好簡單好幸福
呀媽靚湯
$15
37 瀏覽
0 讚好
0 留言

另外 原本我想加$25要一盅燉湯 可惜當日無供應
只有呀媽靚湯 $15一碗 我都照殺要咗一碗 滋潤吓
當日嘅靚湯應該係合掌瓜煲紅蘿蔔薏米湯 好清甜
飲到係落足心機去煲嘅靚湯 絕無加味精 好天然
要知道煲一煲湯絕對唔容易 要好多心思同時間
所以呢碗湯 我覺得都值得加錢去飲返碗 暖吓個胃
-
食完呢個套餐 其實都真係大滿足 好飽 肚子脹脹的
另外我見有好多客人都叫麻婆豆腐飯食 好受歡迎
咁睇落都好似唔錯幾吸引 有機會我都要試吓先😜
-
空閒嘅時候 不妨探訪一下呢啲保育嘅建築物吧🏙
有少少感覺就好似遠離咗大社區 藏匿於小花園一樣
-
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-11-11
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$83 (午餐)
推介美食
五色薑黃飯
$ 68
五色薑黃飯
$ 68
五色薑黃飯
$ 68
五色薑黃飯
$ 68
五色薑黃飯
$ 68
呀媽靚湯
$ 15
  • 五色養生薑黃飯
等級3
69
0
2021-09-30 1256 瀏覽
這間素食小店相當有特色,位於灣仔藍屋旁。人流不多,環境清靜。今天跟朋友點了兩個飯:五色養生薑黃飯及日式蘋果雜菜飯,並配支豆前菜及熱茶一杯。兩個飯都很健康很好吃,一點都不油膩,又不辣!個茶甜甜的,飲完喉嚨感覺相當舒服。真好!下次一定要再來。
更多
這間素食小店相當有特色,位於灣仔藍屋旁。人流不多,環境清靜。
今天跟朋友點了兩個飯:五色養生薑黃飯及日式蘋果雜菜飯,並配支豆前菜及熱茶一杯。兩個飯都很健康很好吃,一點都不油膩,又不辣!個茶甜甜的,飲完喉嚨感覺相當舒服。真好!下次一定要再來。
62 瀏覽
0 讚好
0 留言
218 瀏覽
0 讚好
0 留言
95 瀏覽
0 讚好
0 留言
96 瀏覽
0 讚好
0 留言
82 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
70
0
2021-06-28 1914 瀏覽
係藍屋呢到有間本地薑 朋友介紹係一間社企餐廳有室外座位 餐廳位置都幾自成一角 係室外慢慢食都應該幾chill不過今日天氣有D熱所以都係入番室內食先係門口落左order 望住個menu有幾多野都想試 朋友叫左個五色養生薑黃飯而我就揀左個燒原條茄子有機烏冬揀個位坐低唔駛一陣就會有人送餐嘩都幾大份 唔知點解見到用玻璃兜裝住碗烏冬好開心~前菜有青豆 茄子下面有青豆、紅蘿蔔絲、醃蘿蔔烏冬有粟米粒、西蘭花、椰菜花、木耳絲每一啖都有一種好健康好清新既感覺! 而且食得出菜本身既鮮味!唔記得係$7X定$8X支持本地、有機、素食食材 又好食! 完全值得一試
更多
係藍屋呢到有間本地薑 朋友介紹係一間社企餐廳

有室外座位
餐廳位置都幾自成一角 係室外慢慢食都應該幾chill
不過今日天氣有D熱所以都係入番室內食

先係門口落左order
望住個menu有幾多野都想試 朋友叫左個五色養生薑黃飯
而我就揀左個燒原條茄子有機烏冬

揀個位坐低唔駛一陣就會有人送餐
嘩都幾大份 唔知點解見到用玻璃兜裝住碗烏冬好開心~
前菜有青豆 茄子下面有青豆、紅蘿蔔絲、醃蘿蔔
烏冬有粟米粒、西蘭花、椰菜花、木耳絲
每一啖都有一種好健康好清新既感覺! 而且食得出菜本身既鮮味!
唔記得係$7X定$8X
支持本地、有機、素食食材 又好食! 完全值得一試
146 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
162
0
2021-04-11 1903 瀏覽
我於10/4(六)到達餐廳外賣自取,叫了1個餐:黑松露醬芝士真姬菇意大利飯,有是日特飲:金銀花杞子水。等的時間不是很久,服務態度也很好👍🏻本來是$76,外賣八折,四捨五入,所以收$61。但外賣則沒有前菜附送。我約15分鐘後才吃,幸好紙餐盒還是保暖的。😚一打開看到有很多菇菌,菇菌量算多,而意大利飯軟硬適中,也有一些芝士汁,十分好吃😋。美中不足的是,飯上的椰菜較硬,亦可以有更多椰菜花或西蘭花🥦而金銀花杞子水,其實不問真的不知道,建議可以放一些杞子。
更多
我於10/4(六)到達餐廳外賣自取,叫了1個餐:黑松露醬芝士真姬菇意大利飯,有是日特飲:金銀花杞子水。
等的時間不是很久,服務態度也很好👍🏻
本來是$76,外賣八折,四捨五入,所以收$61。但外賣則沒有前菜附送。我約15分鐘後才吃,幸好紙餐盒還是保暖的。😚
一打開看到有很多菇菌,菇菌量算多,而意大利飯軟硬適中,也有一些芝士汁,十分好吃😋。
美中不足的是,飯上的椰菜較硬,亦可以有更多椰菜花或西蘭花🥦
而金銀花杞子水,其實不問真的不知道,建議可以放一些杞子。
黑松露醬芝士真姬菇意大利飯
$61
63 瀏覽
0 讚好
0 留言
黑松露醬芝士真姬菇意大利飯
$61
54 瀏覽
0 讚好
0 留言
金銀花杞子水
37 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-04-10
等候時間
10 分鐘 (外賣自取)
人均消費
$61 (午餐)
推介美食
黑松露醬芝士真姬菇意大利飯
$ 61
黑松露醬芝士真姬菇意大利飯
$ 61
等級4
188
0
2021-03-16 1540 瀏覽
好奇心試下點知真心好味...!雜錦蔬菜粒豆腐魚翅瓜燴飯👍🏻菜.瓜.菇都爽脆黃薑飯太配了👍🏻+$5.黃薑飯😍見圖成碗食晒🤣😂附帶既蜜糖綠茶..甜度岩岩好🥰鋪內比較細旦可坐室外
更多
好奇心試下
點知真心好味...!
雜錦蔬菜粒豆腐魚翅瓜燴飯👍🏻
菜.瓜.菇都爽脆
黃薑飯太配了👍🏻
+$5.黃薑飯😍
見圖成碗食晒🤣😂
附帶既蜜糖綠茶..甜度岩岩好🥰
鋪內比較細
旦可坐室外
149 瀏覽
2 讚好
0 留言
122 瀏覽
0 讚好
0 留言
97 瀏覽
0 讚好
0 留言
263 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
40
0
2021-01-20 1620 瀏覽
來到藍屋發現後面別有洞天,有一個花園,後面係一間社企素食店。可以揀坐裡面或外面, 今天天氣好就選坐室外,空氣清新,是香港少有的特色一入店先點餐同俾錢, 今天揀左黑松露香菇腐皮卷配紅糙米飯。 平日黑松露香菇 同腐皮卷 都食唔少,一齊食真係沒試過。碟飯份量都不少,亦有各式各樣即蔬菜,成餐飯都有陣陣黑松露香味店員推介下都叫左個雪耳木瓜湯,材料十足,十分之潤。個餐配有枝豆同山楂雪梨水,甜甜地。實在太多野食lu 總結來講味道不過濃,又無味精在灣仔不算貴,而且非常健康,絕對值得一試!
更多
來到藍屋發現後面別有洞天,有一個花園,後面係一間社企素食店。可以揀坐裡面或外面, 今天天氣好就選坐室外,空氣清新,是香港少有的特色

一入店先點餐同俾錢, 今天揀左黑松露香菇腐皮卷配紅糙米飯。 

平日黑松露香菇 同腐皮卷 都食唔少,一齊食真係沒試過。

碟飯份量都不少,亦有各式各樣即蔬菜,成餐飯都有陣陣黑松露香味


店員推介下都叫左個雪耳木瓜湯,材料十足,十分之潤。
個餐配有枝豆同山楂雪梨水,甜甜地。實在太多野食lu 


總結來講味道不過濃,又無味精
在灣仔不算貴,而且非常健康,絕對值得一試!
171 瀏覽
0 讚好
0 留言
298 瀏覽
0 讚好
0 留言
175 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-01-20
用餐途徑
堂食
人均消費
$97 (午餐)
等級4
162
0
2020-11-04 1560 瀏覽
當天到灣仔附近逛街,此餐廳位於藍屋附近。圖一我們二人各自叫了不同款式分享。圖二為猴頭菇牛蒡丸薑黃飯(本身為普通白飯,加$5可轉薑黃飯)猴頭菇弄得非常軟,與外面吃過的不同,讓人眼前一亮圖三為香草有機菠菜意大利粉,有大量芝士菠菜三椒,意粉亦弄得不錯。套餐附送特飲:酸梅湯及前菜:枝豆 剛巧遇上星期五附免費雪耳糖水,足料又好喝食品熱騰騰的端上,讓人感覺溫暖,食物也沒有味精或大量胡椒味,適合素食者。店主人非常好,大概12:30則有不少上班一族到訪,店舖雖小,所有亦有不少外賣生意。良心社企,值得一試
更多
當天到灣仔附近逛街,此餐廳位於藍屋附近。
圖一我們二人各自叫了不同款式分享。
圖二為猴頭菇牛蒡丸薑黃飯(本身為普通白飯,加$5可轉薑黃飯)猴頭菇弄得非常軟,與外面吃過的不同,讓人眼前一亮
圖三為香草有機菠菜意大利粉,有大量芝士菠菜三椒,意粉亦弄得不錯。
套餐附送特飲:酸梅湯及前菜:枝豆
剛巧遇上星期五附免費雪耳糖水,足料又好喝

食品熱騰騰的端上,讓人感覺溫暖,食物也沒有味精或大量胡椒味,適合素食者。
店主人非常好,大概12:30則有不少上班一族到訪,店舖雖小,所有亦有不少外賣生意。
良心社企,值得一試
104 瀏覽
0 讚好
0 留言
猴頭菇牛蒡丸薑黃飯
$72
124 瀏覽
0 讚好
0 留言
香草有機菠菜意大利粉
$72
98 瀏覽
0 讚好
0 留言
雪耳糖水
68 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-10-23
用餐途徑
堂食
人均消費
$72 (午餐)
推介美食
猴頭菇牛蒡丸薑黃飯
$ 72
香草有機菠菜意大利粉
$ 72
雪耳糖水
等級3
43
0
2020-10-09 1460 瀏覽
原來藍屋有隱世美食,仲要係社企朋友介紹去藍屋食素,我起初以為貴價餐廳,原來係親民社企。叫左個哨子麵,蕃茄湯底,飲左湯頭吾口渴,係不加味精嘅原因。麵質地似油面,有嚼勁,有素魚片,爽口,仲要不同切粒蔬菜,(吾係雜豆)雞蛋片,味道開胃清新朋友叫左雜菌煮豆腐配紅糙米飯,口味清淡而不寡,個汁又不太稠隨餐送枝豆同山楂雪梨水,酸酸甜甜,醒神!我地仲加15蚊要左個雪耳甘筍湯,真材實料,清潤,抵啱晒懶煲湯嘅人咁豐富,咁高質,加埋吾洗$100,係灣仔吾多。食得飽,仲係光顧社企,身心都滿足
更多
原來藍屋有隱世美食,仲要係社企


朋友介紹去藍屋食素,我起初以為貴價餐廳,原來係親民社企。

叫左個哨子麵,蕃茄湯底,飲左湯頭吾口渴,係不加味精嘅原因。麵質地似油面,有嚼勁,有素魚片,爽口,仲要不同切粒蔬菜,(吾係雜豆
)雞蛋片,味道開胃清新


267 瀏覽
0 讚好
0 留言


朋友叫左雜菌煮豆腐配紅糙米飯,口味清淡而不寡,個汁又不太稠
172 瀏覽
0 讚好
0 留言


隨餐送枝豆同山楂雪梨水,酸酸甜甜,醒神!

我地仲加15蚊要左個雪耳甘筍湯,真材實料,清潤,抵
啱晒懶煲湯嘅人

咁豐富,咁高質,加埋吾洗$100,係灣仔吾多。
食得飽,仲係光顧社企,身心都滿足

111 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
59
1
2020-01-15 3411 瀏覽
難得來灣仔開會,順道嘗試一些另類食店本地薑是自己聽過好耐的社企食店覺得能夠邊食邊支持有心的社福機構營運是很有意義的一件事。難得有一班同事都唔介意行遠少少一齊食更是樂事。店內空間不大,都係坐20人內,幸好有室外位置 又位於活化左的藍屋內,類似花園的空間食lunch又自成一角 感覺好似外國cafe shop我哋都算早到所以坐到入面既位呢度原來要先到櫃面落單比錢再拎籌等食等餐時間約10-15分鐘都算快!係開頭簡餐和了解運作要時間食物係經營養師鑑定的有營素食加上特色食 本地薑 一齊製作。份量亦是剛剛好餐單有4-5款主食選擇 再選些小食 加埋餐茶 都已經好飽好有營養。我叫左健康五色薑黃飯同事叫左意粉 同猴頭菇飯 再一齊share 素雲吞全部都好味又有營支持本地小店
更多
難得來灣仔開會,順道嘗試一些另類食店
本地薑是自己聽過好耐的社企食店
覺得能夠邊食邊支持有心的社福機構營運是很有意義的一件事。
難得有一班同事都唔介意行遠少少一齊食更是樂事。
店內空間不大,都係坐20人內,幸好有室外位置 又位於活化左的藍屋內,類似花園的空間食lunch又自成一角 感覺好似外國cafe shop
我哋都算早到所以坐到入面既位
呢度原來要先到櫃面落單比錢
再拎籌等食
等餐時間約10-15分鐘都算快!
係開頭簡餐和了解運作要時間

食物係經營養師鑑定的有營素食加上特色食 本地薑 一齊製作。

份量亦是剛剛好
餐單有4-5款主食選擇 再選些小食 加埋餐茶
都已經好飽好有營養。

我叫左健康五色薑黃飯
同事叫左意粉 同猴頭菇飯
再一齊share 素雲吞
全部都好味又有營

支持本地小店
五色素食薑黃飯set餐
134 瀏覽
0 讚好
0 留言
素雲吞
131 瀏覽
0 讚好
0 留言
97 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-01-09
用餐途徑
堂食
人均消費
$70 (午餐)
推介美食
五色素食薑黃飯set餐
素雲吞
  • 五色養生薑黃飯
等級1
4
0
2019-08-16 2817 瀏覽
有沒有想到,在灣仔鬧市,隱藏著一個綠意盈盈的地方,可以讓大家稍作歇息,喝一杯意大利咖啡,或品嚐一份精緻茶點?這就是灣仔歷史地標藍屋建築群的後花園 : 本地薑素食店。在這裡,不管是好友共聚,抑或是一個人的獨處,都可以伴著中西式美點,靜享片刻悠閒時光。這個下午,逛完藍屋這個遊客及文青打卡熱點,又或者忙裡偷閒,不妨沿著醫館小巷走到藍屋空地,吃個悠閒下午茶吧。
更多
有沒有想到,在灣仔鬧市,隱藏著一個綠意盈盈的地方,可以讓大家稍作歇息,喝一杯意大利咖啡,或品嚐一份精緻茶點?
這就是灣仔歷史地標藍屋建築群的後花園 : 本地薑素食店。
在這裡,不管是好友共聚,抑或是一個人的獨處,都可以伴著中西式美點,靜享片刻悠閒時光。
這個下午,逛完藍屋這個遊客及文青打卡熱點,又或者忙裡偷閒,不妨沿著醫館小巷走到藍屋空地,吃個悠閒下午茶吧。
123 瀏覽
0 讚好
0 留言
87 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-08-16
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$49 (下午茶)
推介美食
  • 有機亞麻籽水果窩夫
等級3
37
0
2019-06-10 2734 瀏覽
去灣仔藍屋一帶覓食,順便參觀一下藍屋,原來直頭在藍屋有一間隱蔽食店,係一間素食餐廳,以食有機蔬菜為主。餐廳店舖細細,如果可以坐窗邊高枱,仲可以對住個草地食飯,好寫意,高枱上放咗一些書可以邊食邊睇。一個餐,有杯蘿蔔水,有2粒豆卜小食,有碗份量十足、好多菇碎粒既湯,個湯好濃好入味,菇味好香。主菜係... 五色養生薑黃飯五色即係有5款顏色既蔬菜,配以黃薑煮既飯,黃薑味再配混有紅米既飯,份量唔算多,飽度剛剛好。整個飯都好有田園既味道,清淡得嚟,又有淡淡既黃薑味,唔太濃,剛剛好!
更多
去灣仔藍屋一帶覓食,
順便參觀一下藍屋,
原來直頭在藍屋有一間隱蔽食店,
係一間素食餐廳,
以食有機蔬菜為主。

餐廳店舖細細,
如果可以坐窗邊高枱,
仲可以對住個草地食飯,
好寫意,
高枱上放咗一些書可以邊食邊睇。

五色養生薑黃飯
$68
126 瀏覽
0 讚好
0 留言

一個餐,有杯蘿蔔水,
有2粒豆卜小食,
有碗份量十足、好多菇碎粒既湯,
個湯好濃好入味,
菇味好香。

123 瀏覽
0 讚好
0 留言

主菜係... 五色養生薑黃飯

五色即係有5款顏色既蔬菜,
配以黃薑煮既飯,
黃薑味再配混有紅米既飯,
份量唔算多,飽度剛剛好。

整個飯都好有田園既味道,
清淡得嚟,又有淡淡既黃薑味,
唔太濃,剛剛好!

五色養生薑黃飯
$68
94 瀏覽
0 讚好
0 留言

75 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$70 (午餐)
推介美食
五色養生薑黃飯
$ 68
五色養生薑黃飯
$ 68
等級3
33
0
2019-05-03 2383 瀏覽
原來在港島有個地方叫藍屋,是個很有文化歷史的地方,旁邊還有「香港故事館」,裡面收藏的舊物幾乎只能在古老的電影才會出現吧 😂在這裡,居然有一家素食店-本地薑,料理種類不是很多,有部分是純素,當天我吃的是「五色養生薑黃飯」(HKD58),食材很簡單,味道很清淡,但我非常喜歡。像那根大大的秋葵,非常清新,感覺像是剛摘下來似的!There is a place called Blue House on Hong Kong Island. It is a place with a lot of cultural history. "Hong Kong House Stories" is just right next to it. All the old stuff collection here can only be seen in ancient movies 😂There is actually a vegetarian restaurant here - Local Ginger, there are not many kinds of cuisines, some of them a
更多
原來在港島有個地方叫藍屋,是個很有文化歷史的地方,旁邊還有「香港故事館」,裡面收藏的舊物幾乎只能在古老的電影才會出現吧 😂
在這裡,居然有一家素食店-本地薑,料理種類不是很多,有部分是純素,當天我吃的是「五色養生薑黃飯」(HKD58),食材很簡單,味道很清淡,但我非常喜歡。像那根大大的秋葵,非常清新,感覺像是剛摘下來似的!

There is a place called Blue House on Hong Kong Island. It is a place with a lot of cultural history. "Hong Kong House Stories" is just right next to it. All the old stuff collection here can only be seen in ancient movies 😂
There is actually a vegetarian restaurant here - Local Ginger, there are not many kinds of cuisines, some of them are vegan. I ordered a "Five Elements Turmeric Rice" (HKD58) which the ingredients are very simple and the taste is very light, but I like it very much. For example, the big okra, it is very fresh, it feels like they just picked it off!
五色養生薑黃飯
$58
332 瀏覽
0 讚好
0 留言
146 瀏覽
0 讚好
0 留言
147 瀏覽
0 讚好
0 留言
118 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-02-21
用餐途徑
堂食
人均消費
$58 (午餐)
推介美食
五色養生薑黃飯
$ 58
等級1
2
0
2019-04-26 1499 瀏覽
午餐餸菜分量太少,咖哩薯仔素丸,收费$65,只有2件細細薯仔,2粒素丸,l粒红蘿蔔,用個迷你碟仔上,碟飯有2件翠玉瓜和1小粒西蘭花伴碟,味道清淡,配一杯雪梨水,適合減肥中食用。我一定唔會再去。
更多
午餐餸菜分量太少,咖哩薯仔素丸,收费$65,只有2件細細薯仔,2粒素丸,l粒红蘿蔔,用個迷你碟仔上,碟飯有2件翠玉瓜和1小粒西蘭花伴碟,味道清淡,配一杯雪梨水,適合減肥中食用。我一定唔會再去。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級3
84
0
2019-04-25 1186 瀏覽
之前睇過吾知邊間介紹飲飲食食,見到個環境就已經想去試,但因為感覺地點有點難揾就一直無去,難得朋友話想食齋,又係灣仔區,我就認認真真睇地圖,google 個地址去揾,原來都吾難揾嘅。係個高樓大廈繁忙嘅馬路,一入到藍屋石水渠街,已經感覺好懷舊,再轉入景星街,感覺好寧靜舒服!今日30度,下午2點幾都仲係好猛太陽,雖然戶外區好有feel, 不過都係入室內坐,座位好少,但因為已經過了午餐時間,只有我地一枱客,但午餐只有一個飯😂😂😂,但友人聲稱無飯會暈,店員提意比多餸,我地2個飯餐減半飯😅😅😅,另外嘅朋友仔只可叫雲吞麵餐。蘋果咖哩薯仔紅蘿蔔飯,味道沒有一般日式咖啡甜和濃,口味比較淡,但我喜歡,喜歡食素嘅人就係歡喜清淡,感覺吾會好heavy, 覺得吾會肥嘛😝😝😝朋友點嘅飯我吾記得食佢少少試下味,唯有下次吧!另外雲吞麵個樣吾靚,真係好一碗雲吞麵,所以吾同佢拍照啦!😜0
更多
之前睇過吾知邊間介紹飲飲食食,見到個環境就已經想去試,但因為感覺地點有點難揾就一直無去,難得朋友話想食齋,又係灣仔區,我就認認真真睇地圖,google 個地址去揾,原來都吾難揾嘅。

係個高樓大廈繁忙嘅馬路,一入到藍屋石水渠街,已經感覺好懷舊,再轉入景星街,感覺好寧靜舒服!

今日30度,下午2點幾都仲係好猛太陽,雖然戶外區好有feel, 不過都係入室內坐,座位好少,但因為已經過了午餐時間,只有我地一枱客,但午餐只有一個飯😂😂😂,但友人聲稱無飯會暈,店員提意比多餸,我地2個飯餐減半飯😅😅😅
,另外嘅朋友仔只可叫雲吞麵餐。

蘋果咖哩薯仔紅蘿蔔飯,味道沒有一般日式咖啡甜和濃,口味比較淡,但我喜歡,喜歡食素嘅人就係歡喜清淡,感覺吾會好heavy, 覺得吾會肥嘛😝😝😝
朋友點嘅飯我吾記得食佢少少試下味,唯有下次吧!
另外雲吞麵個樣吾靚,真係好一碗雲吞麵,所以吾同佢拍照啦!😜





40 瀏覽
0 讚好
0 留言

53 瀏覽
0 讚好
0 留言
0
61 瀏覽
0 讚好
0 留言
72 瀏覽
0 讚好
0 留言
83 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食