我是 hooosynthia
訊息
正顯示第 110 篇(共 43 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
魚柳包
魚柳包
OCT 21

之前經過呢間新開小店,試業冇耐就已經有人響出面排隊。今日八號風球見鋪頭正式開張,入面都照做生意,就入去食個早餐。舖頭裝修企理夠光猛,坐得舒服乾淨,係新式茶餐廳風格。 咁啱今日開張,幾位老細響度切燒豬,伙計就繼續快手做野,坐低冇耐就過黎問我食咩。 今日唔算好餓,叫左個魚柳包試下。出菜幾快,賣相不錯,魚柳炸得脆唔會太薄,沙律醬同菜配搭得剛好👍🏼 呢間小店係傳承九龍城德昌魚蛋粉,老字號德昌成日排長龍,出名用料高質。下次會再黎試下呢度d魚蛋粉,睇下有冇傳承到德昌出品咁好先。
免治雞肉棒
燒鱈魚乾
燒牛舌
燒杏鮑菇
APR 21

食完lunch set即訂當晚8點黎試串燒,疫情關係只能吃到10點,所以我們都很準時到達這家海傍小店。開左一個星期左右已經坐到滿哂,好受歡迎!我地一行四人有得坐卡位,有私隱度又坐得舒服。店員態度好親切,成晚都好專業細心介紹菜式,服務周到,有傾有講,對住個個客都係VIP服務,唔坐bar枱氣氛都好好!裝修都好有格調同心機,睇得出係落足本有要求的小店。 食物方面以串燒為主,仲有d其他小食同飯團烏冬等主食。我地叫左好多串燒,用料上乘,調味做得恰到好處,能帶出食物本身味道。 最愛必食係免治雞肉棒,佢入面有加入雞軟骨有...
柚子胡椒赤雞扒定食
柚子胡椒赤雞扒定食
鹿兒島黑豚肉定食
鹿兒島黑豚肉定食
APR 21

今日來到堅尼地城海旁,見到有間新開的日本串燒小店,見裏面裝修不錯,店員也很熱情,就進去了。 除了見到師傅燒串燒既吧枱,裏面還有一些卡位可以坐。很喜歡他們的裝修,簡約又有格調,而且圍繞著enso的主題用了圓形,好有日本風格。 原來他們現時只在週末做lunch,星期一至五只開晚市。餐牌上有四個選擇,都是定食餐。我們兩個分別叫了柚子胡椒赤雞扒定食和鹿兒島黑豚肉定食,都叫了少飯。定食包括麵豉湯、一杯果汁、沙律、漬物同甜品。雞扒燒到塊皮好脆,有驚喜。黑豚肉就有帶少少肥肉,但調味同燒出黎都好香,好好送飯。碗飯係用靚...
JUN 20

今天來到九龍城想吃泰國菜,走下走下看見這家小店門外有排隊,就試試看。因為疫情關係,店舖裏的桌與桌之間都有一塊隔板,也有滾水提供讓我們洗碗碟,很體貼。椰青很清甜,芒果沙冰用料真確。泰式生菜包有一點辣辣的,很惹味,讓人一食上癮。蝦醬炒椰菜苗比較濕,多芡汁,味道也很不錯。另外青檸明爐蒸烏頭是我們的最愛,熱辣辣的架在火爐上,湯裏面還有很多配菜,很合我們的心意!最後我們還多叫了一杯龍眼冰,龍眼肉非常非常多,不太甜所以很滿意。別看這間店舖不大,裏面的顧客都吃得很開心,是難得的誠意小店,會再光顧!
JUN 20

一家有趣的樓上餐廳!位於杜老誌道的杜老誌大飯店,裝修充滿老香港街頭特色,取名自杜老誌舞廳,很有心思。食物方面,餐牌上的都是大排檔名菜。椒鹽鮮魷炸皮剛剛好,酥脆美味。柚子骨甜甜的,有些柚子碎但醬汁柚子味不算濃。臭豆腐配上甜醬辣醬簡直是街頭小吃的味道,不算最好吃但也做的不錯。最欣賞的是花甲蒸水蛋,水蛋蒸的超級滑,蒸的時間掌握的剛剛好,而且賣相也很好看,送飯一流!加上蔥花和豉油,好正!甜品菠蘿皮西米焗布甸,皮薄味道不錯,比較重custard味,其外份量好大。
MAY 20

今天來到這家越南餐廳,一進去覺得裝修比較簡單,不過之後就有驚喜了!看了一下菜單,發現食物價錢合宜,不過因為不太餓所以只叫了三樣食物,包括有鮮蝦米卷,牛肉河,香茅雞翼,同一杯凍咖啡沙冰。鮮蝦米卷有四個跟外面的份量差不多,味道不錯,米卷的質地煙韌,會再吃的。而到牛肉河,配料俾得好足,芽菜新鮮,湯底清新,肉嘅份量偏多,兩個女仔食一碗都夠哦。之後輪到雞翼,個人認為牛油味好夠但香茅味不足,不過佢炸得好脆好鬆軟,好值得一試同再食!咖啡不錯不會太甜。值得再來的餐廳!
MAR 20

今天經過大坑想食熱野,點知周圍都係cafe 多 所以openrice左見到呢間餐廳,就試下。本身都鐘意肉骨茶,覺得呢間都係食過裡面數一數二好食,店員話佢地係全球比賽頭五十名,都算名副其實。肉骨茶夠清同香,米粉撈湯好正!串燒也好好吃!另外有個馬拉盞炒蘿蔔糕,份量好足味道配料都滿意。食物質素高價錢亦可以,尤其係午餐套餐,非常划算。不過店鋪位置較入,開地圖需要行多一陣路,揸車入都可以,店內還有攝像頭顯示街上泊車。推薦!love
DEC 19

今天來到這家位於佐敦的印度菜試一下,環境不錯,但餐廳人流比較少。點了兩道咖哩,一個是雞肉,一個是芝士。可能不是很多人喜歡吃芝士,但我總覺得印度菜的咖哩芝士別有一番風味,值得一試!雞肉那一碟的咖哩味道偏甜,芝士的咖哩香料味濃郁,味道不錯。叫了兩杯飲品,包括mango lassi 以及 salted lassi,兩杯奶昔都挺好喝的。整體來說,味道比其他印度餐廳的調味偏甜,如果喜歡吃比較甜的咖哩可以來這裡試試!
DEC 19

今天下午突然想食酸菜魚,中午黎到川婆婆滿足食慾!以前晚飯黎過打邊爐,感覺正宗所以再次來試試看其他的菜色。一入黎果陣川菜味聞到好開心,好興奮。客飯餐好抵食,叫左一個大盤雞餐同一個酸菜魚餐,兩道菜份量適中,可選大中小辣。酸菜魚味道比較淡,叫了大辣但是感覺不夠辣,味道有點單一,不過好欣賞有菜飯,為我地都市人平時多肉少菜既diet加菜like
是次消費
每人約$250
NOV 19

我們一行三個人,點了三個set lunch,分別是三色海鮮don(有油甘魚、吞拿魚、三文魚子),香蔥拖羅蓉飯,網燒安格斯牛。用料非常新鮮,每一塊生魚片在嘴裡都融化,尤其是吞拿魚,入口融化,至於牛肉就稍微熟了一點。份量大但同時每一個部分都做得剛好,蒸蛋份量比外面餐廳大,味道亦很好很滑。set lunch還有一杯飲料同一個抹茶mochi,我們三人捧著大肚子飽飽的離開。不過建議先看看餐牌,價格略貴,如果追求質素,值得一試!
3 推介
or#Tm65778789