我是 卡其
訊息
正顯示第 110 篇(共 59 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2014-08-13
用餐優惠
團購
AUG 14

之前見到呢間新開又做團購,買左張黎試下。去到見到佢新店開張,7:30p.m前買單或者9:30p.m.第二位$88,如果係咁,圍返一個人都係$140左右。仲唔駛買coupon就黎就去。先去到叫左刺身先,三文魚切得好厚,但無魚味,希靈魚好腥,吞拿魚無咩鮮味,甜蝦可以係話呢到最好食架啦。另叫左燒三文魚餃,魚肉滑,但欠味道。牛油粟米,無咩牛油味,而且是罐頭粟米一粒粒。蟹粥,味道幾好,蟹不是重點,是粥的味調得好。整餐飯無咩特別好食,而刺身除左第一轉比較有質素一點,其餘的,都比較差一點。
公司三文治
2014-07-21
是次消費
每人約$70 (早餐)
JUL 14

之前睇openrice ,見到好多人都讚呢間餐廳夠特別,夠懷舊,一直好想試架,難得今日8點幾要出去工作,約埋個朋友去試下先。先叫左2杯紅豆冰,朋友叫左杯椰汁紅豆冰($28),而我叫左杯咖啡紅豆冰($28),紅豆是自己煲的,口感十足,唔算太硬,味道不錯,而咖啡方面就不用擔心,相信都是他們的皇牌吧!而紅豆冰上的雪球只是冰來的,不要誤想為雪糕哦。友人叫左個煲仔公仔麵($38),材料都幾多,有餐肉,腸仔,荷包蛋,叉燒,牛肉等。由於早上叉燒未有貨,要用鴨胸代替。未黎之前已經做好工課,過黎係要食個䓤蛋包既,但由於太早同算係...
2089
JUL 14

得寶商場越開越多食肆,見到依家係九龍灣開左間放題,心諗近近地試下啦,一試就中伏了。唔知係咪我地太早到,店舖一人都無,入到鋪頭見到d職員好細個,個人認為係d 暑期工或者係岩岩出黎工作既男女孩子,鋪面既,覺得無傷大雅,但係連切刺生既師傅仔,全部都係好細個,係六七個都咁細個,心諗大鑊了。先點刺身先,黎到個外觀都幾好架,甜蝦不過不失,無咩問題。果個有殼既蝦(唔記得咩名了),肉質散壞,無口感,無鮮味;三文魚,切得太薄了,無口感,唔知係味太薄,所以食唔到三文魚既鮮味;希靈魚,又係好薄,而又好腥。而熱食方面,係...
3 推介
km1357
ovioleto
2014-05-02
是次消費
每人約$120
MAY 14

知佢地d燒味幾好食,有質素,特登黎食乳豬,一黎到叫,無乳豬,叫左個四喜來臨門$118(自選4種燒味),叉燒,油雞,熏蹄,燒豬。叉燒好干無肉味,燒豬切到薄一薄,無口感而且一大截肥糕,熏蹄于過不失,油雞唔滑又鞋口。品質好差,唔好覺得megabox無咩人黎食就咩都無同做得差,我覺得要好好尊重每個食客,做都做好d呀。huffy
FEB 14

坤記粥品d粥係幾好,幾足料架,叫左碗柴魚花生粥,粥底唔算棉,但好足料,都有幾多野食。但個腸粉真係唔得,叫左個炸兩食,個皮凍既,d豉油好咸,唔得。另外叫左個叉燒腸,好少少,係暖既,但d叉燒無肉味,無叉燒味,劣huffy
JAN 14

上次去西貢唔打唔撞入左去望下,好鐘意食麵包既我見見到件件都好吸引,全部都係一d比較英式同法式既包!!好得意架,呢到有個姐姐係到切火腿,好大隻果d呢~$8-100g,而且佢都係咁話佢呢到好出名架咁。咁就買左個有nuts麵包加多片火腿,索架2x(不過我見佢切火腿果陣都無量過幾多g就直接索價,感覺不實在),而佢呢到買包記住佢地可以幫你加熱同夾個火腿入去!加熱左既包架火腿好好味,個包軟而煙x,係幾好味!!不錯。mad
JAN 14

係美心西餅入面,我一直都好鐘意食呢個朱古力蛋撻,一來我覺得朱古力味不過不失,唔會太差,二個覺得都幾抵食架($4)。不過依家轉左包裝,多左d nuts之後就要($7)。而撻底都幾鬆化,配搭得宜!chopstick
1 推介
pipi22
2014-01-05
JAN 14

是日黎到掃街,見到咁多野食,緊係間間都試下先啦。見到人地食緊條粟米食得好好味咁,就試一試佢。半條粟米($8),因為生烤到熟,所以要等16分鐘,但出奇地烤得好好味,牛油味好香,甜味適中,而且好有口感同咬口,好好味!chopstick
JAN 14

見到都幾多人排隊食佢既雞蛋仔同格仔餅。14蚊一底,26蚊兩底,差唔多啦。叫左底雞蛋仔食,一咬係空心既,值得一讚係幾香脆,但空心既雞蛋仔無質感,食唔出佢既香味。但我諗格仔餅會好少少,因為比較多人食既。lol
JAN 14

真材實料既魚肉燒賣,完全係將成粒無彈性既魚肉放入舊黃色既皮入面,唔值得好食,值得一讚係佢地無點落麵粉,食落係鮮魚肉味,而肥肉都唔覺得好多係入面,可以講係粒健康燒賣。但係識煮野黎講,覺得幾唔抵食($20/8)
Top