Willow Yellow

Willow Yellow

食評根據個人觀點,同埋親身客戶體驗,客觀分享☺️
訊息
正顯示第 110 篇(共 31 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
秋意去骨豉油雞飯
秋意去骨豉油雞飯
2024-05-16
是次消費
每人約$65 (午餐)
MAY 24

觀塘一向都有好多隱世小店,包括呢一間。已經食過幾次,絕對會令你回頭再食。今次叫咗招牌菜「去骨豉油雞飯」同埋「瑤柱去骨貴妃雞飯」。每碗飯都有大約六舊雞件,一半係雞髀或雞翼,另一半就係雞胸肉。去晒骨,啖啖肉,肉質好滑,個人就始終都比較鍾意豉油雞多啲👍🏻 每碗飯都有半隻糖心蛋,仲有啲雲耳,少少沙律菜,啲飯仲有啲飯素添,好香口。好足料。豉油雞啲汁浸曬落啲白飯到,令到你唔覺唔覺,就會食晒成碗飯,仲要只係收$65,冇加一 ,真係好抵食👍🏻
招牌乳鴿
2024-05-15
母親節
是次消費
每人約$400 (晚餐)
MAY 24

第一次去,有種感覺係精美小店,都見到有好多熟客仔,服務員對佢哋嘅服務當然就十分好啦,不過對我哋呢啲生客,都算係咁㗎喇。 叫咗佢哋嘅招牌菜「招牌紅燒乳鴿王」,「杏汁花膠燉白肺湯」一窩,「豉椒炒聖子皇」,「豉油王鵝腸」,「椒鹽白飯魚」。乳鴿真係好好味,皮脆嫩肉夠Juicy。豬肺湯好飲,三個人飲,每人都飲到兩碗。聖子新鮮,肉質鮮甜,配菜亦都好好味,尤其係個青椒。鵝腸夠爽口,又大碟,啲芽菜朔晒啲豉油汁,好好味,但又唔會食完好頸渴。椒鹽白飯魚住得好脆,好香口👍🏻 甜品送咗紅豆沙,中規中矩冇乜特別。
蟹皇白玉蒸龍蝦球
2024-05-11
是次消費
每人約$1100 (晚餐)
MAY 24

落咗雨幾個星期,難得今日天氣咁好,決定搵一間有view嘅餐廳食餐飯。 今日遲咗嚟,所以燒味都已經賣晒,不過唔緊要,仲有好多選擇。 叫咗「椒鹽金磚豆腐」做前菜,我哋得兩個人,侍應都主動幫我哋調教份量,唔好浪費食物,豆腐真係做到外脆內軟,唔會好厚皮,咬開真係有煙出嚟嘅。 湯係不可缺少,叫咗「花膠燉響螺」,真材實料,仲要係滾熱辣,侍應提醒咗好多次叫我哋小心燙口,慢慢飲。另外亦叫咗「生拆蟹肉粟米羹」,真係好多🦀肉,好足料👍🏻 主菜叫咗「盤肉百花脆蟹拑」,「蟹皇白玉蒸龍蝦球」,「椒鹽田雞腿」,「薑...
Earl  Grey  Tea  疏乎厘pancake
2024-05-07
是次消費
每人約$200 (午餐)
MAY 24

又係同同事食生日飯,揀咗呢度,因為佢嘅pancake 疏乎厘🥞好出名。 講咗主食先,叫咗個「慢煮伊比利豬鞍」,幾好味,煮到啱啱好,肉汁夠juicy 👍🏻 另外叫咗個 Cobber 意粉「辣番茄忌廉大蝦意粉」,中規中矩, OK嘅! 叫咗一個薯條,分量好大,香口野味👍🏻👍🏻 最後叫咗個Earl Grey Tea pancake 疏乎厘🥞 吹蠟燭,pancake真係好鬆軟, Earl Grey Tea 嘅味道好香濃,食完之後真係好滿足🤤 飲品方面試咗個Matcha Tonic,雖然個綠茶味我覺得唔夠濃,但係好好飲!
蜜糖芥末包糠焗比目魚扒配露筍
2024-05-08
是次消費
每人約$200 (午餐)
MAY 24

慶祝同事生日🎂,試新嘢。冇諗過喺觀塘有餐廳可以有咁大空間感,好舒服,唔似一般觀塘餐廳,多數都好逼夾👍🏻 今日試咗三個set lunch,個前菜好豐富,沙律菜好新鮮,個湯都好飲,麵包都熱辣辣,唔錯。 主食叫咗「蜜糖芥末包糠焗比目魚扒配露筍」,呢個我哋最欣賞,比目魚煮得好滑,露筍好新鮮,另外仲有紫薯蓉做配菜,值得推介👍🏻 「芝士焗龍蝦配車厘茄蟹肉濃蝦汁意粉」就中規中矩,個汁都好濃郁。 「香煎加拿大豬鞍配蒜香燒汁及炸薯條」就爭咗少少,個豬鞍比較乾,唔夠juicy ,所以令到個肉比較靭。 甜品我哋...
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2024-05-03
是次消費
每人約$135 (午餐)
MAY 24

見到社交平台有推介,果然冇介紹錯👍🏻 個炸子雞有一半係雞髀,一半係雞胸肉,好好味,個皮脆卜卜,如果唔要飯,淨係$68 ,真係抵食到不得了! 另外叫咗個炸脆鱔,外面好好味,唔會太鹹,個鱔出奇地唔多骨,啖啖肉,仲大碟到不得了,兩個人,每人差唔多食咗8舊!雖然要$188 ,但係係值得嘅,隔離台見到,都即刻跟住叫😂 加個白飯都係$5 ,另外嗰啲嘢飲都好平,大部份都係$5一支。 不過地方就比較迫夾,坐得唔係好舒服,但絕對可以接受,性價比高。
有骨炸魚皮
2024-05-04
是次消費
每人約$290 (晚餐)
MAY 24

如果以台式火鍋嚟講,佢唔算多台灣嘅菜式,鴨血都只係屬於普普通通嘅味道。但係佢嘅海鮮又出乎意料之外嘅新鮮同好味,尤其係🦐,好新鮮,鮮甜,有蝦膏,忍唔住添加左兩輪。炸魚皮佢有兩款,好欣賞有「有骨魚皮」,香脆👍🏻,唔係好多地方食到,不過食嗰陣時候真係要小心啲。 值得讚嘅係佢添加嘅湯,係真係湯,唔係水,足料,仲不停為你添加。飲品都有好多選擇,同埋好大杯。 服務都值得一提,服務員個個都態度好好,自動會玩碟,臨走我仲要唔記得食雪糕就埋單,佢仲提返我,叫我入返去坐低食完先慢慢俾錢😂
酸辣豬扒米線
酸辣豬扒米線
2024-04-22
是次消費
每人約$70 (晚餐)
MAY 24

小店,但係食物水準真係飛一般小店,尤其係個「豬扒酸辣米線」,豬扒一定會另上,大大塊,唔會厚粉,個皮好脆,食落Juicy,真係冇誇大。佢個酸辣湯味係偏酸嘅,好開胃👍🏻 通常我都會加一客鍋貼,鍋貼皮唔會好厚粉,咬落去有好好味嘅肉汁流出來,要小心食,如果唔係都會啲肉汁焫親個咀。 「豆沙鍋餅」真係比拼到大飯店,個皮脆卜卜,個豆沙餡又好味,好香口,好容易就會食晒成份😂 價錢好平民化,服務亦都好好,雖然舖頭細細,但係職員好有禮貌👍🏻
酸菜魚
2024-04-30
是次消費
每人約$250 (晚餐)
APR 24

三個人食,叫咗五個餸,包括皮蛋做前菜、酸菜魚、薑蔥蠔、店主推介鹹蛋黃南瓜同埋椒絲腐乳通菜。每一個餸嘅份量都大,絕對夠食,酸菜魚啲魚肉好滑,個湯酸味程度啱啱好,會不停咁飲湯😂。 店主話鹹蛋黃南瓜唔係成日有,結果真係冇令到我哋失望,好快就比俾我哋清晒。薑蔥蠔同埋個椒絲腐乳通菜都好有鑊氣。 食物質素真係值得推介,服務都好好,上網訂枱單寫咗對芫荽敏感,店主真係有記錄,主動問我確認,亦都真係記得每一樣送都走芫荽。 唯獨是同場有一行10幾人的聚會,加上樓底矮,個個高談闊論之下,就真係好嘈😖
2024-04-28
是次消費
每人約$700 (午餐)
APR 24

叫咗指定套餐,頭盤有選擇困難症,兩樣都想試, WARM GOAT CHEESE & IBERICO HAM 同 蕃茄忌廉湯,waiter 好好,主動幫我哋準備share, 個湯夠熱,啱曬落雨天好想暖下身,另外個goat cheese 都好開胃。 主菜我哋叫咗 UNI TAGLIATELLE 同 AUSTRALIAN JACKS GREEK STRIPLOIN 🥩share食,個牛好出色,相反個TAGLIATELLE就普普通通。 甜品個PISTACHIO LAYER CAKE 好有賣相,襯咗🦋裝飾好靚,至於飲品我哋叫咗凍檸...
Top