foodbiggestfans

foodbiggestfans

🍝🥗🍣🍪🍦🎂🍰🍵🍹 Email: foodbiggestfans@gmail.com 90後吃貨,放假有咩好做,就係揾美食! I am a big big food lover and want to share the happiness of eating with u guys;)🍪🍦…
訊息
正顯示第 110 篇(共 51 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAY 20

入左長洲,經過呢間小店,估唔到有驚喜! 餐廳有下午茶menu 叫咗熱狗同焗豬扒飯 非常足料,仲有特飲! 叫咗鴛鴦涼粉冰,涼粉好有心思,有唔同形狀, 飲得好開心。 有店內裝飾得知呢一間餐廳係基督徒開,god is good !
MAY 20

呢間甜品舖喺長洲都開咗三年,不過就第一次食。 喺OpenRice見到佢排名都好高,今日就有機會試吓。 甜品款式好多,相信長洲都冇邊間糖水舖有咁多。 舖頭主打芋圓同挫冰。 圖為泰式奶茶挫冰同芒果紫米芋圓仙草 2款甜品材料都好豐富,不過可能少甜,所以覺得味道唔係好出眾,但喺長洲行到攰有呢個地方休息食下野都好唔錯。
MAY 19

天氣熱辣辣,諗唔到食咩野做lunch… 見有撈濛就試下啦。 扎肉撈濛 $69 份糧十足 凍食加魚露好消暑 午餐menu有好多選擇,包飲品。都算係wanchai OL午餐好選擇!lol
MAY 19

呢間隱家沾麵都開左好多年,每次經過都會有人排隊,今次就試下佢! 叫左一個白一個黑 果然,麵夠份量,湯夠濃,我最中意個湯加醋,酸酸地但好吊味lollol個麵偏硬,有口感! $79-89一碗,非常值得
APR 19

今晚同友人飯聚 友人推介左黎長沙彎食海鮮火鍋。。作為一個邊爐精,我點會錯過呢間新開既六十六火鍋yummy果然,真係無失望,2人份量,飽到捧住肚走,都係$248 一位。友人真無介紹錯。 我地叫左海南椰子雞煲,椰水配上竹笙,馬碎,椰肉,非常清甜,雞吸哂椰水精華,非常美味。 之後黎的幾款海鮮不得了,最推介肉蟹,好鮮甜,好生猛。另外扇貝亦如手掌一樣大。 食完雞同海鮮已8成飽,但仲有6款配料黎梗。我地揀左粟米,肥牛,豬肉片,午餐肉等。 牛肉出乎意外地正。 呢餐非常滿足,可以再encore kisslollol
APR 19

今日來到沙田,見到喜茶唔算多人排,所以就去排下啦。 味道同深圳一樣,價錢略貴,但能在香港飲到省翻車費啦。推介水果茶,都幾襟飲。 不過如果口渴就唔suggest 排隊買啦。因為買完仲等左45分鐘嫁yukyukyuk
APR 19

呢間分店第一次黎,位置在黃埔蔡瀾美食坊,唔係專登黎都唔知有間咁大既分店呀 見到好多枱都有小朋友,地方夠大,野食岩share…好適合一班人黎食yummy 呢個蒜油蝦意粉,真係好正,配上有蒜香的蝦,好開胃,好回味呢個味。 呢個水牛城雞pizza,好有surprise ,配上blue cheese sauce yummy辣辣地 2人再加飲品,3百幾埋單。值得再來
APR 19

放工想食韓國炸雞 就黎左瓊華! 呢間長龍都多人 當日2個人等左冇耐就有位啦! 辣炒年糕 竟然配埋麵,魚糕,蛋,芝士。 份糧唔算多,勝左咩都可以試下 蜜糖有骨燒雞,正! 再加芥末醬,好食過炸雞,無咁熱氣,juicy 不過overall價錢略貴yukyuk
心太軟+雪糕
FEB 19

呢間樓上cafe地方幾大 夠位玩board game 傾計 幾岩一班人gathering… 晚餐有幾款揀,豬扒飯好有睇頭。另加瑞士雞翼都幾入味。再加$35心太軟值得一試!
這篇是 [非食評]
JAN 19

係汕頭街的小街,找到這家舖面不大的cafe 點了一客lunch set ..soup+main+coffee 環境好舒適,好有份量的risotto 同一杯靚靚coffee...令我心情也靚靚 lollol
Top