誰彩色言小午
我是 誰彩色言小午
訊息
正顯示第 14 篇(共 4 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
拉麵
汽水
2017-11-19
NOV 17

經朋友推荐的拉面馆,跟着地图很容易就找到在大角咀的小林扎幌拉麵,服務員都很熱情,無論是引位、點餐、上菜,都很有條理,等待時間一般,不過拉麵不錯彈牙。 小林扎幌拉麵的特色就是他的湯底特別香, 你不會吃到其中一個味道特別突出,但是整體而言的配搭實在是剛剛好,湯底和拉麵實在非常好, 小林扎幌用的就是日本拉麵麵條,真的沒想到在香港就能食到地道的日本小林扎幌拉麵。非常不錯了很喜歡拉麵湯底的味道。 第一次來食小林扎幌拉麵,體驗不錯。會推薦這家點給朋友,帶朋友一起來食。
3 推介
benq11
土豆先生2號
黃姗姗
叉烧烧鹅饭
10分鐘 (堂食)
2017-05-17
MAY 17

原本订好了两位,结果被朋友爽约,又不想浪费,就一个人来试试。哗!这次我才知道原来镛记也有碟头饭,不过是高级版。点了一份叉烧烧鹅饭,份量适中,烧鹅皮香,鹅肉多汁,叉烧肥瘦恰到好处,口感和味道都好。价格虽较其他同类餐厅高,但食品质素亦相对的高,环境也很舒服。
刺身
花之戀
八爪魚
燒肉
10分鐘 (堂食)
2016-12-02
紀念日
是次消費
每人約$50 (午餐)
DEC 16

一入門口就感受到聖誕氣氛,中間大公仔戴左聖誕帽好可愛!問左職員,原來佢係叫達摩,好可愛😁 我最鍾意食花之戀,呢到既都幾足料,仲有蟹籽軍艦加埋帶子,變左帶子蟹籽軍艦, 都幾特別XD~我地肚餓得滯,唔記得影靚靚刺身頭盤OTZ,只好影返唔知第幾轉既刺身😝😝 刺身好新鮮,我平時好怕食八爪魚似食香口膠咁,不過呢到個D好爽口唔錯,所以返點左幾轉, 燒肉好好味,不過食野成個過程好忙,又要燒又要食又要同FD傾計,所以都冇點影相⋯⋯ 好飽好滿足,下次再去我地一定會影多D!
1 推介
香芒牛油果蟹腳蟹籽沙律
日式炒雜菜
日式炒雜菜
珍寶赤蝦刺身,
20分鐘 (堂食)
2016-08-08
是次消費
每人約$90 (晚餐)
AUG 16

以前都有去食開,但現在食物質素比以往進步很多,值得一贊。有的食物原本不太敢點,如夥伴點的日式炒雜菜,沒想到進步好多。味道很棒,也很大碟。很抵食。適合多人同食。全部水果甜度一流,牛油果重有入口即溶既感覺。整道菜都比較清口。牛肉入味比較好,並沒有特別難嚼的感覺。只是賣相不是很漂亮的。好大隻,有兩包煙既長度。另外,好細心,去埋腸,出面好多地方食都冇去腸,值得一讚。芝心豬扒做既不錯。
Top