zoeesy

zoeesy

我是 zoeesy
訊息
正顯示第 110 篇(共 154 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

今日晚餐喺居酒屋食海鮮!happy jai~~~ 朋友約咗我喺一間尖沙咀居酒屋食晚餐,見到在場唔少食客都有點壽喜燒,但我哋今晚主攻海鮮🤩🤩🤩 海膽拖羅千層塔係必點! 最上面係海膽,中間係拖羅蓉,下面係飯 飯已經調咗味,一啖食晒海膽同拖羅 簡直係最高享受! 另外叫咗一人一隻薯蓉大蝦🦐 非常肥仔😂啖啖蝦肉,夠彈牙,好食!😋 點左三款刺身,三文魚、油甘魚、赤背 新鮮好食。 最後一人點咗一碗魚湯烏冬,夠晒飽飽 滿足!
FEB 24

同朋友去尖沙咀食omakase $1680 Ishi set 3款sashimi 最鍾意食嘅係象拔蚌,非常鮮甜及新鮮! 壽司嘅質素唔錯,七件壽司當中我最鍾意嘅嘅係拖羅同埋海膽,令人回味👍🏻👍🏻👍🏻 其餘既壽司大部分都好鮮味!壽司飯醋味適中,有時候食到太酸嘅壽司飯會覺得食極都唔飽😂 平時Omakase多數係飲味噌,今次竟然係菇菌湯,菇嘅種類繁多,味道非常鮮甜!鍾意食菇就覺得好正👍🏻👍🏻 甜品係好好味嘅雪糕,唔係一般出面買到嘅味道,唔會過甜好好味👍🏻
DEC 23

Dinner tasting menu @$788 Grills sicilia “luma” glass @$88 Tasting menu 配上店員推介嘅酒👏🏻 前菜 - 帆立貝青瓜凍湯好特別 平時好少飲凍湯,加上係青瓜味 味道特別清新! 主菜方面最鍾意嘅係鮮鮑魚意大利飯 鮑魚非常爽口新鮮,平時食鮑魚多數係食罐頭或者盆菜上面嘅鮑魚,比較少食到呢種口感。 意大利粉味道同軟硬度都適中! 四小味甜品,一次過滿足晒你所有願望🥹 店員介紹嘅清酒 香葉KOHA 味道非常配合👍🏻👍🏻
NOV 23

Craving pizza once in awhile🍕 Pizza with Coca-Cola 🫣🍕🥤 非常邪惡 但很happy 🤣🤣🤣 屯門市廣場呢間pizza maru一上電梯就見到 係Uniqlo對面 位置好易搵。 兩個人食 pizza叫咗regular size 另外加咗一份炸雞薯條 超級飽🥹🥹🥹 Pizza味道都唔錯,同樣地有厚批薄批揀 當然都有芝心批! 特別推介蜜糖炸雞🍗雞肉唔鞋 估唔到幾好食呀🤤🤤🤤
NOV 23

隔咗一段時間想食海鮮又同朋友嚟咗焱丸水產🥳 一嚟到嗌幾份刺身先👏🏻👏🏻 甜蝦刺身,赤貝刺身都非常新鮮爽口 好味👍🏻 三文魚牛油果 醃過嘅三文魚味道幾好,加埋牛油果感覺好健康🤣仲有啲菜同蕃茄~ 蟹味噌甲羅燒 每次必食甲羅燒~如果可以加塊梳打餅或者多士就好啦! 另外都試咗幾樣燒海鮮 燒鮑魚同大蝦都係非常新鮮,鮑魚一上枱仲郁緊。簡單調味就已經好好食。 焱丸號壽司 有三文魚子海膽,呢個配搭一定冇得輸~ 食埋份炸雞就超級飽啦。
SEP 23

平平地打邊爐,牛摩一直係我心水🫰🏻 之前見到圍咗板裝修,今日行過見到開返 又好耐冇打邊爐,今晚一於食佢啦! 裝修後更加企理,多咗罐裝飲品雪櫃 仲有爆谷😍😍😍🍿 嘢食未到之前食下爆谷先~~ 晚市特選美國牛肩胛放題199 冇特別想食靚牛肉,所以叫咗個平嘅套餐 湯底叫咗一個麻辣鴨血湯,一個蕃茄薯仔湯 麻辣湯唔算好辣,有需要就自己加辣椒落去🤣 牛肉每碟質素平均! 冇話開頭嗰碟最靚,之後無咁好食😂 成日食嘅話一定要join會員!
AUG 23

元朗西餐小店87coffee 朋友帶咗我黎呢間Cafe食嘢 店舖小小只有三至四張枱,環境寧靜 想同朋友靜靜地傾吓計啱晒🥰🥰 叫咗一份紐西蘭一級肉眼扒 紐西蘭肉眼扒質素有驚喜,本身肉質唔錯 叫medium 廚師煎得剛剛好,靚! 配菜都好好食 但略嫌少咗啲😋😋 配埋醬汁都好好食! 蟹子蟹肉忌廉汁扁意粉 蟹肉嘅份量都唔少,每一啖都食到 忌廉汁唔會太油膩👍🏻 Iced black coffee 有驚喜 似平時飲開咖啡機capsule質素! 人均消費百零蚊,喺元朗想食西餐都值得一試!
JUL 23

搵到目前為止我食過最好的Omakase🫶🏻 晚餐一款選擇 $1880 刺身五點、料理二品、壽司十貫 好飽好飽又好好食🥹 5-8月供應的原隻新鮮紫海膽 好味到呢🥹 食過返唔到轉頭,以後點食返原板海膽🤣。 每隻海膽味道都不一樣,跟生存環境有關。 最喜歡小白蝦三道菜 刺身、炸蝦、蝦丸 呢度係好多好多隻蝦 食左年地祖宗十八代😂😂 一向只喜歡中拖羅的我 竟然覺得醬油漬赤身、中拖羅、大拖羅 三款都好好味,各有各好味🫶🏻 十件壽司已經好飽,還是想繼續食 師傅好有禮貌又好傾,這樣的Omakase完美...
MAY 23

屯門必到小店 秋香🫶🏻🏮 之前去過黃金海岸分店,今次嚟到置樂旁邊康景花園 店舖小小但充滿懷舊色彩 特色牛角窩夫配炸雞薯餅 一直以來都好鍾意食牛角窩夫我唔係間間餐廳都整得好食 今次非常滿意! 窩夫質地鬆脆,食到千層牛角包質地🫶🏻 香辣雞肉雞腎雞肝煲仔飯 煲仔飯係秋香必點名物!雖然晏晝冇白鱔煲仔飯 但係呢個到一樣咁好味 味道辣得恰到好處,雞肝撈飯真係一流🥹 海苔魷魚天婦羅係誠意之作! 唔係咁多地方食到呢個味道~正👏🏻
MAY 23

為咗呢間Sake bar 又再一次嚟到九龍城 幾次都係專登嚟搵餐廳食晚飯! 呢度真係有好多高質小店 食厭咗商場連鎖店可以嚟呢度尋寶~ 今次專登帶朋友嚟食串燒同刺身 串燒必食雞軟骨&雞頸肉 日式串燒一般都唔會太重口味 食慣四川串燒嘅人難免會覺得太淡 但係呢度嘅串燒非常啱口味! 非常邪惡蟹膏玉子燒 好好食!如果有碗白飯就一流😂 脆炸墨魚咀 啱啱炸起熱辣辣,最啱送酒🍶 清酒煮蜆 蜆肉都算大隻,最緊要係冇沙! 今晚食好啲一於叫一份海膽 海膽質素好好,夠鮮甜。 螢光魷魚同水母刺身都係非常好嘅下酒菜...
Top