我愛胆固醇
訊息
正顯示第 110 篇(共 40 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
お任せ
2022-01-11
紀念日
是次消費
每人約$638 (午餐)
JAN 22

昨天是結婚周年可惜冇訂位,臨時想食お任せ,打電話去搏一搏點知竟然有兩個位立刻趕去。 地方不算大吧枱可坐11人,我剛好坐在吧枱中間可以看到廚師的製作,壽司師傅非常親切, 女侍應也不停幫我加茶,非常有禮貌。環境也算舒適,當天只有$580的套餐。最初有個前菜是刺身,之後是各款壽司,每款壽司都配合不同醬汁,非常美味有非常特色,喺日本和香港食過多次壽司,曾經聽日本朋友講過食壽司唔需要點咁多豉油,我當時覺得冇乜可能,今次第一次完全不用點醬汁已非常好味! 食完壽司之後有一個飯,廚師分別製作給我們六個人,其中一碗特...
3 推介
sausage0913
LoWaiYan
粥,炒麵、腸粉
2019-08-01
是次消費
每人約$35 (宵夜)
AUG 19

住在元朗的朋友都知道要在元朗食宵夜選擇不多,特別想食粥!好似得海皇和元朗廣場對面! 而家好啦,安寧路開左間粥舖,仲要好夜都唔收!平時夜晚十點後好難搵食,而家終於有野食啦! 當然附近有好多外勞行行企企,但只要自己目標正確,自然不為所動! 講返呢間舖: 食過艇仔粥好好味!齊料excited 炒都夠乾身king!15元大大碟好低食! 蝦米腸like,炸腸wow 油器也好味!flower 食過中午一次堂食 晚黑兩次外賣!cry 安寧路終於有得食宵夜啦!lol 唔使行咁遠去海皇! 中午原來有好多人食牛腩飯,似乎都唔錯!smile
這篇是 [非食評]
黑面、西樣、
APR 18

下午五點,幫襯買腸粉加腸仔,士頭婆一個睇檔,一向面黑,剛好無散紙,只有一百元,不是五百或一千元,好晦氣地說,無錢找,我話唔好意思,我得一百!跟住佢竟然無望我,剛剛有人幫襯,但對方買50元,我等佢整完在問佢是佢都無得找,佢再望都唔望我!果一刻我覺得一個大男人企喺度,好似當我乞兒!😡 從未受過呢D氣! 終於我轉頭走,發誓永不再幫襯! 行話對面,泛後甜品、B仔等..選擇多的是! 唔怪得拍烏蠅,咁唔開心,報左仇先開檔啦,無謂獻世!
這篇是 [非食評]
JAN 18

價錢公道,午餐廚師發辦450元位, 質素不算很高,但將貨就價,元朗之神還是可以的!驚喜欠奉,尚算滿足! 預先訂了位,全院滿座,應可座25人左右吧! 吧台約座八人,近門口坐了四位似是熟客,嘈喧巴閉!🤬 另兩個女仔也好似不甘示弱,鬥大聲,我其實唔係好想聽她們說什麼!😒 壽司定食200元,都幾抵! 試過一次算了😏
專食CHEAP野既人
早餐
早餐
雞扒
2018-01-15
每人約$33
JAN 18

新開的餐廳,平凡的名,懷著一試無妨的心態一試,一坐低見到隔鄰的雞扒,非常吸引,決定一試, 果然不負眾望,又香脆,又大又厚,仲好好味! 非常滿足,沙爹牛肉也不錯,只是米粉麻麻!一定有下次!yummyyummyyummywowlikelike
專食CHEAP野既人
APR 17

從評語中講到炸雞肶如何天上有,地下無,shocked一試之下完全失望,成隻肶淡而無味,huffy大隻只因為將肉翻開感覺大隻,只有落鹽才勉強食哂,yuk第九!另外叫了通粉亦非常一般,sick唔會再有下次,連我個仔都唔食!dislikedislikedislike
Trythebests
羊架、三文魚,燒物
FEB 17

初開張時朋友食過一次,表示完全不行yuk,當時我不在場!我聖誕約了一大班朋友,試了一次覺得OK喎excited,今天和該朋友兩家人去完南生圍踏單車,晚上小朋友想食壽司,經過金川,和朋友重提,不如再一試龍與鳳,幸好有位,叫了一大枱壽司和刺身,孩子們特別喜歡三文魚和火炙三文魚,甜蝦,吞拿魚等....大家也非常滿意,朋友和老闆娘閒聊,原來換了廚房班底,朋友也另眼相看,今餐非常滿意,壽司和刺身也很新鮮。大人細路都覺得可以再來!特別推薦羊架,好味!yummy 最後發覺忘記了叫軍艦壽司,只好下次再試!
2 推介
pipi22
2012-03-03
是次消費
每人約$45 (宵夜)
MAR 12

經過多次,都因為對豬什無興趣而走人! 上星期六晚九時,全元朗都無位食飯,想起這間豬小姐,不如試一試smile! 行到去果然有位lol,雖然只得4張枱仔,但只有2人食緊,一個做煮,一個樓面,相當識做,立即為我們執位,一行5人,3 大兩小,一睇餐牌,嘩! 一D都唔平,豬什撈面,45元,shocked再叫了豬什河粉和豬潤肉片米粉,份量適中,湯也熱騰騰,豬什味道新解,麵質也不錯, 豬油撈蝦子面28元shocked,有豬油香味,香辣豬耳25元shocked,味道也好就是份量太少,埋單170幾元,點講呢,不是不好吃,但可能比較愛濃味,可能牛什會給引D,加上價錢...
豉油皇炒麵
枇杷豆腐
聖子
2011-02-20
生日
是次消費
每人約$200 (晚餐)
FEB 11

經常聽聞這店好味, 今次終於一試, 因為星期四才訂位,只得下場8:30 之前已搵定泊車地點,就在幾個店舖位側,時租25元,路邊有半小時咪錶,已 DOUBLE 泊, 原來有代客泊車,仲係20元mad,不過已經話都無位tongue, 早了九個字到,預搵車位,結果等到8:15入座, 之前已唸定食咩,同搵齊10個人,7大3小, 招牌乳豬只叫半隻.因想食其他多D,chopstickchopstick 1.乳豬皮起了肥肉, 而且很脆, 連豬頭也吃掉,tongue 但個人反覺完全無肥太寡, 2.老火粉葛例湯,無味精,要一大一例才夠分,好好味smile 3.鹵水乳鴿,兩只,一開7 件, 夠食,幾嫩,但不算出色, 4....
沙嗲牛肉麵
2011-02-13
是次消費
每人約$25 (早餐)
FEB 11

新開的餐廳,見到裝修幾有誠意,但選擇不多,午餐選擇更少,好彩早餐至11:30,tongue先試佢d早餐,最欣賞沙嗲牛肉麵,湯底香濃,牛肉入味shocked,手切雪菜肉絲米亦幾鮮味,下次再試其他野食,
Top