marco6b01

marco6b01

我是 marco6b01
訊息
正顯示第 110 篇(共 13 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAR 23

今日有幸揸車去到石澳同狗狗一齊,搵咗一個鐘車位之後,去到迴旋處見到間泰國餐廳。因為太肚餓關係義不容辭再沖咗入去。 佢勝在可以坐喺戶外,所以有狗狗都唔怕。咁我哋就叫左一個青木瓜沙律,佢個青木瓜沙律非常特別,亦都非常惹味,佢亦都用咗一個好特別嘅中沙律嘅兜裝住。 原本想試吓海南雞冬陰功湯河,不過去海南雞湯河係唔可以轉冬陰功,不過海南雞都滑,但係個湯就比較味精咗少少。 好快 最後叫咗個泰式炒通菜,尚算唔錯,不過都係非常之重味精,配過椰青就非常之好,食完嘢晏晝去村仲可以去埋情人橋。咁樣就美滿一天啦。
MAR 23

黎到祥囍,緊去食煲仔飯,今日慕名而來嗌咗兩個煲仔飯,一個係白鱔煲仔飯,另外一個就係排骨雞煲仔飯。兩個煲仔飯,一到咗之後就要落少少豉油,跟住冚蓋焗多佢一至2分鐘。咁個煲仔飯就會有飯焦。非常香口。另外仲叫咗豉椒鵝腸椒鹽九肚魚同埋薯仔牛柳粒。全部都不過不失,但係如果話薯仔牛柳粒好食呢我就覺得萬發好食啲。不過食肆係冇完美嘅,如果想食煲仔飯,祥囍可以滿足到喺筲箕灣住嘅人嘅需求。不過最好就要係一早book定枱,因為星期五六日非常多人。 叫咗四支啤酒買三送一,性價比非常高的一間餐廳。
MAR 23

今日得閒揸車,入咗屯門食雲川,坐低咗之後叫咗個金湯墨魚咀炸醬紅薯粉扣底。 辣到適中,而且又多蔥砂漿,未有夠湯底非常之濃郁,金湯味道夠重,雖然味精係多咗少少不過叫返一杯熱檸水補返數。 另外個墨魚咀都夠彈牙,雖然嗰個米線叫咗爽口都唔係好爽口,但係嚟到梗係食佢嘅。如果比起老闆娘佢就唔算太多味精,都係好食嘅!最緊要唔使排隊!希望可以試到更加多其他嘅湯底,另外叫咗瞓手撕雞,手撕雞都好食,配埋個麻將,不過青瓜少咗啲。
MAR 23

今日啱啱行完山,喺鰂魚涌落山,就去到太古坊附近呢間餐廳。坐喺戶外個感覺非常之好,因為我帶住隻狗,又可以比狗仔休息吓。叫咗一個意粉同埋一杯啤酒。 整體嚟講個意粉都幾好食,啲芝士份量都好多。可能行完山太肚餓嘅關係,乜都覺得好好食😂 個餐牌仲有幾款啤酒揀添,除咗鬼佬仲有YAU可以揀。啤酒到夠凍,真係幾爽。 我隻狗狗都好enjoy佢嘅自己嘅空間🥰如果一大班狗友都可以去呢度食個tea都唔錯likelikelike不過近排隔離好似做緊裝修,封晒板,所以有少少影響咗咗個,希望到時我冇裝修嘅時候,個露天位置會更加大。
MAR 23

今日諗住小試牛刀去牛奶冰室食個lunch 。餐牌上面啲相就非常之吸引,咁我就叫咗一個蔥油叉燒飯加煎蛋喺面,一個咁嘅餐要$73,唔緊要,但係佢啲蔥油真係肉酸到不得了,同餐牌個樣完全唔成正比。 叉燒食落都還算OK ,軟冧得來都係算係好食,不過佢呢隻叉燒就唔係我哋平時喺街嗰啲斬件叉燒。個飯就非常之硬,唔明點解佢要打滿壓實個飯😇煎蛋話係流心蛋,但係其實熟晒,同埋啲蛋漿流晒出嚟已經結埋晒,好似煮咗好耐凍晒咁嘅樣。 講真,只可一不可再唔會再試,可能去啲早餐會好啲,食出前一丁或者公仔麵一定唔會出事。
MAR 23

嗱嗱嗱,今次真係抵食夾大件,我哋七個男人去稻香食一蚊雞雞煲,七人樓下就可以叫兩個,不過就一定要兩個煲都要一樣,唔可以一個揀酸菜魚另外一個揀雞煲。啤酒就全部半價,我哋七個人食咗兩個雞煲,叫咗好多好多打邊爐配料,配料就全部六折。🤷🏻‍♂️都係$1400 埋單😂飲咗24大枝順滑嘉士伯,真心抵。 不過如果係要求有食物質素嘅你哋就千祈唔好去,因為去得一蚊雞煲就預咗啲質素一般。唔會有任何驚喜,當自己去食緊放題一樣。 記得叫牛肉豬肉都唔使嗌最貴嗰隻最平嗰隻都其實音樂一樣。😝見到有啲阿叔阿婆食完一蚊雞煲就...
泰式手撕雞米線
酸辣粉
MAR 23

除咗譚仔之外,我最鍾意就係食呢一間前座米線😜😜😜真係好好食呀,尤其是係佢個米線撈薯粉,另外佢個手撕雞都非常出色。我今次仲叫咗老闆娘要多芫荽,湯底好濃,另外米線係我鍾意食幼嗰隻米線☺️☺️☺️ 最緊要係佢同隔離間舖頭合作做手工啤酒,鍾意飲手工啤嘅人就最適合啦。同埋老闆娘都係愛狗之人,帶狗狗經過都會請佢地食零食,勁開心,超興奮。 前座間鋪有啲復古風,最啱啲人打卡!總括嚟講,呢間我係會覆桌嘅餐廳🙆🏻‍♂️🙋🏻‍♀️
MAR 23

見下午茶想食個雲吞撈麵,就入咗麥兆記,佢係一間好傳統嘅雲吞麵店。不過價錢就貴咗少少,我就叫咗一個雲吞撈麵,麵質彈牙不過重鹼水味。蠔油就唔使錢㗎,雲吞都新鮮嘅,整體來講就不過不失,不過又唔係最好食嗰間。 勝在出邊可以泊車?睇住架車又唔驚抄牌。唔使等位又多款式😝😝😝
檢視所有留言 ()
45分鐘 (堂食)
2023-03-01
是次消費
每人約$150 (晚餐)
MAR 23

公道啲,如果你要當放題質素,要食平燒肉嘅話,價錢可接受。不過肉質方面我寧願去食牛角。好處係等位唔洗太耐,坐得都舒服嘅,落單都好快送到,入面又唔算大煙。 我叫左個燒肉拼盤,最好食竟然係啲雞,其次豬同牛都一般般。 牛舌就有少少變色,問佢哋究竟係咪咁樣?佢哋竟然答係,可能我唔係好識。 整體如果要過下燒肉口癮都唔係太差,不過如果對肉有要求就可以有更好選擇😉嘢飲都有啲貴🫠
pulled  pork  sandwich
0分鐘 (堂食)
2023-02-27
是次消費
每人約$200 (下午茶)
MAR 23

嚟到鯉景灣,如果有寵物嘅朋友就一定要去salted pig。原因就係喺鯉景灣雲雲中得呢間西餐係最好。likelikelol 雖然佢對比起出邊好多西餐都唔係一定最出眾,但係喺位置方面呢間又可以大狗又可以望住個海,又可以泊車係出面睇住架車。算唔錯啦! 而我最鍾意食呢就係呢個pulled pork sandwich 😝😝😝 如果happy hour仲可以喺度飲杯啤酒添,真寫意🤓
Top