Mlcatcat

Mlcatcat

我是 Mlcatcat
訊息
正顯示第 110 篇(共 14 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 23

約個朋友lunch,見呢間野個名咁得意,試下幾正先。裝修幾啱ABC朋友,喜愛中國野, fusion food。我地叫叉燒扒漢堡,真係幾特別,唔錯,配菜沙律都ok。甜品菊花淘膠奶凍,略甜左但創意搭夠。服務好有禮貌。
NOV 23

朋友生日午餐,係蟹fans。見到寫蟹宴佢就衝左去啦,千里迢迢去到,原來好少蟹既菜式,而且蟹亦冇蟹味,其他野食仲好過佢。但菜款式唔多,壽司魚生類又係好少款式。甜品有Halloween 主題幾可愛,有返少少開心。生果都少種類。咩叫少,三種少唔少?😂 基本上,未食過咁少種類既自助餐,而且味道亦非常一般。
NOV 23

紀念日由午餐開始🤣 菇好食呀,牛同豬都唔錯。想講既其實係。。。為左個甜品拼盤。佢即刻係面前畫畫咁整個甜品出黎,一邊介紹材料一邊整,幾得意。會教你食邊款先,由淡味開始食到濃味。唔算太甜,幾好。服務好既。
NOV 23

路過,發現要晨早流流8點幾係石峽尾搵早餐,原來真係唔易,仲要得20分鐘搵加叫加食,簡直不可能任務。就咁衝左入呢間,咁趕仲得鬼閒睇食評咩。😁 入到去冇咩人食,附近已經少野開,得一間都唔多人食,唔通。。。 因為減醣,求其叫左豬扒餐。新鮮熱辣攞出黎,豬扒個邊整到脆卜卜,好好食,味道好,有豬味唔係只有調味料味,又鬆軟。最經典係個薯蓉,大愛!薯蓉味道好,滑,仲有切粒粒既薯蓉增加左口感。咖啡就普通,不過不失。 冇諗過呢間幾好食,差不多食晒先黎影返張相做証🤣🤣🤣 寫食評,我為人人,因為人人又為...
MAR 23

朋友選呢間食午餐,佢不嬲識食既,佢提議一定要試下啦。 門口係隱蔽少少,一出𨋢已經有驚喜,走廊兩邊掛晒燈,好浪漫咁喎。員工幾好招呼,成日主動加水,不多言,有禮。餐巾設計好靚羅,忘了影!張枱係有柜放餐具,設計好雅致。食物擺盤靚,亦好食,頗有特色。午餐人流唔太多,落地玻璃設計,舒服👍 價錢公道。希望你長做長有,我地想以後黎“老地方等” 喎!
FEB 23

呢間店係細街入面,唔係有人介紹都唔會知道。店唔大枱唔多,環境不錯。食物係好食既,價錢貴d都物有所值。 大家都叫既龍蝦蝦餃係名不虛傳。好爽口,濃淡得宜,大大粒。腸粉入面既油炸鬼放左好耐都仲好脆好香口。想叫海膽芝士春卷但海膽無貨,所以轉左芝士蝦春卷,都非常好食,佢既炸物放耐左都唔會林左唔脆,一樣好香口,抵讚。金箔餃子都好爽口,好食。小籠包同炸蝦餅都唔差。芋頭流心奶皇就非常一般了,奶皇比較甜,唔夠香,芋頭味就食唔到了。 我就錯晒重點,好喜歡佢既洗手間 🤣🤣🤣 好多間獨立既夠大又乾淨,唔知有冇...
DEC 21

呢排成日去九龍灣食早餐,今日選左呢間試下。叫左37蚊呢份早餐,駛唔駛咁有Heart呀!個湯底一d都唔hea喎, 泰式豬扒扎肉湯粉。個豬扒鬆軟又厚,咖啡香濃既,真係估唔到!環境都乾淨優雅, service 都唔錯!抵食又好食! 咁令我好難做架喎,我仲想試其他餐廳,但咁好食又點唔再黎呢?!
MAR 21

早上搵間好坐d食早餐最難,仲要係八點,仲要係太古城區。行左半個鐘,間間都唔想入,見到和民就試下。環境夠寬敞,入座前要先買野食,之後比隻蛋你,會送餐既。個大早餐真係好抵食,味道亦不錯,抵食。
MAR 21

果日食 birthday lunch, 幾好既經歷。餐廳裝修簡潔,有個 serve 我地枱既女仔非常好禮貌,笑容滿面。叫左個招牌菜,全部細細件,有鹹有甜既,件件都非常出色。沙律就。。。個西柚汁係好食既,但撈落菜度,成碟一d味都冇。。朋友食牛既主菜,性價比非常高,抵食!咖啡係有竹炭味既,幾特別。 總體comment,可以 encore 👍 p.s. 如果經理多點笑容同講野有尾音會更好😄
海鮮袋
0分鐘 (堂食)
2021-01-02
生日
是次消費
每人約$400 (午餐)
JAN 21

今日試呢間朋友推介既Mr Crab,向來好喜歡海鮮既我地,其實冇抱住冀待。冇晚市可能就冇咩人食,openrice book大把位,留左備註係生日既,不過就完全冇特別。 服務生都有禮貌既,保守d叫左個5款既海鮮包試下,同埋Crab cake Benedict. 個crab cake就普通啦,個海鮮包先係主打。用個膠袋包住d海鮮,然後係你面前搖勻d醬汁。我地叫蜜糖既貪佢比較原味, 包內仲有薯仔之類配菜。好食,海鮮幾鮮味,個汁配合得好好,其實真可以另外配飯食用d汁。大家都喜歡食唔夠分,於是再叫左個三款既海鮮包,分開叫就貴左唔抵啊,下次就唔好咁...
Top