sze]]

sze]]

我是 sze]]
訊息
正顯示第 110 篇(共 295 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

今次去好燒式(元朗)醫肚,今次餐廳酒類選擇又多咗,同朋友先後點左幾杯Hoegarden 大杯 $68、細杯 $48,大大杯再嘆串燒,幾爽! 肉類: 鹽燒牛舌串 $30
煙肉露筍卷 $22
牛丸 $18
雞中翼 $22 雞中翼、牛丸、煙肉露筍卷燒到岩岩好,唔會燒到乾柴
我哋仲要求要小辣,再嘆啤酒,感覺好開胃
鹽燒牛舌串,好Juicy又彈牙,又有少少油份,好滿足 海鮮:
蘇格蘭聖子王 120 白汁芝士燒蠔 49
鹽燒白膳 36
魷魚鬚 28 聖子王好大隻,加埋蒜蓉處理,好惹味又夠香
而且聖子肉幾厚,感覺好抵食!
...
APR 24

最近去咗屯門姚姚酸菜魚再試香鍋,另外仲試咗片皮鴨、脆奶、無骨鳳爪等等! 藤椒無骨鳳爪 微辣醬汁再配無骨鳳爪,一啖食哂好方便
而且醬汁好開胃又唔油,本身少少飽再食都無問題!
麻辣香鍋(雞軟骨、薯仔、四季豆、千葉豆腐、豬頸肉) 一大鍋香鍋再加上好多配料,例如有辣椒、花椒、花生、芫荽等 食配料已經夠開胃
雞軟骨同平時串燒果啲唔同,大大嚿又彈牙
薯仔夠惹味又乾身唔會太林
四季豆、千葉豆腐吸哂醬汁同配料香味,用黎伴飯一流
豬頸肉正常發揮,似港式果種豬頸肉,唔係泰式果種燒過
姚姚脆奶
炸...
APR 24

跟朋友去朗屏站皊木叁食串燒,她話最近呢間餐廳進行啤酒推廣,SuntroySunset 380ml只需$30!而且呢到既串燒都幾高質,所以趁假日一於去試下! 今次試咗Suntroy+SuntroySunset啤酒,SuntroySunset呢款傳統金裝配上黑啤泡沫,比例7:3,啤酒苦味出啲,傳統果款就麥芽甜味出啲!中意飲酒一定要去chill下! 雞皮 第一次見到咁樣撐起黎燒,超脆口,好似食薯片咁,完全唔油膩 燒右口魚邊飯卷 第一次試呢類型嘅飯卷,熱辣辣嘅飯加埋香脆紫菜 包埋一齊食好warm!冬天食真係一流! 飯充滿右口魚油脂同香味,個飯幾惹...
FEB 24

最近朋友介紹咗一間打卡able嘅高質酒樓「莫云 Mokone」,侍應招呼好、中菜創意度高又擺盤精緻,估唔到連裝修優雅又有格調!呢到試到好多創意中菜,味道都好有水準。 我先揀咗鐵觀音,精緻器皿加上有蠟燭台保持茶溫,全程都品嚐到濃郁、清香茶底!而前菜三寶包括蕎頭 、合桃 、XO醬,賣相精緻又美味,超開胃!
#蟹粉小籠包/隻 $38 初時以為係傳統式好細粒,一上枱真係有少少嚇親。皮薄多汁,蟹粉爆餡,蟹粉鮮甜、鮮味十足,完全做到齒頰留香感覺! #魚子醬賽螃蟹餃 $68

開口造型、煙韌十足嘅橙色...
FEB 24

有日好想食泰國野,於是放工同frd子去咗荃新天地既ASOK THAI GARDEN!主菜同甜品味道唔錯,酒類款式多,成間鋪頭裝修好靚,絕對係打卡一流。

泰式生蝦刺身 $98 一碟8隻生蝦,生蝦算係中size,少少厚身、夠新鮮無雪味,而且爽口彈牙;配秘製醬汁配辣椒蒜片,呢道前菜好開胃!

飛天小椰菜 $88
小椰菜好爽口又惹味,小小微辣,少少似蒜茸炒椰菜,好香好開胃! 果木露瑪利絲煙燻無骨雞 $198 店員一開蓋已經聞到煙燻味,無骨雞好大份又多汁,切開嗰陣肉汁都流哂出黎,雞皮微脆帶有煙燻味。無骨雞醃...
JAN 24

近葵芳地鐵站商場上一層就見到呢間燒肉,午餐時間人流好多,學生佔大多數!

燒肉有多款套餐,基本款有牛、雞、豚肉,另外仲可以追加蔬菜、海鮮,另外仲有超大杯梳打特飲! 今次揀咗牛胸腹及牛舌套餐,牛胸腹油脂豐富,食落幾嫩口。牛舌雖然細塊啲,不過都係多汁又嫩口。另外再嗌多個雞腿肉及豚五花套餐,豚肉都幾大塊,而且爐夠猛迫出好多油,食豚肉都減低到罪惡感。 後尾追加翠玉瓜、扇貝、吉列蠔,扇貝幾大粒又幾鮮味。蠔正正常常,炸得幾乾身,有蠔味;其實呢到小食都唔錯,我有次黎都係叫勁多小食! ...
JAN 24

原隻魷魚拉麵 估唔到霸吧拉麵出左 #灸燒魷魚墨汁雞白湯拉麵 ,仲要期間限定,即刻試一試!本身以試伏心態try try,點知又幾驚喜。
 大隻灸燒魷魚,件件厚肉又嫩滑,照燒醬汁好入味,近似居酒屋果種風味。墨汁雞白湯拉麵,湯頭有柴魚香氣+雞湯鮮甜,雞湯濃味而不膩,開頭都少驚墨汁,驚整到件衫,好彩店員早有準備,即刻問我「要唔要圍裙」,要!! #濃厚豬骨豚肉玉子拉麵 當然係先試豚肉,灸燒豚肉勁香油脂味。半肥瘦豚肉軟稔又大塊,好滿足。 最後仲叫埋毛豆、札幌啤酒同蜜瓜酒,成餐飯好滿足、好舒服。 ...

為酒而黎!
一入黎已經見到Banner上面有好多款酒,初時都唔知揀邊隻好,職員就話可以試酒,仲細心問我中意咩味(苦、甜、果味?),最後揀咗5號Reminisce ABV5.2%,味道算係清清地,麥味唔算太重,係易入口類型! 店員先送上一碟香脆、鹽味蠶豆,真係令人食唔停!然後第一道菜特濃芝士莎莎墨西哥脆餅,超香脆又夠熱,沾芝士醬又係食唔停。 焗田螺配薯泥荷蘭醬
其實幾中意田螺配薯蓉,因為焗完成道菜又香口又夠熱、薯蓉香滑、田螺夠滑又彈牙。而呢間餐廳好細心,整走埋田螺殼,食嗰陣就更加方便!
 脆煎濃...
DEC 23

第一次坐吧檯!
直望廚房做嘢、bartender調酒,見人講預早book都有機會坐吧檯。而我今次係二人入座,咁岩無哂2人位就坐底咗!
#燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 12oz西冷好大塊、坑紋勁靚
呢塊扒肉感重、好少筋同脂肪
牛味濃郁又夠嫩,一路切不斷有肉汁滲出黎!
同碟有兩款醬汁,分別係意大利香草汁同燒汁,兩個汁帶出牛扒味道都好大分別,大家記得兩款都試
伴碟薯蓉黑松露味好重、夠香滑 #鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律 一上枱已經聞到好香
一碟六件豬腩肉件件份量十足,半肥瘦肉感,一層香脆豬腩皮、中間...
DEC 23

厚福街恐龍餐廳
行完街搵間餐廳醫肚,見呢間幾特別就上左去 正正常常有薄餅、沙律、水果茶、炸物,特別地方在於成間餐廳都有恐龍擺設,例如牆上恐龍頭、周圍都有恐龍玩具、board game等等,同朋友食野玩game都唔錯 #烤安格斯牛肉藜麥穀物碗
牛肉份量適中、熟度岩岩好容易咬開
有肉香與肉汁,食開沙律朋友都話ok
再配藜麥、新鮮沙律菜+酸甜黑醋汁幾開胃 #香煎西班牙黑毛豬配西京長通粉 黑毛豬味道幾濃郁,不過有時畀辣醬汁少少搶左味道,醬汁味好似韓燒果款醬汁,加上煎過嘅半肥瘦黑毛豬,個感覺似食緊韓燒; ...
Top