spampork

spampork

大食死仔
訊息
正顯示第 110 篇(共 22 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
乏善足陳!
2012-08-20
是次消費
每人約$438.4 (晚餐)
是次使用OpenRice優惠券
午膳套餐及半自助式晚餐7折優惠
AUG 12

女友生日, 諗住特別D去這間日航的法國餐廳食Semi-buffet, Buffet就食得多, Semi-buffet就第一次食, 六點四十五分到左, 到counter攞位, 原來它的counter不在大路, 而在Serena側, 入到去只得10張枱左右, 每枱放了一個燭台, 都幾浪漫, 這點可以加點分, 侍應很快比了餐牌我們揀主菜, 但係沒有燈光很暗, 只得靠燭光看Menu, 字印得很細, 看到一個用好似用金色字印的寫著龍蝦Pasta之類的字眼, 於是就點了一個鱸魚及一個龍蝦Pasta, 侍應覆了我一次說, 龍蝦Pasta要加$250, 嘩!原來要加錢, 仲要$250緊係唔食啦! 即改其他, ...
1 推介
Sixteenkyk11
檸檬車露
5分鐘 (外賣自取)
2011-07-04
是次消費
每人約$12.5 (下午茶)
JUL 11

聽聞很久的檸檬車露,今次真的有機會嘗一次, 去到已經有一大班人圍住了, 相比前面的Haxxx Daxxx就比較冷清, 心想必定有其能耐之處, 幾經辛苦, 要了綠茶味及馳名已久的的檸檬車露, 檸檬車露味果然名不虛傳, 檸檬味很出, 酸酸的,而綠茶味亦很真, 並不做作, 一個字, 正!
牛什
5分鐘 (外賣自取)
2011-07-04
是次消費
每人約$20 (下午茶)
JUL 11

在大堂巷吃完檸檬車露雪榚, 又想食一些咸野, 女友聞到有牛雜香味傳來, 我便到處尋找, 但發覺大堂巷共有三間賣牛雜的小店, 最後發現一間有兩部抽氣扇抽出香氣的小店, 所以肯定香氣是由這裏傳來, 名叫錦華牛什, 佢地有$15細碗及$20大碗,我就叫了大碗的, 等了片刻阿姐做好了, 我便同女友坐在路中的石櫈上享用, 它的汁有點咖喱的啡色, 應該是咖喱汁, 但阿姐說這是香汁, 食落都幾淋, 很易入口, 味一是很濃烈, 不能說是很好食, 比起香港的實有點遜色, 但都ok, 不消一會便吃完了, ok掂的!
牛柳粒紅飯
2011-06-10
每人約$100
JUN 11

每次去到尖沙咀都會黎呢間位於尖沙咀 食街的厚福街食越南菜;原因不外乎大件夾 抵食,那晚七時到達好彩仍有一檯卡位,同 Honey叫了法式牛柳粒紅飯;炸蝦餅飯;馬拉 盞炒通菜;火箭煆春卷;青檸梳打;菠蘿蜜冰;越 南春卷;先講越南春卷;是用春卷反包著炸成 外脆內熱有豬肉粉絲;而火箭蝦春卷是用功 夫較多的米網做成;甘香脆口;內為脆口蝦 肉;好味!牛柳粒紅飯;飯粒帶香濃番茄味;牛 柳粒香口;蝦餅也不錯;馬拉盞炒通菜大碟入 味;下次會再幫襯!
雲吞蝦籽撈竹昇麵
雲吞蝦籽撈竹昇麵
大地魚湯
大地魚湯
成蘿大地魚
成蘿大地魚
2011-06-02
是次消費
每人約$31 (午餐)
JUN 11

今日行開土瓜灣有食街之稱的北帝街;突然想起這裏有-l —間竹昇蝦籽麵;便即時上Openrice搵地址;原來就在金雀會隔 離;入到去不是很多人;急不及待叫了雲吞蝦籽撈竹昇麵;在我前面 一張檯;有一個阿姐在摵大地魚;有個男人走過去個阿姐度;吩咐佢千 祈唔好將魚頭同魚身放埋一齊;我諗呢間鋪緊係用大地魚餚湯:等了約5 分鐘;麵到了;佢地將麵、蝦籽同雲吞放埋一碟;小碗清湯另上;麵沒有像澳門祥記加 了豉油王;蝦籽都很多;先試清湯;嘩!好香好甜;再夾麵食!仲正!麵彈牙爽口絕不須用豉油王做 掩飾;蝦籽咬落卜卜聲;好香呀!...
蝦籽撈面
每人約$23
MAY 11

由大馬路入清平街轉入福隆新街便見到這間賣竹昇蝦子面的祥記麵家了;入到去已座無虛設;我們被引領至卡位搭檯很迫;叫了兩碟招牌蝦籽撈面;不消多久;兩碟如CD碟大少的面被捧到我們面前;急不及待夾起來食;不見蝦籽鮮味;只有用走撈面用的豉油王苦味;兩注入口已被消滅怠盡;埋單即走;無下次;賣$23很貴;後悔不吃坑腩河!
雙皮奶
2011-05-27
每人約$18
MAY 11

同女朋友食完勝利豬扒包後;便出番大馬路過對面;再食義順雙皮奶;去到餐牌也不用看了;就叫了馳名雙皮奶;侍應啊姐問我地要凍定熱;我緊係叫熱啦;不過啊姐話熱的要耐少少;唔緊只要好食就得了;等待過程中見到伙記不斷車一桶桶的容器入店內;我說應該是佢地自我標榜自設牧場的牛奶掛;雙皮奶到了;望落面頭有一層衣;雙皮奶食落好香好滑;正;不過好細碗;賣18蚊;有少少貴
無野值得推介
是次消費
每人約$23 (午餐)
MAY 11

上午11:20到門口, 不得其門而入, 因為開中午12:00, 覺得做生意做得頗為招積, 不過唔緊要, 為左食好野, 等半個鐘又算得係乜呢, 等到12:00, 開舖就一馬當先, 叫了個蝦籽撈面, 當碟面到了面前, 一睇, 嘩兩注都夾曬啦, 食落去, 覺得撈左落去d面既豉油皇, 有D苦味, 唔掂, 仲賣成23蚊碟, 食完找數即走, 無下次, 如果唔係黃X記這兩天休息, 根本唔會黎!
1 推介
monndai
正 宗 澳 門 吉 列 豬 扒 飽
正 宗 澳 門 吉 列 豬 扒 飽
豬扒包
1分鐘 (堂食)
2011-05-25
是次消費
每人約$16 (午餐)
MAY 11

第一日到澳門, 到酒店Check-in後, 第一件事就係醫肚, 人地話勝利茶餐的豬扒飽好食, 我便慕名到來一試, 這間在新馬路前行, 營地大街與新馬路交界處, 向左轉第二間舖, 就是勝利茶餐了, 當時約下午1:00, 正值食飯時間, 入面坐無虛設, 花了一分鐘搭枱, 叫了豬扒飽, 飽不是做定的, 而是落單即做, 所以要等成10分鐘, 當豬扒飽到了, 被切了兩半, 豬扒是吉列豬扒, 被脆豬皮豬仔飽夾著, 豬扒是厚切的, 一口咬落去, 感覺鬆軟, 脆而有淡淡的香味, 豬扒炸得不乾, 仍有Juicy, 真很好味, 搞到我臨走王Encore兼打包番香港食, 自已睇相啦!
檢視所有留言 ()
用料十足, 仲有鮮芫茜鋪面, 一個字形容, 正!
用料十足, 仲有鮮芫茜鋪面, 一個字形容, 正!
雞湯米
是次消費
每人約$23 (早餐)
MAY 11

今日到榮暉度食早餐, 先至去其他景點觀光, 叫了馳名雞湯米, 雞湯是用新鮮雞做的雞湯, 用料十足, 有雲耳, 杞子, 雞湯, 雞肉做,上面鋪了很香的芫茜, 雞肉入口嫩滑, 講多無謂, 自己睇相啦!
Top