Shuhangg

Shuhangg

我是 Shuhangg
訊息
正顯示第 19 篇(共 9 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
二鍋頭惹味雞煲
二鍋頭惹味雞煲
DEC 20

凍冰冰硬係要打邊爐食雞煲,所以今日就黎到旺角二鍋頭嘆任食雞煲同邊爐。 惹味雞煲果然係冇改錯名,店員一開爐,煮下煮下,香噴噴既味道就不斷湧上黎,凍冰冰又肚餓既我,急不及待要食啦!!話明任食,硬係食完一煲又一煲,再一煲。 貪心又餵食既我,硬係唔會淨係食雞煲咁簡單,食完仲要轉返個邊爐,再暖下胃啦。 任食火鍋料都有唔少選擇,真係樣樣都encore再encoretongue
雞髀撈公仔麵
雞髀撈公仔麵
DEC 20

今日lunch想食下茶餐廳既美食,黎到K11 Musea,就去左foodcurt既船塢冰室,睇佢既廣告牌見到雞髀撈公仔麵好吸引,當然唔可以錯過。公仔麵夠煙韌,而且啲汁夠多,可以撈到每條麵都沾上滷水汁,唔會好乾,撈到一啲有汁一啲冇汁。隻雞髀都算大隻,不過個人就認為雞髀肉唔夠嫩滑,雞髀方面就遜色少少。不過整體都唔差,好食!都要比隻手指佢~
文華海南雞飯
文華海南雞飯
美祿恐龍
美祿恐龍
DEC 20

今日就叫左個文華海南雞飯,有湯又有野飲,正!海南雞飯既重點梗係雞同油飯啦,但其實個人而言都幾重視的醬汁架^^,首先講下啲雞先,冇骨又夠嫩滑,亦都唔算好肥好流,雞皮雞肉都好平均。至於個油飯呢,真係正啦,飯粒軟硬適中,真係食多碗都得呀!頭先講到個人都重視啲醬汁,有齊3款汁,而且又好味,有辣有唔辣,任均選擇,撈晒又得,唔點醬亦得,得左。誠意推介~
鮮奶炒滑蛋、蒜香厚多士
輕量雪菜肉絲米線
雪菜肉絲湯粉麵
雪菜肉絲湯粉麵
NOV 20

$30食得啲乜嘢?如果喺旺角銅鑼灣,食碗粥都$30啦,食個冇餸嘅麵都差唔多呢個價。但係慈雲山大大份有米粉有多士有炒蛋仲要有杯嘢飲都係廿零蚊, $30有找,去邊度搵呀?嘢食質素仲要幾好,睇嚟慈雲山係好適合食早餐嘅地方。
蔥油厚切豬扒  拌三眼煎蛋飯
蔥油厚切豬扒  拌三眼煎蛋飯
厚切豬扒芝士焗飯
厚切豬扒芝士焗飯
NOV 20

今日去到慈雲山時代冰室,食咗佢好出名嘅三眼仔豬扒蔥油飯同埋焗豬扒飯,兩樣野直情係男人的浪漫,大大份食完好飽,埋單$100都唔使超值。味道又好食,鍾意食肉嘅你必定要食呢款。食完之後如果你夜晚如果好早食飯,千祈唔好唔做運動,因為你會飽到九點
英式早午餐
英式早午餐
2020-09-22
NOV 20

英式早午餐~必食之選 蘑菇juice,切開啲汁就流晒出黎,香濃蘑菇味yummy蕃茄仔唔會好酸 煙肉煎得岩岩好,唔會硬崩崩,又唔會太咸,容易入口,好好食 香噴噴既黑松露炒滑蛋,蛋炒得剛剛好,唔會太老,仲有啲蛋汁係到 最鐘意食佢個奇亞籽甜品,細細杯就已經好夠,奇亞籽都飽肚既,香濃椰汁,甜甜既芒果醬,食埋個甜品就滿足晒smileheart
紅燒鮑魚拌麵
紅燒鮑魚拌麵
NOV 20

餐廳環境舒服整潔,少高級feel,返工咁辛苦,梗係要係個咁好既環境,食返啲好野黎慰勞下自己啦! 今日揀左紅燒鮑魚拌麵,賣相吸引,鮑魚入味,口感柔軟有彈性,而且麵質煙韌彈牙,拌麵醬汁拌得均勻,唔怕味道有偏差。 同場仲有麵豉湯附送,味道唔會太濃,反而清清地配返拌麵就好夾。
燒肉眼牛扒配大蝦薯條
燒肉眼牛扒配大蝦薯條
蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉
蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉
2020-10-26
NOV 20

難得放假梗係要享受一下,係觀塘行完海濱長廊,黎到Flames見到環境幾靚,就決定留低食晚餐。除左環境舒服之外,當然唔少得係美食,晚餐食左兩個Mains,覺得好好食,要介紹比大家。 蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉:滿滿蟹肉,而且香濃既蕃茄汁仲掛滿係意粉到,材料落足,唔會慳皮,一啖接住一啖,即使大大碟既意粉都轉眼被KO 燒肉眼牛扒配大蝦薯條:大大塊肉眼扒,而且肉質鮮嫩,能夠鎖住肉汁。大蝦亦夠新鮮,蝦肉都爽口,薯條都夠晒脆,正~
2020-11-16
NOV 20

餐廳細細又唔係好起眼既門面,但裡面竟然隱藏住美食!! 餐廳係以麻辣小食同麵食為主,本人好鐘意食辣野,每次黎到黃大仙都會想起佢。每次坐低都必定會叫既「麻辣土豆絲」、「蒸餃」、「干撈麻辣豬耳麵」。 我好享受食辣野嘅過程,但絕對唔會挑戰辣度,只會揀自己鐘意既辣度,所以每次都會叫小辣或BB辣,其實BB辣都已經幾辣架啦,所以如果唔食得辣既你,就要諗清楚先啦!tongue 麻辣土豆絲:土豆絲爽口,容易入口,要小辣既辣度剛剛好,香得黎唔會太辣 蒸餃:配埋土豆絲一齊食就最正,因為蒸餃係比較清淡,但如果已經食到個口...
1 推介
SukiCheuk1022