janjan008

janjan008

我是 janjan008
訊息
正顯示第 110 篇(共 19 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JUL 21

本身想食壽司郎但又有排等,行過兩步睇下Eaton food court有乜啱食,見到唔少人叫呢間pho諗住試下,點知d牛鞋過鞋底仲要勁un, 點咬呀!yuk從未食過咁差嘅牛坑腩,份量就ok但我食唔夠一半,唔想浪費但係無理由虐待自己,而且職員嘅態度亦麻麻,真係好後悔揀咗食呢間,去附近是但食碗牛腩河仲好!
2021-03-20
每人約$40
MAR 21

十幾年前好中意食新記,湯底香辣得有層次餸又入味,可惜近年一次比一次差,加價貴咗都算點解完全保持唔到水準?好似轉咗手咁?!唔怪得以前迫到搭晒枱都有人等位,而家冇人都唔見有人入去,買外賣都冇唔關疫情事upset唉只能回味dislike
1 推介
ivyeung727
2021-03-22
每人約$48
MAR 21

夜晚九點幾凍凍地原本想行去食碗粥,點知想食嘅都已經落閘,見呢間寫有手轆魚麵就坐低試下,舊式小店衞生唔好要求太多,但老伙記態度幾好,似做街坊生意多。 餐牌都有唔少選擇,招牌當然係手唧魚蛋,牛腩都多人嗌,仲有豬手不過咁夜想食清d, 揀咗魚麵所以就冇再叫魚蛋而配咗雲吞.. 魚麵係粗身未試過呢種口感幾特別,味道幾鮮有魚味,唔覺有落好多胡椒粉或味精調味,但係一試雲吞就好失望,多肥肉而且有陣“益”味(蝦唔新鮮?!) 好在個湯底幾清甜又加咗d菜,食完都冇覺得好口渴加返少少分really 最後雲吞冇食曬(而且仲有...
2021-03-08
每人約$55
MAR 21

附近做完gym,經過見到呢間有羊腩,叫咗個羊腩湯米線試吓點知勁油又咸, 明明個舖貼晒相同介紹係好似好養生, 懶sell健康? 但真係好難說服人! 仲要唔算特別平,冇下次😖
雲吞麵
0分鐘 (堂食)
2020-12-11
是次消費
每人約$45 (下午茶)
DEC 20

見到唔少好評,本身對雲吞麵情有獨鍾尤其係蝦多而豬肉比例少,所以特登坐車過去太子試下。店比想像中細入去到時五點有八成客,待應急落單咁我見餐牌有下午茶就口快快叫個招牌雲吞麵跟熱飲。 不過點完先發覺下午茶$43,碗麵單嗌只係$33,加十蚊一杯熱飲,oh 睇返原來仲有個牌其實任何時間叫粥麵加杯熱飲都一樣加十蚊,咁寫咩下午茶餐呢根本冇比平時抵咗🙄..情願揀加碟菜抵d囉不過杯嘢飲已經迅速送到frustrated 碗雲吞麵嚟到湯同麵好夠熱,啖湯好濃有蝦子香味,雲吞size適中,比較傳統唔係乒乓波咁大粒嗰啲,蝦夠鮮亦爽甜,真係冇乜豬...
4 推介
Ew123456
candicelml
Wilson Nei
Bettysun
DEC 20

值得一試的小店,約了朋友去中環食晚飯,見下午有空檔時間就特登去試下呢間麵檔,冇嚟錯下午茶更加抵食,墨丸沒有失望牛腩亦有水準,河粉扣底加埋杯奶茶,非常滿足的一個悠閒下午smile
2020-10-06
OCT 20

油尖旺少有坐得舒服又價錢相宜嘅雲吞麵店,不時經過見到小蓉麵家個招牌但一直未試過,今次下午茶時間冇乜人就坐低品嘗下招牌鮮蝦雲吞, 睇食評都多人讚應該唔差得去邊, 麵睇相就似乎唔太爽口所以揀咗河粉。 嚟到都幾大碗,河粉好多但湯唔係好夠,影張快相已經索晒咁滯, 可能“扣底”會好d😕 首先試啖湯,湯底同舗頭装修一樣咁清雅⋯ 意思係非常之淡!代表冇味精?但真係清到一個點🙃 雲吞係唔錯冇拆到招牌,都幾多蝦🦐ok鮮,豬肉亦唔太肥, 魚蛋就好一般同包裝買返屋企打邊爐嘅貨色相近, 因為湯河冇乜味就比平時加...
2020-10-08
OCT 20

午餐用外賣app試下呢間開咗冇耐嘅麵店,首先已經提醒要多些辣椒油,但最後完全沒有,平時買魚蛋粉麵唔洗問都至少比一細盒/包啦👎  叫咗牛筋拼魚蛋撈麵,因為唔想食湯粉麵如果唔分湯會浸到淋曬。牛筋正常,麵都可以,但係魚蛋加九蚊雙拼竟然得兩粒仔,睇落以為大粒其實係一片咁嘅形狀,有魚味唔係算彈牙味道可以接受(因為自己本身喜歡食淋d口感,太彈嘅感覺反而好似唔知加咗d乜咁) 但賣$4.5一粒份量係少得可憐🥺 標題寫10% off好優惠咁但實際係取巧囉⋯
2020-08-28
每人約$270
SEP 20

唔明點解咁多人讚,見好多好評位置咁啱就腳就試吓,點知d飯咸到一個點!同朋友都要不停飲茶😩魚唔係特別鮮d位又唔係特別舒服,仲要件牛油果睇相都覺得硬啦😪走咗之後一路都口乾懷疑係咪豉油定wasabi好多味精?!冇下次👎
JUL 19

今日想食四川嘢又見經過呢間冇乜人所以試下,叫咗個雞絲湯麵,加錢轉麻辣湯底,夠辣味但係超級油,都算,重點係明明比咗豬肉,反映完竟然係都話係雞肉!😠其實肉絲份量唔多,最多唔食就算你認比錯咗我亦冇打算換,問題係違反商品說明條例😡(唯一係麵質尚可接受)
Top