gayon123

gayon123

我是 gayon123
訊息
正顯示第 18 篇(共 8 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 22

石屋係一間活化嘅建築物,有一部份擺放香港以前嘅用品。 座位有大部份在室外露天地方 ,比較開揚👍🏻。 疫情關係,比較少外出用餐,已經幾個月無過嚟開餐,原來食物種類多咗選擇,另外點餐已經可以用qr code自助下單,非常方便! 今次點咗雞肉腸反蛋多士加skim milk latte 同豬柳蛋漢堡👍🏻 豬柳蛋漢堡 第一次試,不錯,薯餅香脆,double cheese 豬柳蛋,值得一試👍🏻 雞肉腸反蛋多士 餐可以楝焗豆或粟米,蛋可以揀大陽,炒蛋同埋反蛋,今次揀咗反蛋,剛剛好,不太生不太熟,麵包亦可以揀多士或牛角包...
西多士雞翼
西多士雞翼
APR 22

今日去屯門行山,行完之後去咗藍地,唔覺已經下午2:30,有啲肚。,記得之前朋友介紹過藍地冰室小菜,決定去醫肚先! 原來有下午茶餐,叫咗一個雞髀沙律、一個腸蛋丁,見到有幾檯十客人都叫咗西多士,好吸引,忍唔住叫多一個西多士雞翼餐。 雞髀沙律: 雞髀炸得外皮香脆,裡面軟滑,味道亦很好,唔會剩係得鹹味。👍🏻 西多士雞翼: 西多士好有誠意,切小方塊,喜歡香脆嘅朋友都應該會好鍾意,自己加糖漿,悉隨尊便😋 雞翼亦都香脆,正😋 腸蛋出前一丁: 唔記得影相😅 蛋煎得半生熟👍🏻 出前一丁煮得剛剛...
Flat  White
Flat  White
DEC 21

最近九龍灣開咗一間唔錯嘅咖啡店,據說是幾位年輕人多年前在台灣開店,然後回流香港! 舖內裝修簡約,雖然坐位不多,但亦有向街外望嘅bar台,極有台灣風味,打咭亦唔錯! 店內主打賣咖啡,如果客人想吃點東西配㗎啡,店內亦有小蛋糕供應。 個人比較鍾意飲white coffee, 店內嘅 無論nutty 或fruity 嘅咖啡豆都好好味,每一次去都要掙扎一下飲邊款!yummy So far ,每一次去到,㗎啡師們做出嚟嘅咖啡都係非常香滑、香濃、美味,感覺就係美好開始的一天excited
龍蝦湯流心牛角包
NOV 21

一向喜歡吃牛角包🥐,之前試過中環、尖沙咀出名牛角包嘅麵包舖,今日去開中環,順便去試吓傳聞中嘅龍蝦湯牛角包🥐! 牛角包🥐一送上枱已經聞到極香嘅牛角包味,相機先食,趁熱快啲切開包再影多張相先有得食😝,一切開包,就即刻龍蝦🦞湯味撲鼻,映完相食得喇!😋 包香脆內軟,加上香濃嘅龍蝦湯,味道都好夾,值得一試yummy 另外主菜叫咗蟹肉龍蝦汁伊面,味道都香濃! 可惜已經太飽,今次無食甜品😞 最後一杯flat white 結尾,略淡味,不過大滿足mad
NOV 21

將軍澳海濱開咗不少餐廳同coffee shop,今日經過NOC,裝修有啲清新感覺,決定入去chill吓! Coffee種類不少,有意式亦有手沖,意式咖啡亦可選skim milk or oat milk. 今日都係試flat white with skim milk, 好nuttycry Scone 裏面已經有jam,唔需要加牛油已經好好味,可以幫你reheat scone,好香呀!😋 All day breakfast 有vege option, 最鍾意嘅係薯餅同yogurt呢,唔係素食者都覺得好味!excited
NOV 21

之前同朋友講開burger and fries,友人提過five guys,今日去apm食個quick dinner,決定試吓five guys. 2個入到去order 咗一個little cheese burger, 一個BLT with cheese 加一個soft drink, $200😳 burger 味道ok! bLT 煙肉香脆但太鹹!但係2個包都係唔熱😞早知去….. 另外想叫暮條,但係見人哋order咗嗰啲炸得有啲燶,所以冇叫🤭
Seafood  platter
Steak
Fish  and  chips
Fish  and  chips
APR 17

不知不覺間,這𥚃已經變成我的飯堂!tongue 有時候想吃西餐,無論是午餐或是晩餐,以食物質素、價錢,環境來說,這𥚃都是其中一個不錯的選擇。smileheart 這裡的海鮮拼盤十分新鮮美味,有生蠔、龍蝦仔、帶子、蟹腳、聖子、翡翠螺,價錢不貴,人多可以來個tier 3 大拼盤更加抵食,開支白酒就更加perfect! 🥂🍸🍷 love yummyyummyyummyyummyyummy
煙三文魚pizza
煙三文魚pizza
羊架
羊架
FEB 17

最近經過土瓜灣,見到有小店開張,終於今晚放工可以過來試試!bowl 小店裝修精緻,播放著歌曲,令人可以放鬆心情!我們㸃了煙三文魚pizza 及羊架! 三文魚pizza yummy Pizza 皮簿又脆,三文魚、cheese 加rocket,材料新鮮,味道很好! 羊架excited 羊架七成熟,剛剛好,肉質鮮嫩,配菜亦不是一般薯菜like 以食材新鮮及食物質素來說,價錢十分吸引! 有很多菜式想試,只可惜今天已經太滿足,不可以再試其他菜式或甜品!看見很多客人點seafood platter,下次也要試試!heart
1 推介
nickleung414