今年第三年幫襯陶源酒家大閘蟹放題,而旺角店反而係第一次幫襯。唔係因為呢間特別好食,所以連續三年幫襯,而係覺得呢間服務都幾好,啲蟹中規中矩過得去,但今次係最失望嘅一次,已經決定永久Blacklist。先講啲大閘蟹,佢有四款味道可以選擇,但食落去,完全食唔出有分別。而且所有蟹味道都係凍嘅
。失望非常,記得上年食嘅大閘蟹,都有大閘蟹嘅蟹膏香味,今年嘅蟹完全冇香味,完全唔覺得自己食緊大閘蟹,唯一抵讚嘅,係冇死蟹(上年去觀塘店好多死蟹)。另外,今年啲蟹嘅size細到飛起,之前嗰兩年,我哋都會食埋啲蟹腳,但今年啲蟹可以瘦到+細到,完全唔想食埋佢
再來片皮鴨,完全乾爭爭,當然又係凍晒啦。完全唔想encore。記得上年喺觀塘店食嘅叉燒好好味,嚟到呢度,啲叉燒係全瘦,今次唔係凍啊,係溫暖的,但因為根本太瘦,啲肉亦都係鞋到飛起。再來獅子頭,我諗呢個係今日最好食嘅一樣嘢,因為佢只係牛肉球嘅味道,裏面再加有少許嘅蟹粉味道。蟹粉瀑布先係最恐怖,佢所謂嘅蟹粉瀑布,應該係用水溝咗,完全冇蟹肉味,附送嘅手抓餅,只係食到油及粉味,當然又係全凍啦,好恐怖。至於佢嘅鮑魚,我真係唔知佢點做鮑魚專門店,韌到完全咬唔入。自助枱上嘅雞翼、豬扒、蝦等等,又係嗰句啦,唔怕凍食嘅,你都可以繼續出去拎。芒果布甸,你完全覺得落咗好多魚膠粉,硬晒。想飲一杯薑茶,當然又係用水溝稀晒啦。我完全覺得五百幾蚊,真係比一堆垃圾我食。我相信,呢一世唔會再幫襯,因為今日嘅體驗,係非常恐怖。…查看更多
陶源酒家
2025-11-09