對拉麵興趣不大的我 風雲丸 2020-02-25從來對拉麵興趣不大的我,點知就食左碗好正的麵。之後喺香港曾經食過近似的,但可惜已結業,最近見到呢間風雲丸,好似幾像樣,心想又有好沾麵食店面幾大,很像置身日本小店的感覺,環境清靜,坐位不會感覺太迫。小編不喜歡太擠迫的環境下吃飯,特別是晚餐麵條有不同份量選擇,食幾多點幾多,唔浪費,不錯👍豚骨魚介味玉沾麵 麵條粗身彈牙,沾麵的湯上枱時熱辣辣仲滾到起泡,湯底濃郁而且不會感覺很膩。…查看更多+ 7以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享對拉麵興趣不大的我 風雲丸 https://s.openrice.com/QrLT0Hl4t00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
終於到葵芳有得食啦~🤟 金子半之助 (新都會廣場) 2020-02-17終於到葵芳有得食啦😆我係好鐘意食天婦羅既人,特別係炸蝦天婦羅,但係炸物唔係成日都搵到好好味既餐廳。通常都係炸好左既,到食個時已經凍曬又唔脆口。😁呢間係即叫即炸既,d炸蝦仲大大隻,而家外脆內軟👍岩曬仲鐘意食炸物既朋友。唯一我覺得既就係佢個飯大個左dd,食到好飽🤣個人覺得,如果多d炸物選擇少d飯既話就會更吸引👍…查看更多+ 4以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享終於到葵芳有得食啦~🤟 金子半之助 (新都會廣場) https://s.openrice.com/QrLT00Tut00检举 张贴 评分4味道5环境4服务5卫生5抵食用餐途径堂食
隱世海鮮火鍋 林洪記 2019-12-19先說餐廳的服務是非常好客的,而且很好禮貌。呢度雖然是半自助式,但是員工都會先介紹配料和飲品的位置。最開心的是這裡的飲品是任飲的😁吃火鍋飲品很重要。再來就是這裡的海鮮拼盤🥰一上菜還未吃都滿100分,因為真的很有誠意,而且非常新鮮,飽魚還會動的😁蝦還在游水。先說那個龍蝦,肉質鮮甜還有蛋黃色的蝦膏👍非常新鮮。蝦就不用說了,一上盤還會游水的,當然超彈牙的說。我最想介紹的就是這個蟲草雞,很有特色,而且肉質很嫩,吃下去很有蟲草的咪道👍👍這裡的價錢真的很抵,值得帶家人朋友一試👍…查看更多+ 7以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享隱世海鮮火鍋 林洪記 https://s.openrice.com/QrLT0rJat00检举 张贴 评分5味道3环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
值得推介的川菜👍 湘川滬 (粉嶺中心) 2019-11-09今次來食川菜😛一聽到食川菜大家一定以為食辣野。首先推介呢個「鎮江肴肉」係我最喜歡既前菜,我係一個唔多食肥豬肉既人,但係凍食原來有不一樣既感覺,一點都不像在吃肥豬肉,而且做開胃前菜真心捧👍👍跟著要推介既就係小籠包😍佢地既小籠包皮薄而且每隻小籠包裏面都有鮮雞湯嫁~而且皮夠薄,很足料,值得推介。壓軸登場既就係灌湯餃。第一次用飲管食既灌湯餃,湯很鮮豬肉味和蟹粉,而且很鮮甜。這裏餐廳的服務員都很細心,知道我們第一次來很細心為我們介紹餐廳熱門菜式,服務態度100分👍😊#湘川滬 #湖南菜 #四川菜#上海菜 #重慶酸菜魚 #招牌小籠包 …查看更多+ 7以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享值得推介的川菜👍 湘川滬 (粉嶺中心) https://s.openrice.com/QrLT09iis00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生4抵食用餐途径堂食
是美人的來吃美人鍋😂 塚田農場 2019-11-09最近一直很好西,謝謝塚田農場的邀請,很有愛的餐廳一坐下就看見一張紀念卡🥰這裏的裝修很舒適,我最怕很嘈吵又擠逼的餐廳。這裏出名的是「美人鍋」大家一定要試試,雖然我不吃牛,但是我還是偷吃了一塊和牛,很鮮甜而且口感特別滑溜的😛再來就是豚肉,都是超有肉汁的說。第二推介就是這個燒雞,😍第一口吃下去,是我最喜歡的醉雞耶~而且酒帶出雞的鮮味,超贊的👍👍👍最後就是點了一個我一打開餐牌就禁不住好奇的甜品,它是,紅豆,水果,紫番薯的混合體,好像在吃甜腸粉一樣😁很特別的說。總括來說,值得你們一試的餐廳😋喜歡吃火鍋的朋友不要錯過喔~#塚田農場 #日本餐廳 #火鍋 #美人鍋 #美人涮鍋 #朴葉味噌燒走地雞 #美人卷 #山賊燒炸雞 …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享是美人的來吃美人鍋😂 塚田農場 https://s.openrice.com/QrLT0Hius00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生4抵食推介美食美人鍋用餐途径堂食
健康田園蔬菜之選❤️ 金記冰室 (康怡廣場北座) 2019-08-10今日同朋友行完街,夜晚想食得清淡健康少少,所以就黎左金記食啦。金記一向都係我最愛嘅冰室之一,因為食物質素比較keep到,而且有素食餐單,有時想食得清就岩晒!我今晚叫左食得健康嘅金銀蛋肉碎浸時蔬,只係$46,加$10 有埋白飯,非常抵食。黎到份量都幾大下,有肉碎有咸蛋皮蛋之餘,仲有d菇,好豐富。個湯好夠味,無乜味精,味道適中,白菜仔咸咸地,好開胃,撈個飯做湯飯就perfect啦!食下食下唔覺就食晒,食完都覺得自己green左呀!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享健康田園蔬菜之選❤️ 金記冰室 (康怡廣場北座) https://s.openrice.com/QrLT0mMmr00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2019-07-31用餐途径堂食人均消费$60 (晚餐)
火灸平目魚邊拼藍鰭吞拿魚扒 定食 Doraya (厚福街) 2019-07-14今日約左朋友行街,收工去左tst,反左成日工,去到夜晚當然要對自己好d,我地黎到好多野食既厚福街,行到尾,有棟building,叫「H8」,成棟都係食肆黎既,7點幾上到黎,都好多人等位,要等十張先到我地,ok la,其實有限用餐時間既,入面d人都唔會磨爛蓆唔肯走,等左30分鐘就有得入座啦!我照舊叫左個「火灸平目魚邊拼藍鰭吞拿魚扒」,好似係168定188,唔記得lu,舖滿飯面既料,好吸引啊!色香味俱全!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享火灸平目魚邊拼藍鰭吞拿魚扒 定食 Doraya (厚福街) https://s.openrice.com/QrLT0PWyQW0检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2019-07-04等候时间30 分钟 (堂食)人均消费$200 (晚餐)
外賣一樣好食 麥當勞 (亞皆老街) 2019-07-14一樣係平常既反工日,今日就買左火腿扒炒蛋堡做早餐,用麥當勞apps買,可以用coupon,買指定既餐,特價早餐就冇得用既,會送一杯細橙汁,我通常會留反lunch先飲,杯熱飲就早餐飲,好味道。感覺呢間麥當勞出餐都幾快,我等左5分鐘左右就有得拎。朝早繁忙時段,人手都ok,都見到會沖定d熱門飲品,prepare定d熱門包包,薯餅都有大量炸起,熱辣辣,脆卜卜,好鬼吸引,但又好驚熱氣會生暗倉,成日都係食同唔食之間掙扎。。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享外賣一樣好食 麥當勞 (亞皆老街) https://s.openrice.com/QrLT0w0ir00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2019-07-10等候时间5 分钟 (外卖自取)人均消费$25 (早餐)
同事請食散水餅 酥妃皇后 (侯王道) 2019-07-14好似每一星期都有散水餅食咁,唔知邊個升職、調職、離職,都會派餅,新意都幾重要!今日有同事last day,買左好多盒呢間墶,好似total有6款,我揀左呢個朱古力脆米,諗住朱古力會冇咁甜,個墶好大件,如果拎住咬,會跌到成身都係朱古力粉or脆米,所以我都係拎張紙舖枱,再用叉食。入面係好杰既mousse,面頭既脆米已經林左,變到好難咬,好韌,唔知如果即買即食,係咪會脆d,個墶皮都幾鬆化既,幾好食。朱古力脆米酥墶…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享同事請食散水餅 酥妃皇后 (侯王道) https://s.openrice.com/QrLT0vGir00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2019-07-03用餐途径外卖自取用餐时段下午茶
蠔餅 肥姐蠔餅婆 2019-07-09今日有d夜,先喺元朗出發返屋企,行都有啲餓,忍唔住都係要去買個宵夜先再去搭車。經過教育路附近,聞到好香蛋味,先醒起肥姐蠔餅,即刻買返件醫下肚。叫咗個細蠔餅 $35,唔算貴,仲要即叫即煎㗎!等左10分鐘左右,就煎好啦,蠔餅一啲都唔油膩,外面好脆卜卜,內裏非常有口感,帶點煙韌,蠔仔粒粒都脹卜卜,好新鮮,一啲沙都冇,正呀。雖然只係叫咗個細,但size一啲都唔細,都成隻碟咁大,一個人食絕對夠飽,點埋啲辣椒醬就Perfect池。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享蠔餅 肥姐蠔餅婆 https://s.openrice.com/QrLT0WGCr00检举 张贴 评分4味道4环境4服务3卫生4抵食用餐日期2019-07-01等候时间10 分钟 (堂食)人均消费$35 (宵夜)
好味道 雲桂香米線專門店 2019-07-09聽日收工約咗朋友,我哋行咗陣朗豪坊,都冇嘢啱食,於是就過咗嚟西洋菜街,跟住一路行一路睇吓有咩食啦,我哋唔太肚餓又唔係好想食飯,咁我哋就搵一間食米線,呢一類嘅洗面啦。呢個時候就俾我哋見到雲桂香,佢好近H&M,即係兆萬中心嘅對面,冇記錯樓下係屈臣氏,門口搭lift上一層就到啦。呢度地方都幾大,座位唔少,有靠窗嘅幾個卡位,我哋就坐喺其中一個。我就叫左個紅薯粉,加豬頸肉,好鍾意佢嘅紅薯粉幾有拗口,唔會一夾落去就斷晒,越食越滋味。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好味道 雲桂香米線專門店 https://s.openrice.com/QrLT0DVCq00检举 张贴 评分5味道3环境4服务3卫生5抵食用餐日期2019-07-04用餐途径堂食人均消费$50 (晚餐)
燒鵝 裕記大飯店 2019-07-06深井燒鵝,周圍都有廣告,吸引到係市區嘅人都會專登入嚟食,呢一日我同朋友食完另一間燒鵝,先見到呢間,離遠已經聞到好香味,就跟住陣香味去行,由大街行入嚟,係一條暗暗地嘅小路,行到門口就會見到呢度超級多人,餐廳好似得2層,四處穿梭嘅侍應,證明左呢度真係好好生意,仲要聽到廣播,話今日有咩菜式已經沽清,由於我哋今日已經食飽咗,就冇機會坐低叫餸再食,唯有買個外賣返去做宵夜,呢度價錢其實唔算好貴,質素都對得住個價錢嘅,燒鵝髀真係冇得輸!呢個係下庄。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享燒鵝 裕記大飯店 https://s.openrice.com/QrLT01UOq00检举 张贴 评分5味道3环境3服务4卫生4抵食用餐日期2019-06-14用餐途径外卖自取人均消费$175 (晚餐)
芒果之霸 許留山 2019-07-05呢日約左朋友係鑽石山食飯,食飽飯之後,要去食甜品 其實選擇唔多,又唔熟路,我就話不如許留山,朋友又冇反對,幾好,幾好,多芒小丸子不止遊客中意食,其實本地人都好中意食,不過就唔敢係遊客區食,因為間間價錢都有上落,但味道就一樣好味既,,,有大量既芒果料,煙韌煙韌既小丸子,低下甜度十足既沙冰底。朋友叫左杯芒果蘆薈乜乜,見到d啫喱咁既,幾特別,朋友話係蘆薈爽,話好味道wo,叫我下次試下wo。。。我下次都想試多d其他。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享芒果之霸 許留山 https://s.openrice.com/QrLT0HyqQ00检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2019-05-30等候时间8 分钟 (堂食)人均消费$40 (宵夜)
鵝脾飯 和記海鮮飯店 2019-07-04佐敦呢個位好近尖沙咀,所有舖頭都可以步行去到,但又冇尖沙咀咁繁忙,可以話係旺中帶靜。近住西鐵站,如果地鐵就遠小小,要行15分鐘先到佐敦站。。。大大隻燒鵝脾飯,大下碟飯,好似50-60蚊咋,2個人食,share食都食唔哂啊!油份好夠,皮又夠脆,唯一係裝修舊小小,因為都老店啦,應該有幾十年歷史咁。都見過有幾多街坊黎食。人多既話可以試下叫原隻燒鵝,價錢相宜,又幾香鵝味,配埋個酸梅醬幾好味啊,真係有梅架。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享鵝脾飯 和記海鮮飯店 https://s.openrice.com/QrLT0SyaQ00检举 张贴 评分5味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2019-04-04用餐途径堂食人均消费$100 (晚餐)
口味的話比較一般 唐宮小聚 (新港中心) 2019-07-02我每次去地鐵站都會在天橋上看到他。感覺似曾相識,今天去的時候因為比較晚,有點擔心,結果還是要等位,還好,等了一下就到我們。「白玉王鴿」應該是招牌裡的王牌。還好這個鴿子我是比較滿意的!我吃到過不好吃的鴿子,肉很老不說還有股血腥味,所以,對於小鴿子,小鴿子的腿嫩是入門級別的,我主要嘗他的小身體。還好,小身體不老,沒有柴。也Juicy。「黑金流沙包」現在這個造型到處都是,應該是標準的網紅包。前幾年剛看到的時候好興奇,現在雖然品嘗過,但是光看顏值還是不錯的。包子的皮,很軟,比較薄,非常燙覺得很新鮮像剛剛出爐的。餡。我有點失望。我覺得太甜了。本來包子的皮沾了口水後,在咀嚼的時候就會有種甜津津的味道,加上這個餡真的是甜。我對於這個包子的評價就是一般。我最多給3分。Oveall,價格還可以,性價比還行。口味的話,我覺得比較一般。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享口味的話比較一般 唐宮小聚 (新港中心) https://s.openrice.com/QrLT0MSSq00检举 张贴 评分3味道4环境3服务3卫生2抵食用餐日期2019-06-15等候时间20 分钟 (堂食)用餐时段晚餐