好野就要介紹 景記咖啡 2008-01-13好耐無去上環熟食度搵食喇,今次同老婆行開海味街順便去呢度開餐,揀左景記做試點,我要左個星洲炒米,老婆要焗鴛鴦扒飯,個星洲米炒得幾好,做到唔油膩同埋都算有鑊氣,依家都好小食到又乾身又香的炒米,幾唔錯,老婆的焗飯份量十足,豬扒和雞扒調味得相當好,本身肉質唔鞋口,個飯面D汁教得好香和岩岩好,我地食完都讚口不絕,等食期間見到廚房出左好多個扒餐,見到份量都唔野小,仲有個焗薯送添,下次再來扒餐一定係我不二之選呢…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好野就要介紹 景記咖啡 https://s.openrice.com/QrLT0wfKS00检举 张贴 评分4味道3环境4服务3卫生3抵食人均消费$32
豆腐煲正 越華會 2007-10-01今次去點了蜜餞骨、芝士班塊、牛柳條及雜菜豆腐煲,前三個依然好味無走樣,新試的豆腐煲就唔得了喇,經炆煮過的豆腐入口依然嫩滑,好像食緊豆腐花一樣的感覺,我們一行三人都一致好評這味豆腐正正正,下次想去試埋個蔥油雞,見到好想食呢…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享豆腐煲正 越華會 https://s.openrice.com/QrLT0cCe200检举 张贴 评分4味道3环境4服务4卫生4抵食人均消费$100
好似無咁好食喇 君滬鍋貼大王 2007-10-01昨晚約埋舅仔去筲箕灣食飯,經過這裡便向他推介他們的豬肉包和煎鍋貼好好食,於是便入去了,舅仔要了個豬肉包,我和老婆點了出名的鍋貼和凍豆漿,美食送到眼前喇,舅仔一口先嘗個包,看他表情已知他享受這個包的美味,他喜歡這包夠軟及帶點甘甜味,而我和老婆吃了鍋貼,不過今次的不夠惹味,覺得好像放耐了所以帶點凍及個皮亦較以往硬,和以往熱辣軟熟有點距離,不過還好兩款豆漿仍保持水準,下次再去試個鎮江骨麵,望落好似幾得咁…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好似無咁好食喇 君滬鍋貼大王 https://s.openrice.com/QrLT0ayK100检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生4抵食人均消费$15
都係隻蛋好 鴻福堂 2007-10-01食過佢地d雞翼同茶葉蛋,始終都係鍾意食隻蛋多少少,滷得好入味又熱辣辣,蛋黃煲得剛剛好,抵食,其餘的出品除涼茶外覺得平平無奇…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享都係隻蛋好 鴻福堂 https://s.openrice.com/QrLT0Zie200检举 张贴 评分2味道3环境3服务3卫生3抵食人均消费$20
本地包未必唔好食 時新快餐店 2007-09-19行開紅磡區見到時新個招牌,見過呢度食評唔錯,於是入去食番個正地道出產的漢堡包,今次要了個黑椒汁雙層漢堡,由落單起,到烤個包,再到兩塊漢堡牛肉落鑊,簡直香氣四溢,無幾耐個包便送到面前,一咬落去,肉汁豐厚,牛肉味仍保存其中,黑椒汁好好味,配合個漢堡扒味道無得頂,跟老麥和上教雞的不同,但個人較喜歡時新的那種味道,值得推介,亦會一試再試…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享本地包未必唔好食 時新快餐店 https://s.openrice.com/QrLT0MS4200检举 张贴 评分5味道3环境3服务3卫生4抵食人均消费$12
好味又受落的麻辣 聯記川王涼粉 2007-09-19以前食乜辛辣或帶微辣的美食都會帶來痕癢同皮膚敏感給我,但自從發現聯記川王之後呢個後顧之憂就一掃而空,因為食完碗酸辣湯粉後不但無身痕現象,就連嘴部紅腫的問題都無出現,真係神奇,更令我從新勾起食辣的興趣,講返個粉本身,口感夠彈性,食味頗濃,最岩我呢種好重味道者,跟著再來一碗川北涼粉,口感比不上湯粉,但味道一樣的一流,如要選食辣菜,這間食店是我的必然首選,正…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好味又受落的麻辣 聯記川王涼粉 https://s.openrice.com/QrLT0Li4200检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生4抵食人均消费$14
好一隻熱狗 德國熱狗 2007-09-08真係唸極都唸唔明,咁好食都有個喊樣,隻熱狗包又大個又軟熟,加上香口的洋蔥和醬汁,簡單得黎又惹味,做豬肉腸唔乾仲肉汁好豐富添,比老麥或中環某出名買熱狗的店還好食得多,相信以後光顧的日子繼續而來,仲有好多款熱狗和漢堡包未試,相信會一樣咁好味,另外這店有些街外小賣的罐裝飲品出售,今次的波蘿汁幾好飲,值得推介,價錢方面都算大化,十多蚊已經食到好飽仲想點先…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好一隻熱狗 德國熱狗 https://s.openrice.com/QrLT0UxW200检举 张贴 评分5味道3环境4服务3卫生4抵食人均消费$26
美味的蛋 鴻福堂 2007-08-11覺得佢地做的茶葉蛋好入味,所以每次飲涼茶會叫兩隻來食…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享美味的蛋 鴻福堂 https://s.openrice.com/QrLT0LQ0200检举 张贴 评分4味道3环境3服务4卫生4抵食
只係粥比較好 新強記燒鵝乳鴿海鮮酒家 2007-08-11每次黎呢間食都係食粥多,因為粥真係幾綿同夠味,十蚊碗鮑魚雞粥唔係二打六貨色,鮑魚片都幾多,亦唔算細碗,就算剩雞粥都一樣好掂,試過小菜就麻麻,個蜜汁鱔好淋,或者係炸起備用貨色啦,齋煲唔多夠味,或者呢間粥先係強項啦,要食小菜都係美林對面間好D…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享只係粥比較好 新強記燒鵝乳鴿海鮮酒家 https://s.openrice.com/QrLT0Jg0200检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生4抵食人均消费$50
都唔知呢間野攪乜鬼 小巴黎越南餐廳 2007-08-11以前去食雖然都係難等位同埋迫,但都算食得過,但最近幾次去食覺得走晒樣,D飯硬,咖哩一時辣到跳舞,一時又無味,D粉又無以前咁好食,等位比以前仲亂,講食都係以前好運中心好,無論食味和等位都優勝過呢間,總之呢間有越來越唔掂感覺…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享都唔知呢間野攪乜鬼 小巴黎越南餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0Iw0200检举 张贴 评分3味道3环境2服务3卫生3抵食人均消费$25
轉左地頭食早餐 金裝燉奶佬餐廳 2007-08-11以前每逢會去大快活食早餐,因為好味抵食,但自從有一次老婆提議去呢度試o下D 早餐後就愛不釋手,呢度既扒類早餐比大快活份量多,味道又會好些,款式都算多,可配另外兩款常食到的食物,如煙肉、腸仔…等,總之就多啦,又有粉麵早餐,一流,呢度早餐做到好晏,成十二點都有得食,所以晏左都唔驚食唔到,夜後既晚餐亦唔差,仲可以配十一蚊既糖水食,想食完飯後來一碗糖水呢度係一個唔錯既選擇,每晚十點後還有特價,一個字形容,抵,會繼續幫趁架…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享轉左地頭食早餐 金裝燉奶佬餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0Jw0200检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食人均消费$20
其實唔係咁差喎 麗都火鍋海鮮酒家 2007-08-11七月七日我們係度補擺喜酒,落訂後睇呢度之前既食評當堂被嚇親,唔係呱,D服務差得咁緊要,又話食物唔得,又話侍應唔得,有個仲話出席朋友婚宴無論招呼同菜式都不堪,我越睇就越擔心,終於到自己個婚宴喇,又唔覺講得咁差喎,每一個細節都做得好週到,個部長不時都會提醒我有甚麼轉換左,酒樓送左個結婚蛋糕同一個小型酒會俾我,對來賓招呼很妥貼,之後入席的準備功夫亦好有條理沒出現混亂既場面,菜肴方面都唔輸蝕,味道和賣相以至份量都合心水,整個過程比其他有些名氣的集團還談得上價廉物美,當晚每個賓客都滿心歡喜地完成宴會,其實之前我們去試食其菜式時都發覺味道和賣相都不差,由其冬瓜盅只賣$1, 盅內的湯水和湯料都好足,燒鵝又香脆夠味,還有海鮮南瓜盅是我覺得很值推介的菜式,價錢又唔貴,以後都會多多幫趁呢間食肆…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享其實唔係咁差喎 麗都火鍋海鮮酒家 https://s.openrice.com/QrLT0Gw0200检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食
同意shany的講法 木枱 2007-07-29呢間野真係有多餘錢都唔好幫趁,真係未食過好似去丐食咁捧住隻碟等派救濟tea buffet,好似鼓吹食客去爭崩頭搶野食咁,食物又唔係好食過人,就算送都係難食都唔入得口,榚點款式小之又小,食來食去都不外幾種,不似雜誌所登的多,呢個難忘經歷都唔想再提喇,是否咁差由食家自己評價吧,個人意見會bar左呢間食肆…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享同意shany的講法 木枱 https://s.openrice.com/QrLT0j9K200检举 张贴 评分1味道3环境1服务3卫生1抵食人均消费$60
再一次讚 清真惠記 2007-06-17星期六再經過鵝頸街市,想食飯便想起這裡,人始終都係多,但今次係零捨多巴基人,坐落一陣有個唔多願做阿婆來落單,本來想要個太爺雞鴨飯,不過雞賣晒所以轉了淨燒鴨飯,燒鴨依然皮脆肉嫩兼多汁,甚至好食過對上一次,無得頂,老婆個咖哩羊腩飯水準不變,依舊辣到我入唔到口,但食得出羊肉好淋唔起渣,好,來這裡食飯都預左坐得迫架喇,不過為左食靚燒鴨同羊無計啦,依然係港島區食燒鴨首選…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享再一次讚 清真惠記 https://s.openrice.com/QrLT0ANa200检举 张贴 评分5味道3环境3服务3卫生4抵食人均消费$23
遇上了後,A1唔再係心中的至愛 Simply Bread 2007-06-17昨日和老婆去開銅鑼灣食晏,行經simplybread呢間麵包店,見到d麵包款式好別出心裁,於是入去睇下,d包有別於美x和聖x娜的那種,是造型非常得意的,被它們吸引了於是買了蟲蟲三兄弟、果占千層酥試,嘩!好味呀,個包質地鬆軟,好香,咬落唔會死實實,仲有就係連d內涵都係咁掂,d果占帶微酸食落好開胃,雖然食出得出好重牛油味,但一d都唔覺滯,非常好,值得一讚,價錢還算值得,另外多款蛋糕賣相都一樣咁討好,其中一個叫白芝少女峰和午夜序幕是我最想試的,一定會多多幫襯這間的高質麵包和蛋糕,真係回味無窮,想起都食指大動呀…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享遇上了後,A1唔再係心中的至愛 Simply Bread https://s.openrice.com/QrLT0wtW200检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食人均消费$20