食「霸王」餐!!! 霸王山莊 2012-08-03本身一心想食「霸王」北京填鴨, 但大左肚, 老公仔唔俾食, 於是點左以下東西:紅油抄手: 豉油太甜了, 差點蓋過辣味! 叉燒薄脆卷餅 (忘了原名, 自作): 雖然不是該店推介, 但口感特別, 有驚喜! 擂沙湯丸: 趁熱食, 相當好味, 不過燙口, 小心! 蒜泥白肉: 賣光, 掃興啊! …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享食「霸王」餐!!! 霸王山莊 https://s.openrice.com/QrLT0SLCY00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食推介美食正!正!擂沙湯丸用餐日期2012-08-01用餐途径堂食人均消费$100 (午餐)
包獸出沒! Das Gute 2012-08-03經過Das Gute, 陣陣面包香撲鼻, 喚醒了「包獸」本能, 大肆選購面包!蜜瓜吉士包: 重蜜瓜味, 但食到一半已覺得過甜!巴西汁雞肉圈圈: 都OK, 但食唔出巴西汁係咩汁, 包身較乾...芝士麻糬波波球: 甜甜地的芝士味, 煙韌; 本人不嗜, 純粹俾老公仔食!日式蓄薯包: 正! 賣相和味道一流! 必食!蜜桃布里歐修: 賣相吸引過味道, 無意見~忌廉芝士布里歐修: 酸酸甜甜, 幾特別! 出爐出得好密, 應該幾多人食!多得環: 即係冬甩/ 沙翁, 包身過硬, 好失望! 芒果酥: 把芒果蓉搓進面包裡, 製法有點像中式蔥油餅, 我食唔出芒果味, 還以為是蘋果蓉呢!蘋果歌欣: 買時都在猶豫不決, 太燶, 都唔知點焗返熱佢...英式鬆餅: 用料講究, 質地好, 夾起後有對夫婦走來話: 「呢款好食!」其實, 仲有加左朱古力碎的鬆餅, 推介~法式牛油軟包: 超正! 不過減肥中就唔好試LU~ 食到停唔到好, 大大個, 兩三下食晒! 唔焗返熱都咁正, 新鮮出爐嘅話真係要即買即食! 下次...唔係...應該話次次我經過都要買!芝麻軟包: 純粹因為新鮮出爐, 就買左兩個, 點知過左氣先食, 就真係...好....一般...一共試左12款包, 總括呢間面包的面粉、用料、食材都不錯, 但真係要焗返熱先值回價!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享包獸出沒! Das Gute https://s.openrice.com/QrLT0R5CY00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生4抵食推介美食左起:蕃薯包、蜜桃歐修、芝士波、鬆餅、忌廉歐修、蜜瓜吉士、芒果酥、多得環、蘋果歌欣、巴西圈圈法式牛油軟包、日式蓄薯包用餐途径堂食人均消费$141
豬排包@超群 超群咖啡葡式美食 2012-07-31每次去澳門必到之地--超群!仲記得第一次跟男友去, 只抱著「姑且試試」的心態, 無想到咁有驚喜!驚喜1: 唔駛同人逼, 又有大把位揀驚喜2: 豬排的肉汁, 你唔咬都唔「必」出驚喜3: 硬豬外脆內軟, 以家寫緊都吞口水...驚喜4: 價錢抵我覺得當某間好出名的豬排包食到D人開始「彈」, 就係時候換返間代替啦, 你地話呢?下次去影埋相俾你地睇!個地方都幾難搵, 就連的士佬都左兜右兜, 不過大家記住同的士司機講: 「喺小飛象個條街落!」…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享豬排包@超群 超群咖啡葡式美食 https://s.openrice.com/QrLT1Q54Y00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生5抵食推介美食豬排包用餐途径堂食人均消费$15 (早餐)
牛筋麵加色,唔該! 成泰麵家 2008-07-31我每次來都會這樣叫,加色就是加腩汁。這裡的牛筋入味而有嚼頭,真的很惹味。不過,自從吃素後,我就沒吃了,現在想起都想吃。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享牛筋麵加色,唔該! 成泰麵家 https://s.openrice.com/QrLT0064T00检举 poohpoohangel 真的不知如何說起.............因為工作關係我必須搬入屯門這個不曾踏足的地方!我是一個 "粉痴", 對食粉面的要求也甚高, 而且少吃一兩天便 "周身都唔聚財"! 自從搬入屯門後, 我真的沒有吃過一間似樣的粉面 (對不起一些食評人也要說: 那些什麽龍X, 乒乓球雲吞面店的水準, 真是不敢恭維 (我一生人在香港也沒有食過咁難食的粉面) 正當心灰意冷之際, 竟然讓我意外地碰見 "成泰面家" 一吃...........上大引了!!! 那一碗魚旦牛根腩河+辣椒油(多渣), 當第一口粉呷上的時候, 我簡直是一幅久逢甘露的旱田, 事隔數年仍瀝瀝在目 !! (簡直是天作之合呀!) 好! 抒發完情緒.........講番食物水準, 這裏的主打必食係魚旦, 炸魚片, 牛根腩, 牛丸及同河粉, 重有辣椒油 (面就麻麻地 , 因為佢個湯底淨係同河粉米粉相襯 ) 魚旦及炸魚片: 並不是那種爽口彈牙到一跌落地彈上天花的那種, 但口感適中及鮮味甚濃, 吃後餘香仍久欠不散, 一流 牛根腩: 是傳統的五香腩, 但不是那一種狂放花椒八角香料汁醬及炆到起膠那種, 初時見到汁水甚多以為一定難食, 但味道原來更勝一籌, 除夠腍之外因為牛味不會被那些香料搶走, 反而更原汁原味 牛丸: 雖然同以前勝利牛丸比起真係爭D, (我每次除粉面都會叫個淨食,下面再講點解), 但真係超超超爽!!! 加上冬菜, 葱花同腩汁........正呀! 河粉: 個粉底真係無敵, 我從來冇係度食過爛粉或碎粉law, D河粉重要係煙刃有彈性tim, 我真係用唔到更好的形容詞! 辣椒油: 如果你要同我講話唔食辣唔落辣椒油, 我勸你都係唔好黎, 因為呢度辣椒油先係靈魂, 重要係落渣先至可以話係一碗完美的粉! 我最憎果D除左個辣字就乜味都冇嘅辣椒油! 呢度D辣酒渣可以話係色香味美, 我都特登買樽黎看門口! 湯底: 反而我唔多識講, 味較濃但不是死咸或味精, 配河或米真是天作之合! sorry! 雖然長氣D但都想講下我平時獨特的食法! 我每次去都只係叫兩樣野: 魚旦牛根腩河 + 淨丸, 但那碗河粉我會走湯+多腩汁, (當然重加上辣酒渣+ 陳醋la), 覺得乾又可以用淨丸那碗湯淋一下 , 喜歡吃濃味的朋友不妨一試! (遲D補相) 2008-11-17 回应 wewa229 我都好鐘意食呢間既粉麵.我最鐘意係魚片同牛腩!佢個湯好得!食得出係餚過.而唔係味精黎!2009-11-02 回应 张贴 评分4味道2环境3服务2卫生4抵食推介美食牛筋麵(加色)人均消费$20 (其他)
教人食到咀刁的點心 利寶閣 2008-04-26從小到現在吃了不少廣東點心,但未曾令我讚不絕口,這家的點心確實是超水準的製作。1.山竹牛肉(配腐皮):牛肉鮮美,有肉汁,無筋,就連腐皮也是柔軟入味;2.蝦腸:蝦肉彈牙不在話下,最難得的是腸粉的皮身通透,水份足而有口感,不消兩分鐘全吃光;3.芋泥雀巢:雀巢的皮身、芋泥和餡肉三個比例恰到好處,一口咬下去,卻吃足三種層次的味道,香口而不膩;4.肉絲炒麵:料和麵分開上,麵條炸得金黃香脆,除了肉絲,還加韮黃...,千萬別淋上獻汁後即刻食麵,等到麵身盡吸汁味,在半脆不腍的時候吃就一流了。雖然價錢是中上級,吃4款要180元埋單。但我堅持「食」是人生的享受,吃了利寶閣後,我已提不起勁去其他酒樓。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享教人食到咀刁的點心 利寶閣 https://s.openrice.com/QrLT0pFCS00检举 张贴 评分5味道5环境4服务5卫生3抵食人均消费$60
抵食之選 皇廷酒家 2008-04-26奧海城一期的食店無二期的多,但消費相對低,皇廷是其中一個較抵食的選擇。一行五人在午飯時段點了八個大點點心(因為該時段大、中、細點同價),埋單後除開每人都只是40元,超抵!!味道ok,尤其菠菜餃和蝦燒賣,值得一嘗!最後,還有一張送包優惠卷,可以下次換來食。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享抵食之選 皇廷酒家 https://s.openrice.com/QrLT0nVCS00检举 张贴 评分3味道4环境3服务4卫生5抵食人均消费$40
味道一般 韓食家 2008-04-23點了泡菜豬肉石頭飯套餐:1. 泡菜前菜:冷食的味道不錯2. 鮮紫菜湯:好味,加了蒜蓉,十分香口3. 泡菜豬肉石頭飯:加熱後的泡菜變酸,而豬肉味道一般,自己醃製的也比它好吃,十分不濟...我旁的食客點了泡菜便當,也說泡菜過酸,加上便當份量小,價錢卻差不多。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享味道一般 韓食家 https://s.openrice.com/QrLT0UzYE00检举 张贴 评分2味道3环境3服务3卫生3抵食人均消费$53
全辣宴 金滿庭京川滬菜館 (奧海城二期) 2008-04-23和一個嗜辣的朋友到這裡吃飯,點了:1. 水煮鱔片:鱔肉非常有口感,上菜雖快,但麻辣味已滲入其中,值得試!2. 紅油抄手:有菜有肉,均勻比例,由於加了甜味醬油,令辣味大減3. 辣的擔擔麵:很香的花生味,卻又不搶走辣味,很好吃整體而言,我覺得不用被菜單上的三隻椒圖嚇倒,以為水煮食物辣得令人難以接受。其實三隻椒的食物辣度是恰到好處,敢吃韓式泡菜的食家,不妨試下這裡的水煮食物。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享全辣宴 金滿庭京川滬菜館 (奧海城二期) https://s.openrice.com/QrLT0UV4S00检举 张贴 评分5味道4环境3服务4卫生3抵食人均消费$87
冷稻庭烏冬好正宗! Pokka Cafe 2008-04-21我以前十分喜歡這裡的食物,隔了數年,知道加入不少新款食物,於是我再來試:1. 日式咖哩吉列豬排飯:是舊菜式,但仍能保持水準2. 炸蟹鉗冷稻庭烏冬$128:是貴了些,但物超所值,真的兩個大蟹鉗,很多蟹肉,正!加上,稻庭烏冬彈牙有口感,配以冷食的材料和日式豉油,真的正上加正!如果你捨得花錢吃好食的,可以試下這款!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享冷稻庭烏冬好正宗! Pokka Cafe https://s.openrice.com/QrLT0wUyE00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食人均消费$280
樓下食家冇介紹錯 馬泰 2008-04-21我一人點了一份lunch set:1. 咖哩牛腩(連薄餅) $552. 紅豆榔汁冰$free3. 杏仁蟹餅$10我最欣賞咖哩牛腩(連薄餅),一邊食,一邊看師傅整餅。杏仁蟹餅又甜又咸,幾特別,不過吃不出蟹味,紅豆榔汁冰就不太好飲,雖然d豆好綿,但冰太多,味道麻麻。服務幾好,我未睇到lunch set有咖哩牛腩(連薄餅)的時候,仲想單點,幸好一個熱心有禮的waitress提醒我。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享樓下食家冇介紹錯 馬泰 https://s.openrice.com/QrLT0tEyE00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食人均消费$71
吃lunch的首選 太興 2008-04-02多次到這裡吃lunch,曾點過:1.燒味飯2.八寶飯3.燒牛肉炒烏冬?麵?(忘了名字)每次都覺得好味,不會太咸。加上,地方大,不用等位,所以是吃lunch的首選。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享吃lunch的首選 太興 https://s.openrice.com/QrLT0kjyE00检举 张贴 评分4味道4环境5服务5卫生3抵食人均消费$25
師傅和員工都好有heart 金太日本料理 2008-04-02點了:1.雜菜蝦天婦羅:太油膩,吃了1/4已滯住2.海鮮拉麵:師傅好好,足料,但湯底不夠濃郁3.香煎秋刀魚:完全無煎的效果,一d都唔燶,唔香口,最難食4.三文魚壽司:最好吃,如其他食評所言,好厚、好大件,d飯用人手搓,好有口感,送上來時,飯微暖,值得一試5.波子汽水:日本入口,但不夠凍全餐免加一,共$119,份量好多,吃得捧住個肚走,但水準一般。最值得讚的是師傅和員工都好有heart,師傅用心做料理,員工有禮主動。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享師傅和員工都好有heart 金太日本料理 https://s.openrice.com/QrLT0kDyE00检举 张贴 评分4味道3环境5服务3卫生4抵食
青咖哩香而不辣 泰國人海南雞 (弼街) 2008-04-02我嗜辣,加上近日潮濕,一進去便問waiter邊款咖哩較辣。他介紹青咖哩較辣:1.色:色澤吸引,當中有青豆、雞柳和茄子,也有香葉點綴2.香:看上去淺蘋果綠,又稀稀地,以為無料到,但確實幾香。3.味:味道不錯,撈飯一流,就是不夠辣,可以說根本不辣。整體都唔錯呀,我見座無虛席,幾乎個個點海南雞飯,當時有d後悔無點,但看到本站樓下的食評後,就覺得青咖哩好d,加上該店有一位泰藉人士在烹調,感覺上可靠d。最好的一點是不加一。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享青咖哩香而不辣 泰國人海南雞 (弼街) https://s.openrice.com/QrLT0jjyE00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食人均消费$33
是我的失敗...唔好學我... 越棧越式湯粉專門店 2008-03-28喜歡吃香口食物,所以試下,點了:1.菠蘿烤肉炒飯:有被騙的感覺,烤肉像叉燒,切得超小粒,體積像阿蘇上人屋企玩遊戲個款;一食菠蘿就知係罐頭牌,料又少,好難食...2.越南春卷:算最好吃的了,但好幼,好短...3.白雲鳳爪:一點都唔辣,最驚的是一點都不凍,不知道放在室溫有幾耐...4.咖哩牛腩飯:價錢$7?,但味道就連$40都不餘,我在綠怡島那間吃仲好過佢多多聲。今次,係我失敗,大家引此為鑑,唔好學我...…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享是我的失敗...唔好學我... 越棧越式湯粉專門店 https://s.openrice.com/QrLT0QDiS00检举 Y!nG 据我所知沙田越棧无菠蘿烤肉炒飯..白雲鳳爪2008-08-15 回应 张贴 评分1味道4环境3服务3卫生1抵食人均消费$100
次次滿座,但點解無人上來讚? 綠怡島台味餐廳 2008-03-28來這裡搵食已有數次,曾經點了以下的食物,都覺得好唔錯:1.台式醬烤骨麵:惹味可口,連正在減肥的friend也讚不絕口。2.沙爹牛肉麵:調味合到好處,yummy!3.咖哩牛腩飯:超級推介,必食!很有咖哩味,份量又多。4.咖哩魚柳飯:和咖哩牛腩飯的咖哩料不同,魚柳是炸物,所以用了日式咖哩,沒有咖哩牛腩飯那麼辣,但也好吃。5.干炒牛河:好多人點,亦是我母親大人至愛,雖然料的款式不多,但多料,鑊氣十足,配上辣醬,好掂!6.厚多:吃過奶醬、奶油和朱古力味,具水準。不過,7.海鮮炒烏冬:麻麻地,味道不夠重,料也不多!下次,我打算點:8.肉燥飯:因為次次去都見到有人點食!9.星洲炒米:個人喜好好奇怪次次經過都咁多人,但無人上來寫評??…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享次次滿座,但點解無人上來讚? 綠怡島台味餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0OysE00检举 张贴 评分4味道3环境4服务3卫生5抵食人均消费$30