再戰九井,今次滿意👍 九井壽司 2019-05-10喺一個閒日嘅晚上,再黎九井食過,話說上次壽司飯怪怪地,今次好正常無問題,今之用嘅海膽亦唔係上次果種細海膽,無腥味苦味,另外叫左個海膽魷魚壽司,兩個至愛溝埋一齊,正,要彈就係個比目裙邊好un, 火炙得唔夠。不過整體已好過上次好多。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享再戰九井,今次滿意👍 九井壽司 https://s.openrice.com/QrLT0Xk0p00检举 张贴 评分4味道3环境3服务4卫生4抵食用餐途径堂食
僅屬一般 立鮨 (金馬倫廣場) 2019-05-02算係慕名而來,之前路過好幾次都無位,咁啱放假早啲黎食。魚生係新鮮嘅,但掐飯就掐得麻麻,魚生黐唔實舊飯,飯嘅份量亦比較少。料理哥哥亦不太細心,以一般普通嘅放壽司方向,俾一個用左手揸筷子嘅人,係唔方便夾起壽司,要知道喺得吧台食,都希望與料理人有多少交流,但今次比較失望。一向喜歡三文魚子,但呢個配埋少少柚子皮,多左啲清新嘅aftertaste.海膽無苦味,但份量亦唔算多,感覺唔係好夠喉。有機會,還係試試佢附近嘅另一間立食壽司店。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享僅屬一般 立鮨 (金馬倫廣場) https://s.openrice.com/QrLT0whSp00检举 张贴 评分4味道3环境2服务3卫生3抵食用餐途径堂食
魚生新鮮,壽司飯失準 九井壽司 2019-03-02星期六訓到自然醒,兩點幾心血來潮想食壽司,就特登走去Megabox九井,勝在唔使等位,食完仲可以周圍逛下。講返野食,魚生係新鮮嘅,而且夠厚身,食到魚生嘅口感。蝦、赤貝、油甘魚、帆立貝、魷魚都無問題,十分好食,吞拿魚切得較薄身又帶筋,一般,比目魚裙邊厚身夠油香不過有啲韌。好野講完就到衰野喇。飯都係壽司重要嘅一環,今次嘅壽司飯太硬,而且有點鞋口,感覺啲飯浪費左啲魚生,可惜!另外有個更大問題,就係個海膽!!!(三文魚子係無辜的,佢好好)海膽聞落有腥味,食落去無甜味仲要係苦嘅。難怪坐我旁邊嘅女士叫左個帆立貝海膽飯,食唔到一半就放棄左走人。十四件壽司再加碗飯,二百頭加一,價錢中等,希望下次去有改善。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享魚生新鮮,壽司飯失準 九井壽司 https://s.openrice.com/QrLT0nRKo00检举 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生3抵食用餐途径堂食
有用心嘅車仔麵 一碗車仔麵 2018-09-12一個人晚餐,打算草草了事。走到附近有車仔麵,點知滿座,就行到隔離嘅一碗試試,反正新開至現在都未食過。坐低第一個感覺,係光猛乾淨,無一般車子麵檔常有嘅豬大腸羶味,十分舒服。員工亦禮貌招待。點左牛筋豬大腸魚皮餃米線。十分欣賞腩汁湯底,濃郁唔油膩。豬大腸滷得夠透, 冧滑,無嗰種倒胃口嘅羶臭味,一就有滷水香走出黎,讚! 牛筋亦入味,不過嫌有點太冧欠咬口。魚皮餃爽身亦不錯。連凍飲先卅零蚊,有咁嘅食物質素同環境招待,係超值了。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享有用心嘅車仔麵 一碗車仔麵 https://s.openrice.com/QrLT0z0oO00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
質素一般 那霸沖繩料理 2018-05-17中午與同事午餐,叫左壽司定食。魚生質素一般,唔算特出。侍應服務更一般,放茶放沙律喺佢自己面前,要個客自己分? 整體感覺就係一般……建議揀刺身定食,多十蚊,個樣吸引d。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享質素一般 那霸沖繩料理 https://s.openrice.com/QrLT0meek00检举 张贴 评分2味道3环境2服务3卫生2抵食用餐途径堂食
讓人再三回頭嘅烏東 鰹烏冬 2018-05-05素來對煙韌嘅烏東著迷,甚至瘋狂到自己打烏東。現在懶了,可幸附近還有手打烏東,可以久不久治療我嘅饞嘴病。已經第三次回頭此小店,食物質素如一。今次點左鰹魚半湯烏東配天婦羅加流心蛋。揀左粗烏東,口感更煙韌。烏東吸收左鰹魚湯,散發出濃濃嘅鰹魚香。建議唔好加太多天婦羅碎,會蓋過湯嘅原味。天婦羅係新鮮炸起,有蝦、沙椎魚、多春魚、茄子、冬菇。尤其欣賞沙椎魚,鮮嫩唔腥。蝦嘅麵衣亦十分鬆脆。仲有流心蛋,忘了拍照。呈膏狀嘅蛋黃加醬油味嘅蛋白,來配烏東又係一絕。美中不足,係烏東送到,但天婦羅還未預備好。對住新鮮嘅烏東,唔立即食係種怠慢;食得太豪快,又怕遲來嘅天婦羅會孤身一人。所以為左避免吃貨們嘅內心矛盾,店家最好能夠統一出菜嘅時間,那就完美了。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享讓人再三回頭嘅烏東 鰹烏冬 https://s.openrice.com/QrLT0M6Gk00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食用餐途径堂食人均消费$100
有得食有得玩 OPPA Coffee Bar Restaurant 2018-04-28約左朋友去尖沙咀,意外search到呢間餐廳,決定試下。侍應好好,幫我地換左張大枱。叫左人參雞,蒜香炸雞,小丸子,紫菜飯卷。食物份量超多!炸雞夠味,鮮嫩多汁,旁邊有醃蘿蔔,可以清下味蕾。人參雞忘記食之前影,太心急。唔太苦,但又好濃味,拆開雞肉配軟綿綿嘅糯米飯,食得舒服。呢個小丸子有趣,可以自己落手玩。可能侍應妹妹見我好呢hea,就示範左次俾我地睇。有得玩有得食,唔錯嘅體驗。紫菜飯卷有大量醃紅蘿蔔,本身好怕陣紅蘿蔔味,醃左嘅又接受到喎。份量之多,兩個人完全食唔晒,多到要打包走。但見到隔離枱有豬手同鐵板芝士飯,都好想試!…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享有得食有得玩 OPPA Coffee Bar Restaurant https://s.openrice.com/QrLT0d4uk00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食
服務態度有待改善 米子 2018-04-28下午點左順化番茄牛尾河粉, 味道中規中矩,只係奇怪點解會有紅腰豆喺入面。裝粉嘅碗亦太深太窄,食時唔太方便。但主要問題喺侍應度,黑口黑面,無黎反應,之後又有另一位大大力咁換支醋, 啪一聲咁擺喺台,其實有必要喺個客面前換嗎? 換又可否輕手點呢? 不過,要讚下收碟位姐姐,有笑容,會問過唔要先收野。希望其他侍應多多學習。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享服務態度有待改善 米子 https://s.openrice.com/QrLT0HqyN00检举 张贴 评分3味道3环境1服务3卫生2抵食用餐途径堂食